Rij deze autoroute langs Isle of Skye bezienswaardigheden
Het Schotse Isle of Skye is een bestemming die bij heel wat mensen op de wishlist staat. En terecht! Het is er prachtig. Niet voor niets zijn de ruige landschappen van Skye al meerdere keren gebruikt als decor voor televisieseries en bioscoopfilms. The Quiraing, The Old Man Of Storr, The Cuillin, Neist Point en The Fairy Glen zijn populaire plekken om te filmen. The Quiraing wint het by far qua populariteit. Onder andere in MacBeth, Stardust, 47 Ronin, Snow White and the Huntsman en in de vorig jaar uitgekomen King Arthur: Legend of the Sword zie je het landschap voorbij komen. Tijd voor een rondje Isle of Skye bezienswaardigheden!
Lees ook: Gek op Schotland? Bekijk deze Schotse films en Schotse series!
Over Isle of Skye
Skye is met een grootte van 1656 km² (80 km x 40 km) het op een na grootste eiland van Schotland. Er wonen momenteel ca. 8750 mensen. Begin 1800 waren dat er er bijna 21.000 maar door grote hongersnoden zijn er in de 19e eeuw veel mensen richting het vasteland getrokken.
De hoogste berg op Skye is de 992 meter hoge Sgurr Alasdair, onderdeel van de Black Cuillin. De Cuillin Hills liggen in het zuiden van het eiland en het gebied wordt gezien als de meest uitdagende bergketen in de UK. De bergketen bevat 11 munros (toppen hoger dan 914 meter) en 16 andere toppen. De Black Cuillin zijn populair bij bergbeklimmers, de lager gelegen Red Cuillin lenen zich uitermate goed voor wandelaars.
Het eiland is geologisch gezien heel interessant. Vooral in de met 150 meter hoge kliffen omgeven baai van Bearreraig (Trotternish) zijn al veel fossielen gevonden, waaronder resten van dinosauriërs en gefossiliseerde voetsporen.
Er heerst een mild zeeklimaat op Isle of Skye. De gemiddelde maximum temperatuur is 6,5 graden in januari en 15,4 graden in juli. Er valt veel neerslag, in mei zo’n 73 mm per maand en in oktober zelfs 152 mm. Door krachtige winden vanuit het zuidwesten groeien er weinig planten en bomen op het eiland. Geregeld worden er windsnelheden tot wel 128 km/u gemeten.
Lees ook: De mooiste route van Edinburgh naar Isle of Skye
Hoe bereik je Isle of Skye?
De makkelijkste manier om op Isle of Skye te komen is met een auto. Vanuit Inverness is het ca. 3,5 uur rijden, vanuit Glasgow en Edinburgh ca. 6 uur. Wij kiezen voor Edinburgh als startpunt, omdat we daar in de buurt ook een aantal Outlander filmlocaties willen bekijken. Vanaf Edinburgh heb je 2 mogelijkheden om naar Isle of Skye te rijden: “bovenlangs” en “onderlangs”. Onderlangs bestempelen veel mensen als de mooiste manier om richting het westen te rijden. Via de A82 rij je dan door Glencoe en daarna via Fort William. Binnenkort meer over deze route door de Schotse hooglanden!
Ook met het openbaar vervoer is Skye te bereiken. Busverbindingen zijn er vanuit Glasgow en Inverness. Vanuit Inverness is ook een spoorwegverbinding naar Kyle of Lochalsh (2 uur / 40 min), waarna een bus gepakt kan worden het eiland op. Op Skye zelf zijn regelmatige busverbindingen tussen de dorpen, al is het af gaan van alle Isle of Skye bezienswaardigheden een behoorlijke uitdaging met openbaar vervoer (wellicht in combinatie met liften te doen).
