Wandelroute langs 22 Ronda bezienswaardigheden
Ronda is erg geliefd bij Andalusië bezoekers. Het is één van de meest fascinerende steden in het zuiden van Spanje. Door de bezienswaardigheden maar zeker ook door de ligging. Ronda ligt op de rand van een plateau langs een enorme afgrond. Middenin het plateau ligt een diepe kloof, dit is het punt waar de nieuwe brug van Ronda de enorme diepte overspant. Van een afstand lijkt het plateau doormidden “gehakt”. Het is de rivier de Guadalevín die de kloof in miljoenen jaren tijd zijn huidige vorm heeft gegeven. Neem de kloof, de brug, prachtige gebouwen en diverse overblijfselen uit de tijd van de Moren en Almohaden en je hebt dé ingrediënten voor een stad die veel bezocht wordt door toeristen van over heel de wereld. In dit artikel laat ik graag zien welke Ronda bezienswaardigheden je niet mag missen.
Ronda als onderdeel van je roadtrip door Andalusië
Ik bezoek Ronda tijdens een 5-daagse roadtrip door Andalusië. We starten in Málaga, waar we een huurauto oppikken. We rijden naar voor een wandeling in het indrukwekkende El Torcal de Antequera. De volgende dag is Caminito del Rey aan de beurt, een wandeling die al een tijd lang op mijn wensenlijstje stond. Sevilla is de stad waar we daarna twee nachten verblijven. Van Sevilla gaat de route verder naar Cádiz, waar we onder andere op de fiets het verleden induiken. Van Cádiz rijden we naar een super leuke en prachtig gelegen B&B in de buurt van Ronda. Daarna bezoeken we Ronda, mooi op onze route terug naar Málaga. Aangezien we ’s avonds laat pas terug vliegen naar Nederland hebben we de hele dag de tijd om Ronda te ontdekken. Voor een autorit van Ronda naar Málaga moet je rekening houden met een tijdsduur van ca. 1,5 uur.
Wat overigens een aanrader is in Andalusië: een fietstour met gids. Je kunt zo’n tour boeken in verschillende steden in Andalusië. Zelf maakte ik een fietstour in Malaga, een fietstour in Cadiz en een tour op de step in Sevilla. Stuk voor stuk aanraders!
In het kort: de geschiedenis van Ronda
De geschiedenis in Ronda gaat ver terug. Ondanks prehistorische vondsten in de omgeving gaat men ervan uit dat Ronda gesticht is in de tijd van de Kelten. Feniciërs en de Grieken hebben zich daarna in de regio gevestigd, die weer werden verdreven door de Romeinen. Het waren de Romeinen die de stad de naam Arunda gaven, omdat je vanuit de hooggelegen stad heel de omgeving goed kon overzien. In de tijd van de Moren (middeleeuwen) was Ronda de hoofstad van Andalusië. De Almohaden hadden het Iberisch Schiereiland en dus ook de stad Ronda daarna eeuwenlang in handen tot ze eind 15e eeuw werden verdreven door de christenen. Veel van de gebouwen in Ronda stammen nog uit de tijd van de Moren en de Almohaden.
Wandelroute langs 22 Ronda bezienswaardigheden
In Ronda is natuurlijk nog veel meer te zien dan de 22 bezienswaardigheden die je in dit artikel terug ziet. Zo zijn er in de stad diverse musea te vinden die in onderstaande lijst met Ronda bezienswaardigheden niet voorkomen. Dit komt meer doordat wij maar 1 dag in Ronda zijn en dan vind ik het zonde om in een museum rond te lopen. Ik snuif dan liever wandelend door de stad de sfeer op en bekijk alle mooie dingen. Mocht ik een keer terug gaan dan staat een bezoek aan een museum zeker op de planning.
Check beschikbare accommodaties in Ronda
Parroquia de Nuestra Señora del Socorro
Onze wandeling door Ronda start op Plaza del Socorro, bij Parroquia de Nuestra Señora del Socorro. Het is nog vroeg in de ochtend en we ontbijten op het plein. Onder het plein ligt parkeergarage Parking APK2 Plaza Del Socorro, een handige plek om te parkeren wanneer je met de auto komt. De garage is niet groot is en de plekken zijn erg smal. Iets om rekening mee te houden wanneer je in een grote auto rijdt. Parroquia de Nuestra Señora del Socorro is halverwege de 20e eeuw gebouwd. Op de plek stond eerder ook al een kerk maar die brandde in 1936 volledig af. Niets van het oude gebouw is behouden gebleven. Nieuw of oud; het is een mooi plaatje zo aan het plein.
