9x wat te doen in de omgeving van Split
Split is een stad waar je met gemak een aantal dagen kunt verblijven. De sfeer is er heel prettig en er is veel te zien. Beklim de Marjan heuvel voor een prachtig uitzicht, geniet van lekker eten op 1 van de vele terrassen, maak een leuke boottocht en slenter door de smalle straatjes van Diocletian’s palace. Maar tijdens een stedentrip kan het ook heel interessant zijn om in de buurt iets te ontdekken. Ben je benieuwd naar wat Dalmatië nog meer te bieden heeft? We zetten graag voor je op een rijtje wat er zoal te zien en te doen is in de omgeving van Split.
Wat te doen in de omgeving van Split
Eigenlijk zijn er in heel Dalmatië charmante kleine dorpjes te vinden. En laat die nou vaak verrassend leuk zijn! Maar vaak wil je toch de wat bekende plekken ook bezoeken, zeker wanneer je voor de eerste keer in Kroatië bent. In de buurt van Split liggen een aantal kleine stadjes die je echt zou moeten bezoeken.
Primošten (60 kilometer)
We beginnen met het kleine plaatsje Primošten. Er wonen maar 3000 inwoners in Primošten en wat het plaatsje zo bijzonder maakt is het in zee gelegen schiereiland. Vanaf een afstand zie je Primošten al liggen. Direct naast Primošten ligt een tweede schiereiland. Dit schiereiland, waar Hotel Zora te vinden is, is in tegenstelling tot Primošten heel bosrijk. Het schiereiland van Primošten is een en al authentieke bebouwing. Heerlijk om hier lekker door de smalle straatjes te slenteren of te genieten van lekker eten op 1 van de terrasjes langs het haventje. Primošten is behoorlijk “toeristisch”, maar op de een of andere manier kan ik het hier goed hebben. Het is gewoon een schatje, dit stadje! Lees hier meer over mijn bezoek aan Primošten.
Brač (20 kilometer)
Het eiland Brač ligt direct voor de kust van Split. Brač heeft een oppervlakte van 396 km² en is hiermee het op twee na grootste eiland van de Adriatische zee. Ook beschikt Brač met de 778 meter hoge berg Vidova gora over het hoogste punt in de Adriatische zee. Vanaf Vidova gora heb je prachtig uitzicht op het eiland Hvar en op een gedeelte van de kustlijn ten zuiden van Split. Wat vanaf deze plek ook niet te missen is: Zlatni Rat, het bekende kiezelstrand met zijn steeds weer veranderende v-vorm. Mooi om van bovenaf te zien maar ook heel fijn om het strand echt even op te zoeken. Pak meteen het nabijgelegen Bol mee, de oudste stad op Brač.
Op Brač vind je vruchtbare valleien en dalen, waar je mooie wandelingen kunt maken. Zo is de wandeling naar Blaca monastery (Pustinja Blaca) een aanrader. Een interessante plek om de geschiedenis van monniken op Brač in te duiken waar het ook nog eens lekker afkoelen is na een wandeling in de warmte. Brač is te bereiken met de ferry vanuit Split. De auto kan gewoon mee op de boot, waardoor je op Brač je eigen mini-roadtrip kunt maken. Een andere optie is het huren van een scooter in Supetar, de grootste plaats op het eiland waar ook de ferry aan komt. Sluit de dag af met een drankje en/of hapje op 1 van de terrassen aan de haven van Supetar, wat een authentieke en gezellige sfeer uitademt.
Trogir (28 kilometer)
Trogir ligt op een klein eiland met een oppervlakte van 500 meter bij 250 meter, heel dicht langs de kust. Zó dichtbij dat je het bereikt via een korte brug. Trogir is een stad met een rijke historie. De Romeinen, de Grieken, de Venetianen; ze hebben allemaal hun sporen achtergelaten in Trogir. Trogir herbergt binnen de stadsmuren diverse bezienswaardigheden zoals onder andere de St. Lawrence cathedral, het Kamerlengo fortress, de City loggia en de North Gate. Mede daarom werd het stadje in 1997 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Klis Fortress (15 kilometer)
Zin in meer geschiedenis? Dan kun je met je huurauto richting Klis rijden, een dorpje waar je Klis Fortress vindt. Game of Thrones fans zullen deze plek meteen herkennen. Diverse scènes uit Game of Thrones S4, S5 en S6 zijn hier opgenomen, net als in Diocletian’s palace in Split. De geschiedenis van Klis fort gaat eeuwen terug, tot zelfs vóór de tijd van de Romeinen. Eén van de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van het fort is rond de 15e en 16e eeuw. Het Ottomaanse rijk, de Venetiaanse Republiek en de Habsburgse monarchie doen allemaal hun uiterste best om het fort in handen te krijgen (en te houden). Jarenlang (zo niet eeuwenlang) wordt het fort veroverd en weer heroverd. Hier vind je meer informatie over Klis Fortress.
