Pairi Daiza: 8 verschillende werelden in één
Soms hangt er iets in de lucht wat herinneringen oproept. Een geur, een vlaagje warme wind in combinatie met de avondzon. Warm licht op het terras met een drankje in je hand. Je sluit je ogen en je bent weer terug op een plek waar je ooit was, waar je een bepaald gevoel voor eeuwig in je hoofd hebt opgeslagen. Je voelt het weer, je ruikt het. Wacht! Je opent je ogen. Je bent in Pairi Daiza.
Pairi Daiza, “de gesloten tuin”
Ik struin met mijn gezin rond in Pairi Daiza. Een prachtig dierenpark in het land van onze zuiderburen, dit jaar uitgeroepen tot beste zoo van Nederland & België. In 1994 begonnen als vogelpark en inmiddels uitgegroeid tot volwaardige dierentuin met een oppervlakte van maar liefst 65 hectare, waar meer dan 5000 dieren leven. Pairi Daiza is gevestigd in de Belgische provincie Henegouwen op grond van de oude abdij van Cambron, waarvan nog vele overblijfselen zichtbaar zijn.
Paira Daiza betekent “de gesloten tuin” in oud Perzisch en het park doet haar naam eer aan. Bij aankomst is het alsof je van het platteland zo een oase inrolt. Moet je normaliter naar de andere kant van de wereld vliegen om andere culturen op te snuiven, hier is het mogelijk na een autorit van ca. 2,5 uur vanaf Utrecht.
Bij de kinderen hoor ik een hoop ohhhh’s en wauw’s bij alles wat ze mooi vinden. Voor mij is het meer een feest van herkenning! Ik hou ervan om dieren te zien en te observeren. Liefst in het wild natuurlijk, maar als ze mooie, ruime verblijven hebben dan ook in gevangenschap. De geuren, de kleuren, de geluiden; ze brengen me in gedachten terug naar de plekken waar ik ooit naartoe gereisd ben.
Feest van herkenning voor reizigers
Niet alleen de dieren, geuren en geluiden maar ook bouwwerken, houtsnijwerk en andere details roepen herinneringen op. Het gebeurt hier aan de lopende band! In Pairi Daiza kom je in 1 dag in aanraking met vijf continenten. Niet alleen met de flora en fauna van elk continent maar ook met de gewoonten van de lokale bevolking en met authentieke bouwwerken. Een wandeling over een miniatuurwereld lijkt wel!
De werelden van Pairi Daiza
Pairi Daiza is opgedeeld in 8 “werelden”. Elke wereld straalt een eigen sfeer uit, voelt anders aan. Het ruikt er zelfs anders! In elke wereld waan je je op een andere plek op aarde. We nemen je graag mee.
Royaume de Ganesha / Het koninkrijk van Ganesha
Veruit onze favoriete wereld in Pairi Daiza: Royaume de Ganesha. Wauw, wat kijk ik hier mijn ogen uit! Deze wereld is medeplichtig aan het feit dat we uiteindelijk voor een aantal andere dingen in het park geen tijd meer hebben, ik kom hier gewoon niet weg! Wat doet het me denken aan mijn tijd op Bali en Lombok. Ik voel het aan de stenen wanneer ik op een muurtje zit, ik ruik het aan de bloemen en aan de schalen met wierook. Je voelt de stenen in de zon warmte afgeven en in de schaduw zorgen de stenen voor koelte. Tempels, prachtige tuinen, rijstvelden… het is er allemaal.
Naast olifanten en witte tijgers vind je in de wereld van Ganesh de orang-oetan, de waterbuffel, het witstaartstekelvarken, de Papoea Neushoornvogel en een aantal andere mooie vogels.
Vallée de la Source
Ik gil altijd dat ik niet zo veel met vogels heb maar ik vind het toch altijd een feestje om ze te fotograferen. Vooral de grotere roofvogels; wat een lelijke koppen, zó mooi om vast te leggen! In het roofvogeldorp kan ik meteen los op de gier, de uil en de immens grote andescondor. Wat een dier! Hij is op zijn gemak kuikentjes aan het snacken maar slaat dan zijn vleugels uit en maakt een vluchtje van een paar meter. Enorm, die spanwijdte!
