Tips voor landschapsfotografie; zo krijg je het snel onder de knie

Sommige landschappen zijn te mooi of té bijzonder om niet te fotograferen. Landschapsfotografie wordt dan ook steeds populairder. Niet zo verwonderlijk, want je komt tegenwoordig natuurlijk op de mooiste plekjes. Gewapend met een goede camera en een statief leg je de meest indrukwekkende plaatjes vast. Voor jezelf, maar natuurlijk ook voor andere liefhebbers. Wil je zelf ook aan de slag met landschapsfotografie? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het maken van mooie landschapsfoto’s.

Wat heb je nodig voor landschapsfotografie?

Om mooie landschappen goed te kunnen fotograferen heb je de juiste apparatuur nodig. Natuurlijk komen er ook heel mooie plaatjes voorbij die gemaakt zijn met een smartphone. Maar echt diepte in je beeld krijg je bij gebruik van een spiegelreflexcamera of een goede systeemcamera. Met een goede camera kun je het verschil maken tussen een foto die je inlijst of een foto die verdwijnt tussen al je andere kiekjes. Deze items heb je nodig voor landschapsfotografie:

  • Spiegelreflexcamera of systeemcamera met RAW functie
  • Groothoeklens
  • Filters (ND filter, grijsverloopfilter en/of polarisatiefilter)
  • Statief (eventueel met een ingebouwde waterpas)
  • Afstandsbediening voor de camera

Tips voor het fotograferen van landschappen

Begin je net met landschapsfotografie? Dan is het natuurlijk niet noodzakelijk om direct alle bovenstaande apparatuur aan te schaffen. Een goede camera met een groothoeklens is al een goede basis. Dit kun je altijd later nog uitbreiden. Ga je eenmaal aan de slag dan merk je vanzelf waar je nog behoefte aan hebt of wat je mist. Fotografeer je in het begin alleen overdag en gebruik je geen filters? Dan is een statief bijvoorbeeld geen must. Een statief wordt pas essentieel wanneer je gaat fotograferen met langere sluitertijden. Bijvoorbeeld in situaties met minder licht (avond), met nachtfotografie (fotograferen van het noorderlicht), of wanneer je aan de slag gaat met ND filters.

Lees ook: Tips voor lange sluitertijd fotografie zonder statief

De omgeving alvast verkennen

Heb je een mooie locatie uitgezocht voor landschapsfotografie? Dan is het goed om deze vooraf al even te verkennen. Denk alvast na over de composities die je wilt vastleggen en vanuit welke hoek je dat wilt doen. Dat geeft je straks meer tijd om de camera en het statief goed op te stellen én de mooiste panorama’s vast te kunnen leggen op de gevoelige plaat. Bekijk hoe het licht valt. Is deze plek mooier met ochtendzon of juist met avondzon? Wil je überhaupt zonlicht op deze foto of geeft bewolking juist extra dimensie aan deze specifieke plek?

Met deze tips krijg je landschapsfotografie snel onder de knie - Reislegende.nl

De juiste compositie

Een goede compositie is bij het fotograferen van een landschap ontzettend belangrijk. Daarmee maak je ook van een relatief doorsnee uitzicht een geweldige foto. Voor een goede compositie kun je de gouden ratio regel toepassen. Dat doe je door het beeld in 3 vlakken te verdelen. Zo creëer je een perfecte verhouding qua achtergrond, middengedeelte en voorgrond. Natuurlijk kun je ook zelf experimenteren met symmetrie.

Fotograferen bij het mooiste licht

Landschapsfotografie is eigenlijk helemaal niet zo afhankelijk van het weer als je misschien dacht. Veel licht of zonuren zijn niet nodig om een mooie plaat te kunnen schieten. Sterker nog, zonlicht zorgt vaak voor harde lijnen en schaduwen, iets wat je liever wilt voorkomen. Met het juiste licht breng je de foto tot leven. Het fotograferen van een landschap kun je dus ook doen als het mistig, bewolkt of nevelig is. Dat zorgt juist voor een heel mooi contrast!

Zorg ervoor dat de foto diepte heeft

Een landschap heeft van nature ontzettend veel diepte en contrast. Toch is dat niet altijd eenvoudig vast te leggen met de camera. Als je jouw landschapsfoto meer diepte wilt geven, is het verstandig om iets op de voorgrond te zetten. Dit kan vrijwel ieder object zijn. De foto krijgt daardoor veel meer dynamiek zodat hij interessant blijft om naar te kijken. Heb je een lichtsterke lens? Dan kun je dit effect versterken door te kiezen voor een groter diafragma.

Met deze tips krijg je landschapsfotografie snel onder de knie - Reislegende.nl

Experimenteer met diverse filters

Alhoewel je tegenwoordig veel fotobewerkingen achteraf kunt toepassen gaan fervente landschapsfotografen nog steeds op met een flink pakket filters. Populaire filters zijn ND filters. ND filters zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en houden licht tegen. Perfect op een super zonnige dag, of bijvoorbeeld bij het fotograferen van een waterval. Je kunt met een ND filter namelijk gebruik maken van langere sluitertijden én van kleinere diafragma’s. Een grijsverloopfilter gebruik je wanneer de lucht erg licht is. Op deze manier belicht je het onderste deel van je beeld op normale manier en de bovenkant belicht je onder. Een polarisatiefilter kun je gebruiken om de lucht blauwer te maken. Daarnaast haalt een polarisatiefilter ook spiegeling weg. Fijn om te gebruiken bij het fotograferen van bijvoorbeeld een meer, maar ook bij het fotograferen van glas.

Lees ook: Fotograferen met een macro voorzetlens

Met deze tips krijg je landschapsfotografie snel onder de knie - Reislegende.nl

Doen, doen en nog eens doen

Oefening baart kunst. En dat geldt zeker ook voor fotograferen. Hoe vaker je fotografeert, hoe meer feeling je krijgt met je apparatuur. Je krijgt meer oog voor mooie plekjes, voor het vastleggen van bepaalde situaties en goede composities. Met bovenstaande tips kom je waarschijnlijk al een heel eind!

Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button