Šibenik (80 kilometer)
Šibenik is eveneens een mooie stad om te bezoeken. Šibenik heeft ook, net als Trogir en Split, UNESCO erfgoed. In 2000 werd de halverwege 15e eeuw gebouwde St. Jacobuskathedraal opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Šibenik ligt op ca. 80 kilometer afstand van Split, een uurtje rijden met de auto. Šibenik is ontzettend leuk om gewoon doorheen te wandelen. De stad beschikt niet alleen over mooie pleintjes, smalle steegjes en geplaveide straatjes. De inwoners hebben hier ook te maken met hoogteverschil en dat zorgt ervoor dat er in het centrum van Šibenik op veel plekken trappen te vinden zijn.
Krka watervallen (80 kilometer)
De Krka watervallen zijn minder bekend dan de Plitvice meren maar minstens net zo mooi. Misschien nog wel mooier. Je kunt Krka National Park zowel te voet als met per boot kunt binnenkomen. Het hoogteverschil is maar liefst 242 meter waardoor het in het park wemelt van de watervallen. Het water van de Krka rivier zoekt zijn weg naar beneden en komt 7 “officiële” watervallen tegen. Verschillende watervallen bestaan uit meerdere cascades, waar het water tussendoor helder blauw is. Een prachtig park om rond te lopen. In tegenstelling tot Plitvice mag je in Krka National Park in een afgezet gedeelte zwemmen (bij de grootste waterval).
Trilj (40 kilometer)
Het stadje Trilj (Tilurium) op 40 kilometer afstand van Split was in de Romeinse tijd een belangrijk strategisch punt. Drie belangrijke wegen kwamen hier bij de Pons Tiluri brug elkaar. Op een hoger gelegen plateau lag een groot militair kamp (12 hectare) waar maar liefst 5000 militairen gestationeerd waren. Vanuit het kamp hadden de militairen een goede kijk op het kruispunt van de wegen. Een groot deel van het militaire kamp ligt onder het dorpje Gardun, maar sinds 1997 zijn archeologen druk in de weer met het opgraven en onderzoeken van bepaalde punten. Inmiddels is een deel van een slaapvertrek in het kamp blootgelegd. De muren tenminste, want het houten dak heeft al die eeuwen natuurlijk niet doorstaan.
De muur van het slaapvertrek is te bezoeken, maar ligt wel op privé terrein. Je kunt je melden bij de bewoners, waarna je over hun grond naar de opgravingen kunt lopen. In Trilj zelf kun je ook een kijkje nemen in het Trilj regionaal museum. Hier worden opgegraven voorwerpen als gereedschap, potten, sieraden en andere gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Tevens is er in Trilj een weg uit de Romeinse tijd blootgelegd. De Roman Road ligt niet ver van het voormalig militaire kamp vandaan en is 500 meter lang. De breedte van de weg varieert van 4 tot 6 meter en op verschillende plekken zijn zelfs de stoepranden nog zichtbaar. Op andere delen zijn bepaalde stenen helemaal uitgesleten door houten wielen, waardoor er duidelijk een spoor zichtbaar is.
Uitkijkpunt Cetina rivier (33 kilometer)
Op weg naar Trilj kom je onderweg een mooi uitkijkpunt over de rivier Cetina tegen. De Cetina rivier is 105 kilometer lang en daalt 385 meter. Dit zorgt op bepaalde delen van de Cetina rivier voor goede raft omstandigheden. Op het aangegeven punt kijk je uit over een bocht in de rivier, waarbij de kleur van het water door de hoogte mooi blauw/groen is. Een ander mooi uitzicht over de Cetina rivier en het stadje Trilj heb je vanaf de begraafplaats Crkva sv. Petra in Gardun (hieronder op de foto). Vanaf deze plek zie je bergtoppen op de grens met Bosnië liggen.
Ruïnes van Salona (8 kilometer)
Als je van opgravingen houdt kun je aan de rand van Solin je lol op. Hier liggen de resten van het voormalige Salona, wat in de Romeinse tijd zelfs een tijd lang de belangrijkste stad van het rijk was. Er zijn onder andere resten van een 5e eeuwse kathedraal, een amfitheater, een stadsmuur, een begraafplaats en openbare baden te zien. De plek waar de resten van de kathedraal te vinden zijn staat bekend als Manastirine. In het begin van de 4e eeuw werd bisschop Domnius van Salona hier begraven, nadat Diocletianus hem had laten onthoofden tijdens de christenvervolgingen. Een eeuw later bouwde men op dezelfde plek een kathedraal. Vele tombes zijn op de plek van de kathedraal aanwezig, evenals restanten van de fundering van de kathedraal.
In hetzelfde gebied zie je resten van openbare baden, huisvesting en een groot deel van de stadsmuur. Het verderop gelegen amfitheater moet ooit plaats geboden hebben aan ruim 20.000 mensen. Al is er vandaag de dag niet heel veel van over; indrukwekkend is het nog steeds.
Uitstapje naar Bosnië
Vanuit Split rij je zo de grens over naar Bosnië. Een mooie stad om in Bosnië te bezoeken is Mostar. Vanaf Split is het ongeveer 2 uur en 15 minuten rijden naar Mostar, een leuke bestemming voor een dagtrip dus. Er is veel te doen in en om deze stad, die vooral bekend is door de Ottomaanse brug Stari Most. Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen in Mostar? Lees dan dit artikel met 16 tips in Mostar.