Ooievaars vliegen af en aan op hun nesten, bovenop lange palen. De koppies van de kuikens zie je zo nu en dan boven de rand uitsteken. Ook de gieren hebben (al grotere) kuikens; deze liggen lekker te luieren in de zon terwijl moedergier wat geel gekleurde snackkuikentjes bij elkaar zoekt.
Porte du Ciel
Als je van vogels houdt zit je in deze wereld ook goed. Een enorme volière staat hier op je te wachten. De grote kathedraalvolière is maar liefst 15 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang. Het voelt hier binnen als “under the dome”, stel ik me zo voor. Alle vogels in deze volière hebben met elkaar gemeen dat zij in een waterrijk gebied wonen. Vanaf een hangbrug heb je mooi zicht op alle lagen in de volière en op elke hoogte ontdek je weer een ander soort vogel. De kinderen rennen helemaal hyper de hangbrug over, ik ben ze al snel kwijt. Ik neem de tijd om alles in me op te nemen. Wat een kleuren!
De hangbrug loopt vanuit deze volière buiten verder, dwars over de Chinese tuinen. Maar liefst 300 meter lang loop je over wiebelende planken van tussenstation naar tussenstation en zo kom je uiteindelijk uit in de grote speeltuin.
In dit gedeelte van het park vind je ook de kinderboerderij met geitjes, kippen, konijnen, hertjes, pony’s, schapen, varkentjes en veel meer boerderijdieren. Superleuk voor de kleinere kinderen om lekker mee te knuffelen en tussendoor te struinen. Ook de roofvogelshow vind je in deze wereld, die twee keer per dag plaatsvindt.
Terre des Origines
Een enorm ruim buitenverblijf voor de zebra’s, gnoes en kudu’s vinden we in de wereld Terre des Origines. Het is er warm, stoffig en we voelen er geen zuchtje wind. De stikkende hitte mét de stof voelt aan als Namibië; alleen de mooie waterval die langs een hoge rots naar beneden komt dan weer niet :-) De zebra’s genieten zichtbaar van de koelte van het naar beneden kletterende water.
In hetzelfde gebied vind je ook 3 Afrikaanse olifanten, wat bijzonder is aangezien de meeste dierentuinen alleen Aziatische olifanten huisvesten. Twee van deze olifanten zijn weggehaald uit het circusleven, de derde olifant is een weesje uit Botswana.
Selfie maken met een giraf
Bijzonder is de giraffen uitkijkpost, een platform middenin het giraffen verblijf. Staande op het platform onder een grote boom krijg je een beetje het idee wat het uitzicht van een giraf is. Eén van de giraffen is nogal op mensen gesteld en komt continue even buurten. Waarschijnlijk is er op heel de wereld geen giraf met zó veel selfies:-)
Verder zien we in deze wereld neushoorns, waarbij de hoorns zijn afgezaagd. Té treurig dat dit nodig is… in omheinde, beschermde omgeving nog wel! Begin dit jaar werd een neushoorn in de Franse dierentuin Thoiry gedood om zijn hoorn. Geen woorden voor! Het is gek om neushoorns zonder hoorn te zien maar we begrijpen de keuze, alles voor de veiligheid van deze prachtige dieren.
We zoeken wat verkoeling in het Tamberma dorp, ronde strohutten waarbij tijdens de bouw al eeuwenlang rekening wordt gehouden met een bepaalde luchtcirculatie.
De leeuwen, hyena’s en luipaarden laten zich met de warmte niet zien, jammer genoeg. We staren een tijdje naar de zichtbaar lege verblijven. De dieren lijken zich precies in die schaduwhoekjes verstopt te hebben die voor ons buiten het zicht vallen :-)
Nieuwe gorilla verblijven in Pairi Daiza
Nieuw is het verblijf van de gorilla’s, opgedeeld in 2 eilanden met beiden een vulkaan. De vulkaan is hol en binnenin zijn de binnenverblijven gevestigd, waar een hoop licht door de krater naar binnen komt. Helaas zien we maar 1 gorilla, de andere gorilla’s hebben zich goed verstopt in de schaduw en gelijk hebben ze; wat een hitte!
