Route door Vestfold og Telemark, bezienswaardigheden en tips
Tijdens ons verblijf bij Tyrifjord Hotell in Vikersund rijden we op de dag na onze wandeling door het Mørkgonga Naturreservat een mooie route door Vestfold og Telemark, de provincie ten zuiden van Viken. Mooie plekken bezoeken we op deze dag en onderweg hebben we echt waanzinnige vergezichten. In dit artikel neem ik je mee langs de plekken op deze roadtrip door Vestfold og Telemark.
- Route door Vestfold og Telemark langs bezienswaardigheden
- Jondalen Kirke
- Tinnsjå meer
- Mæl stasjon, Rjukanbanen
- Gaustatoppen
- Rjukan
- Rauland
- Gamle stabbur
- Ravnejuv, Raven Gorge
- Dalen
- Staafkerk van Eidsborg
- Staafkerk van Heddal
- Route langs bezienswaardigheden in Vestfold og Telemark
- Met een huurauto Vestfold og Telemark ontdekken
- Naar Vestfold og Telemark vanuit Tyrifjord Hotell
Route door Vestfold og Telemark langs bezienswaardigheden
De eerste ohhhh’s en ahhhh’s komen meteen aan het begin van de route. De zon schijnt, de herfstkleuren zijn adembenemend mooi. Mist hangt boven de weilanden en wolken lijken zich te verstoppen tussen boomtoppen. Het schiet meteen al niet op met de kilometers, we stoppen om de haverklap om weer een mooi landschap vast te leggen. Ik hoor vaak dat cruisen in Noorwegen populair is, maar Noorwegen in de herfst is ook echt waanzinnig. Je blijft fotograferen. En wat een cadeautje, de zon samen met de herfstkleuren!
Toch moeten we door. We hebben een aardige route voor de boeg en we willen natuurlijk nog veel meer moois zien fotograferen. Als we in één keer door zouden rijden, zou deze route door Vestfold og Telemark vandaag 7,5 uur in beslag nemen. Dat zou betekenen om 15.30u op de eindbestemming, bij vertrek om 08.00u in de ochtend. De uurtjes tot ongeveer 20.30u in de avond daarbij opgeteld betekent dat we 5 uur de tijd hebben om op plekken rond te kijken en te fotograferen. Het ziet er naar uit dat het een top dagje gaat worden!
Lees ook: In ieder seizoen een prachtige vakantie in Scandinavië
Jondalen Kirke
Het liefst stoppen we bij ieder kerkje dat we tegenkomen. We besluiten al snel dat we dat niet doen, anders redden we het de rest van de dag niet qua tijd. Jondalen Kirke in Kongsberg is een kerk waar we wél even stoppen. De kerk uit 1882 staat er prachtig bij in het herfstzonnetje en ernaast staat een mooie, typisch Noorse boerderij. Een goede plek om even Noorse lucht op te snuiven.
Tinnsjå meer
We rijden over road 37 richting het noordwesten, langs het Tinnsjå meer. Het meer ligt tussen Tinn en Notodden in en heeft een oppervlakte van maar liefst 51.43 km². De uitzichten zijn niet normaal mooi. Dit komt mede door de zon die nog niet al te hoog aan de hemel staat en de kleine plukjes mist die tussen de boomtoppen blijven kleven. Halverwege het meer liggen twee eilanden, Langøy en Vesleøy. Op Vesleøy zie ik een huis staan, helemaal verscholen tussen de bomen. Ik vraag me af of dit huis ooit direct zonlicht krijg en probeer me voor te stellen hoe dat zal zijn, wonen op een plek met alleen maar schaduw.
Mæl stasjon, Rjukanbanen
Vlak voor we in Rjukan aan komen rijden we langs Mæl stasjon, een van de stations van de Rjukanbanen, ook wel Vestfjorddalsbanen genoemd. Tussen 1909 en 1991 werd deze spoorlijn gebruikt door Norsk Hydro, een Noors energie- en aluminiumconcern in Rjukan. De lengte van de spoorlijn was net geen 16 kilometer en bij Mæl stasjon gingen de treinen op een spoorpont (Mæl-Tinnoset oftewel Tinnsjø jernbaneferge). De spoorpont legde met treintoestellen aan boord zo’n 30 kilometer over het water af naar Tinnoset, in het zuidelijke puntje van het Tinnsjå meer. Vandaag de dag doen de spoortpont, het station en de spoorlijn dienst als museum. Het geheel inclusief de waterkrachtcentrale in Rjukan is inmiddels opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst onder de naam Rjukan-Notodden.
