Saint-Malo in Bretagne, middeleeuwse stad met indrukwekkende stadsmuren
In het noorden van het Franse Bretagne ligt Saint-Malo, een stad die wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Bretagne. Saint-Malo heeft een bijzonder rijk verleden. Er zijn dan ook verschillende bezienswaardigheden die herinneren aan de geschiedenis van de stad. Het ommuurde deel van de stad Intra-Muros is bijzonder goed bewaard gebleven en biedt een interessante mix van middeleeuwse en 18e-eeuwse architectuur. Mocht je in Bretagne op vakantie zijn of mooie plekken in Normandië bezoeken dan is een uitstapje naar Saint-Malo zeker de moeite waard.
Waarom is Saint-Malo zo bijzonder?
De grootste trekpleisters van Saint-Malo zijn de ligging van de stad, de historie, de stadsmuren, de architectuur en het knusse centrum. De stad ligt op een schiereiland, omgeven door de zee en heeft een weids zicht op de baai van Mont-Saint-Michel. Saint-Malo is omringd door indrukwekkende, middeleeuwse stadsmuren, waar je ellenlange wandelingen over kunt maken. Binnen de stadsmuren staan prachtige en vooral statige panden. Je vindt hier smalle, sfeervolle straatjes met gezellige terrassen en leuke restaurants. Overal voel je de rijke historie van de stad. Of je nu over de stadsmuren loopt, op de pier staat of op een terrasje zit; Saint-Malo ademt middeleeuwse sferen!
In het kort: de geschiedenis van Saint-Malo
In de boeken gaan we op deze plek terug naar de tijd van de Romeinen, toen op de plek van het huidige stadsdeel Saint-Servan een nederzetting met haven te vinden was. De nederzetting werd vaak aangevallen door Noormannen en daarom verhuisden inwoners op den duur naar een dichtbij gelegen rotseiland en later naar het schiereiland, doordat er te weinig plek was voor de bevolking. Dit alles gebeurde in de 12e eeuw en vanaf die tijd staat de plek bekend als Saint-Malo (vernoemd naar een bisschop uit de 6e eeuw). In de eeuwen daarna was Saint-Malo vaak betrokken bij conflicten tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, met pieken in de Honderdjarige Oorlog. Halverwege de 16e eeuw bloeide de handel in beverpelzen in Saint-Malo op, na de ontdekking van Canada. Door een vernietigende brand in de 17e eeuw kwam aan deze handel abrupt een einde. Saint-Malo moest voor een groot deel opnieuw opgebouwd worden. Om nieuwe branden te voorkomen werd gekozen voor graniet als bouwmateriaal.
Piraten van Saint-Malo
Saint-Malo stond in de 18e eeuw ook bekend om de piraterij. Twee van de meest beroemde piraten die actief waren vanuit Saint-Malo waren René Duguay-Trouin en Robert Surcouf. Duguay-Trouin was een Franse admiraal en kaper die vocht tijdens de Spaanse Successieoorlog. Hij kaapte schepen van de Britse en Nederlandse handelsvloten en verwierf hiermee veel rijkdom. Surcouf was een Franse kaper en handelaar die bekend stond als de ‘koning van de Indische Oceaan’. Hij kaapte talloze Britse schepen. Hij werd rijk door de handel in specerijen en andere goederen tussen India en Europa. Beiden worden nog steeds herinnerd als belangrijke figuren uit de geschiedenis van Saint-Malo.
Saint-Malo na de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Saint-Malo zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen. De Duitse bezetters hadden zich ingegraven in de vestingmuren van de stad en gebruikten het als een belangrijk bolwerk als onderdeel van de Atlantikwall. In augustus 1944 begonnen geallieerde troepen met een aanval op Saint-Malo om de Duitse bezetting te beëindigen. De stad werd tijdens deze aanval vrijwel volledig verwoest. Na de oorlog werd Saint-Malo zorgvuldig herbouwd en zo veel mogelijk in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl.
Ga je Saint-Malo bezoeken, ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en hou je van lezen? Dan is de op ware feiten gebaseerde oorlogsroman De Bibliotheek van Saint-Malo van schrijver Mario Escobar een aanrader. Het verhaal speelt zich af in Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bibliothecaresse probeert zoveel mogelijk boeken te redden van de brandstapel wanneer nazi’s de stad bezetten en alles vernietigen wat ze in handen krijgen. In de hoop dat dit ooit publiekelijk bekend wordt schrijft ze brieven naar een beroemde auteur, Emile Zola.