Afrikaans paaldorp
Het Afrikaanse paaldorp doet mij (misschien gek :-) niet denken aan Afrika maar aan Thailand. Ik ben dit op 2 plekken in Thailand tegengekomen: op Koh Chang en ten westen van Ao Nang. Dit paaldorp geeft me het gevoel weer terug wat ik daar had! Het heeft iets intiems. Beschermt maar toch heel erg in de buitenlucht. In Afrika zijn paaldorpen o.a. te vinden in Mali, Benin, Senegal, Ivoorkust en Burkina Faso. In het dorp vind je o.a. ingerichte huisjes, winkeltjes en een schoollokaal. Daarnaast is er plek om in de schaduw te picknicken.
La Lagune
Vanaf het paaldorp heb je uitzicht op de enorme Mersus Emergo, een kopie van een oude walvisvaarder die midden in een grote vijver ligt. Binnenin het schip vind je allerlei reptielen, die je vanuit de toiletruimtes door grote ruiten al kunt bekijken tijdens het handen wassen. Boven kun je op het dek genieten van een hapje, een drankje én een mooi uitzicht: aan de ene kant het paaldorp, aan de andere kant de Gibbons.
De Lagune is ook thuis voor enkele dieren van down under: de kangaroo, de koala en de Tasmaanse duivel. Dit gedeelte hebben wij dus gemist; het ligt middenin Pairi Daiza en we zijn er stomweg gewoon steeds weer omheen gelopen… Een reden om nog een keertje terug te gaan!
Porte des Profondeurs
Het onderzeese leven bekijken kun in het aquarium, wat te vinden is in de voormalige abtswoning van Cambron. De kleine ruimtes in het gebouw zijn gevuld met aquaria en je ziet er vele soorten vissen, kwallen, planten en koralen. Er is een korte tunnel waar je onder het water door loopt en de haaien en roggen over je heen ziet zwemmen, dit blijven de kinderen heel indrukwekkend vinden! Voor het gebouw ligt een immense speeltuin met picknickplekken rondom in de schaduw. Tijd voor een break!
Cité des Immortels
In China ben ik zelf nog nooit geweest maar toch waan ik me er vandaag even. Een enorme boeddhistische tempel doemt voor ons op wanneer we deze wereld binnen komen. Wat een geweldig mooi gebouw hebben ambachtslieden uit China neergezet. De rust die het uitstraalt, de geur, het geluid… het is er allemaal. In deze wereld zijn de reuzenpanda’s te vinden. Ook zij hebben zich verstopt in hun donkere binnenverblijven en het is er enorm druk; iedereen wil een glimp opvangen van de inmiddels bijna 1 jaar oude Pairi Daiza panda. Logisch, reuzenpanda’s zijn in gevangenschap in maar 17 dierentuinen wereldwijd te bewonderen en een pandababy is zeldzaam.
Terre du Froid
Terre du Froid is het nieuwste gedeelte van het park, wat zal uitgroeien tot een wereld van maar liefst 18 hectare groot. Het meest ambitieuze project uit de geschiedenis van Pairi Daiza tot nu toe! Izba is het gebouw dat meteen in het oog springt. Het prachtig gedetailleerde gebouw ligt aan de overkant van de grote vijver en binnen is een restaurant te vinden waar typisch Slavische gerechten worden geserveerd.
De omgeving doet hier heel Canadees aan, vooral de plek bij de hangar waar een Amerikaans watervliegtuig in staat. Enorm hoge bomen, bizons op een open vlakte… je weet precies waar je bent wanneer je hier rond loopt. De komende jaren zal het gebied worden uitgebreid met als inspiratie de Amerikaanse vlakten, Lapland, Siberië en Canada.
Vanaf dit jaar is ook het treinatelier open, waar locomotieven en treintoestellen uit een ver verleden worden tentoongesteld. Twee oude locomotieven rijden momenteel door het park en het plan is om nog meer oude toestellen in de collectie op te nemen.
Pairi Daiza in avondlicht; een cadeautje!
Vandaag is het park tot 21.00u in de avond open. Het is overdag ontzettend druk maar na 19.00u… jeetje, wat een rust! En wat is het avondlicht mooi, echt een cadeautje. We lopen in deze tijd nog een keer door de mooie Chinese tuin over het pad der genezing en we besluiten nog even richting het koninkrijk van Ganesh te gaan.
