Kourion op Cyprus, opgraving van oude stad met adembenemend uitzicht
Hoog op kliffen aan de zuidkust van Cyprus vind je opgravingen van de oude stad Kourion, op een plek die waarschijnlijk werd gekozen om zijn vruchtbare grond en adembenemende uitzicht. De verhoogde ligging zorgde voor bescherming én voor een panoramisch uitzicht.
Ontstaan van de stad Kourion
Volgens Griekse historici werd Kourion gesticht door de Achaeërs, in de 13e of 14e eeuw voor Christus. De eerste vermeldingen zijn echter van 673 voor Christus en archeologische vondsten laten zien dat het gebied waarschijnlijk al veel langer bewoond werd. Kourion had een behoorlijke oppervlakte. Zo besloeg het een groot vruchtbaar gebied rondom de rivier de Kouris en behoorden delen van het Troödosgebergte waar wijn geproduceerd werd ook tot het stadskoninkrijk.
Kourion maakte grote veranderingen door onder Alexander de Grote, met de afschaffing van de stadskoninkrijken en de invoering van lokale democratische ideeën. De architectuur uit de hellenistische en Romeinse perioden getuigt van een culturele bloeitijd. Later wordt de overgang naar het christendom zichtbaar in de bebouwing en in verschillende mozaïeken. Kourion bleef een belangrijke stad tot ver in de Byzantijnse tijd.
Kourion op Cyprus bezoeken, wat is er allemaal te zien?
Ik bezoek Kourion op een zonnige dag in november, laat in de middag. De zon staat laag en het warme licht geeft de oude stad en het omliggende landschap een bijna schilderachtige sfeer. Heerlijk om hier rond te struinen tussen de oude ruïnes door, terwijl je je een voorstelling maakt van hoe het leven er ooit uit moet hebben gezien hier. Je hebt wel een beetje fantasie nodig bij het bekijken van alle resten, maar met een goede beschrijving kom je een heel eind. In dit artikel vertel ik je wat de bezienswaardigheden in Kourion precies zijn.
Visitor Center van Kourion
Het visitor center is te vinden naast de grote parkeerplaats. In het gebouw vind je onder meer een maquette van Kourion, wat meteen een goed beeld geeft van het omvang van de stad. Loop je rechtdoor het visitor center uit, dan loop je tegen de eerste opgraving aan: het huis van Eustolius.
Huis van Eustolius
Het huis van Eustolius werd in de beginfase van de Romeinse periode gebouwd. In de 3e en 4e eeuw werd het huis grondig verbouwd. Wat je vandaag de dag ziet is het resultaat van een grootschalige aanpassing van het gebouw in de eerste helft van de 5e eeuw. Dit was een typisch Romeinse villa, met een binnenhof omringd met zuilen. Een aantal belangrijke mozaïekvloeren van het huis zijn bewaard gebleven. Op de mozaïeken is de connectie te zien die Eustolius had met zowel het heidendom als het (voor toen) nieuwe christendom.
Amfitheater
Het amfitheater van Kourion met plaats voor zo’n 3000 mensen werd waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de 2e eeuw voor Christus. Na diverse verwoestende aardbevingen in de 1e, 2e en 3e eeuw is het theater verschillende keren gerestaureerd. Na de laatste verwoesting werd het in de 4e eeuw volledig verlaten. Vandaag de dag zie je een theater dat voor het grootste deel gereconstrueerd is. Er worden geregeld optredens en concerten georganiseerd.
De agora
De agora was het levendige hart van Kourion in de Romeinse periode. Deze plek diende als een centrale ontmoetingsplaats voor handel, sociale bijeenkomsten en politieke discussies. De agora werd gebouwd in de 3e eeuw na Christus op de fundamenten van oudere constructies.
De stoa
De stoa in Kourion werd vermoedelijk gebouwd aan het einde van de 2e eeuw. Het was een indrukwekkende zuilengalerij aan de oostelijke rand van de agora. Het bouwwerk bood een overdekte ruimte waar inwoners en bezoekers konden samenkomen, beschermd tegen de felle zon of regen. Stoas speelden in de klassieke oudheid vaak een belangrijke rol als plek voor handel, filosofische gesprekken en sociale interacties. Aan het begin van de 5e eeuw werd het vervangen door verschillende vroegchristelijke gebouwen.
De noordoostelijke Hellenistische openbare structuur
Dit is het oudste gebouw dat in Kourion in opgegraven. Alleen de fundering van de zuidelijke buitenmuur en de onderste delen van een paar scheidingsmuren van het interieur zijn bewaard gebleven. Gelegen vlakbij de Agora diende dit bouwwerk waarschijnlijk als een multifunctionele ruimte voor administratieve, politieke of religieuze doeleinden.
