Risin og Kellingin, prachtige sea stacks op de Faeröer eilanden

Wat zijn ze gaaf, de misschien wel meest beroemde sea stacks van de Faeröer eilanden: Risin og Kellingin. Zoals bij veel bekende plekken en bezienswaardigheden op de Faeröer eilanden (zie Kópakonan) hoort ook bij deze zuilen in zee een sage, een volksverhaal. Er zijn verschillende versies zijn van dit volksverhaal, maar in grote lijnen komen de sages overeen. Ik vertel je er meer over in dit artikel en laat je zien vanaf welke plekken je het mooiste zicht hebt op Risin og Kellingin.

De bekende sea stacks Risin og Kellingin

Risin og Kellingin, oftewel Giant And The Witch, zijn te vinden op een vrij ontoegankelijke plek langs één van de ruige kustlijnen van Faeröer eilanden. Ze staan in zee naast Eiðiskollur, een 343 meter hoge zeeklif aan de noordkust van het eiland Eysturoy. Risin (de reus) heeft een hoogte van 71 meter en Kellingin (de heks) steekt 69 meter boven het zeeoppervlak uit. Aan het begin van de 20e eeuw brak al eens een stuk van één van de stacks af. Het kan enorm spoken rondom de eilanden en Risin og Kellingin hebben het behoorlijk zwaar te verduren. Plaatselijke geologen voorspellen dan ook dat het niet lang zal duren voor de op twee benen staande Kellingin zal afbreken of helemaal om zal vallen.

Risin og Kellingin gezien vanaf weg naar Tjornuvik Eysturoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Zicht vanaf de weg naar Tjørnuvík, iets voorbij de bocht op het eiland Streymoy

Legende van Risin og Kellingin

Het verhaal vertelt over IJslandse reuzen die jaloers waren op de mooie Faeröer eilanden. Een reus en een heks werden er naartoe gestuurd om de eilanden te gaan halen. Aangekomen bij de hoge zeeklif Eiðiskollur bleef de reus in zee staan. De heks klom aan touwen omhoog de kliffen op. Eenmaal boven bond ze de eilanden aan elkaar om ze vervolgens op de rug van de reus te binden. Na het trekken aan de touwen splitste de berg echter in tweeën. De heks kreeg het niet meer voor elkaar de eilanden bij elkaar te binden. De hele nacht ging ze door, maar het lukte niet de berg te verplaatsen.

Ondertussen ging de tijd dringen. Algemeen bekend was dat wanneer de zon op een reus of een heks schijnt, deze zou veranderen in steen. De reus en de heks waren zó druk bezig dat ze zich niet bezighielden met de tijd. De tijd verstreek en de zon kwam op. Een straal met zonlicht viel zowel op de reus als op de heks, die vervolgens beiden in steen veranderden.

Risin og Kellingin met slecht weer gezien vanaf Tjornuvik Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Moody sfeertje, maar nog steeds indrukwekkend

Mooiste zicht op Risin og Kellingin

Op zich maakt het helemaal niet uit dat je niet dicht bij de sea stacks kunt komen, want ze zijn misschien wel het allermooist wanneer je ze ziet van een afstand. Ik kan niet zeggen in welke weersomstandigheden het zicht op Risin og Kellingin meer indruk maakt. Een zonnetje is prachtig, maar ohhhh wat past een duister, donker en mistig weertje toch goed bij deze eilandengroep. Wél heb ik voorkeur voor een plek met het mooiste zicht. Kijk naar de foto’s en oordeel zelf!

Risin og Kellingin gezien vanuit Tjørnuvík op Streymoy

Het mooiste zicht op de sea stacks heb je wat mij betreft vanaf de weg naar het plaatsje Tjørnuvík op het eiland Streymoy én vanaf het strand in het plaatsje Tjørnuvík zelf. Zo gauw je het fjord bij Tjørnuvík in zicht krijgt en de bocht in de weg naar links volgt, krijg je rechts zicht op de zeereuzen. Zeker even de auto aan de kant zetten hier, want het uitzicht is prachtig. Niet alleen op Risin og Kellingin, maar ook op het plaatsje Tjørnuvík. Het ligt aan een diep fjord en het voelt hier echt als het einde van de wereld. Ik ben hier tijdens mijn bezoek aan de Faeröer eilanden een keer met slecht weer, maar ook een keer met mooi weer. Ik heb geen voorkeur. Oke, misschien een beetje, voor het droge weer… beide keren was de plek indrukwekkend!

Risin og Kellingin Eysturoy gezien vanuit Tjornuvik Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Zicht vanaf het strand van Tjørnuvík op Streymoy

Risin og Kellingin gezien vanaf Kalsoy

Hoe gaaf is dit beeld, gemaakt vanaf het noordelijkste puntje op het eiland Kalsoy. Helaas heb ik het zelf niet, dit uitzicht, door ontzettend dichte mist. Sterker nog, ik zie de bekende Kallur Lighthouse en de grafsteen van James Bond pas wanneer ik op enkele meters afstand sta. Ik weet zeker dat dit één van de mooiste plekjes op de Faeröer eilanden is met zicht op Risin og Kellingin.

