Bezoek Talassemtane National Park in het Marokkaanse Rifgebergte

Sinds 2004 is Marokko een nationaal park rijker. In dat jaar werd Talassemtane National Park (Parc naturel de Talassemtane) opgericht. Dit 590 vierkante kilometer grote park ligt in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, in de regio Tanger-Tétouan-Al Hoceïma. Bezoek je tijdens je reis door het noorden van Marokko de blauwe stad Chefchaouen? Overweeg dan zeker om dit mooie natuurgebied te gaan ontdekken.

Waarom werd dit nieuwe nationale park geopend?

In het gedeelte van het Rifgebergte dat tot nationaal park is uitgeroepen vind je de laatste bedreigde sparrenbossen van Marokko. Onder meer de Marokkaanse spar en de Atlasceder hebben het zwaar en worden sinds de jaren ‘80 met uitsterven bedreigd. Sparrenbossen bieden habitat aan diverse flora en fauna. Als er geen sparrenbossen meer zijn dan blijft het lokale ecosysteem ook niet meer in stand. Het redden van de sparrenbossen is dus essentieel voor het behoud van de biodiversiteit in het gebied. Daarnaast hebben de sparrenbossen andere functies zoals het reguleren van waterstromen en het voorkomen van bodemerosie. Bovendien zorgen bomen in het algemeen voor klimaatregulatie door koolstofdioxide op te slaan en zuurstof te produceren.

Talassemtane National Park Watervallen in het Rifgebergte Noord Marokko Reislegende

Wat kun je doen en zien in Talassemtane National Park?

Te voet is de beste manier om dit nationale park in het Rifgebergte te ontdekken. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Ook zijn er steeds meer reisorganisaties die wandelvakanties aanbieden in deze regio. Wil je tijdens je individuele rondreis door Noord-Marokko een dagje doorbrengen in Talassemtane National Park? Dan kun je ook een wandeling met gids boeken (evt met transfer) via Get Your Guide.

Wandelingen in Akchour

In Akchour kun je verschillende wandelingen maken. Trail A, de wandeling naar de watervallen (Grand Cascades) en trail B, de wandeling naar God’s Bridge zijn de meest bekende. In de winter en in het vroege voorjaar heb je kans dat de rivier te hoog staat om de wandeling naar God’s Bridge te maken (in mijn geval, in maart). Ik loop een groot deel van de wandeling naar de watervallen, tot iets voorbij de kleine watervallen. Ik hoor van veel mensen die beide wandelingen hebben gemaakt dat trail B, de wandeling naar God’s Bridge, toch wel de grote favoriet is. Dus wil je deze zeker weten lopen dan is het handig om later in het voorjaar of in het najaar deze kant op te komen. Nog even voor het beeld: naar de grote waterval ben je 2 uur onderweg en naar God’s Bridge bijna 1 uur (voor beiden geldt dus ook weer terug)

Talassemtane National Park Rifgebergte Noord Marokko Reislegende

Wilde dieren in Talassemtane National Park

Met een beetje geluk kom je in Talassemtane National Park dieren tegen. Tijdens de wandeling naar de watervallen die ik maak in Akchour kom ik op de heenweg veel berberapen tegen. Ook op de terugweg zijn ze er weer, maar dan net op een andere plek. Ik maak de wandeling in maart, als het koel en regenachtig is. Door het slechte weer en de hoogstaande rivier zijn alle faciliteiten en restaurantjes gesloten of zelfs weggespoeld. Er zijn nauwelijks mensen te bekennen, waardoor de kans op het zien van apen natuurlijk een stuk groter is.

Als vogelliefhebber kom je ook aan je trekken in Talassemtane National Park. Op de lijst met (meer dan 100) vogels die geregeld gespot worden staan onder meer de Steenarend en de Lammergier. Wat zoogdieren betreft leven er naast berberapen ook rode vossen en dassen in het nationale park maar de kans dat je deze dieren te zien krijgt zullen een stuk kleiner zijn.

Natuur in Talassemtane National Park

Naast de bedreigde sparren zijn er in dit gebied ook heel veel verschillende planten en andere bomen te vinden. Bijna 1400 planten staan er op de lijst en daarvan zijn er bijna 50 inheems. Vooral in het voorjaar is het prachtig groen in het park. Alles begint uit te lopen en de bossen zijn dichtbegroeid. Na een regenbui is het helemaal genieten; het groen lijkt dan nog intenser.

Natuur in het Rifgebergte Noord Marokko Reislegende

Wat is de beste periode om Talassemtane National Park te bezoeken?

Het is net wat je wilt. Zoals ik hierboven al schreef ben ik in maart in Akchour en is alles prachtig groen. Het is erg rustig waardoor ik Berberapen zie en het wandelen is heerlijk zonder andere mensen tegen te komen. De restaurantjes zijn tijdens mijn bezoek echter gesloten en een groot deel is zelfs weggespoeld door de hoge stand van de rivier. Door de snelle stroming is het water niet mooi helder blauw maar bruin; totaal niet uitnodigend voor een duik. Later in het voorjaar is de rivier rustig en het water mooi helderblauw. Bovendien kun je dan lekker eten uit een tajine aan de waterkant. Ieder seizoen heeft weer iets moois en het kan natuurlijk zo maar zijn dat je het vroeg in het voorjaar wél treft met het weer. Dan heb je prachtige (groene) natuur, een helderblauwe rivier en ook nog eens eetmogelijkheden aan het water!


Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button