Kasteel Leuchtenburg in Thüringen
Op een uur rijden vanaf het charmante Erfurt vind je het mooie kasteel Leuchtenburg. Dit kasteel ligt op een bijna 400 meter hoge heuvel in Seitenroda, een plaatsje met nog geen 200 inwoners. Vanuit het kasteel kijk je uit over het hele Saaletal. Niet zo gek dus dat de Leuchtenburg eeuwen geleden al de bijnaam “Koningin van het Saaletal” kreeg. In kasteel Leuchtenburg kun je even terug in de tijd. Veel vertrekken zijn nagenoeg intact gebleven en naast authentieke kamers van het kasteel kun je ook de permanente tentoonstelling Porselein Werelden bezoeken.
- De geschiedenis van kasteel Leuchtenburg
- Leuchtenburg als filmlocatie
- Authentieke vertrekken in de Leuchtenburg
- Porzellanwelten / Porselein Werelden
- ARURA, de grootste porseleinen vaas ter wereld
- Porzellankirche / Porselein kerk
- Steg der Wünsche / Skywalk of Wishes
- De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met:
De geschiedenis van kasteel Leuchtenburg
In het begin van de 13e eeuw werd de Leuchtenburg gebouwd en in deze periode werd ook Seitenroda aan de voet van de heuvel gevestigd. De naam heeft het kasteel gekregen doordat de wanden van de heuvel kaal en onbebost waren, waardoor de plek heel “licht” was.
In de eeuwen na de bouw is het kasteel onder meer in handen geweest van de heren van Lobdeburg, de Schwarzburgers, de Wettiners en de Saksen. Nadat het kasteel in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) vooral een toevluchtsoord was kreeg het in aan het begin van de 18e eeuw een hele andere functie: als gekkenhuis. Tussen 1724 en 1871 werden er duizenden veroordeelden, armen en mensen met “geestesziekten” vastgehouden.
Lees ook: Mooie plaatsen en bezienswaardigheden in Thüringen
Aan het einde van de 19e eeuw werden gevangenen en psychisch zieke mensen overgebracht naar andere plekken, waarna het kasteel tot 1951 werd gebruikt als hotel en daarna als jeugdherberg. In de tijd van de DDR was er in de toren een geheim zendstation en waren er plannen om de voormalige jeugdherberg om te bouwen tot een soort gevangenis, waar zo’n 600 opstandelingen gehuisvest konden worden. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 dreigde het kasteel in verval te raken. Stichting Leuchtenburg werd opgericht en er werden miljoenen euro’s verzameld waarna het kasteel ingrijpend gerenoveerd werd.
Leuchtenburg als filmlocatie
Kasteel Leuchtenburg werd ineens een stuk bekender nadat de Tatort televisiefilm Der scheidende Schupo er werd opgenomen. Na vertonen van de film werd een aanzienlijke groei opgemerkt in het aantal bezoekers. In de serie doet het kasteel dienst als Burg Schwanitz.
Lees ook: Erfurt, bezienswaardigheden en tips
Authentieke vertrekken in de Leuchtenburg
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn veel vertrekken van de Leuchtenburg nog steeds intact. Zo krijg je de kriebels in de martelkamer en lukt het je niet om de bodem te zien van de originele 80 meter diepe waterput. Vanaf het topje van het kasteel, in de verdedigingstoren, heb je prachtig uitzicht over de middenplaats aan de ene kant en Seitenroda aan de andere kant. Je moet hier 151 treden voor beklimmen en misschien zo nu en dan even stoppen om te voorkomen dat je door de wenteltrap niet hartstikke draaierig wordt. Naast de hier al genoemde vertrekken zijn ook de ridderzaal en de wijnkelder een bezoekje waard. Hier en daar goed voor rillingen op je rug, maar dat hoort nu eenmaal bij een oud kasteel :-) Alles op je in laten werken kan op het terras van het burchtrestaurant, waar authentieke Thüringer gerechten op de kaart staan.
Lees ook: Weimar bezienswaardigheden en tips
Porzellanwelten / Porselein Werelden
Thüringen is men zo’n 250 jaar geleden begonnen met het produceren van Thüringer porselein. Hoe dat precies is begonnen kun je bekijken in Porzellanwelten, waar je in 7 interactieve belevingswerelden een reis door de geschiedenis van het Witte Goud maakt. Elke belevingswereld heeft een eigen thema, waardoor je je steeds weer in een totaal andere wereld begeeft. De tentoonstelling is gevestigd in een moderne aanbouw op het kasteelterrein, wat zorgt voor een mooi architectonisch contrast.
De reis begint uiteraard in China, waar de oorsprong van porselein ligt. Nadat de Portugezen de zeeroute naar China ontdekten aan het begin van de 16e eeuw duurde het niet lang voordat men meer te weten kwam over de productie van porselein. De benodigde ingrediënten waren ook in Thüringen ruim voorradig en aan het begin van de 18e eeuw werd de eerste Europese porseleinfabriek in Dresden geopend.
Tijdens de porseleinen tijdreis kun je ook zelf aan de slag met ingrediënten voor het maken van porselein. Ik kan je vertellen: het luistert heel nauwkeurig! Mooi om te zien wat voor verschillende producten er vervaardigd kunnen worden van porselein en hoe gedetailleerd men te werk kan gaan. Zo is er het kleinste porseleinen theepotje ter wereld maar ook de grootste porseleinen vaas ter wereld: ARURA.
ARURA, de grootste porseleinen vaas ter wereld
Maar liefst 8 meter hoog is ARURA, de grootste porseleinen vaas ter wereld. De vaas is bestaat uit 360 schotels, die allen zeshoekig zijn. Elke schotel is met de hand beschilderd en vertelt een eigen levensverhaal. De vaas draait langzaam rond waarbij het licht van kleur en intensiteit verandert.
Porzellankirche / Porselein kerk
De oude kasteel kapel is door kunstenaar Michael J. Brown (ooit werkzaam bij de beroemde architect Daniel Libeskind) helemaal in een nieuw jasje gestoken. De Porzellankirche is oecumenisch ingewijd, wat betekent dat er getrouwd en gedoopt mag worden. Rondom zijn mat-witte porseleinen lamellen geplaatst, van plafond tot aan de vloer. De akoestiek is perfect, wat getest kan worden als het 80 jaar oude Steinmeyer orgel van zich laat horen.
Steg der Wünsche / Skywalk of Wishes
Aan het einde van de reis door de tijd van porselein kun je in een donkere kamer met een zogenaamde “glow” stift een wens schrijven achterop een porseleinen bord. Zodra je weer in lichtere omgeving komt is de tekst op het bord niet meer te lezen. Vanaf de 20 meter hoge Skywalk of Wishes gooi je het bord naar beneden. Scherven brengen geluk… wie weet!
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met:
De X100V is de opvolger van de X100F, de X100F is alleen nog tweedehands verkrijgbaar
Nog meer informatie over deze mooie plek in Thüringen kun je vinden op de website van Leuchtenburg.