Restaurants op Procida, heerlijk eten op de mooiste plekjes
Voordat ik naar het Italiaanse eiland Procida vertrok had ik me natuurlijk al een beetje ingelezen. Ik wist dat ik op een eiland terecht zou komen waar je van alles kunt doen en zien, maar waar je ook ontzettend goede restaurants hebt. Maar dat je op Procida zó lekker kan eten, dat had ik niet verwacht. Hoe meer ik ter plaatse lees over het eiland, hoe meer ik inzie dat we hier echt te maken hebben met een culinair eiland. Niet voor niets reizen beroemde koks als Jamie Oliver en Gino D’Acampo af naar het eiland om inspiratie op te doen voor hun gerechten en om opnames te maken voor hun televisieprogramma.
- Bekende gerechten van Procida
- Restaurants op Procida, waar moet je naartoe?
- La Medusa
- Il Pescatore
- La Lampara
- Ristorante Pizzeria Fuego
- Cala Cala Rooms & Farm Experience
- Hotel Ristorante Crescenzo
- La Pergola
- La Controra
- Ristorante da Maria alla Corricella
- Ristorante Gorgonia
- Caracalè
- Blu
- Hoe kom je op Procida?
- Waar overnachten op Procida?
Bekende gerechten van Procida
Op de menukaart van veel restaurants staan gerechten met citroen als ingrediënt. Citroenbomen kom je overal op het eiland tegen en de vrucht wordt werkelijk voor allerlei doeleinden gebruikt. Niet zo gek dus dat de citroen van Procida op zichzelf al wordt beschouwd als een locale specialiteit en dat Procida bekend staat als eiland van citroenen. Procida citroenen zijn minder zuur en eigenlijk juist zoeter dan de citroenen die wij gebruiken. Naast gerechten met citroen heb je op Procida ook veel visgerechten. Verschillende culinaire specialiteiten van Procida zijn: Spaghetti al pesto di limone (spaghetti met citroenpesto), evenals spaghetti ai ricci di mare (spaghetti met zee-egel). Spaghetti con le cannochie (spaghetti met bidsprinkhaan) is een plaatselijke specialiteit van Procida en polpette di pesce spada e melanzane (gefrituurde balletjes gemaakt van aubergine en zwaardvis) komt vaak voorbij. Vlees zie je nauwelijks op de kaart staan, konijn daarentegen heel geregeld (coniglio alla procidana). Ook ansjovis wordt veel gegeten op Procida (pasta con alici), net als inktvis (calamari alla procidana).
Restaurants op Procida, waar moet je naartoe?
Er zijn ontzettend veel restaurants op het kleine eiland Procida. Zo veel dat het lastig kan zijn om iets uit te zoeken. Loop je rond zonder je ingelezen te hebben dan ga je waarschijnlijk af op wat je ziet. En dát is op Procida niet altijd een goed idee. Restaurants zien er niet altijd even gezellig uit, helemaal wanneer het minder weer is en je binnen zult moeten eten. Maar het eten kan zo maar fantastisch zijn, ook als het er binnen niet echt sfeervol uit ziet. Zo zou je gewoon fantastisch eten kunnen mislopen en dat is natuurlijk zonde. In de zes dagen dat ik op Procida ben eet ik bij 12 verschillende restaurants. De restaurants op Procida waar je het leukst zit of waar je juist het lekkerst eet deel ik met je in dit artikel.
La Medusa
Restaurant La Medusa vind je aan de noordzijde van Procida, in Marina Grande (Port of Sancio Cattolico). Kom je aan met de boot dan loop je er bijna meteen tegenaan. Het is een van de eerste restaurants die we getipt krijgen van de B&B eigenaar. Met mooi weer kun je op het terras zitten, in de zomer heb je later in de middag en in de avond ook een zonnetje. Het is er wel druk met verkeer. Niet te vergelijken met de idyllische haven aan de andere kant van het eiland, Marina Corricella. Als wij begin april op Procida zijn is er rond lunchtijd nog geen zon op het terras en we besluiten bij La Medusa te dineren in plaats van te lunchen.
Binnen hangt een fijne sfeer, ondanks het witte licht wat je in de meeste restaurants op het eiland ziet. De tafels zijn netjes opgedekt en door de blauw/wit gestreepte servetten krijg je bijna een beetje strandgevoel. De keuken is half open, altijd leuk om de koks aan het werk te zien. Bestellen doe je via een QR code op je telefoon. Je hoeft het uiteindelijk niet online te bestellen, de bediening komt het eenvoudig overschrijven. Alhoewel ik via een QR code bestellen nog steeds wat onpersoonlijk vind begrijp ik wel goed waarom restaurants het zijn gaan gebruiken. Vooral met buitenlandse gasten voorkom je op deze manier verkeerd opgenomen bestellingen.
