Tórshavn bezienswaardigheden en tips, Faeröer eilanden
Tórshavn is de hoofdstad van de waanzinnig mooie Faeröer Eilanden. Een charmante stad met een rijke, boeiende geschiedenis. Tevens is Tórshavn dé plek van waaruit de meeste mensen eropuit trekken om de 18 eilanden te verkennen. Maar in Tórshavn zelf is ook van alles te doen en te zien. Ga in deze bijzondere stad heerlijk cultuur snuiven, rondstruinen in het oude Reyn en echt goed eten in traditionele restaurants. In dit artikel lees je over de geschiedenis van de stad, vind je bezienswaardigheden in Tórshavn en lees je wat je in deze stad eigenlijk niet mag missen.
- Waar ligt Tórshavn precies?
- De geschiedenis van Tórshavn
- Tórshavn bezienswaardigheden en tips
- Tinganes en Reyn
- Heima í Havn
- Skansin fort
- Listasavn Føroya
- Haven van Tórshavn – Eystaravág
- Haven van Tórshavn – Vestaravág
- The Nordic House
- Dómkirkjan (Havnar Kirkja)
- Lekker eten in Tórshavn
- Wat is er te zien in de buurt van Tórshavn?
- Tjóðsavnið
- Svartafoss
- Kirkjubøur
- Norðradalur
- Törshavn als uitvalsbasis voor het ontdekken van de Faeröer?
Waar ligt Tórshavn precies?
Tórshavn ligt op het eiland Streymoy, op zo’n 40 minuten rijden van de (enige) luchthaven van de Faeröer, Vagar Airtport (FAE). Streymoy is met een onderzeese tunnel verbonden met de eilanden Vagar en Eysturoy. Tórshavn is ook de plek waar de boot vanuit Denemarken aan komt (Smyril Line), waar ferries naar de eilanden Suðuroy (Smyril Line) en Nólsoy (Ternan) vertrekken en waar het startpunt is van nagenoeg alle dagtochten en tours. Dit alles zorgt ervoor zorgt dat Tórshavn dé perfecte uitvalsbasis is voor het ontdekken van de Faeröer eilanden.
De geschiedenis van Tórshavn
De geschiedenis gaat in Tórshavn meer dan 1.000 jaar terug. Het verhaal van Tórshavn begint met de aankomst van de Vikingen op de eilanden in de 9e eeuw. De Vikingen, voornamelijk afkomstig uit Noorwegen en Denemarken, vestigden zich op de Faeröer Eilanden en creëerden verschillende nederzettingen. Tórshavn was oorspronkelijk een klein Vikingdorpje genaamd Tórshavn of Thorshaven, wat Haven van Thor betekent. Het verwijst naar de Noorse god Thor, die werd vereerd door de Vikingen. De nederzetting lag gunstig aan de oostkust van het eiland Streymoy, omringd door beschutte baaien en vruchtbare landbouwgronden.
In de 13e eeuw werd Tórshavn de zetel van de bisschop van de Faeröer Eilanden. Dit bracht meer invloed en macht naar de stad, waarna het uitgroeide tot een belangrijk religieus en politiek centrum. In 1271 werd Tórshavn officieel erkend als een stad met stadsrechten, waarmee het een van de oudste nog bestaande parlementaire steden ter wereld is. Tórshavn was een belangrijk handelscentrum gedurende de middeleeuwen. Schepen uit heel Europa bezochten de haven, wat bijdroeg aan de economische groei van de stad. Handelaren brachten goederen zoals hout, zout, graan en textiel naar de Faeröer Eilanden en namen producten zoals wol, vis en zeehondenbont mee terug. Deze bloeiende handel zorgde voor welvaart en ontwikkeling in Tórshavn.
In de 16e eeuw kwam de Faeröerarchipel onder de heerschappij van Denemarken en Noorwegen. Tórshavn werd het administratieve centrum van de eilanden en het Deense gezag had een sterke invloed op de stad. Ondanks deze externe invloeden slaagde Tórshavn erin zijn unieke karakter en traditionele Faeröerse cultuur te behouden. In de 20e eeuw groeide Tórshavn gestaag en begon het zich te moderniseren. Infrastructuur werd verbeterd, er was veel nieuwbouw en de stad breidde zich uit om de groeiende bevolking te huisvesten. Tegenwoordig is Tórshavn een moderne stad met alle voorzieningen die je mag verwachten.
