Review: Peak Design Everyday backpack ZIP 15L

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat de Peak Design Everyday backpack 20L één van mijn favoriete cameratassen is, zoals je kunt lezen in deze review. Toch is deze 20 liter versie van Peak Design’s meest populaire model voor sommige reizen nét even te groot. Op zoek dus naar een kleinere cameratas! Omdat ik heel tevreden ben over de kwaliteit van Peak Design tassen kwam ik al snel uit bij de Peak Design Everyday backpack ZIP 15L. De tas heb ik inmiddels al diverse keren meegenomen op reis en ik kan je zeggen: ook dit model van Peak Design is een toppertje. Niet zo gek dat deze cameratas ook gebruikt wordt door alle deelnemers van Het Perfecte Plaatje seizoen 2024!

Wat is er zo fijn aan de Peak Design Everyday backpack ZIP 15L?

De Peak Design Everyday backpack 15L ZIP heeft 5 liter minder inhoud dan de 20L zonder rits. Toch voelt het alsof de tas bijna dubbel zo klein is. Waarschijnlijk komt dit door de rits; hierdoor blijft de tas altijd in dezelfde ”vorm”. Dat is anders bij de 20L zonder rits. Bij de 20L kun je door het speciale sluitingssysteem gebruik maken van extra opbergruimte, waardoor de tas behoorlijk volumineus kan worden. Heel handig wanneer je naar een winterse bestemming reist en bijvoorbeeld een muts en een sjaal bij de hand wilt houden. Het bovenste vak in de 20L is hiervoor uitermate geschikt. Voor een zomerse bestemming heb ik die extra ruimte niet nodig, dan neem ik het liefst een zo klein mogelijke tas mee. En daarin slaagt de 15L ZIP met vlag en wimpel. De tas past perfect onder een vliegtuigstoel, draagt lekker en is handig in gebruik. De binnenkant is net als de 20L (en de 30L) zonder rits naar eigen smaak in te richten met de vakverdelers.

Review Peak Design Everyday Backpack ZIP - Reislegende.nl

De ritsen van de Peak Design Everyday backpack 15L ZIP

Het is even wennen met de ritsen in de tas. Er zijn er in totaal vier en de tas is helemaal open te ritsen. Haal je de vakverdelers er uit, dan kun je de tas helemaal openklappen. Doe je natuurlijk in de praktijk niet, maar voor het indelen van de tas met de vakverdelers is dat wel heel handig. In principe werkt het het fijnst wanneer je twee ritsen bovenop houdt. De andere twee ritsen zitten helemaal aan de uiteinden van de rits, aan weerszijden. Zo kun je altijd het bovenste vak gemakkelijk openen om snel bij je spullen bovenin te komen.

Bovenin aan de binnenzijde vind je nog een klein vakje, ideaal voor een kleine portemonnee, wat kleingeld of andere kleine spulletjes. De stof rekt mee, er kunnen dus ook wat dikkere spulletjes in. De ritsen kun je zo ver je wilt naar beneden ritsen, waardoor de voorste ”flap” helemaal naar beneden gebogen kan worden. Echt fijn, zo’n open en overzichtelijk bovenvak!

Lees ook: Peak Design Everyday Backpack 20L review

Peak Design Everyday Backpack ZIP 15 liter review - Reislegende.nl
Review Peak Design Everyday Backpack ZIP 15 liter - Reislegende.nl

Bandjes voor extra veiligheid

Om te voorkomen dat de ritsen per ongeluk de verkeerde kant opritsen en het vak geopend wordt, zijn er bandjes bevestigd aan de lopers de je kunt bevestigen aan lusjes. Hierdoor kan de onderste rits niet geopend worden. Heel handig, ook wanneer je bijvoorbeeld op drukke plekken bent en niet altijd zicht hebt op je tas. Zelf heb ik deze bandjes nagenoeg niet vast bevestigd en ik moet zeggen, ze zijn bij mij nog nooit vanzelf opengeritst.

Lusjes en bandjes voor extra bagage

Op diverse plekken op de 15L ZIP zijn kleine lusjes bevestigd. Hier kun je bandjes aan bevestigen, die je in lengte kunt verstellen. Handig als je bijvoorbeeld een jas bij je hebt, die niet meer in de tas past. Die kun je dan aan de voorzijde van de tas bevestigen. Doordat er vier van deze lusjes aan de onderzijde van de tas te vinden zijn is het ook mogelijk om met deze verstelbare bandjes een (klein) statief onder de tas te binden. Handig als je lange wandelingen maakt. Vind je het fijner om een statief in het zijvak te plaatsen? Dat kan ook. Je kunt de bovenkant van het statief dan ook vast zetten met deze bandjes, aangezien er aan beide kanten van de zijkant van de tas lusjes te vinden zijn.

Peak Design Everyday Backpack ZIP ervaringen - Reislegende.nl
Mijn ervaring met de Peak Design Everyday Backpack ZIP - Reislegende.nl

Rekbare site pockets

De pockets aan de zijkant van de tas bieden plaats voor een flesje water of een statief. Uiteraard kunnen hier ook andere (grotere) spulletjes in, die je niet aan de binnenkant van de tas kwijt kunt. Ik zou dan alleen wel kiezen voor grotere spullen, zoals bijvoorbeeld een opgerolde jas, slippers of een muts. Kleine spulletjes zullen er toch uitvallen, daar zijn de vakken te groot en te wijd voor. In een van de vakken zit een koordje met de bekende Peak Design bevestiging. Hier kun je bijvoorbeeld bijvoorbeeld sleutels aan bevestigen, of een klein portemonneetje, handig!