Met de veerpont of over de Skye Bridge
Er zijn een aantal manieren om vanaf het vasteland op Isle of Skye te komen. Bij Fort William kun je ervoor kiezen om af te slaan naar de A830. Vanaf Mallaig gaat een veerpont naar Armadale op Skye. Je rijdt op deze weg langs het Glenfinnan spoorwegviaduct, wat in verschillende afleveringen van Harry Potter te zien is in scènes met de Zweinsteinexpres. Als je langere tijd in Schotland bent misschien een leuke tip: De treinrit van Fort William naar Mallaig met de Jacobite Steam Train, waarbij je over het viaduct rijdt, schijnt ontzettend mooi te zijn!
Lees ook: Harry Potter filmlocaties in Schotland
Verder naar het noorden is er nog een veerverbinding te vinden, de Skye Ferry. Deze veerpont van Glenelg naar Kylerhea op Skye is de laatste draaitafel veerboot ter wereld. De veerboot is gebouwd in 1969 en wordt gezien als Scottish National Treasure. De te overbruggen zeebreedte vanaf Glenelg is 600 meter en de kans is aanwezig dat je tijdens de oversteek dolfijnen, zeearenden of otters tegenkomt.
Wij kiezen voor de Skye Bridge, geopend in 1995. Een brug waarover na opening een hoop ophef is geweest. Er was een hoge tolheffing, terwijl de eerdere veerverbinding werd opgeheven. Na veel protest werd de Skye Bridge in december 2004 tolvrij. De brug is precies gebouwd op de plek waar de afstand tussen het vasteland en Skye het kleinst is (500 meter).
De oude brug van Sligachan
Onze eerste stop op het eiland is in Sligachan. Een oude brug, vermoedelijk gebouwd rond 1820, siert hier het landschap. Naast de oude brug is een nieuwe brug gebouwd. Vanaf deze brug heb je een prachtig zicht op de oude brug. Ansichtkaarten, schilderijen, prenten, foto’s… overal op het eiland zie je terug dat deze brug al vele mensen heeft geïnspireerd tot het maken van mooie dingen.
Het ernaast gelegen Sligachan Hotel dateert uit 1830. Decennia lang werd het hotel vooral bezocht door bergbeklimmers maar tegenwoordig wordt Sligachan door de centrale ligging op het eiland veel gebruikt als uitvalsbasis. Je kunt er terecht in het hotel, in een hostel, op een camping en er zijn ook luxe lodges en huisjes te huur. Het is prachtige plek om ’s morgens wakker te worden in ieder geval.
Zonsondergang bij Neist Point Lighthouse
Vanuit Sligachan rijden we richting Neist Point. Het is inmiddels einde van de dag en we hebben vernomen dat dit een mooie plek is om van de zonsondergang te genieten. Helaas is het bewolkt aan de horizon waardoor we het zonlicht missen maar dat maakt het uitzicht niet minder mooi.
Neist Point is de meest westelijke en misschien ook wel de meest gefotografeerde plek op Skye, in de regio Durinish. Vanaf Dunvegan ben je met de auto binnen een klein half uurtje op de parkeerplaats. De wegen zijn smal, kronkelig en er zitten veel gaten in de weg: misschien iets om rekening mee te houden, zeker wanneer je in het donker terug rijdt. Vanaf de parkeerplaats kun je een wandeling naar Neist Point maken van 3 kilometer naar de vuurtoren. Bij mistig weer of regenachtig weer wordt een wandeling afgeraden, doordat de paden vlak langs de kliffen liggen. Maak je de wandeling in de zomermaanden dan is de kans aanwezig dat je walvissen voorbij ziet zwemmen.
Airbnb overnachting in Dunvegan
Tegen de tijd dat we terugkomen in Dunvegan is het donker. We dineren in restaurant The Old School en daarna rijden we richting onze Airbnb accommodatie. Op Skye vind je trouwens heel veel leuke accommodaties in verschillende prijscategorieën. Onze Airbnb kost €57,00 per nacht per kamer, inclusief ontbijt. De kamer is ruim en het is allemaal netjes en schoon. Dat geldt ook voor de badkamer, die we wel delen met 1 andere kamer. Maar dat levert geen problemen op, de andere gasten zien we niet eens. Er zijn via Airbnb ook leuke cottages en pods te huur.