Gaustatoppen
Al snel na het treinstation zien we Gaustatoppen liggen. Wat een imposante berg is dit! Deze 1883 hoge reus is niet de hoogste berg van Noorwegen, maar staat wel bekend als de mooiste. Er zijn veel plekken rondom Gaustatoppen waar je een prachtige kijk hebt op de berg. Mijn favoriete plekje is bij het meer Kvitåvatn. Hier kom je door via de weg Svineroivergen naar boven te rijden, waarbij je vele haarspeldbochten moet trotseren. Tijdens onze tocht omhoog komen we vele auto’s tegen die met knipperlichten aan naar beneden rijden, in een slakkengangetje. We stoppen even langs de weg en kunnen niet uitstappen, het asfalt is echt één grote ijsbaan. We begrijpen meteen die knipperlichten! Goed in de gaten houden dus als je hier bent en de temperatuur is net boven nul.
Met de tandradbaan Gaustabanen kun je richting de top van de berg. Het laatste stuk van de Gaustabanen gaat binnenin de berg met een hellingsgraad van 40 graden omhoog. Het kost je ongeveer 15 minuten om de hele rit af te leggen. Bij helder weer heb je hier zicht op een zesde deel van Noorwegen, zo’n 60.000 km².
Rjukan
Na genieten van het uitzicht bij Kvitåvatn rijden we Rjukan in, gelegen in het Hjartdal. Rjukan is vooral bekend door de waterkrachtcentrale van Norsk Hydro. Aan het begin van de 20e eeuw werd deze centrale gebouwd om energie op te wekken uit de waterval Rjukanfossen. Rjukan zelf werd op de tekentafel ontworpen, speciaal voor de arbeiders die werkten in en om de waterkrachtcentrale. In 1928 werd de kabelbaan Krossobanen aangelegd, een cadeau van Norsk Hydro aan de arbeiders. Rjukan ligt namelijk van oktober tot maart in de schaduw. Krossobanen bracht de arbeiders vanuit het dal naar een hoogte van 886 meter, waar ze konden genieten van zonlicht én van een mooi uitzicht. In 2013 werden op 450 meter hoogte grote spiegels neergezet. De spiegels draaien mee met de zon en weerkaatsen het zonlicht naar een plek op het marktplein middenin Rjukan. De waterkrachtcentrale is tegenwoordig een museum: Norsk industriarbeidermuseum.
Rauland
Vanuit Rauland lijken we niemandsland in te rijden. Kilometers lang komen we niets tegen, zien we uitgestrekte landschappen met in de verte besneeuwde bergen. De huisjes die we op een gegeven moment weer tegenkomen hebben allemaal met gras bedekte daken. Ze liggen mooi verspreid in het landschap, alsof het kleine nederzettingen zijn. Als het iets dichter bevolkt wordt blijken we in Rauland aangekomen te zijn. We begeven ons hier aan de rand van de grootste hoogvlakte van Noord-Europa, Hardangervidda. Hardangervidda is een nationaal park met een oppervlakte groter dan de Rocky Mountains. Dit gebied is in de wintermaanden bedekt met een dik pak sneeuw en dat maakt het een geliefde plek voor wintersporters. Ook in andere seizoenen is er genoeg te doen in deze regio. Denk aan mountainbiken, wandelen, kajakken, elanden spotten en meer. Aan accommodatie geen gebrek hier. Kijk zeker eens bij Vierli Hyttegrend, Rauland Feriesenter en Holtardalen voor cozy cabins zoals op de foto hieronder.
Gamle stabbur
Vlak voor de plaats Åmot stoppen we bij een aantal typisch Noorse voorraadschuren. Overal zagen we ze al staan, deze bouwwerken maar het kwam er niet van om te stoppen. Nu willen we zo’n gamle stabbur echt even van dichtbij bekijken. Een stabbur is een voorraadschuur, waar mensen hun voedsel bewaarde. De schuren werden op palen geplaatst om te voorkomen dat vocht vanaf de grond de schuur in kon trekken. Ook werd een open ruimte gehouden tussen de laatste trede van de stenen trap en de schuur zelf. Door deze voorzorgsmaatregelen was het voor ongedierte lastig om bij het voedsel te komen. In een stabbur waren vaak verschillende ruimtes. Sowieso was er een ruimte voor het opslaan van meel en graan. Daarnaast was er meestal een ruimte waar gezouten vlees aan haken hing. Vooral op grotere boerderijen was een stabbur vaak voorzien van prachtig houtsnijwerk. Tegenwoordig worden deze voorraadschuren niet vaak meer gebruikt voor het houden van voorraad. Geregeld kom je op een route door Vestfold og Telemark een gepimpte stabbur tegen waarin je kunt overnachten. Super leuk!