Wij bestellen een aantal voorgerechten en een hoofdgerecht. Het is erg lekker allemaal! De borden zijn mooi opgemaakt waardoor alleen het kijken naar de gerechten al een feestje is. De smaken van de verschillende ingrediënten zijn hier perfect op elkaar afgestemd. Vooral de polpette di pesce spada e melanzane (balletjes met zwaardvis en aubergine) vallen in de smaak en ook het krokant gebakken bakje met zachte kaas en ansjovis is echt heerlijk. De wijnkaart ziet er goed uit en de ober adviseert graag een goede wijn bij de gerechten. Ik kan wel zeggen dat ik bij La Medusa het lekkerst eet, maar het is niet de meest gezellige plek op het eiland om te zitten.
Il Pescatore
Het restaurant Il Pescatore vind ik zelf het leukste restaurant langs de kade van Marina Corricella. Het is een modern restaurant en daardoor valt het meteen op. Geen standaard vierkante tafels met kleurrijke tafelkleden, maar leuke houten tafeltjes met rieten placemats. Alleen daardoor springt het terras al in het oog. Vanaf deze smalle plek op de kade kijk je uit over de fel gekleurde vissersboten in deze idyllische haven.
De chefkok van Il Pescatore kookt met biologische, lokale ingrediënten. Direct van het land en/of rechtstreeks uit de zee. Dit resulteert in mediterrane gerechten met een moderne twist, iets wat helemaal past bij de uitstraling van het restaurant. Na een aantal lunches in meer authentieke restaurants op Procida waar de gerechten lekker zijn maar erg simpel opgediend worden, zijn de creaties bij Il Pescatore een lust voor het oog en ook nog eens een ware smaaksensatie.
Boven Il Pescatore vind je een geweldig mooie accommodatie B&B San Michele. Wij nemen een kijkje in een aantal kamers en zijn enorm onder de indruk. Er zijn vier verschillende type kamers: standaard, superior, junior suite en suite. De kamers liggen verdeeld over verschillende woonlagen en hebben allemaal een balkon met zicht op de haven. We balen dat we er uiteindelijk zelf niet kunnen overnachten.. Het is geen goedkope plek maar zeker één van de mooiste plekjes waar je op Procida kunt verblijven.
Check prijzen en beschikbaarheid van kamers bij B&B San Michele
La Lampara
Een volgende absolute aanrader in Marina Corricella is La Lampara. Dit restaurant heeft naar mijn mening het allermooiste zicht op de haven. Bij Lampara worden traditionele gerechten geserveerd met verse, lokale ingrediënten. Vanaf het terras van La Lampara kijk je op de gekleurde huisjes op de kade van Marina Corricella en zie je vissersbootjes de haven binnen varen. Een prachtig plekje. Dat is het leuke aan de restaurants in Marina Corricella, dat je heel bewust je plekje kunt kiezen. Of je maakt deel uit van het mooie plaatje en zit op de kade tussen de vissersnetten in, of je kijkt er van een afstandje naar!
La Lampara is onderdeel van Hotel La Corricella, waar je kamers vindt die allemaal toegang hebben tot een gedeeld terras met uitzicht op de haven. De kamers zijn qua stijl en luxe niet te vergelijken met bovengenoemde B&B San Michele, maar dat zie je ook terug in de prijzen.
Check prijzen en beschikbaarheid van kamers bij Hotel La Corricella
Ristorante Pizzeria Fuego
Terug naar de kade voor een restaurant tussen de vissersnetten: Pizzeria Fuego. In vergelijking met veel andere restaurants liggen de prijzen van gerechten hier iets lager. Aangezien het een doordeweekse dag is kunnen wij geen pizza bestellen, dat kan alleen in het weekend. Of dat in het hoogseizoen ook zo is durf ik niet te zeggen. We bestellen een pastagerecht en een gefrituurde courgette bloemen. Het smaakt heerlijk. Een leuke plek op de kade van Marina Corricella en dichtbij het water. Met een beetje geluk heb je zicht op vissers die druk bezig zijn hun visnetten te repareren.
Cala Cala Rooms & Farm Experience
Het meest gezellige restaurant waar ik diner op Procida is Cala Cala. Restaurant Cala Cala is onderdeel van Cala Cala Rooms & Farm Experience en je vindt het op een prominente plek in de tuin van het complex, direct naast het zwembad. Het restaurant is sfeervol ingericht, iets wat je niet veel ziet op Procida. De meeste restaurants hebben van dat felle, witte licht waardoor het meteen al niet sfeervol aandoet. Bij Cala Cala is dat totaal niet het geval; hier mooi warm licht in een mooi gedecoreerde ruimte. De gerechten worden erg mooi opgediend maar de voorgerechten missen hier en daar net iets speciaals, vinden we. Jammer, want het is aardig aan de prijs. De hoofdgerechten zijn wel erg lekker. Vind je entourage belangrijk? Dan is dit wel echt the place to be. Ga je toch meer voor perfect bij elkaar gezochte ingrediënten die een gerecht tot een culinair hoogstandje maken? Dan ben je, als het gaat om smaak, naar mijn mening beter op je plek in restaurants als La Medusa en Il Pescatore.