Tórshavn bezienswaardigheden en tips
Alhoewel Tórshavn wat betreft oppervlakte niet echt groot is, is er genoeg te doen en te zien. Geen straf om iedere avond weer naar terug te keren, na een dag vol ontdekkingen op de Faeröerse archipel!
Tinganes en Reyn
Tinganes is het kleine schiereiland dat tussen de twee havens in ligt. Hier zetelt de Faeröerse regering, in oude roodgekleurde pakhuizen. Kun je in veel andere landen niet eens in de buurt komen van parlementsgebouwen, hier kun je rustig op je gemak tussen de gebouwen door slenteren. Reyn (Úti á Reyni) is de wijk op het schiereiland. Reyn is de oudste wijk van Tórshavn en hier vind je dan ook nog veel traditionele, eeuwenoude turfhuisjes. Het is zeker de moeite waard om Tinganes en Reyn te bezoeken. Het is maar een kleine oppervlakte, maar je hebt echt het gevoel een stapje terug in de tijd te zetten.
Heima í Havn
In Reyn vind je een aantal zeer goede restaurants bij elkaar op een plek die de naam Heima í Havn draagt. Wil je echt Faeröerse gerechten proeven, bijvoorbeeld met gefermenteerde ingrediënten, dan is dit de plek waar je moet zijn.
Skansin fort
Het Skansin fort in Tórshavn werd in 1580 gebouwd ter bescherming van het toenemend aantal aanvallen vanaf zee. Het fort werd in 1677 verwoest door Franse piraten en daarna weer gerestaureerd. In de Tweede Wereldoorlog was het fort het hoofdkwartier van de Britse Royal Navy. Er is niet heel veel over van het fort zoals het ooit was, maar het is een mooie historische plek in Tórshavn. Je hebt vanaf Skansin mooi zicht op het buureiland Nólsoy en op de haven. Vanaf Tinganes loop je er in een paar minuten naartoe.
Listasavn Føroya
Listasavn Føroya is het kunstmuseum van de Faeröer eilanden, waar wisselende tentoonstellingen van kunstenaars te zien zijn. Naast foto’s van natuur en cultuur, kun je hier ook unieke voorwerpen gemaakt van plaatselijke materialen (zoals van bijvoorbeeld Faeröers paardenhaar) bekijken. De hoofdattractie van het musuem is een enorme spiegelruimte. Daarnaast vind je hier een café, een winkel en een workshop ruimte waar onder meer activiteiten voor kinderen worden georganiseerd.
Haven van Tórshavn – Eystaravág
Tórshavn heeft twee belangrijke havens: Eystaravág (oostelijke haven) en Vestaravág (westelijke haven). De oostelijke haven ligt oostelijk van het schiereiland Tinganes en is de oudste haven van Tórshavn. Deze haven is van oudsher een belangrijk handelsknooppunt en was oorspronkelijk de enige haven van Tórshavn. Het is nog steeds een drukke haven waar vissersboten en vrachtschepen aanmeren. Vanuit de oostelijke haven vertrekken ook de veerboten naar nabijgelegen eilanden en naar IJsland en Denemarken.
Haven van Tórshavn – Vestaravág
De westelijke haven, Vestaravág, is gelegen aan de westelijke zijde van Tinganes. Deze haven is in de afgelopen decennia behoorlijk uitgebreid. Hier ligt inmiddels een behoorlijke jachthaven met daarnaast de plek waar vroeger de dagelijkse vismarkt was: Vágsbotnur. Er zijn gezellige cafés, pubs, restaurants en winkels te vinden in de voormalige, kleurrijke pakhuizen op de kade. Nog steeds wordt hier wekelijks verse vis verkocht. Vandaag de dag wordt dit deel van Tórshavn gezien als een van meest levendige plekken van de stad.
The Nordic House
Een drukbezocht cultureel centrum op de Faeröer is The Nordic House in Tórshavn. Jaarlijks worden hier meer dan 400 culturele evenementen georganiseerd. Denk aan tentoonstellingen, concerten en festivals voor kinderen. Meer dan 120.000 mensen komen hier jaarlijks op af. Mocht je niet specifiek een evenement bij willen wonen, dan is het altijd nog een aanrader om The Nordic House te bezoeken, of even van buiten te bekijken. Het is een mooi ontworpen gebouw; modern, maar toch echt Faeröers.