Ravnejuv, Raven Gorge
Een plek waar je een stukje voor om moet rijden is Raven Gorge, oftewel Ravnejuv. Een viewpoint op een hoogte van 350 meter, met prachtig zicht op het dal en de daarin liggende rivier. Wij rijden de weg naar Raven Gorge heen en ook weer terug, zodat we de rotswand ook van de andere kant kunnen zien. Kost iets meer tijd, maar het is de moeite waard. Lees hier meer over mijn bezoek aan Raven Gorge.
Dalen
Dalen is voor mij de grote verrassing van deze route door Vestfold og Telemark. Ik had al het een en ander gelezen over dit kleine plaatsje liggend aan het Bandak fjord, maar toch is het totaal anders dan ik had verwacht. Dalen is met een oppervlakte van 1,18 km² klein en heeft nog geen 800 inwoners. Je kunt er mooie wandelingen maken, kajakken op het meer, genieten van de sauna Soria Moria en genieten van de prachtige natuur. Een aanrader! Lees hier meer over mijn bezoek aan Dalen.
Staafkerk van Eidsborg
Via de 450 rijden we het dal waar Dalen in ligt weer uit, langs Eidsborg. We stoppen bij de staafkerk van Eidsborg, gebouwd halverwege de 13e eeuw. In het begin van de 20e eeuw werd de kerk gerenoveerd, waarbij er muurschilderingen uit de 17e eeuw tevoorschijn kwamen. Aan de buitenkant van de kerk werd niets veranderd. De staafkerk van Eidsborg staat te boek als een van de best bewaard gebleven staafkerken van Noorwegen. We dachten dat we een ander stukje route moesten nemen om langs deze kerk te komen, maar niet dus. Ineens staat hij daar, voelt als een cadeautje zo aan het einde van de dag.
Staafkerk van Heddal
Onze laatste stop bij daglicht hebben we gepland bij de staafkerk van Heddal. Het schemert al flink als we er aankomen, we rennen nog net niet richting de kerk om nog wat goede foto’s te maken. Ook de staafkerk van Heddal werd in de 13e eeuw gebouwd. Het is de grootste staafkerk van Noorwegen en wordt door de rijkelijke versiering ook wel de houten kathedraal van Noorwegen genoemd. Door heel Noorwegen zijn nog 28 historische staafkerken te zien, waarvan de meeste in het oosten van het land staan.
Route langs bezienswaardigheden in Vestfold og Telemark
Wat een mooie route was dit, langs diverse bezienswaardigheden in Vestfold og Telemark. We hebben vooraf best getwijfeld of we deze kant op zouden gaan. Ook nog meer richting het westen trok ons, of meer richting het noorden. Nog zo veel plekken te ontdekken in Noorwegen. Voor nu ben ik erg blij dat ik een deel van Vestfold og Telemark in de herfst heb kunnen zien. De herfstkleuren in Noorwegen zijn bijna ondenkbaar mooi. Met een zonnetje, maar misschien nog wel meer met nat en somber weer!
Met een huurauto Vestfold og Telemark ontdekken
Vlieg je naar Oslo, dan haal je het beste meteen op het vliegveld je huurauto op. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule waarbij je altijd, overal en voor alles verzekerd bent. Rij je onverhoopt zelf schade aan je huurauto? Dan betaalt Sunny Cars je jouw eigen risico volledig terug. Zo ga je met een gerust gevoel de Noorse wegen op.
Naar Vestfold og Telemark vanuit Tyrifjord Hotell
Wij maken de dagtrip door Vestfold og Telemark vanuit Vikersund in de provincie Viken. Daar verblijven we een aantal nachten in Tyrifjord Hotell, voor ons dé perfecte uitvalsbasis voor de activiteiten die we ondernemen. Vanuit Tyrifjord Hotell maken we onder meer deze dagtrip naar Vestfold og Telemark, bezoeken we Kistefos Museum én gaan we een dag wandelen in Mørkgonga Naturreservat.