Zelf een busje ombouwen tot camper

Rondreizen met een camper is altijd al populair geweest. Tot een aantal jaren geleden gebeurde dat echter meestel in een “echte” camper. De laatste jaren is er een nieuw fenomeen ontstaan: zelf een busje ombouwen tot camper. Helemaal hip wanneer je dit zelf doet en hiermee vervolgens gaat overlanden! Deze ultieme vorm van Wanderlust wordt ook wel “van life” genoemd. Samen eindeloos reizen naar onontdekte plekjes in Nederland, maar natuurlijk ook de zonsondergang tegemoet rijden in de mooiste Europese steden. Een luxe accommodatie voor een overnachting hoef je niet meer te boeken of te reserveren. Rondreizen in je eigen omgebouwde camper spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Wil je zelf een busje ombouwen tot camper? Een artikel vol met praktische tips voor de inrichting van jouw eigen camper.

Busje ombouwen tot camper. Welke busjes zijn geschikt?

Als je wilt kunnen reizen met een zelf gepimpte camper, dan heb je natuurlijk eerst een busje nodig. Welk merk of type je kiest is vooral afhankelijk van jouw budget en wensen. Ga je voor groot? Kies dan voor een Volkswagen Crafter of Mercedes Sprinter. Goede middenklassers zijn bijvoorbeeld de Fiat Ducato, Citroën Jumper of Opel Movano. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vintage look. Dat doe je natuurlijk met de VW T1 ofwel, hét Volkswagen busje. Het vinden van een geschikt busje om te kunnen ombouwen naar camper laat je dus vooral afhangen van het door jouw gewenste interieur en de ruimte.

Zelfbouw camper: tips voor een praktische inrichting

Voordat je jouw busje gaat pimpen tot camper, is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting. Deze kun je immers maar één keer inbouwen. Een efficiënt ingerichte camper waarbij je alle ruimte optimaal benut, voorziet je van het comfort dat je nodig hebt. Maak dus vooraf een tekening. Bijvoorbeeld in de vorm van een moodboard. Houd rekening met de afmetingen van het busje en durf concessies te doen. Denk ook eens lekker out-of-the-box!

Comfortabel én handig slapen in jouw eigen camper

Jouw gepimpte busje moet natuurlijk ook zijn voorzien van een comfortabel bed. Bedenk je vooraf of je wilt gaan voor een vast- of opklapbaar bed. Met een opklapbed kun jij je behoorlijk wat ruimte besparen. Overdag maakt het bed bijvoorbeeld plaats voor een tafeltje. Plaats het opklapbed een stukje van de wand af en je hebt hierachter ook nog plek voor het opbergen van spullen. Wil je liever een vast bed? Denk dan aan extra opbergruimte onder het bed. Bijvoorbeeld in de vorm van manden of kisten als lades die je vanaf de achterkant eenvoudig kunt bereiken.

Ingebouwde douche of buitendouche?

Natuurlijk wil je het ultieme “van life” ook onder de douche voelen en beleven. Een inbouw douche neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Daarnaast moet je natuurlijk ook diverse leidingen trekken en apparatuur plaatsen. Zoals bijvoorbeeld een boiler. Kies in plaats daarvan voor een buitendouche. De douchekop kun je bijvoorbeeld buiten aan de dakrail bevestigen. Eventueel kun je jouw privé sanitair ook omhullen met een douche tent.

Kiezen voor leefruimte of een uitgebreide keuken

Rondreizen met een omgebouwde camper betekent ook genieten van lekker eten. Wil je de camper persé uitrusten met een complete keuken of volstaat een elektrische kookplaat ook? Het spoelen van groenten kun je immers ook onder de buitendouche of door gebruik te maken van een waterreservoir. Koken kan natuurlijk ook prima buiten. Op een gasbarbecue of een skottelbraai. Ben je bang voor slecht weer? Een overdekte buitenkeuken is zo gemaakt.

Bijvoorbeeld door jouw gepimpte buscamper ook uit te rusten met een luifel. Door buiten te koken houd je natuurlijk meer ruimte over om te leven én spulletjes op te bergen. Wanneer begin jij met genieten van jouw van life? Rondreizen in een zelfgebouwde camper is nét zo leuk als het bouwen en pimpen daarvan. Zeker wanneer je precies weet waar jouw paleis op wielen aan moet kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld ook na over de veiligheid. Zoals het realiseren van een vluchtopening naar de cabine, het inbouwen en plaatsen van een gastank en een extra accu. Je verbruikt namelijk best wel wat stroom wanneer je een paar dagen op één plek wilt blijven. On the road again!

Camper huren

Gaat het nou voorlopig echt niet lukken met het zelf ombouwen van die camper? Is het kopen van een busje en het ombouwen te tijdrovend of misschien zelfs te duur op dit moment? Dan kun je natuurlijk gewoon je plannen voor het ombouwen op de lange baan schuiven en tot die tijd een camper huren via Goboony. Het voordeel van het huren van een camper is dat je geen stalling hoeft te betalen wanneer je de camper niet gebruikt en ook het onderhoud komt niet voor jouw rekening. Ideaal ook wanneer je bijvoorbeeld een leuke korte roadtrip van een paar dagen wilt gaan maken naar een van onze buurlanden!

*Foto’s via Shutterstock

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button