Papegaaiduikers (puffins) spotten op de Faeröer eilanden
Puffins, oftewel papegaaiduikers. Vind je het het ook geen mooie, kleurrijke, grappige vogels? Ik wel! En wat stond het spotten van de kleine kleurrijke vogels al lang op mijn wensenlijstje. Het lukt me om papegaaiduikers te spotten in het IJslandse Borgarfjörður Eystri en op de Faeröer eilanden. En ook nog eens op een plek waar ik op dat moment helemaal geen puffins verwacht.
Atlantische papegaaiduiker of puffin
Fratercula Arctica is de Latijnse naam van de Atlantische papegaaiduiker. Vertaald betekent dit zoiets als “kleine monnik van het noorden”. In het Nederlands is de naam papegaaiduiker waarschijnlijk ooit aan de vogel gegeven door de intens oranje/rode kleur van de snavel, waardoor hij gekscherend ook wel eens ”papegaai van de zee” wordt genoemd. De papegaaiduiker is met een lengte van ongeveer 30 centimeter en een gewicht tussen de 300 en 700 gram een vogel van gemiddeld formaat. Hij eet vooral vis, maar wil ook wel eens een kreeftje, een schelpdiertje of een wormpje meepikken. De Atlantische papegaaiduiker houdt zich vooral op in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.
Lees ook: Met de boot naar de Faeröer eilanden of met het vliegtuig?
Andere soorten papegaaiduikers
Er zijn drie verschillende puffins. Naast de Atlantic puffin is er ook de Horned puffin, een iets grotere en zwaardere papegaaiduiker met een minder fel gekleurde snavel. De Horned puffin komt vooral voor in het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Broeden doet deze puffin langs de kusten van Siberië, Alaska en British Columbia. De derde is de Tufted puffin, ook bekend als de Crested puffin. Deze puffin is de grootste en zwaarste van de drie. De Tufted puffin heeft een meer egale, felgekleurde oranje snavel en heeft aan weerszijden van zijn kop een soort kuifje. Ook deze puffin leeft in de Noordelijke Stille Oceaan. De Tufted puffin deelt een groot gedeelte van zijn broedgebied met de Horned puffin. Ze worden veel gezien langs de kusten van British Columbia, in het zuidoosten van Alaska en de Aleoeten, Kamtsjatka, de Koerilen-eilanden en in de Zee van Okhotsk.
Waar broeden Atlantische papegaaiduikers?
De Atlantische papegaaiduikers komen in het voorjaar naar kustgebieden die grenzen aan het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. IJsland lijkt veruit de favoriete plek voor broedende puffin paartjes. Tussen de 3 en 4 miljoen puffin stelletjes broeden ieder jaar in verschillende IJslandse kustgebieden. Naar schatting is dit meer dan de helft van de gehele papegaaiduiker populatie. Daarnaast broeden puffins ook aan de noordoostkust van de VS, in Schotland, in Wales, in Ierland, op de Hebriden, in Groenland, in Noorwegen en op Spitsbergen. En dus op de Faeröer eilanden, waar ieder jaar zo’n 1 miljoen puffins waargenomen worden. In verhouding tot de oppervlakte van de eilanden heel veel, waardoor de concentratie groot is. Faeröer is hierdoor misschien wel de beste plek voor het spotten van papegaaiduikers.
Papegaaiduikers broeden over het algemeen niet voor hun 5e levensjaar en kunnen wel 20 tot 30 jaar oud worden. Ze hebben een partner voor het leven en keren meestal jaarlijks terug naar dezelfde broedplaats. Eind april, begin mei komen de eerste papegaaiduikers aan land. Ze zoeken naar plekjes langs steile kliffen waar ook nog eens gras groeit. Hier graven ze een tunnel en maken ze een nest. In mei zie je dan ook dat papegaaiduikers druk in de weer zijn met het verzamelen van oude, verdroogde grassprietjes. Zodra er een ei gelegd is houdt voornamelijk het vrouwtje zich bezig met het broeden, maar het mannetje wil deze taak ook nog wel eens overnemen. Wanneer het jong (meestal 1) geboren is vliegen beide ouders af en aan met kleine visjes om hun kind te voeden. Ze zorgen goed voor hun kroost!