Kalsoy zicht op Risin og Kellingin Eysturoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Zicht op Risin og Kellingin vanaf Kalsoy © Costas Kariolis | Shutterstock

Risin og Kellingin gezien vanaf Risin og Kellingin viewpoint op Eysturoy

Tussen het dorp Eiði en de bergpas Eiðisskarð op het eiland Eysturoy is speciaal een viewpoint gemaakt: Risin og Kellingin viewpoint. Vanaf hier zie je de sea stacks vanaf de andere kant. Ik vind ze vanaf deze kant minder indrukwekkend dan vanaf de kant van Tjørnuvík. Voor zover je zoiets kunt zeggen, want alles op de Faeröer eilanden maakt veel indruk.

Risin og Kellingin viewpoint op Eysturoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Zicht op de sea stacks vanaf Risin og Kellingin viewpoint op Eysturoy

Risin og Kellingin gezien vanaf Slættaratindur op Eysturoy

Niet ver van de plek hierboven ligt Slættaratindur, de hoogste berg van de Faeröer eilanden. Slættaratindur is 880 meter hoog (boven zeeniveau) en heeft een vlakke top met een oppervlakte van zo’n 1000 vierkante meter. Vanaf de top heb je zicht op het grootste deel van de eilandengroep en ook op Risin og Kellingin. Vanaf de parkeerplaats Eiðisskarð is het ongeveer 500 meter bergopwaarts lopen naar de top. Het pad is het gehele jaar open. Geadviseerd wordt om het pad niet tussen november en april te lopen in verband bevroren ondergronden en de daarbij behorende gladheid.

Risin og Kellingin gezien vanaf Ambadalur Valley op Eysturoy

Een plek waar je ook mooi zicht hebt op Risin og Kellingin is Ambadalur Valley. Deze vallei is te voet bereikbaar vanuit Gjógv. Je bent ongeveer een uurtje onderweg naar dit mooie uitkijkpunt. Eenmaal aangekomen in Ambadalur zie je Risin og Kellingin liggen. Veel dichterbij, direct naast de kliffen, ligt de 188 meter hoge rots Búgvin. Búgvin is de hoogste sea stack van de Faeröer eilanden en erg geliefd bij zeevogels. In de zomermaanden kun je hier ook puffins spotten.

Hoe je op de Faeröer eilanden komt

Er zijn verschillende manieren om op de Faeröer eilanden te komen: met de boot of met het vliegtuig. Kies je voor het vliegtuig, dan kun je vanaf Amsterdam of Brussel naar Kopenhagen of Billund in Denemarken vliegen. Hier stap je over op een vlucht naar de Faeröer eilanden. De prijzen en mogelijkheden van vliegtickets kun je hier vergelijken. Wil je liever met de boot naar de Faeröer eilanden? Dat kan mét eigen auto of zonder eigen auto. Wil je je eigen auto meenemen dan rij je naar Hirtshals in het noordelijkste puntje van Denemarken, hiervandaan vertrekt de boot naar de afgelegen eilandengroep. Huur je liever een auto op de Faeröer eilanden? Dan vlieg je het makkelijkst naar Aalborg. Tussen Aalborg en Hirtshals is een goede treinverbinding, binnen een uurtje ben je dan in Hirtshals. De reis neemt ongeveer 36 uur in beslag. Je slaapt twee nachten op de boot en komt vroeg in de ochtend aan in Tórshavn, de hoofdstad van de Faeröer eilanden.

Faeröer eilanden combineren met IJsland

Een andere manier is IJsland en de Faeröer eilanden combineren. De boot vaart na een stop op de eilandengroep door naar IJsland. Je zou dus een paar dagen op de Faeröer door kunnen brengen en daarna door kunnen varen naar Seyðisfjörður aan de oostkust van IJsland. Hier kun je weer een auto huren en via de noordkust of via de zuidkust rijden naar Reykjavik. Vanaf hier vlieg je weer terug naar Amsterdam. Andersom kan natuurlijk ook. Vliegen naar Reykjavik, met de auto naar Seyðisfjörður, daar de boot pakken naar de Faeröer eilanden. Vervolgens de archipel ontdekken en met de boot weer terug naar het vasteland, óf met het vliegtuig. Er zijn vele wegen die naar Tórshavn leiden zullen we maar zeggen :-)

Georganiseerd naar de Faeröer eilanden

Georganiseerde reis naar de Faeröer eilanden? Voigt Travel heeft een mooie 11-daagse reis met eigen auto naar de Faeröer eilanden. De reis is inclusief ferry overtocht vanuit Hirtshals in Denemarken én inclusief accommodaties op verschillende eilanden. BBI Travel biedt diverse rondreizen aan met huurauto. Met het vliegtuig vlieg je naar de Faeröer eilanden, je haalt de huurauto op en begint aan je reis. De plekjes waar je overnacht staan al voor je vast. Een beetje van jezelf en een beetje van BBI Travel!

Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button