6 tips voor het maken van mooie reisfoto’s
Reisfotografie is niet alleen voor professionele fotografen. Met wat oefening, de juiste camera en wat basiskennis kun je zelf ook de mooiste reismomenten vastleggen. In dit artikel geef ik je een aantal basistips voor het maken van mooie foto’s tijdens je reis.
Zonder doel de deur uit
Tenzij je een specifiek onderwerp wilt gaan vastleggen is het aan te raden om gewoon de deur uit te gaan zonder plan. Wandel lekker rond op je bestemming zonder doel en kijk wat er op je pad komt. Vaak zijn de spontane momenten het mooist om vast te leggen.
Reis lichtgewicht
Op reis wil je het liefst zo min mogelijk met je meeslepen. Extra gewicht aan cameramateriaal is dan zeker niet prettig. Voorkom een zere rug en neem alleen noodzakelijke spullen mee. Een camera met alleen een groothoeklens is vaak al voldoende om prachtige beelden mee vast te leggen. Fotografeer je graag bij weinig licht of ga je het noorderlicht vastleggen? Neem dan een lichtgewicht statief mee in plaats van de zwaardere variant.
Systeemcamera in plaats van spiegelreflex
Als je op zoek gaat naar een goede camera is de kans groot dat je uit komt bij een spiegelreflex, omdat je denkt dat dat zorgt voor de beste kwaliteit. Een spiegelreflex is echter behoorlijk zwaar, waardoor licht reizen een stuk lastiger wordt. Hecht je veel waarde aan gewicht en zo licht mogelijk reizen? Dan kun je het beste kiezen voor een lichtere systeemcamera. Bij een systeemcamera kun je net als bij een spiegelreflex gebruik maken van verschillende lenzen.
Wat voor lens neem je mee?
Als je gaat voor gemak op reis, dan is een zoomlens met een grote range perfect. Je pakt dan een stukje groothoek mee en kunt ook behoorlijk inzoomen. Zo hoef je geen lenzen te wisselen, heel handig! Bij een zoomlens met een grote range lever je echter altijd iets in op kwaliteit. Vind je dat vervelend, dan kun je beter kiezen voor een groothoeklens en een aparte telelens. De groothoek zit waarschijnlijk het meest op je camera, maar mocht je in de verte iets willen vastleggen of een mooi portret willen maken dan heb je de mogelijkheid om te wisselen.
Nabewerking
Niet altijd is een foto meteen naar je zin. Gelukkig kun je achteraf nog veel doen in een bewerkingsprogramma. Zelf ben ik groot fan van Lightroom. Met Lightroom kun je werken in de cloud, zodat je op verschillende devices bestanden kunt openen en verder kan gaan met bewerken. Vind je Lightroom niet fijn werken dan zijn Photoshop, Gimp of Affinity Photo goede alternatieven. Wil je alleen de belichting, het contrast of de kleurbalans wat aan te passen? Dan kan dat ook al heel goed met het standaard bewerkingsprogramma op je mobiele telefoon, tablet of laptop.