Maak deze roadtrip in het noord-oosten van Catalonië
Het Spaanse Catalonië leent zich uitermate goed voor een roadtrip. Een lange roadtrip waarbij je misschien wel twee weken lang geniet van de Catalaanse gastvrijheid, maar zeker ook voor een kortere. In dit artikel neem ik je mee op een route door het noord-oosten van Catalonië. Voeg er mooie, interessante plekken aan toe óf sla bepaalde bestemmingen juist over; met deze route als uitgangspunt wordt jouw trip door Catalonië onvergetelijk!
Pantà de Sau
De eerste stop op deze roadtrip is het stuwmeer Pantà de Sau. Pantà de Sau werd in 1962 aangelegd, wat leidde tot de ontruiming van het oude dorp Sant Romà de Sau. Meer dan 70 huishoudens moesten verhuizen om plaats te maken voor het stuwmeer. Het kerkje van Sant Romà de Sau, met zijn karakteristieke Romaanse klokkentoren uit de 11e eeuw staat gewoonlijk onder water maar komt tijdens periodes van droogte volledig tevoorschijn. Je kunt hier eindeloos wandelen langs de waterlijn of een kano huren en wat uurtjes op het water doorbrengen.
Op verschillende plekken heb je mooi zicht op het meer én op het kerkje. Mijn favoriete uitkijkpunten zijn op de parkeerplaats vlak voor het hotel Parador de Vic-Sau en aan de zuidzijde van het meer op de weg Cam. Estrecho.
Berga
In Berga en omgeving kun je heerlijk wandelen over goede wandelpaden met prachtige uitzichten. Een aanrader is de wandeling naar Santuario de Queralt: een complex van gebouwen waaronder een kerk en een klooster uit de 17e eeuw. Volgens de legende werd het beeld van de Maagd Maria hier ontdekt door een herder in de 14e eeuw en sindsdien is het een belangrijke bedevaartplek voor gelovigen.
Pantà de la Baells
Kajakken kan op het hierboven genoemde Pantà de Sau, maar ook goed op Pantà de la Baells. Het water is er overwegend rustig en de omgeving is prachtig. Het is gewoon heerlijk om op het water te zijn, waar dan ook!
Cercs Mine Museum
Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de steenkoolmijnen in Catalonië, dan is het Cercs Mine Museum dé plek waar je moet zijn. Hier kom je alles te weten over het leven van de mijnwerkers en in welke omstandigheden zij hun werk uitoefenden. Met een treintje kun je een van de mijngangen in, wat een goed beeld geeft van het leven van mijnwerkers.
Vallcebre
In het iets verderop gelegen Vallcebre kunnen waaghalzen leuk klimmen op de Via Ferrata Roques d’Empalomar. Deze via ferrata is geschikt voor zowel beginners als ervaren klimmers, dankzij meerdere secties met verschillende moeilijkheidsgraden. Genieten van spanning én mooie natuur tegelijk; kan het beter?
Bagà
Als het in deze regio tijd is om te overnachten dan is El Molí del Casó een aanrader. Hier slaap je in een 19e eeuwse gerestaureerde molen en kun je verdwalen in de weelderige tuin waarin alle ingrediënten voor het dagelijkse eten worden verbouwd.
Vall de Núria
De volgende stop op deze roadtrip is Vall de Núria, een beschermd gebied in de Catalaanse Pyreneeën gelegen op een hoogte van 2000 meter. Vall de Núria is alleen te voet bereikbaar of met een tandradtrein. De vallei wordt omringd door toppen van 3000 meter hoog. Een natuurlijk amfitheater van rust en stilte, geflankeerd door zachte berghellingen. In de winter kun je hier naar hartelust skiën, in de zomer eindeloos wandelen. Kijk voor meer informatie over Vall de Núria en hoe je er kunt komen op de website van de regio.