Bijzondere architectuur in Saint-Malo
De bouwstijl in Saint-Malo wordt voornamelijk gekenmerkt door de traditionele architectuur van Bretagne. De gebouwen in Intra-Muros (het ommuurde gedeelte van de stad) zijn opvallend hoog, recht en smal. Huizen hebben veel hoge ramen, vaak met luiken en ze zijn geregeld versierd met houtwerk en smeedijzeren balkons. De bouwstijl in Saint-Malo wordt ook wel Malouinière-stijl genoemd. In de omgeving van Saint-Malo vind je grote, statige landhuizen die in dezelfde stijl gebouwd zijn.
Wat te doen in Saint-Malo?
Saint-Malo is een stad die echt van alles te bieden heeft. Er zijn goede restaurants, gezellige terrassen en mooie plekjes om te bekijken. Bovendien kun je prachtige wandelingen maken over de stadsmuren. Is het warm? Pak dan een van de trappen naar beneden die je op het strand brengen voor een frisse duik in zee. Ben je met kinderen in Saint-Malo, dan kunnen ze met laag water uren lang zoeken naar krabbetjes en schelpjes. Rustigere plekjes aan zee opzoeken kan ook. Er liggen in de buurt van Saint-Malo mooie, afgelegen strandjes in verscholen baaien.
Bezienswaardigheden in Saint-Malo
Saint-Malo beschikt over veel bezienswaardigheden. Zowel binnen, als bovenop en buiten de stadsmuren. Heb je geen zin om met een boekje of een stadskaart in de hand het centrum te verkennen? Dan kun je een privé wandeling met gids in Saint-Malo boeken. De gids vertelt je alles over de stad, over de geschiedenis en over de bezienswaardigheden in Saint-Malo. Wil je er zelf op uit? Dan volgen hieronder een aantal bijzondere plekken in Saint-Malo die je tijdens een bezoek eigenlijk niet mag missen.
Intra-Muros van Saint-Malo
Het ommuurde gedeelte van Saint-Malo wordt Intra-Muros genoemd. Het is een dichtbebouwd centrum met historische gebouwen, geplaveide straatjes, restaurants en winkeltjes. Dit is dé plek om de sfeer van Saint-Malo op te snuiven.
Wandelen over de oude stadsmuur van Saint-Malo
Om Intra-Muros heen staat de bijna 2 kilometer lange stadsmuur: Les Remparts de Saint-Malo. Deze stadsmuur werd tussen de 12e en 18e eeuw gebouwd en is altijd goed bewaard is gebleven. De ommuring heeft acht poorten en drie bastions. Daarnaast zijn er nog drie voormalige uitkijkposten. Een wandeling over de stadsmuur biedt een panoramisch zicht op zee, op de eilandjes Grand Bé en Petit Bé en op de aan Saint-Malo grenzende kuststroken. Aan de andere kant van de stadsmuur staan meteen de indrukwekkende gebouwen in Intra-Muros. Bij iedere poort kun je van de stadsmuur naar beneden (en naar boven) komen via trappen. Een mooie manier om steeds weer een stukje van Intra-Muros te ontdekken, of juist van de andere kant langs zee. Kun je daarna op dezelfde plek de wandeling weer oppakken. Tijdens ons bezoek aan Saint-Malo lopen we eerst nagenoeg de hele stadsmuur af. We starten bij Porte Saint-Thomas en tegen de tijd dat we bij Porte de Dinan aan komen duiken we de smalle straatjes van Intra-Muros in. Een aantal mooie plekjes op de stadsmuur om even te stoppen zijn onder meer:
- Tour Bidouane – Voormalig kruitmagazijn, mooi zicht op strand en de eilandjes
- Bastion de la Hollande – Mooi zicht op Piscine de la plage Bon-secours
- Stadsmuur tussen Porte de Dinan en Bastion Saint-Louis – Zicht op de statige granieten kapershuizen, o.a. van Robert Surcouf. Vanaf deze plek heb je ook mooi zicht op de wijk Saint-Servan
- Grand’ Porte – Oudste toegangspoort, vanaf hier mooi zicht op meeste bekende kapershuis Hôtel Maison des Armateurs en op de klokkentoren van kathedraal Saint-Vincent. Aan andere kant van de muur heb je mooi zicht op de haven.