Dómkirkjan (Havnar Kirkja)
Dómkirkjan, ook bekend als Havnar Kirkja, is de op één na oudste kerk op de Faeröer eilanden. Hij werd gebouwd in 1788 op het schiereiland Tinganes en sindsdien is hij meerdere keren verbouwd en gerestaureerd. Het huidige gebouw dateert uit 1865. De Dómkirkjan is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Törshavn.
Lekker eten in Tórshavn
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er veel goede restaurants in Tórshavn waar je echt traditioneel Faeröers kunt eten. Restaurants waar ik goede verhalen over hoor zijn onder meer de restaurants in Heima í Havn: Barbara Fish House, Áarstova, Ræst Fermented, Mikkeller Tórshavn en ROKS. Zelf heb ik een goede ervaringen met Skeiva pakkhús; een gezellig restaurant in de haven met heerlijke gerechten. Paname Café is ook een ontzettend populaire plek.
Wat is er te zien in de buurt van Tórshavn?
Ben je in Tórshavn zelf door de bezienswaardigheden heen? Zoek het dan een stukje verderop! In de buurt van Tórshavn zijn ook veel mooie dingen te zien, waarvan meerdere op korte afstand van de stad. Hieronder een aantal tips in de buurt van Tórshavn.
Tjóðsavnið
Het Nationaal Museum van de Faeröer eilanden draagt de naam Tjóðsavnið en vind je in Hoyvík, naast Tórshavn. In Tjóðsavnið is een permanente tentoonstelling over alles wat met de Faeröer te maken heeft. Denk aan geschiedenis, geologie, plantkunde, archeologie, volksleven en veel meer. Het museum herbergt een aantal culturele pareltjes, zoals onder meer de 15e eeuwse kerkbanken uit Kirkjubøur, historische vondsten (uit de tijd van de Vikingen) en traditionele Faeröerse kleding.
Svartafoss
Eeuwen geleden lag Svartafoss een heel stuk buiten Tórshavn, middenin de natuur. Vandaag de dag ligt de waterval in bebouwd gebied, op de oude grens tussen Tórshavn en Hoyvík. In natte periodes is er een flinke waterstroom te bewonderen, maar in droge periodes staat de waterval bijna droog. Mocht je Hoyvík gaan bezoeken dan zeker even de waterval bezoeken!
Kirkjubøur
Vanuit Tórshavn wandel je in een kleine twee uur (7 kilometer) door heuvelachtig landschap naar het mooie Kirkjubøur. In het hele plaatsje staan de bekende traditionele, zwart geteerde huizen met grasdaken en ook zie je hier de ruïnes van de gotische Sint Magnus-kathedraal. Je kunt te voet terug naar Tórshavn, maar je hebt ook de mogelijkheid om in Kirkjubøur op de bus naar de hoofdstad te stappen.
Norðradalur
Heb je een huurauto tot je beschikking, dan rij je vanuit Tórshavn binnen 20 minuten naar het mooie Norðradalur. Daal je af naar de vallei dan rij je over de most winding road of the Faroe Islands; een plaatje!
Törshavn als uitvalsbasis voor het ontdekken van de Faeröer?
Je zou misschien denken dat het een goed idee is om van accommodatie naar accommodatie te rijden op de Faeröer eilanden. Dat is het ook zeker; vooral als je op mooie, bijzondere plekjes wilt overnachten. Wil je echter een vaste plek om elke avond weer naar terug te keren, dan is Törshavn een heel goede uitvalsbasis voor het ontdekken van de eilandengroep. Doordat nagenoeg alle eilanden door tunnels met elkaar verbonden zijn heb je geen lange reistijden. Zo ben je bijvoorbeeld vanuit Törshavn binnen een uurtje in Viðareiði, het meest noordelijk gelegen dorp op de Faeröer. Je zou kunnen zeggen dat de meeste plekken binnen een uur te bereiken zijn, afgezien van de eilanden die gebruik maken van een veerdienst. Een vast plekje in Törshavn als uitvalsbasis kan dan best fijn zijn!