Dakterras van Hotel Catalonia
Via de winkelstraat Carrera Espinel lopen we richting Plaza de Toros de Ronda, één van de meest bekende plekken in Ronda. Ben je hier rond lunchtijd of heb je zin in koffie? Dan is het een aanrader om dat te nuttigen op het dakterras van Hotel Catalonia. Pak bij de receptie de lift naar de bovenste verdieping. Als je denkt sportief de trap te pakken kom je bedrogen uit: deze stopt namelijk op de tweede verdieping. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de arena, over een deel van de stad en over de omgeving. Iets wat niet veel mensen lijken te weten!
Plaza de Toros de Ronda
Aan het einde van de 18e eeuw werd Plaza de Toros de Ronda gebouwd. De arena behoorde toe aan Real Maestranza de Caballería en werd gebruikt voor het trainen van paarden en ruiters. Het is dé bakermat van het stierengevecht. Hoe dat zo gekomen is? Francisco Romero trok met een gekleurde hoed de aandacht van een stier die op het punt stond iemand aan te vallen die van zijn paard was gevallen. Dit is de basis geweest van een eeuwenoude traditie, waarin de familie Romero een grote rol speelde. De meest bekende stierenvechter (torero) ooit is ongetwijfeld Pedro Romero, die in zijn hele leven tijdens gevechten rond de 6000 stieren doodde en zelf nooit een schrammetje opliep.
De arena heeft (overdekte) plek voor maar liefst 5000 mensen en wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor evenementen en concerten. Stierengevechten vinden er nauwelijks meer plaats, alleen tijdens een jaarlijks evenement in september. Om de arena van binnen te bekijken betaal je entree.
Mirador de Ronda
Van de arena lopen we richting Mirador de Ronda, waarbij we het beeld van Ernest Hemingway passeren. Deze beroemde schrijver heeft een aantal jaren in Ronda gewoond en de stad komt terug in een aantal van zijn werken. Op de grond zijn afbeeldingen van beroemde stierenvechters te vinden. Mirador de Ronda is een plek die je niet over mag slaan tijdens een bezoek aan de stad. Vanaf het “balkon” kijk je uit over de omgeving van Ronda en een deel van de El Tajo kloof.
Puente Nuevo
Achter het 4-sterrenhotel Parador de Ronda langs kun je richting de Puente Nuevo lopen. Vanaf het pad langs het hotel heb je uitzicht op de beroemde brug, de bebouwing aan de overzijde én op een deel van de kloof El Tajo. Steek je de straat over naar de andere kant dan heb je vanaf Hotel Don Miguel een mooie kijk op de andere zijde van de brug.
De Puente Nuevo (nieuwe brug) overspant samen met twee andere bruggen (zie verderop) de El Tajo kloof. De kloof vormt de scheiding tussen de twee stadsdelen Mercadillo en La Ciudad (oude stad). Aan het begin van de 18e werd gestart met de bouw van de 98 meter hoge brug, maar na 5 jaar bouwen stortte de brug in. Vijftig mensen kwamen hierbij om het leven. In 1751 ging men verder met de bouw en in 1793 was de brug eindelijk af. Bovenin de brug zijn ruimtes te vinden die tijdens de burgeroorlog werden gebruikt als gevangenis en martelkamers. Vanaf de brug werden geregeld veroordeelde mensen naar beneden gegooid. De brug mag dan het symbool van Ronda zijn, het is ook een bouwwerk met een (duister) verleden.
Mirador de Aldehuela
Als je de brug over loopt naar de andere kant is er nog een mooi uitkijkpunt: Mirador de Aldehuela. In de ochtend is het hier op zijn mooist, aangezien de zon dan deze kant van de brug verlicht. Pak aan het begin van de dag dus eerst de uitkijkpunten aan deze kant van de brug. Rond de middag ben je het licht aan deze zijde weer kwijt.
Plattegrond van Ronda
Loop verder door de hoofdstraat Calle Armiñán tot je aan je linkerzijde een mooie plattegrond van Ronda ziet, gemaakt van tegeltjes. Wanneer je naar iets specifieks op zoek bent in Ronda is het handiger om Google Maps te raadplegen dan deze plattegrond :-) Het tegelwerk is een lust voor het oog.
Minaret of San Sebastian
Verderop langs dezelfde weg ligt aan de linkerkant een klein pleintje: Plaza Abul Beka. Hier vind je de Minaret van San Sebastian (14e eeuw), ooit onderdeel van een moskee. Nadat de Moren waren verdreven werd de moskee gesloopt en naast de minaret werd een kerk (Church of Saint Sebastian) gebouwd. De toren deed in die tijd dienst als klokkentoren. De kerk is er niet meer, maar de minaret laat in het metselwerk goed de verschillende tijdperken zien.
