Liechtensteinklamm, must see in Salzburg
In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg vind je een van de meest indrukwekkende kloven van Oostenrijk: de Liechtensteinklamm. Met een lengte van 4 kilometer is de Liechtensteinklamm in Sankt Johann im Pongau een van de langste kloven in de Alpen. De Grossarler Ache (een zijrivier van de Salzach) stroomt door de smalle kloof en zorgt bij veel regenval voor een spectaculaire watergang. Jaarlijks trekt de kloof meer dan 200.000 bezoekers. Mocht je in Salzburg op vakantie zijn dan is het absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Liechtensteinklamm.
Geschiedenis van de Liechtensteinklamm
Eerst even terug in de tijd, naar het einde van de 19e eeuw. In 1876 werd de kloof vernoemd naar prins Johann II van Liechtenstein, die 600 gulden schonk aan de Pongau Alpine Club voor het toegankelijk maken van de kloof. De kloof werd geopend voor publiek en in het eerste jaar kwamen er al 12.000 mensen een kijkje nemen. Vanaf het begin van de 20e eeuw wordt een deel van het water weggevoerd naar een elektriciteitscentrale in St. Johann im Pongau. De kloof heeft hier gelukkig nooit hinder van ondervonden, het is er (volgens zeggen) nog altijd even mooi als voor die tijd. In 1942 werd de Liechensteinklamm uitgeroepen tot natuurmonument.
Instorten Liechtensteinklamm in 2017
Op 27 mei 2017 stortte een deel van de Liechtensteinklamm in. Meer dan 300 ton gesteente kwam er naar beneden zetten waardoor onder meer een gedeelte van het wandelpad werd vernield. Gelukkig liepen er op dat moment geen mensen precies op die plek. Niet veel verderop kwamen er echter 21 bezoekers vast te zitten waarvan vier mensen gewond raakten.
Liechtensteinklamm gesloten van mei 2017 tot juni 2020, grote renovatie
Het incident zorgde er voor dat de Liechtensteinklamm gesloten zou blijven van 27 mei 2017 tot 11 juni 2020. In de 3 tussenliggende jaren kwamen diverse plannen op tafel om de kloof te renoveren en veiliger te maken voor bezoekers. Simpel was dat niet. Het bleek niet het beste plan om “gewoon maar” het beschadigde gedeelte van de kloof beet te pakken. Om te voorkomen dat een dergelijk incident nog een keer voor zou komen werd het wandelpad omgelegd. Er werden hiervoor 3 tunnels en 4 gallerijen uit de rotsen gehakt. Er werd een gigantische wenteltrap geplaatst en op meerdere plekken werden enorme steenslag vangnetten bevestigd. Ook werd er een systeem in de rotswanden aangebracht om bewegingen tot op de millimeter te monitoren.
Liechtensteinklamm hoogtepunten
De van nature al aanwezige hoogtepunten zijn zichtbaar wanneer je het ongeveer 1000 meter lange pad in de kloof bewandelt. De rotswanden zijn op verschillende punten wel 300 meter hoog en de kloof is op zijn smalst maar enkele meters breed. Aan het einde van het pad ligt, in een breder (en rustiger) gedeelte van de kloof, als “beloning” de mooie Schleierfall. De Helix staircase is op dit moment wel dé eyecatcher van de Liechtenstein kloof.
Helix staircase, eyecatcher van de Liechtensteinklamm
De Helix staircase werd geplaatst om een hoogteverschil van 30 meter te overbruggen. De wenteltrap is gemaakt van Cortenstaal en is meteen al opvallend door zijn roestbruine kleur. De Helix is 30 meter hoog, 60 meter lang en “wentelt” zichzelf tussen twee rotswanden naar beneden. Een lust voor het oog maar ook voor de camera; online verschijnen de mooiste plaatjes van deze bijzondere trap.
Liechtensteinklamm in de winter gesloten
In de winter is de Liechtensteinklamm niet toegankelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Partnachklamm in het Duitse Beieren. Door de hoge en vooral steile wanden worden er meters lange ijspegels gevormd. Watervallen bevriezen en veranderen in gigantische ijswanden. In het vroege voorjaar smelten ijs en sneeuw waardoor de kans op rotslawines erg groot is. Zelfs bruggen en grote delen van wandelpaden worden in de winter gedemonteerd, om te voorkomen dat deze door de rotslawines worden vernield.
Tips voor een bezoek aan de Liechtensteinklamm
Het wandelpad in de Liechtensteinklamm is op diverse plekken erg nat, waardoor het behoorlijk glibberig kan zijn. Advies is dan ook om schoenen aan te trekken met een goed profiel. In het smalste gedeelte van de kloof is veel stuifwater, waardoor je aardig nat kunt worden. Met droog weer hoef je niet per se een regenjas of poncho aan in dit gedeelte en bij warm weer is het misschien zelfs wel lekker, die afkoeling. Maar pas wel op met je camera en/of telefoon bij het fotograferen in dit gedeelte. Er zijn aardig wat traptreden op de route, wat het wandelpad minder geschikt maakt voor mensen die slecht ter been zijn. Een kinderwagen is ook een no-go. Een rugdrager zou kunnen, maar pas op voor laaghangende rotswanden bij het passeren van andere mensen.
Trek voor een bezoek aan de Liechtensteinklamm zeker anderhalf uur uit. Zo kun je op mooie plekken op gemak foto’s maken en aan het einde van het wandelpad misschien een rustmomentje inlassen met uitzicht op de waterval. Er is een behoorlijk grote parkeerplaats waar tijdens ons bezoek in het hoogseizoen genoeg plek was. Ik moet wel zeggen dat het een regenachtige dag was, met mooi weer zal het aanzienlijk drukker zijn.
Openingstijden Liechtensteinklamm
De Liechtensteinklamm is geopend van ongeveer half mei tot ongeveer half oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. In principe is de kloof ook bij slechter weer (regen) geopend, tenzij het water extreem hoog staat. Neem een kijkje op de website van de Liechtensteinklamm voor openingstijden, entreeprijzen en het laatste actuele nieuws.