Pairi Daiza plattegrond in interactieve app
Wanneer je in Pairi Daiza bent kun je gebruik maken van de interactieve app, net als in GaiaZoo. Hierdoor kun je op je telefoon precies zien waar je bent, waar je toiletten kunt vinden of waar je kunt lunchen. Ook worden voedertijden en andere activiteiten weergegeven. Handig wanneer je van tevoren bijvoorbeeld al even uitzoekt waar de toiletten precies zijn, kan met kinderen nog wel eens van pas komen!
Eten in Pairi Daiza
Eten in Pairi Daia kan op heel veel verschillende plekken. De prijzen in de restaurants variëren van €2,35 in L’Orangerie waar je hamburgers van puur rundvlees kunt eten tot €29,00 in Le Temples des Délices, waar je gebruik kunt maken van een authentiek Aziatisch buffet. Naast restaurants zijn er ook shops waar je eenvoudigere maaltijden kunt kopen zoals pizza, friet, salade en broodjes. De verschillende opties staan samen met de prijzen goed aangegeven op de plattegrond van het park en ook in de app is alles goed terug te vinden.
Pairi Daiza denkt ook aan de mensen die liever zelf eten meenemen en heeft door het hele park prachtige picknickplekken gemaakt, veelal in de schaduw. Maar ook op bankjes aan de kant zie je mensen hun zelfgemaakte broodjes opeten of zittend op boomstronken aan de waterkant. Zo lang je alles netjes achter laat blijkt er veel mogelijk!
Pairi Daiza korting
Zoals hierboven vermeld bieden veel hotels en accommodaties Pairi Daiza arrangementen aan, wat voordelig uit kan pakken. Helemaal wanneer je een bezoek aan het park wilt combineren met een paar dagen België. Sowieso scheelt het best aardig wat geld wanneer je de tickets vooraf online koopt in plaats van aan de kassa bij de ingang. Zorgt er ook nog eens voor dat je wachtrijen kunt ontlopen en meteen kunt genieten van al het moois in het park :-)
Pairi Daiza bezoeken en in de buurt overnachten
Wanneer je vroeg vertrekt vanuit Nederland en het niet erg vindt om ’s avonds weer terug te rijden zou je Pairi Daiza in een dag kunnen bezoeken. Maar een stuk relaxter is het natuurlijk wanneer je kunt blijven overnachten! Wij verblijven 2 nachten bij Van der Valk in het leuke stadje Mons (Bergen), op ca. 25 minuten rijden vanaf Pairi Daiza. Binnenkort vertellen we meer over deze accommodatie én over het mooie Mons. Op de website van Pairi Daiza staat een hele lijst met hotels en accommodaties in de buurt wat vaak ook nog voordelig kan uitpakken: veel hotels maken gebruik van Pairi Daiza arrangementen.
Bereikbaarheid Pairi Daiza
Pairi Daiza ligt middenin een rustig gebied, een soort platteland. Het is er logistiek heel goed geregeld. Zelfs op een drukke dag als de vrijdag na hemelvaartsdag! Als wij aan komen rijden zien we een file richting het park, denken we. Het rijdt echter allemaal heel goed door en op de enorm grote parkeerplaats regelen parkeerwachters dat alles vlotjes verloopt. Daar kunnen veel parken nog iets van leren!
Veiligheid en controle bij entree Pairi Daiza
Bij Pairi Daiza nemen ze veiligheid erg serieus en dat blijkt bij aankomst. Het lijkt wel of we gaan vliegen! Na de aanslagen van Parijs heeft het park besloten om metaaldetector poorten te plaatsen en alle tassen worden door scanners gehaald, net als op het vliegveld. Bij de entree zien we behoorlijk wat beveiliging lopen met serieuze wapens. Eerst schrik ik ervan maar al snel geeft het me een goed gevoel. Je weet maar nooit tegenwoordig en Pairi Daiza is toch een plek waar veel mensen samenkomen.
Tip: Laat je selfie stick thuis, deze mag niet mee het park in. Mijn selfie stick wordt achtergehouden en ik krijg een nummertje mee. Helaas denk ik er ’s avonds bij het verlaten van het park niet meer aan (bovendien zou ik ook niet weten waar ik hem op zou moeten halen als controleposten eenmaal gesloten zijn) en moeten we een dag later terug om hem op te halen. Selfie sticks, drones en muziek apparaten zijn verboden om mee het park in te nemen.