Cala Cala is wel echt een pareltje op het eiland als het gaat om accommodatie. Het ligt verder van de drukte af, als je dus een paar dagen rust zoekt op Procida dan is dit echt een mooie plek om te verblijven. Het complex heeft een grote tuin met ligbedden en parasols, direct naast het zwembad. De tuin rondom het zwembad is prachtig aangelegd. Heerlijk om alleen al doorheen te struinen. Cala Cala heeft verschillende kamers beschikbaar. Een standaard twee- of driepersoons kamer, of bijvoorbeeld een kamer met queens size bed en bubbelbad. Wil je ‘s avonds zelf kokkerellen met lokale ingrediënten van het eiland? Dan is er ook een appartement beschikbaar.
Check prijzen en beschikbaarheid van kamers bij Cala Cala Rooms & Farm Experience
Hotel Ristorante Crescenzo
Veel mensen die een dagtrip maken naar Procida komen waarschijnlijk niet in de derde, verder op het eiland gelegen Marina Chiaiolella. In deze haven vind je Crescenzo, een restaurant dat al sinds 1953 bestaat. In de ochtend is Crescenzo een plek waar inwoners van Chiaiolella graag een kopje koffie komen drinken en een lingua eten. Liefst op het terras natuurlijk, waar je met mooi weer geniet van het zonnetje met uitzicht op de haven. Helaas is het tijdens onze lunch bij Crescenzo bewolkt en fris; we lunchen dus binnen. De gerechten die we bestellen zijn erg goed. Vooral weer de gefrituurde balletjes met zwaardvis en aubergine, polpette di pesce spada e melanzane. Die zijn hier goddelijk, de lekkerste die ik eet op het eiland!
Wil je op Procida op een rustiger plekje verblijven, maar toch ook wel weer genieten van het havengevoel? Dan zou je kunnen kijken naar de kamers van Hotel Ristorante Crescenzo. Het hotel en restaurant liggen in de haven, op 200 meter afstand van het lange zandstrand Spiaggia libera della Chiaiolella, waar je de zon in zee onder ziet gaan. Een traditioneel Italiaans ontbijt in de ochtend met zicht op de haven. Klinkt goed toch?
Bekijk prijzen en beschikbaarheid voor kamers bij Hotel Ristorante Crescenzo
La Pergola
Wil je dineren tussen de Italianen in een traditioneel restaurant op Procida? Dan ben je bij La Pergola aan het juiste adres. In de zomer moet dit één van de leukste plekjes zijn om buiten te eten, onder de citroenbomen. Binnen is het authentiek maar (weer door het licht) niet de meest sfeervolle plek. Wel leuk om een avondje door te brengen als je je wilt begeven onder locals; het lijkt wel of dit hét favoriete restaurant is van Napolitanen en van inwoners van Procida. Hele families en vriendengroepen schuiven hier aan tafel, het is er dus lekker rumoerig.
De gerechten die wij bestellen zijn wel echt sober. De vis van de dag wordt geserveerd op een bord met 1 slablaadje. En ik maar wachten op wat garnituur… dat komt dus niet. Ik ben zelf toch wat meer van de Italiaanse gerechten met moderne twist merk ik, ik kan echt genieten van mooi opgemaakte borden met een verrassing hier en daar. En dat zie je over het algemeen in de authentieke restaurants niet. Maar nogmaals, om je een avondje te begeven tussen Italiaanse families zeker leuk en in de zomer zorgen de opgedekte tafels onder de citroenbomen vast voor een perfect plaatje.
La Controra
Een restaurant in Marina Grande waar we eigenlijk naar binnen lopen omdat veel andere restaurants gesloten zijn is La Controra. Niet een plek die je snel uit zou kiezen op het oog. De serre aan de voorkant van het restaurant ziet er wat kil uit, mensen zitten zelfs met jassen aan. Niet echt uitnodigend. Als we zien dat je achterin echt binnen zit lopen we er toch naar binnen. En eigenlijk is het eten verrassend goed. We delen een voorgerecht met aubergine, tomaat en mozzarella. Heerlijk! Op de dagen erna bestellen we dit gerecht nogmaals op andere plekken maar niet één keer is het zo lekker als bij La Controra. Als hoofdgerecht kiezen we voor een pizza met parmaham, erg smaakvol. Ook hier geldt, het is niet echt gezellig of sfeervol binnen maar het eten is erg goed. Helaas vergeet ik deze avond helemaal om foto’s te maken.