De volgende ochtend zitten we om 07.00u aan het ontbijt, we willen alles uit de dag halen wat er in zit. Het is prachtig weer: strakblauw en windstil. Wie had dat gedacht! Om 07.30u zitten we in de auto en we gaan op weg naar Portree.
Doordat we een hoop andere dingen op Skye willen zien komen we er niet aan toe Dunvegan te verkennen. We horen goede verhalen over Dunvegan Castle en dan vooral over de kasteeltuinen. Dat bewaren we voor een volgende keer :-)
Grootste plaats van Skye, Portree
Portree is met 2000 inwoners de grootste plaats van Skye. Het is tevens de plaats waar je de busverbindingen met het vaste land en de overige dorpen op het land vindt. De enige middelbare school van Skye bevindt zich in Portree, evenals de VVV en het ziekenhuis. Het is tevens behoorlijk toeristisch. Hoe meer je Portree nadert hoe meer liftende backpackers je langs de kant van de weg ziet staan. We rijden er doorheen om meteen door te rijden richting Trotternish, het meest noordelijke schiereiland.
Old Man of Storr
Rijdend over de A855 vanaf Portree richting Staffin passeren we Loch Leathan, vanwaar je Old Man of Storr al goed ziet liggen in de verte. Old Man of Storr is een van de rotspilaren op een steile wand: The Sanctuary. Old Man of Storr is de grootste en valt het meest op door zijn ongewone vorm. De rotspilaren zijn overblijfselen van oude aardverschuivingen en ze domineren van bijna alle kanten het landschap van Trotternish. Je kunt een mooie wandeling naar Old Man of Storr maken van 4,5 kilometer. De auto parkeer je aan het begin van de wandeling op de parkeerplaats. Hou er rekening mee dat het in het hoofdseizoen erg druk kan zijn, handig dus om vroeg aanwezig te zijn.
Mealt Waterfall en Kilt Rock viewpoint
Verder rijdend richting Staffin komen we aan bij Mealt Waterfall en Kilt Rock. Mealt Waterfall stort hier 60 meter naar beneden in de Sound of Raasay (lees hier wat een sound is). Verderop langs de kust zie je Kilt Rock: een enorme klif die inderdaad veel weg heeft van een kilt. Een ontzettend mooi uitkijkpunt! Het is er heel rustig op het moment. Bijna windstil en een rustige zee. Hierdoor valt het meteen op dat er veel vogels langs de kliffen verblijven en van een vogelspotter horen we dat er een paar dagen eerder nestelende zeearenden zijn gespot.
Dit is ook de plek op Skye waar veel archeologische vondsten worden gedaan. Onder andere fossiele afdrukken van dinosauriërs zijn in deze regio gevonden. Een aantal decennia terug is er een grote rotspartij naar beneden gekomen waardoor er ook nu veel overblijfselen gevonden worden. Het Staffin Dinosaur Museum, waar deze vondsten te zien zijn, ligt iets verderop langs de A855.
Staffin Bay, koeien op het strand
Wat de moeite waard is, is iets voorbij Staffin de A855 afschieten richting het Staffin Bay, bij The Old Inn Staffin. Volg de smalle weg naar het strand en rij de weg helemaal door voorbij de bocht. Je komt hier bij een pier waar je de auto weer kunt keren en weer terug kunt rijden. Waarom? Omdat het gewoon een mooi stukje kust is! Op het strand zien we koeien en we besluiten er even naartoe te lopen. Deze koeien drinken zelfs zeewater zien we, dat is best raar toch? Het levert in ieder geval een paar leuke beelden op, koeien zijn altijd ontzettend nieuwsgierig.
The Quiraing wandeling
We rijden de weg weer terug en volgen de A855, tot we een bord zien waarop Quiraing staat aangegeven. Volgens Google Maps is dit een “unnamed road”, maar het kan bijna niet missen want het is de enige weg die van Staffin naar de andere kant van Trotternish leidt, naar Uig. Op deze weg kom je langs de Quiraing parkeerplaats, waar we de auto parkeren en beginnen aan de wandeling. Helaas hebben we geen bereik met de telefoons en kan ik de linkjes van diverse wandelingen die ik had opgeslagen niet openen.