Getest Peak Design Everyday Backpack ZIP 15 liter review - Reislegende.nl
Peak Design Everyday Backpack ZIP test - Reislegende.nl

Peak Design Everyday backpack 15L ZIP indeling voor apparatuur

Het handige aan de Peak Design tassen is dat je ze naar eigen inzicht in kunt delen met de vakverdelers. Hoe ik de tas in deel hangt bij mij erg af van de apparatuur die ik meeneem. Op de foto’s heb ik alleen mijn body met lens mee, daarnaast de drone met toebehoren. Ik plaats de vakverdelers in deze situatie dichterbij elkaar, zo hou ik meer ruimte over bovenin de tas. Laat ik de drone thuis en neem ik meerdere lenzen mee, dan maak ik de ruimte tussen de vakverdelers groter. Nadeel is dan misschien dat het bovenste vak kleiner wordt, maar mijn body met lens past dan in een ruimte tussen de vakverdelers.

Heb je dus een keer een rugtas nodig met een groot vak? Dan kan de Peak Design Everyday ZIP ook uitkomst bieden. Gewoon alle vakverdelers eruit halen en je hebt een groot vak om veel spullen in op te bergen. Of je gebruikt één vakverdeler als scheiding ergens halverwege. Je kunt de vakverdelers overigens ook verticaal gebruiken, zodat je twee grotere vakken links en rechts kunt creëren.

Aan de binnenzijde van de zijpanden zijn verschillende vakjes met én zonder rits te vinden. Handig voor kleine spulletjes als accu’s, geheugenkaartjes, opladers, kabels etc. Ik stop deze vakjes zelf nooit té vol, omdat de rits van de tas dan moeilijker dicht gaat (de inhoud van de vakjes komt duwt dan tegen je apparatuur aan). Fijner vind ik het om voor dit soort kleine spulletjes opbergtasjes te gebruiken, dan heb ik alles in één keer bij de hand.

Peak Design backpack ZIP review - Reislegende.nl
Peak Design Everyday Backpack ZIP review - Reislegende.nl

Schouderbanden van de Peak Design Everyday backpack ZIP

De schouderbanden van de Peak Design ZIP zijn aan de bovenzijde bevestigd op een manier waardoor ze kunnen ”scharnieren”. Heel handig als je de tas onder je arm door naar voren haalt om er iets uit te halen. Of wanneer je de tas aan één schouderband over je schouder draagt. Je hebt dan geen last van dubbelzittende schouderbanden. Ze hadden wat mij betreft wel iets breder kunnen zijn. Ik merk dat wanneer de tas erg zwaar ingepakt is en ik bijvoorbeeld alleen een t-shirt aan heb, dat het na een paar uurtjes dragen toch wat minder lekker gaat zitten. Draag ik een jas, of is de tas niet zo zwaar, dan heb ik daar totaal geen last van.

Peak Design capture clip

Wellicht is er een reden voor de breedte van de schouderbanden; de Peak Design capture clip past namelijk perfect op deze schouderbanden. En dat geldt zeker niet voor schouderbanden van heel veel andere cameratassen, waarvan ze vaak breder zijn. Ik gebruik de capture clip nog steeds heel veel, ideaal om tijdens het wandelen je camera even in de clip te klikken zodat je je handen vrij hebt. De capture clip is verkrijgbaar in zwart en in zilver, met én zonder plaatje (met schroefdraad).

Peak Design Backpack ZIP 15 liter review - Reislegende.nl

Luggage pass-through

Onmisbaar op het vliegveld is wat mij betreft de bagage ”pass-through”. Je plaatst hiermee de tas gemakkelijk over de trekstang van je handkoffertje. Heerlijk als de tas toch best zwaar is. De tas ligt hierdoor wel op z’n zij. Soms vind ik dat een nadeel, wanneer ik bijvoorbeeld iets nodig heb uit het bovenste vak. Als je daar veel losse spullen in hebt zitten dan wil je niet dat die er meteen uitvallen als je de rits opent. Wat dat betreft vind ik een pass-through die overdwars zit op het rugpand van een rugtas zelf wat handiger.

De tas is overigens wel gemakkelijk van de pass-through af te halen door de handvaten aan beide zijkanten. Je hoeft dus nooit na te denken welke zijkant er onder moet. Welgeteld heeft de Peak Design 15L ZIP 3 handvaten. Twee aan beide zijkanten en eentje bovenop.

Laptop vak in de Peak Design 15L ZIP

Als laatste wil ik nog aandacht geven aan het laptopvak. Dit vak is onderverdeeld in drie kleinere vakken. Er is een heel ondiep vakje, handig voor sleutels, een pakje kauwgum of andere kleine spulletjes. Dan is er een iets groter vak, daar kun je een iPad in kwijt. Het grootste vak is geschikt voor een 13 inch laptop. Ik gebruik het middelste vak meestal voor mijn paspoort. Dat is te diep om hem er zomaar uit te vissen (eventuele zakkenrollers) en te ondiep om er zelf niet makkelijk bij te kunnen. Ook papieren en/of folders die ik tijdens een reis verzamel komen in dit laptopvak terecht. Op zich had ik het zelf wel handig gevonden als ook dit vak twee rits lopers had gehad. Nu is het soms even zoeken naar aan welke kant de rits zit. Maar he, wat een klein dingetje waar ik het dan over heb :-) Al met al is het een top tas die ik zeker aan kan raden!

Test Peak Design Everyday Backpack ZIP review - Reislegende.nl
Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button