Met welk weer Jökulsárlón gletsjermeer in IJsland bezoeken?

Jökulsárlón is een populaire stop op een route door het zuiden van IJsland. En waarom dat zo is, begreep ik meteen bij mijn eerste bezoek aan het meest bekende gletsjermeer van IJsland. Het voelt bijna magisch om langs de kant te zitten, starend naar de ijsschotsen die langs komen drijven. Te kijken naar vogels die druk in de weer zijn boven het meer en naar zeehonden die steeds hun kopje even boven water steken. Geregeld hoor je het ijs kraken en als je geluk hebt, zie je net een stuk ijs afbreken van de gletsjer. Jökulsárlón is zeker een stop waard op je reis door het zuiden van IJsland. Maar misschien zelfs wel twee keer. Eén keer op de heenweg en één keer op de terugweg, mocht je ring road 1 weer pakken richting Reykjavik.

Jökulsárlón, grootste gletsjermeer in IJsland

Niet alleen is Jökulsárlón het meest bekende gletsjermeer in IJsland, het is ook het grootste gletsjermeer. Het ligt aan de zuidkant van de Vatnajökullgletsjer, tussen Höfn en Skaftafell National Park in. In dezelfde regio liggen nog twee gletsjermeren, Fjallsárlón en Breiðárlón. Deze twee meren zijn een stuk kleiner en worden ook minder vaak bezocht.

Jökulsárlón is een nog vrij jong gletsjermeer. Het ontstond halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het beslaat inmiddels een oppervlakte van zo’n 25 km² en en is met een diepte van 250 meter het diepste meer van IJsland. Het gletsjermeer neemt nog steeds toe in omvang. Als er niet wordt ingegrepen zal Jökulsárlón naar verwachting ooit veranderen in een baai, doordat de landengte die nu nog tussen het meer en de zee in ligt uiteindelijk onder water komt te liggen.

Jokulsarlon met slecht weer tips in het zuiden van IJsland - Reislegende.nl
Jökulsárlón begin juni, bewolkt en regen

Diamond beach, strand bezaaid met ”diamanten”

Het enige wat Jökulsárlón scheidt van de Atlantische Oceaan is een landengte, waar Þjóðvegur 1 (ring road 1) overheen ligt. Deze landengte is onderbroken door een soort kanaal, waar de ijsschotsen door naar zee kunnen drijven. IJs wat los komt van de gletsjer kan wel duizenden jaren oud zijn, bizar als je hier over nadenkt. Eenmaal op open zee spoelen veel ijsschotsen (maar dan vele malen kleiner) weer aan op Diamond beach. De grootte van de ijsblokken, de hoeveelheid en weersomstandigheden zorgen ervoor dat Diamond beach nooit hetzelfde is. Ook niet wanneer je het strand twee dagen achter elkaar bezoekt. Je kunt aan beide kanten van het kanaal de auto parkeren en het strand op lopen. Mijn ervaring, na de plek drie keer bezocht te hebben, is dat er aan de oostkant van het kanaal meer ijsblokken liggen dan aan de westkant.

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl
Diamond beach half januari, zonnig en -17 graden Celsius

Met welk weer Jökulsárlón in IJsland bezoeken?

Jökulsárlón is altijd mooi! Of het nu regent, waait, zonnig is of sneeuwt. Het ziet er, net als Diamond beach, ieder dag weer anders uit. Soms ligt het meer propvol met ijsschotsen, andere keren drijft er maar weinig. Heeft allemaal met het weer bij Jökulsárlón te maken. Je kunt je voorstellen dat temperaturen ver onder het vriespunt een ander effect hebben op de gletsjer dan temperaturen boven nul. Ook de wind doet een aardige duit in het zakje. Ik zou een bezoek aan Jökulsárlón dus niet af laten hangen van de weersomstandigheden ter plaatse. Als de wegen goed begaanbaar zijn zeg ik: niet twijfelen, gewoon gaan.

Lees ook: Bezoek het mooie Vestrahorn op Stokksnes peninsula in het zuiden van IJsland

Jokulsarlon in juni hoogtepunten in het zuiden van IJsland - Reislegende.nl
Jökulsárlón begin juni, zonsondergang bij +4 graden Celsius

Activiteiten op en om Jökulsárlón

Jökulsárlón is natuurlijk gewoon al prachtig om naar te kijken maar je kunt er ook diverse activiteiten ondernemen. Op het meer kun je tochten maken in kleine boten, maar ook is de plek een uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving. Zo kun je vanuit hier bijvoorbeeld een begeleide gletsjerwandeling op de Vatnajökull-ijskap maken of bezoek brengen aan de kristallen ijsgrotten van de Vatnajökull-gletsjer. Ook een jeeptour naar de bekende Blauwe IJsgrot behoort tot de opties. Blijf je in Reykjavik en wil je Jökulsárlón bezoeken? Dat kan ook! Het is mogelijk om een dagtour vanuit Reykjavik naar Jökulsárlón te maken.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Jökulsárlón half januari, zonnig en -17 graden Celsius

Jökulsárlón webcam voor checken weersomstandigheden

Ben je voor een paar dagen in IJsland en twijfel je of het de moeite waard is om helemaal naar Jökulsárlón te rijden? Dan kun je een kijkje nemen op verschillende webcams. Onder meer Live From Iceland en Skyline Webcams geven live beelden van Jökulsárlón weer. Maar, ga niet teveel af op de weersomstandigheden bij Jökulsárlón. Ik ben er met verschillende weertypes geweest en elke keer weer is het gletsjermeer met zijn ijsschotsen indrukwekkend. Of het nu zonnig, regenachtig, donker of winderig is!

Met een huurauto de zuidkust van IJsland ontdekken

IJsland is perfect om te ontdekken met een huurauto. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, omdat zij gebruik maken van een all-in formule. Hiermee ben je altijd voor alles verzekerd en hoef je niet ter plekke nog eens aanvullende verzekeringen af te sluiten. Ook wordt bij schade je eigen risico terugbetaald. Ideaal en zo ga je met een gerust gevoel de IJslandse wegen op.

Vergeet tijdens een mooie route door het zuiden van IJsland niet om de indrukwekkende Vestrahorn te bezoeken en je onder te dompelen in het warme water van de Reykjadalur Hot Springs. Ook de aan de zuidkust gelegen Fjaðrárgljúfur Canyon is absoluut een stop waard. Misschien ben je wel toe aan IJsland in een next level en wil je richting de afgelegen Westfjorden. Er zijn zó veel mooie dingen om te zien in IJsland… meer informatie over mijn IJsland reizen vind je hier.

Jokulsarlon IJsland gletsjermeer werk aan de muur Melissa Peltenburg
Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button