Alhoewel… na een tijdje laten de ouders hun papegaaiduiker kuiken steeds vaker in de steek, tot ze helemaal niet meer terug komen. Het jong wordt steeds hongeriger en gaat dan zelf maar op onderzoek uit. De start van een zelfstandig leven als Atlantic puffin! Eind augustus, begin september zijn alle papegaaiduikers weer uitgevlogen en brengen ze de winter door op zee.
Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden
Papegaaiduikers bouwen hun nesten het liefst op steile kliffen en die zijn op de Faeröer eilanden overal aanwezig. Heel veel plekken dus om puffins te spotten! Alleen zijn veel van deze plekken lastig te bereiken. Er zijn op de meeste plekken geen wegen, op veel plekken liggen echter wél wandelpaden. Het neemt wat tijd in beslag, zo’n wandeling. Maar je tijd en inspanning wordt beloond! De meest adembenemende uitzichten en met een beetje geluk ook nog eens veel puffins. Hieronder een overzicht met plekken op de Faeröer eilanden waar je puffins kunt spotten.
Lees ook: Kirkjubøur op de Faeröer eilanden, zeker een bezoekje waard
Papegaaiduikers spotten op Mykines
Mykines wordt genoemd als dé plek op de Faeröer eilanden om papegaaiduikers te spotten. Op dit meest westelijk gelegen eiland van de Faeröer eilanden broeden jaarlijks rond de 125.000 puffin stelletjes. Het eiland heeft een oppervlakte van 10 km², de concentratie puffins is dus enorm. De zuidkust van Mykines staat bekend als een van de beste plekken om puffins van dichtbij te zien. Combineer dat met de wandeling naar de vuurtoren op het eiland en je hebt een perfecte dagtrip.
Maar… het eiland heeft het niet makkelijk. Ieder jaar wordt Mykines door tienduizenden toeristen bezocht en daar lijdt het eiland onder. In de COVID periode heeft het eiland tijd gehad om wat te herstellen, maar liefst ziet de lokale bevolking dat Mykines in de toekomst meer ontzien wordt. Voor ons een eerste reden om dit eiland niet te bezoeken. Een tweede reden is een landverschuiving die vorig jaar plaatsvond op Mykines, waardoor het wandelpad naar Mykines Hólmur Lighthouse in 2022 niet begaanbaar is. Op zoek naar andere plekken om papegaaiduikers te spotten op de Faeröer eilanden dus!
Papegaaiduikers spotten bij de kliffen van Vestmanna
Hierboven had ik het al over plekken op de Faeröer eilanden waar veel puffins broeden, maar die voor de mens moeilijk bereikbaar zijn. Dit geldt onder meer voor de kliffen bij Vestmanna. In Vestmanna maak ik een boottour langs deze kliffen, die tot wel 600 meter hoog zijn. De boot brengt je dicht bij de kliffen, waardoor je goed zicht hebt op broedende vogels. Puffins zijn vooral vroeg in de ochtend en in de avond druk in de weer met het bouwen van hun nest. Dat betekent dat je midden op de dag, tijdens een boottour, vooral andere vogels op de kliffen ziet broeden. Puffins zie ik in grote hoeveelheden aan de andere kant van de boot, boven zee. Ze vliegen vlak langs de boot, lijken op een onhandige manier te landen en dobberen rustig rond op het water.
Papegaaiduikers spotten op Kalsoy
Een bezoek aan het eiland Kalsoy staat in het teken van een wandeling naar Kallur Lighthouse en de hier vlakbij gelegen grafsteen van James Bond. De wandeling start in Trøllanes, een plaatsje met 14 inwoners. Een van de inwoners is Johannes Kallsgard. Hij is schapenboer en begeleidt daarnaast ook wandelingen naar Kallur Lighthouse, de vuurtoren die op zijn land staat. Door dichte mist zien we van de omgeving maar weinig tijdens de wandeling. Pas wanneer we een paar meter verwijderd zijn van de vuurtoren doemt deze ineens op uit de mist. Een paar tientallen meters verderop staat de grafsteen van James Bond. Neergezet door Johannes, als eerbetoon aan 007 die in de laatste James Bond film op deze plek zijn laatste adem uitblaast (een aantal scenes, waaronder de scene waarin 007 sterft, werden hier opgenomen).