Môle des Noires
Vergeet tijdens je wandeling over de stadsmuur niet de trap af te dalen naar Môle des Noires. De pier dankt zijn naam aan de zwarte rotsen onder het wateroppervlak, die gevaar kunnen opleveren voor passerende schepen. De pier is met een lengte van 500 meter niet erg lang, maar biedt een heel mooi zicht op Saint-Malo en de oude stadsmuren. Al lopend over de pier is de kans groot dat je lokale vissers tegenkomt. Ook is dit een mooie plek om de zonsondergang te zien en de lichtjes van de stad ’s avonds te zien oplichten. Wil je de pier meepakken tijdens je wandeling over de stadsmuur, dan daal je het beste de trappen bij Porte de Dinan af en loop je langs het water richting de pier.
Cathédrale Saint Vincent de Saint-Malo
Liefhebbers van kerken en kathedralen kunnen in Saint Malo terecht in de indrukwekkende kathedraal van Saint Vincent, oftewel Cathédrale Saint Vincent de Saint-Malo. De kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw en staat bekend om de indrukwekkende gotische architectuur, gewelven in Angevijnse stijl en prachtige glas-in-loodramen.
Fort National
Op de rots van Islet voor de kust van Saint Malo staat het historische Fort National. Het fort werd gebouwd in de 17e eeuw en was een van de vier forten op de eilandjes voor de kust. Fort National werd een belangrijk verdedigingspunt om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Bij laag water kun je het fort te voet bereiken via een loopbrug. In het fort zijn verschillende tentoonstellingsruimtes en museumzalen, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het fort en de rol die het speelde in de verdediging van de stad. Ben je geïnteresseerd in de militaire geschiedenis van Frankrijk? Dan is dit de place to be.
Fort de la Conchée
Verder uit de kust, op zo’n 4 kilometer afstand, ligt Fort de la Conchée. Ook dit fort werd in de 17e eeuw gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie. Het is het grootste van de vier forten: 65 meter lang en 32 meter breed. Het fort is minder makkelijk te bereiken, waardoor het alleen tijdens de Open Monumentendagen geopend is voor publiek. Mocht je toevallig net op die dagen Saint-Malo bezoeken dan is dat misschien een kans die je niet links moet laten liggen.
Le Grand Bé en Petit-Bé
Twee eilandjes die dicht bij elkaar liggen op een paar honderd meter uit de kust zijn Le Grand Bé en Petit-Bé. Op Le Grand Bé ligt schrijver François-René de Chateaubriand begraven. Met laag water is het mogelijk om naar Le Grand Bé toe te lopen. Wel eerst goed de getijden checken, zodat je niet vast komt te zitten op het eiland. Achter Le Grand Bé ligt het eilandje Petit-Bé. Ook op dit eiland is een fort gebouwd als onderdeel van de hiervoor genoemde verdedigingslinie. Met laag water kun je het eilandje te voet bereiken, maar een bezoek met de boot is ook mogelijk.
Piscine de la plage Bon-secours
Op Plage de Bon-Secours vind je het openbare zwembad Piscine de la plage Bon-Secours. Een zwembad met een view!! Door de ligging heb je vanuit het met zeewater gevulde bad een spectaculair zicht op zee én op Saint-Malo. Deze plek wordt ook wel gezien als een van de mooiste zwemplekken in Bretagne.
De Jardin des Douves
Een stukje mooi groen in Saint-Malo is De Jardin des Douves. De stadstuin is gelegen naast Porte Saint-Thomas achter Chateau de Saint Malo. Palmbomen, fonteinen, prachtig aangelegde perken met kleurrijke bloemen en wandelpaden; het is niet groot, maar het is een fijn plekje om even doorheen te lopen.
Chateau de Saint-Malo
Achter De Jardin des Douves staat Chateau de Saint Malo, een fort gebouwd in de 15e eeuw dat nu dienst doet als museum. Alles weten over de geschiedenis van Saint-Malo, over de bewoners van de stad en meer? Dan ben je op deze plek zeker op het goede adres.