Ristorante da Maria alla Corricella
Ristorante da Maria alla Corricella is restaurant waar je de felgekleurde tafelkleedjes kunt verwachten waar traditionele gerechten worden geserveerd. De gegrilde groentes blijven lekker, zó puur! Aubergine, courgette, paprika.. Ik zou het iedere dag wel twee keer kunnen eten. Nadeel van Ristorante da Maria alla Corricella vind ik wel dat het zicht op de haven wordt ontnomen door de hoge bergen met visnetten. Hoe leuk ook om tussen de visnetten te lunchen, het is ook wel fijn om toch nog iets te zien. Wil je bootjes kijken dan kun je dus beter een stukje doorlopen naar een van de andere restaurants in Marina Corricella.
Ristorante Gorgonia
Ook bij het iets verderop gelegen Ristorante Gorgonia kun je terecht voor traditioneel Napolitaanse gerechten. Heerlijk om als lunch wat gegrilde groenten, wat kaas en wat brood te bestellen. Dat kan heel goed bij dit restaurant, evenals het hierboven genoemde restaurant. Zo zit je niet meteen opgezadeld met een flink gerecht; je kunt de gegrilde groenten goed met elkaar delen. Hou je ook weer wat plek over voor het diner in de avond!
Caracalè
Bij restaurant Caracalè eet ik een lokale specialiteit: spaghetti con le canocchie. Ik vergeet weer een foto te maken, ik ga zó op in de smaak van de canocchie… Canocchie, alias squilla mantis, is een bidsprinkhaankreeftensoort die in de wateren rondom Procida voorkomt. Het smaakt een beetje naar garnaal, maar toch eigenlijk ook weer niet. Een gerecht om zeker te proberen wanneer je op Procida bent en het tegen komt op de kaart. Tijdens mijn verblijf op Procida is de menukaart van restaurant Caracalè de enige menukaart waar ik het gerecht op zie staan. Zomers zit je bij restaurant Caracalè heel goed, op de kade met zicht op Marina Corricella. Binnen is het, net als een aantal hierboven genoemde restaurants, echt Italiaans. Met ook weer veel Italianen aan tafel; altijd een goed teken!
Blu
Zin in een drankje, met een klein hapje? Dan is Blu een leuke plek om even neer te strijken. Wacht in de wintermaanden niet te lang voordat je hier plaats neemt, de zon is er in de loop van de middag dan niet meer. Is het buiten te fris zoek dan zeker binnen een plekje. Blu is gehuisvest in een voormalige grot op de kade van Marina Corricella, hierdoor heb je binnen een mooie mix van verschillende materialen. Hoge, stenen wanden, houten meubilair en een glad gestucte inzet. Mooi! Heb je toch trek? Dan is er een kaart met kleine gerechten en hapjes.
Hoe kom je op Procida?
Procida is makkelijker te bereiken dan je denkt. Vlieg eenvoudig rechtstreeks naar Napels, bijvoorbeeld met Transavia. Wil je vluchten vergelijken? Dat kan makkelijk op Momondo.nl. Op het vliegveld van Napels kun je de Alibus pakken (5 euro pp voor een enkele rit) naar Pozzuoli Port of naar Calata Porta di Massa. Vanuit de haven van Pozzuoli vertrekt een snelle boot naar Procida, vanuit Calata Porta di Massa een langzamere. Mocht je er niet helemaal uit komen met de bus dan kun je ook een taxi pakken. Chauffeurs beginnen met een prijs van 20 euro voor een enkele rit maar je krijgt er al snel 5 euro vanaf. Aangekomen op Procida kun je veel te voet doen, aangezien het eiland maar 4 km2 groot is.
Waar overnachten op Procida?
Accommodaties die ik aan kan raden: B&B Prochytea, B&B Mediterraneo, B&B San Michele en Cala Cala Rooms & Farm Experience. In de eerste twee B&B’s verblijf ik zelf drie nachten. Beide accommodaties zijn goed, maar ik heb een sterke voorkeur voor Prochytea door de ligging (dichtbij Marina Corricella). De twee laatste accommodaties bezoek ik tijdens mijn verblijf en hier ben ik erg van onder de indruk. Als je écht een bijzonder verblijf wilt en daar ook budget voor hebt, dan raad ik zeker B&B San Michele of Cala Cala Rooms aan. En als je dan op het eiland bent, vergeet dan zeker niet een aantal filmlocaties op Procida te bezoeken!