Rubjerg Knude Fyr, bijzondere vuurtoren in Deense zandduinen

Rubjerg Knude Fyr is waarschijnlijk een van de meest fotografeerde vuurtorens van Denemarken. De vuurtoren staat in Lønstrup, in het noorden van Jutland, middenin de zandduinen. De duinen in dit gebied kunnen door invloed van wind wel 60 meter hoog worden. Bijzonder om Rubjerg Knude Fyr te zien van een afstand maar natuurlijk ook om hem van dichtbij te gaan bekijken. Ik bezoek deze bijzondere vuurtoren als we de route langs vuurtorens aan de westkust van Denemarken rijden, van het zuiden van het land helemaal tot in het uiterste noordelijke puntje.

Lees ook: In ieder seizoen een prachtige vakantie in Scandinavië

De geschiedenis van Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr heeft een bijzondere geschiedenis. De vuurtoren werd gebouwd in 1900. Op een plek waar op dat moment geen zand te bekennen was, ruim 200 meter uit de kust. Tot 1968 werd de meest bekende vuurtoren van Denemarken gebruikt als lichtbaken. De vuurtoren kreeg wel te maken met steeds meer stuifzand, waar men niet tegenop kon. Het planten van struiken hield niet en de duinen werden hoger en hoger. In de loop der jaren liep de Rubjerg Knude Fyr echter veel schade op door de druk van het stuifzand én door erosie. De functie als lichtbaken stopte en vanaf 1968 werden de vuurtoren en de bijgebouwen als museum gebruikt. Door de afbrokkelende kust werd de afstand tot de afgrond steeds kleiner en in 2002 werd het zó gevaarlijk dat het museum gesloten werd. De bijgebouwen werden gesloopt, om te voorkomen dat deze stukje bij beetje de afgrond in zouden storten.

Lees ook: Tips en bezienswaardigheden in Noord-Jutland

Rubjerg Knude Fyr mooiste vuurtoren denemarken - Reislegende.nl
Resten van de bijgebouwen

Verplaatsen van de vuurtoren Rubjerg Knude Fyr in Denemarken

Lange tijd werd gedacht dat de vuurtoren niet te redden was en dat hij uiterlijk in 2023 in zee zou storten. Er kwam uiteindelijk een plan om de vuurtoren te behouden. In 2019 werd Rubjerg Knude Fyr, toen nog maar enkele meters vanaf de kust, 70 meter landinwaarts geplaatst, door middel een speciale rail. Men verwacht dat de vuurtoren tot 2060 veilig kan blijven staan op de plek waar hij nu staat.

Beklim Rubjerg Knude Fyr voor mooi uitzicht

Je kunt de 23 meter hoge Rubjerg Knude Fyr (gratis) beklimmen voor een nog beter zicht op de omliggende zandduinen, strand en zee. Binnenin de vuurtoren brengt een draaiende trap je helemaal omhoog. Het kan best druk zijn op de trap, voorzichtig lopen dus. Vooral wanneer je omhoog loopt en aan de rechterkant blijft, zijn de treden smal. Op diverse plekken kom je raampjes tegen, die al een idyllisch beeld geven. De moeite waard, deze klim!

Lees ook: Roadtrip door Denemarken, route en tips

Rubjerg Knude Fyr meest gefotografeerde vuurtoren denemarken - Reislegende.nl
Rubjerg Knude Fyr gezien vanaf Mårup Kirke

Hoe kom je bij Rubjerg Knude Fyr?

Er is voldoende plek om je auto (gratis) te parkeren op de parkeerplaats langs Rubjergvej. Vanaf deze plek is het ongeveer 15 minuten lopen naar de vuurtoren. Het eerste gedeelte van deze wandeling is over een verhard pad, daarna volgt een klim door het mulle zand. Een andere mogelijkheid is de auto parkeren bij Mårup Kirke (Kirkegård), langs de kust ten noorden van Rubjerg Knude Fyr. Ook deze wandeling neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. Er is hier alleen wel minder parkeergelegenheid, het ligt er een beetje aan hoeveel campers er geparkeerd staan. Je zou kunnen overwegen om hier eerst naartoe te rijden, eveneens voor het bezoeken van het oude kerkhofje op deze plek. Is er gelegenheid om te parkeren, wandel dan vanaf deze plek bovenlangs richting de vuurtoren bovenop het zandduin. Het uitzicht op Rubjerg Knude Fyr is vanaf deze kant fenomenaal en je hebt veel minder mensen in beeld als je graag fotografeert.

Rubjerg Knude Fyr meest gefotografeerde vuurtoren denemarken - Reislegende.nl
Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button