Leuke straatjes en steegjes van Ronda
Vanaf Plaza Abul Beka lopen we Calle Marqués de Salvatierra door. Prachtige hoekjes, smalle steegjes, verhogingen en fotogenieke voordeuren kom je hier tegen. Weinig tuintjes in deze buurt, maar er zijn bewoners die het zo groen als mogelijk maken. Gekleurde potten, klimop planten tegen de muur en bloeiende bloemen. Leuk! Als we de straat helemaal uitlopen komen we aan bij Palacio de Salvatierra.
Palacio de Salvatierra
Palacio de Salvatierra is van origine een samenvoeging van meerdere huizen uit de tijd van de moslims. Vanaf eind 14e eeuw werden ze stukje bij beetje aan elkaar verbonden. De barokke entree van het paleis is weelderig en bevat veel details. De naakte sculpturen springen het meest in het oog. Twee sculpturen staan met de handen voor de schaamstreek, de twee andere sculpturen steken hun tong uit. Het paleis staat niet alleen bekend om de entree maar ook om het interieur. Binnen zijn mooie objecten van houtsnijwerk, schilderijen en meubels te vinden. Om het paleis heen leidt de straat ons naar beneden, richting Puente Viejo.
La Casa del Rey Moro / La Mina
Mocht je nog zin hebben in een kort maar pittig wandelingetje dan kun je op dit punt linksaf slaan naar La Casa del Rey Moro. Dit Moorse paleis is vervallen en wordt op het moment gerenoveerd. De tuinen zijn te bezichtigen, hier kijk je vanaf verschillende niveaus uit over de kloof El Tajo. Door een uitgehakte gang, El Mina, daalt een trap met een paar honderd treden af naar het water in de kloof. De trap met ca. 200 treden werd in de tijd van de Moorse overheersing aangelegd en diende als vluchtweg voor de koning. Verhalen vertellen ook dat slaven via de trappen water naar boven haalden.
Puerta de Felipe
Terug naar het vervolg van de route. Halverwege de 18e eeuw werd naast Palacio de Salvatierra de mooie en statige Puerta de Felipe gebouwd, nadat de Arabische poort op die plek was ingestort. De poort werd meteen een stuk breder gemaakt waardoor de toegang tot de stad beter was. De straat waarop de poort gebouwd is loopt steil naar beneden richting de brug Puente Viejo. Het uitzicht is hier mooi. Je kijkt uit over een stukje oude stad maar ook over de landerijen in de omgeving van de stad Ronda.
Puente Viejo
Het is een plaatje, Puerta de Felipe met iets verderop de brug Puente Viejo. Nog verder weg zie je de fonteinen van Fuente de los Ocho Caños liggen met meteen daarachter Iglesia de Nuestro Padre Jesús Nazareno. Super mooi! Vanaf Puente Viejo heb je links mooi zicht op de El Tajo kloof, rechts op Puente Romano met daarachter de Arabische baden.
Jardines De Cuenca / Mirador De Cuenca
Na de brug kun je linksaf het park Jardines De Cuenca in lopen, richting Mirador de Cuenca. Het park heeft verschillende niveaus met uitkijkpunten. Vanaf alle plekken heb je mooi zicht op de kloof en op de nieuwe brug. Jardines De Cuenca is mooi aangelegd en het is een fijne plek om even te relaxen.
Puente Romano
Als je dezelfde weg terug loopt naar de ingang van het park kun je de brug weer oversteken en na de brug meteen linksaf slaan. Je loopt hier over kinderkopjes vrij steil naar beneden richting de oude brug Puente Romano. Vanaf deze brug heb je mooi zicht op de hoger gelegen Puente Viejo en de lager gelegen Arabische baden. Je kunt dezelfde weg vervolgen om een kijkje te nemen bij deze Baños Arabes.
Los baños árabes de Ronda
De Arabische baden van Ronda (Los baños árabes de Ronda) zijn een andere grote trekpleister in de stad. Ze dateren uit de 12e en 13e eeuw, toen de Almohaden hier aan de macht waren. De baden behoren tot de best bewaard gebleven badhuizen op het Iberisch Schiereiland. Nog steeds goed zichtbaar zijn de aparte ruimtes voor koud, lauw en warm water baden.
Murallas de la Cijara
Vanaf de Arabische baden lopen we via een oud pad richting Puerta de la Cijara. Hier ben je op de plek waar de oude stadsmuren van Ronda (Murallas de la Cijara) nog bijzonder goed intact zijn. De muren dateren uit de middeleeuwen, toen de moslims zich goed moesten verdedigen tegen de oprukkende christenen. Veel bezoekers lijken dit gedeelte van Ronda over te slaan, omdat het toch wat achteraf ligt. Zonde, want het is hier heerlijk rustig en erg mooi. Vanaf de muren heb je prachtig uitzicht op de omgeving en op Iglesia del Espíritu Santo.