Het Romeinse nymphaeum
Het nymphaeum was gewijd aan de nymfen van het water. Het bouwwerk was versierd met marmeren elementen, reliëfs en beelden, die getuigen van de rijkdom van Kourion in de Romeinse tijd. Hoewel de meeste decoratieve elementen verloren zijn gegaan, kun je nog steeds goed de basisstructuur en waterkanalen zien. Het werd gebouwd in de 1e eeuw en verwoest in de 7e eeuw tijdens de periode van de Arabische invallen.
Het huis van de gladiatoren
Het huis van de gladiatoren was vermoedelijk een luxe privé residentie. De naam heeft het gekregen door de afbeeldingen op de mozaïeken die hier zijn opgegraven. Het werd gebouwd aan de noordwestelijke rand van de heuvel, in de tweede helft van de 3e eeuw. Na zware aardbevingen in de 4e eeuw raakte het huis van de gladiatoren in verval.
Het huis van de aardbeving
Beklim je de heuvel van Kourion aan de linkerkant van de bocht in de toegangsweg dan heb je zicht op het huis van de aardbeving. Het werd gebouwd in de late 1e of vroege 2e eeuw, verbouwd in het midden van de 4e eeuw en volledig verwoest door de grote aardbeving die plaatsvond in het jaar 365. In de ruïnes van dit huis is een afbeelding bewaard gebleven van het dagelijks leven in Kourion ten tijde van de verwoesting.
Het huis van Achilles
Het huis van Achilles uit de 4 eeuw ligt helemaal aan de noordwestelijke rand van de heuvel. Hier zijn mooie mozaïekvloeren bewaard gebleven die heidense thema’s uitbeelden. Mogelijk is dit gebouw gebruikt als ontvangstruimte is voor formeel bezoek, aangezien het dichtbij de ingang van de stad lag.
De vroegchristelijke basiliek
De vroegchristelijke basiliek van Kourion werd gebouwd in de 5e eeuw en was een belangrijk religieus centrum in de overgang naar het christendom. De driebeukige kerk was versierd met mozaïekvloeren en marmeren decoraties. In de basiliek was een doopkapel (baptisterium) en ook waren er andere bijgebouwen, wat de centrale rol van de basiliek in het religieuze leven van de gemeenschap benadrukt.
Wat kost het om Kourion op Cyprus te bezoeken?
Een toegangsticket voor Kourion kost €4,50 (2024). Je koopt een toegangsticket bij de kassa, naast de slagboom. Een beetje omslachtig wel, aangezien je met de auto al voor de slagboom staat en daar even moet uitstappen. Parkeren is gratis.
Kourion of Paphos?
De opgravingen van Paphos en Kourion op Cyprus zijn de twee meest bekende sites op het eiland. Paphos is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is beroemd om zijn prachtige Romeinse mozaïeken. Paphos was een belangrijk religieus centrum gewijd aan Aphrodite. Het ligt vlakbij de moderne stad en trekt mede daardoor veel bezoekers. Kourion daarentegen combineert indrukwekkende architectuur zoals een gerestaureerd theater met een spectaculair uitzicht over de kust. Waar Paphos uitblinkt in detail en decor, biedt Kourion rust en een adembenemend landschap. Aan jou de keuze. Of je bezoekt ze gewoon allebei!
Een bezoek aan Kourion combineren met andere mooie plekken op Cyprus
Kourion ligt aan de zuidkust van Cyprus, een bezoek aan de opgravingen is dan ook goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt. Aanraders zijn wat mij betreft: het Edro III scheepswrak, Aphrodite’s Rock, Bridge of Love en flamingo’s in de zoutmeren. Meer richting het binnenland? Bezoek dan de mooie dorpjes in het Troödosgebergte. Vergeet op de weg er naartoe niet om even te stoppen bij het kerkje van Saint Nicholas, wat voor een groot deel van het jaar onder water staat waardoor alleen de klokkentoren te zien is. Ook de Venetiaanse bruggen in de bergen zijn een aanrader om te gaan bekijken. Wil je iets van de geschiedenis van de Cypriotische kwestie meekrijgen? Rij dan langs Agios Sozomenos, bijvoorbeeld op weg naar de hoofdstad Nicosia. Wil je het ongerepte noordwesten van Cyprus gaan bekijken? Neem dan zeker even een kijkje bij de gave Limni Pier. Genoeg te doen op Cyprus!