Wat neem je mee naar Lapland? Paklijst en tips
Naar de Scandinavische kou in de winter; het is iets wat ik maar al te graag doe. Dat je goed voorbereid moet zijn voor een reis naar de kou is me inmiddels wel duidelijk. Zo langzamerhand zijn er een aantal producten waarvan ik weet dat ze super handig zijn om mee te nemen naar Lapland, Zweden, Noorwegen of IJsland. Wat zoal? In dit artikel een paklijst voor Lapland, producten die je niet mag vergeten én dingen die gewoon heel handig zijn om bij je te hebben in de (arctische) winter.
Snowsteps om niet uit te glijden
Iets wat bij mij bovenaan de Lapland paklijst staat zijn snowsteps. Snowsteps zijn spikes die je onder je schoenen bindt, waardoor je uitglijden op ijzige of gladde ondergrond voorkomt. Spikes voor onder je schoenen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De rubberen snowsteps die je spant onder je schoen vind ik zelf het makkelijkst. De spikes zijn bij deze uitvoering verdeeld over je hele zool. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten spikes en snowsteps.
Goede handschoenen die warmte vasthouden
Om je handen lekker warm te houden heb je goede handschoenen nodig. In principe voldoen skihandschoenen voor een vakantie in Lapland. Wordt het écht heel erg koud en ben je bang dat je het niet redt met je skihandschoenen? Dan zou je dunne thermo handschoenen mee kunnen nemen voor onder je skihandschoenen. Het is wel fijn als je skihandschoenen niet te krap zijn. Om goed warm te blijven hebben je vingers wat bewegingsvrijheid nodig.
Handwarmers voor extra warmte
Heb je goede skihandschoenen, dunne thermo handschoenen en krijg je toch nog koude handen? Zorg er dan voor dat je handwarmers bij je hebt. Er bestaan zelfs herbruikbare handwarmers, die eveneens dienst doen als powerbank. Deze oplaadbare handwarmers geven tot wel 14 uur lang warmte af. Zelf gebruik ik altijd handverwarmende pads, ideaal om in je handschoen te stoppen waardoor je handen lekker warm blijven. Bij mij staan ook handwarmers hoog op mijn Lapland paklijstje. Dit zijn dingen die mensen snel vergeten, evenals de hierboven genoemde snowsteps. Beide producten kunnen zorgen voor een veel relaxter verblijf in Lapland!
Lees ook: Fell Centre Kiilopää in Saariselkä; fijne cabins in Lapland boven de poolcirkel
Goede snowboots voor warme voeten
Er zijn vele snowboots te koop, maar de Sorel Caribou snowboots zijn wat mij betreft de overall winnaars. Wat een ontzettend fijne sneeuwlaarzen zijn dit. Zelfs met -20 graden geen koude tenen, heerlijk! De binnenvoering is uit de schoen te halen, zo kun je alles laten drogen na een dagje in de sneeuw. Zelf heb ik dit nog nooit hoeven doen. Met arctische temperaturen heb ik geen last van zweetvoeten en mijn voeten worden ook niet nat door sneeuw of water. Lees hier mijn review over de Sorel Caribou snowboots.
Lees ook: 25x wat te doen in Lapland (winter)
Thermokleding om lichaamswarmte vast te houden
In de sneeuw is het altijd lekker om laagjes te dragen. Thermokleding mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat een thermobroek en een thermoshirt niet ontbreken in je koffer als je naar Lapland afreist. Thermokleding houdt de lichaamswarmte goed vast, waardoor je goed op temperatuur blijft. En dat kost je lichaam weer minder energie. Dat kun je dus mooi bewaren voor andere activiteiten!
Waterdichte, warme skibroek
Zelf draag ik in Lapland niet alle dagen mijn thermobroek, aangezien mijn skibroek ook heel goed de wamte vasthoudt. Een skibroek moet warm zijn, maar daarnaast ook waterdicht. Waterdichtheid wordt aangeduid met een waterkolomwaarde. Een waarde van boven de 5000 betekent dat de stof waterdicht is. Ook is het handig wanneer de naden van de broek van tape voorzien zijn; dit houdt niet alleen vocht tegen maar ook koude lucht. Om sneeuw buiten je broek te houden is het fijn wanneer de broekspijp aan het uiteinde een sneeuwvanger heeft. Dit is een tweede laag stof voorzien van een elastieke band, die goed om skischoenen of snowboots blijven zitten. Er zijn ook skibroeken met een sneeuwvanger aan de bovenkant van de broek. Dit voorkomt dat sneeuw bij een valpartij (of rollen in de sneeuw) via de bovenkant van de broek onder je kleding komt.
Lees ook: Sauna in Finland, altijd een traktatie
Warme en comfortabele skijas
In Lapland merken wij dat onze skijassen prima te dragen zijn in de sneeuw. Ook bij temperaturen van rond de -20 graden; we dragen immers laagjes (thermo-)kleding onder de jassen. Een sneeuwvanger in een winterjas is wel erg prettig, vooral als je zo nu en dan in de sneeuw ligt te rollen. Zoals onze kinderen! Tijdens onze reis naar Lapland hebben wij thermo overalls tot onze beschikking, waardoor de kinderen niet vaak hun eigen winter outfit dragen. Een uitvinding, want ze brengen het grootste deel van de dag liggend en rollend in de sneeuw door. Zelf draag ik de hele week mijn eigen skijas, die voorzien is van een sneeuwvanger. Ik vind een jas toch lekkerder dragen dan een overall.
Kleding voor onder een thermo overall
Ga je georganiseerd naar Lapland? Dan krijg je waarschijnlijk een thermo overall voor de hele duur van je reis. Ik draag de thermo overall tijdens de activiteiten, bijvoorbeeld bij de huskytocht en bij het rijden op een sneeuwscooter. Onder de thermo overall draag ik mijn skibroek, een thermo shirt en een dik vest. Helemaal prima! De kinderen hebben hetzelfde aan, maar ook nog een thermobroek onder hun skibroek.
Lees ook: In de winter naar Lakeland in Finland
Goede muts; warmte raak je kwijt via het hoofd
Via je hoofd verlies je de meeste warmte; een goede muts is dus een must. Een gebreide muts ziet er leuk uit, maar veel heb je er niet aan als deze geen voering heeft. Ga op zoek naar een muts die dus gevoerd is en die je ook laag genoeg kan trekken, tot over je oren. Een muts met flappen voor over je oren is ook heel handig, dan ben je waarschijnlijk minder tijd kwijt aan het steeds naar beneden trekken van je muts. Mutsen zijn er in vele soorten en maten. Belangrijkste is natuurlijk dat ze je hoofd goed warm houden én dat ze prettig dragen.
Thermosfles en/of food jar voor warm eten en drinken
Ga je lange wandelingen maken in Lapland? Dan is het fijn om iets warms bij je te hebben. Neem een goede thermofles mee met bijvoorbeeld thee of warme chocolademelk. Iets wat jou goed opwarmt wanneer je het koud krijgt! Warm eten neem je makkelijk mee in een food jar (voedselcontainer) van bijvoorbeeld Hydro Flask. In deze container kun je soep warm houden, of een eerder klaargemaakt gerecht. Een thermosfles is overigens ook fijn als je alleen maar water mee wilt nemen. Wij nemen dit in het begin mee in een normale drinkfles, maar dat bevriest natuurlijk binnen de kortste keren. In een thermosfles voorkom je dit. Zeker wanneer je lauwwarm water meeneemt, wat ook nog eens beter is om te drinken bij temperaturen ver onder het vriespunt.
Lees ook: Met de auto naar Zuid-Finland in de winter