Iglesia del Espíritu Santo
Via de straat dicht langs de stadsmuren lopen we richting de stadspoort, waarbij we langs de kerk Iglesia del Espíritu Santo komen. Aan het einde van de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van de katholieke kerk, meteen na de verdrijving van de Almohaden. Vanaf verschillende plekken in Ronda zie je de kerk prominent in beeld. Achter de kerk, aan de buitenzijde van de stadsmuur, is een deur waar je trap vindt. Vanaf hier kun je een behoorlijk stuk over de muur lopen.
Puerta de Almocábar
De Almocábar poort werd gebouwd in de 13e eeuw als onderdeel van de stadsmuur. Van origine waren het verschillende poorten achter elkaar. De naam komt van het Arabische woord “Al-maqabir”. Het verwijst naar de vroeger dichtbij gelegen begraafplaats voor moslims. Je kunt vanaf de kerk over de stadsmuur heen lopen, tot aan de cipressen langs de weg. Hier houdt de muur op en kun je de doorgaande weg weer terug naar de nieuwe brug.
Calle Tenorio
Via het mooie straatje Calle Tenorio lopen we naar het uitkijkpunt aan de andere kant van Puente Nuevo. De panden zijn hier nagenoeg allemaal in dezelfde kleuren geschilderd en gedecoreerd met zandstenen triglyfen, architraven en ornamenten. Dit zorgt samen met de bestrating en de flauwe bochten voor een prachtig plaatje.
Plaza de María Auxiliadora
Wanneer je verder loopt kom je uit op Plaza de María Auxiliadora. Vanaf hier is een kort wandelpad naar een uitkijkpunt, waar je mooi zicht hebt op de nieuwe brug. We zien vermoeide mensen zitten op muurtjes die de wandeling naar het uitkijkpunt al hebben gemaakt. Het is niet zozeer de afstand die het hem doet, maar de hitte. Dat in combinatie met het af te leggen hoogteverschil. Toch is de middag de beste tijd, dan staat de zon precies goed en heb je geen tegenlicht. Nog beter zou zijn aan het einde van de dag, als de zon zorgt voor mooi warm licht.
Tajo de Ronda
Tajo de Ronda, ook wel El Tajo genoemd, heeft een totale lengte van 500 meter. Het smalste stuk van de kloof is op de plek van de nieuwe brug (50 meter) en het diepste punt van de kloof is 100 meter. Vanaf deze plek heb je prachtig zicht op de brug, de waterval en de kloof. Hier zie je ook mooi Mirador de Ronda bovenop de klif liggen. Eigenlijk heb je nu pas écht een goed idee van de hoogte. De hoogte van de rotswanden en de hoogte van de brug zelf. De Guadalevín rivier is in deze tijd van het jaar niets meer dan een zielig stroompje, maar naar horen zeggen kan dat in andere seizoenen heel anders zijn. Zo kwam er in 2018 tijdens heftig weer zó veel water door de kloof dat wanden langs de Arabische baden totaal werden verwoest.
Tapas eten bij Bar El Lechuguita
Na zo’n leuke wandeling langs 22 bezienswaardigheden van Ronda kunnen er wel wat tapas gegeten worden! Van een insider kregen we de gouden tip om bij het iets verderop gelegen Bar El Lechuguita te gaan eten. Wat een leuk tentje. Alleen maar locals in deze tapasbar, die lekker luidruchtig aanwezig zijn. Je betaalt in deze tapasbar niet veel: de meeste tapas kosten €0,90. Wil je iets grotere tapas dan betaal je rond de €3,00. Echt een aanrader!
Ronda ontdekken met een gids of op eigen gelegenheid?
Ronda is heel goed te ontdekken op eigen houtje, zeker met de informatie die online te vinden is. Je zou vooraf al veel kunnen lezen over Ronda. De bezienswaardigheden die je graag wilt zien kun je dan makkelijk op een rijtje zetten. Of je kunt dit artikel met Ronda bezienswaardigheden gebruiken natuurlijk :-) Mocht je toch liever met een gids door Ronda willen wandelen dan kun je een Airbnb experience boeken. Hou er rekening mee dat veel gidsen je op twee plekken voor 3 kwartier achter laten in een museum. Dan zijn de 3 uur natuurlijk snel voorbij :-) Even goed informeren vooraf hoe het programma van een gids in elkaar steekt.