Ripoll
Ripoll wordt ook wel de wieg van Catalonië genoemd. Het is een plek met rijk erfgoed en geschiedenis en cultuur komen er samen. De grootste trekpleister van Ripoll is het Monasterio de Santa María de Ripoll, een benedictijnenklooster dat dateert uit de 9e eeuw. Het klooster speelde een cruciale rol in de culturele en politieke ontwikkeling van Catalonië tijdens de middeleeuwen. De indrukwekkende portico is rijkelijk gedetailleerd met bijbelse taferelen en historische gebeurtenissen. Een lust voor het oog en een getuigenis van het vakmanschap uit die tijd.
Molló Parc
Na Ripoll kun je, op weg naar het oostelijker gelegen Olot, een uitstapje maken naar Molló Parc. Molló Parc is geen gewone dierentuin of themapark; het is een natuurpark dat diep in het bos ligt en waar de nadruk ligt op de inheemse fauna en flora van de Pyreneeën. Hier kun je diverse dieren in hun natuurlijke habitat observeren. Denk aan herten, wolven, beren, wilde zwijnen en verschillende vogelsoorten. Het park streeft ernaar om een omgeving te bieden waar dieren zo vrij mogelijk kunnen leven, wat zorgt voor een authentieke en educatieve ervaring. Het kan hierdoor wel zo zijn dat het moeilijk is om bepaalde dieren te zien, maar dat maakt de beleving in het park niet minder mooi.
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
In de Garrotxa Vulkanische Zone vind je ongeveer veertig vulkanen en meer dan twintig lavastromen. Het natuurpark (Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa) wordt beschouwd als het beste voorbeeld van een vulkanisch landschap op het Iberisch Schiereiland. Veel delen van het natuurpark kunnen het hele jaar door te voet worden bezocht. Je kunt er fijn wandelen, meerdere vulkanen zijn te beklimmen en ook de fietsmogelijkheden zijn hier goed. Vergeet niet een van de mooie dorpen te bezoeken, zoals bijvoorbeeld Castellfollit de la Roca in het noordelijke deel van het natuurpark.
Besalú
De route gaat verder in oostelijke richting en we komen terecht in Besalú. Besalú ligt aan de rivier de Fluvià en is een perfect bewaard gebleven middeleeuws stadje. De grote trekpleister van Besalú is de 12e-eeuwse brug die de rivier overspant. Deze Romaanse brug is met zijn karakteristieke ronde bogen en verdedigingstoren ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de stad. In het historische centrum van Besalú zijn vele geplaveide straatjes te vinden, evenals overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren en meerdere pittoreske pleinen met gezellige cafés.
Cadaqués
Na Besalú rijden we naar het schilderachtige kustplaatsje Cadaqués. Cadaqués staat bekend om zijn witgekalkte huizen en geplaveide straatjes middenin het mediterrane landschap. Cadaqués was een geliefde bestemming voor kunstenaars zoals Salvador Dalí, die hier jarenlang woonde. Een gezellig centrum, het huis van Dalí, de mooie baai omringd door ruige kliffen en traditionele vissershuisjes en leuke strandjes maken Cadaqués tot een plekje in Catalonië waar je geweest moet zijn.
Terug naar Barcelona of richting Perpignan?
Vanaf dit punt op de route kun je terug rijden naar Barcelona, waar je reis begon. Maar je kunt er ook voor kiezen om een stukje zuid-oost Frankrijk mee te pakken. Perpignan is een fantastische stad en ook in de omgeving van Perpignan is veel te zien en te doen. Rij je toch meteen terug naar Barcelona? Dan kun je langs de kust blijven en plaatsen als Empuriabrava, L’Estartit, L’Escala en Platja d’Aro bezoeken. Lekker lunchen met de voetjes in het zand en genieten van de mooie uitzichten in dit deel van Spanje. Liever via het binnenland naar Barcelona? Dan zou je nog een stop kunnen maken in het mooie Girona of in Figueres.