Puffins bij grafsteen van James Bond
Al lopend richting de grafsteen van James Bond wijst Johannes naar de kliffen in de mist, of we wel zien dat daar puffins zitten. Maar de mist is venijnig en de betreffende plek te ver weg. Eenmaal bij de laatste rustplaats van 007 trekt de mist ineens op en daar zien we tientallen papegaaiduikers rond scharrelen bij de ingang van hun nest. Snel wat foto’s maken, want na enkele minuten is alles weer in dikke mist gehuld. Ik trek er wat tijd voor uit en pak steeds mijn momentjes als de mist net even een paar seconden weg is. Wat een mooie plek is dit voor het fotograferen van puffins op de Faeröer eilanden. Het gras lijkt extra groen door de vochtige omstandigheden en de puffins zijn echt dichtbij. Lees hier meer over de grafsteen van James Bond.
Ga je op Kalsoy Kópakonan nog bezoeken, The Seal Woman in Mikladalur? Neem dan zeker de tijd om hier langs de kust te struinen. Rondom Mikladalur worden ook geregeld puffins waargenomen, al zijn ze hier een stuk lastiger te vinden dan bij Kallur Lighthouse. Niet geschoten is altijd mis, toch?
Papegaaiduikers spotten bij Gjógv
Een andere plek waar je puffins kunt spotten in het plaatsje Gjógv, in het noorden van het eiland Eysturoy. Gjógv staat bekend om de 200 meter lange kloof die al eeuwenlang door vissers gebruikt wordt voor laden en lossen van vissersboten. Vanuit Gjógv kun je in een uurtje tijd naar de vallei Ambadalur wandelen. Hier heb je mooi zicht op Búgvin, met een hoogte van 188 meter de hoogste sea stack van de Faeröer eilanden. Búgvin is erg geliefd bij broedende zeevogels en de kliffen langs de kust worden in de zomermaanden ook nog eens bevolkt door broedende puffins. Vanaf deze plek heb je ook nog eens mooi zicht op Risin og Kellingin, de sea stacks vlakbij Eiði.
Faeröer eilanden beste plekken voor het spotten van papegaaiduikers
Naast bovengenoemde plekken Mykines, Kalsoy, Vestmanna en Gjógv zijn er nog een aantal plekken op de Faeröer eilanden waar veel puffins waargenomen worden. Deze plekken bevinden zich, net als de hiervoor genoemde plekken, voornamelijk aan de westelijke en noordelijke kant van de Faeröer eilanden. Denk aan het gebied ten noorden van de berg Arnafjall op het eiland Vágar en de kliffen ten noorden van het plaatsje Saksun in het het noordwestelijke deel van het eiland Streymoy. Ook in het noorden van het eiland Vidoy, ten oosten van het plaatsje Viðareiði worden langs de kust veel puffins gezien. Dan moeten als laatste nog de meest oostelijk gelegen eilanden Fugloy en Svínoy genoemd worden. Ook in de kustgebieden van deze eilanden verblijven in de zomermaanden veel puffins. Op het meest zuidelijke eiland van de Faeröer Suðuroy nestelen ieder jaar ook tienduizenden puffins. De kliffen zijn hier echter zó steil dat het lastig is om de puffins van dichtbij te zien.
Hoe kom je op de Faeröer eilanden?
Je kunt met de ferry naar de Faeröer eilanden reizen of met het vliegtuig. Kies je voor de boot, dan vertrekt deze vanuit Hirtshals in Denemarken. Je kunt dan vliegen naar Denemarken (Aalborg is het handigst) en vervolgens op de boot stappen. Wil je liever je eigen auto meenemen? Dat kan ook! Rij met eigen auto naar Denemarken en neem deze mee op de boot naar de Faeröer eilanden. Vliegen kan vanaf Amsterdam, maar je hebt dan een overstap in Billund of in Kopenhagen. Vliegtickets kun je makkelijk vergelijken op de website Momondo.nl.
Via een organisatie naar de Faeröer eilanden
Vind je zelf zo’n trip regelen omslachtig? Bij Voigt Travel kun je een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden boeken met eigen auto, inclusief overtocht met de ferry vanuit Denemarken én verblijf in verschillende accommodaties op de eilanden. Liever met het vliegtuig en de eilanden ontdekken in een huurauto? BBI Travel biedt verschillende rondreizen aan. Je maakt de reis dan gewoon op eigen gelegenheid, maar alles is vooraf makkelijk en vooral goed geregeld.