Grand Aquarium de Saint-Malo
Is het slecht weer tijdens je bezoek aan Saint-Malo en ben je op zoek naar een indoor activiteit? Breng dan een bezoekje aan het in 1996 geopende Grand Aquarium de Saint-Malo. Deze fascinerende onderwaterwereld herbergt meer dan 600 verschillende soorten zeedieren waaronder haaien, roggen, koralen en tropische vissen. Naast verschillende aquaria heeft het Grand Aquarium ook interactieve en educatieve tentoonstellingen waar je meer leert over de verschillende ecosystemen in de oceaan en de impact van klimaatverandering op de zee.
Stranden in en om Saint-Malo
Ben je klaar met de drukte van de stad? Zet dan je voeten in het zand op een van de vele stranden in de buurt van Saint Malo. Plage de Bon-Secours is natuurlijk verleidelijk met het zeewaterzwembad binnen handbereik, maar hier kan het, vooral in de zomermaanden, best druk zijn. Dit geldt ook voor Plage des Bas Sablons, met zicht op Port des Sablons. Tijdens ons verblijf in deze regio zoeken wij Plage de la Varde op, strandjes in twee naast elkaar gelegen, kleine baaien. Een superfijne plek en lekker rustig aan het einde van de dag (wij zijn er half augustus). Ook Plage du Nicet staat te boek als een fijn plekje om te vertoeven. Plage du Val is weer groter maar heeft daarentegen wel voorzieningen zoals bijvoorbeeld een openbaar toilet. Toch behoefte meer vertier en langgerekte stranden, maar niet direct naast de stadsmuur van Saint-Malo? Dan kun je terecht op de aan elkaar grenzende stranden Grande Plage du Sillon, Plage de la Hoguette, Plage de Rochebonne en Plage du Mihinic.
Overnachten in Saint-Malo
In Intra-Muros zijn veel accommodaties te vinden. De ene accommodatie is nog leuker dan de andere; nagenoeg alle plekjes zijn ondergebracht in oude panden en hebben daardoor een bijzondere sfeer. Bovendien zit je altijd meteen op de goede plek: in het oude, ommuurde centrum van Saint-Malo. Le Blue Note by Cocoonr – Bel appartement de standing staat goed aangeschreven. Dit appartement heeft twee slaapkamers en is bijzonder kleurrijk ingericht. Eveneens een prachtig ingericht appartement met twee slaapkamers, centraal gelegen in Intra-Muros is Appartement de 60 m2 tout juste rénové à Saint Malo Intra-Muros. Liever een hotel dan een appartement, zodat je ‘s morgens aan kunt schuiven bij het ontbijt? Dan staat Hotel Ajoncs d’Or goed aangeschreven. In de directe omgeving vind je veel goede restaurants en op 350 meter afstand ligt de jachthaven. Een hotel met veel authentieke details is Hôtel de France et Chateaubriand, mocht je niet zo van klassiek houden dan is The Originals Boutique, Hôtel des Marins wellicht een goede plek voor een verblijf in Intra-Muros.
Check beschikbaarheid en prijzen van alle accommodaties in Intra-Muros Saint-Malo
Parkeren in Saint-Malo bij een dagbezoek
Parkeren in Saint-Malo is makkelijker dan je denkt. Niet middenin het ommuurde centrum, maar verder weg van het centrum zijn diverse opties. Je kunt dan óf een stukje wandelen óf de bus pakken. Zo hebben wij goede ervaringen met parkeren op Parking Saint-Malo Feval P14 – EFFIA. Deze parkeerplaats is 24 uur per dag geopend en een dagkaartje kost €3,30 (prijspeil 2025). Met een dagkaart kunnen maximaal 5 personen gratis gebruik maken van de bus naar Intra-Muros. Je stapt op aan de overkant van de parkeerplaats en weer uit bij Chateau de Saint-Malo. Super handig!
Vergeet Normandië niet op weg naar Bretagne
Op weg naar Bretagne rij je dwars door Normandië. Deze regio is natuurlijk bekend door de invasiestranden, maar daarnaast zijn er ook veel mooie plekken, dorpen en steden in Normandië te vinden zoals bijvoorbeeld Haute-Ville, het oude ommuurde stadcentrum van Granville. De moeite waard om op de heenweg een paar dagen door te brengen in dit veel rustigere deel van Frankrijk.