We beginnen aan de enige wandeling die op een bordje staat aangegeven en besluiten te kijken waar die ons naartoe leidt. Onderweg vragen we aan mensen of de wandeling een ronde is of heen en terug; helaas krijgen na iedere vraag terug dat het heen en terug is. Met de tijd die we nemen voor fotograferen en filmen lopen we in ongeveer 1,5 uur naar Needle Rock. We relaxen hier en lopen dezelfde route weer terug. Later, wanneer ik wel bereik heb, blijkt dat er wel een ronde gelopen kan worden… jammer. Het maakt de wandeling niet minder bijzonder. De uitzichten zijn prachtig en de Quiraing is impressive. Mooi ook om te zien dat de kleuren nu zo anders zijn dan middenin de zomer. Ook zonder planten en bomen zie je de verschillen tussen de seizoenen!
Wandelen op het vasteland van Schotland? Dan is een wandeling naar de top van Ben Nevis een aanrader. Deze wandeling start bij Glen Nevis Visitor Centre, vlakbij Fort William. Overigens kun je in het nabij gelegen Glen Coe ook prachtige wandelingen maken!
Het sprookjesachtige Fairy Glen
Een andere plek waar ik graag naartoe wil op Skye is Fairy Glen. Het ligt precies op de route die we rijden vandaag dus dat komt mooi uit. Het is even zoeken wanneer we de verkeerde afslag pakken. Op de A87 moet je dus niet de eerste maar de tweede afslag pakken.
Fairy Glen is een relatief onbekende plek op Skye. Althans, het is er nog niet zo druk als bij de andere bezienswaardigheden. Wanneer je aan komt rijden zie je meteen dat je goed ziet. Pyramide-vormige heuvels sieren hier het landschap, met hier en daar ingesloten vijvers. Het is nu april en het gras is nog kort en geel, maar in de zomer schijnt het er hier uit te zien alsof het hele gebied bedekt is met een deken van “wollig” zacht, frisgroen gras.
De naam Fairy Glen is aan de plek gegeven simpelweg doordat de plek heel ongewoon is. Geen legendes over Fairys hier, zoals op een aantal andere plekken op het eiland (Dunvegan, Fairy Pools). Al kun je je bijna voorstellen dat die hier wel rondwaren wanneer ’s avonds iedereen weg is :-)
Je kunt een leuke wandeling door Fairy Glen maken van 2 kilometer. Je bent dan ongeveer een uurtje onderweg, met tussendoor natuurlijk stops om te genieten van het uitzicht. De wandeling leidt over toppen van de heuvels, langs vijvers en door de kleine dalen.
Wat op het eerste gezicht misschien een magisch gevoel geeft maar wat bij nader inzien het natuurlijke landschap aantast zijn de stenen cirkels die hier worden neergelegd door toeristen. Al diverse keren zijn de cirkels door de lokale bevolking verwijderd. Maar blijkbaar vinden reisgidsen het nog steeds leuk om bezoekers te laten geloven dat het geluk brengt wanneer je langs de banen de cirkel inloopt en in het midden geldmunten achterlaat.
Cill Chroisd, 16e eeuwse kerk
Op weg naar het zuiden, na ons bezoek aan Fairy Glen. Ik wil heel graag naar Elgol en alhoewel we dit voor de dag ervoor hadden ingepland is dat niet gelukt. Elgol ligt op het schiereiland Strathaird, in het zuiden van Skye. Vanaf de A87 nemen we bij Broadford de afslag richting Torrin en Elgol. De 23 kilometer lange weg is smal en kronkelend, helemaal tot aan Elgol.
Al snel passeren we overblijfselen van een 16e eeuwse kerk met begraafplaats, Cill Chroisd. Er graast een kudde schapen tussen de grafstenen en we stoppen om een kijkje te nemen. Dit soort plekken blijven me altijd fascineren. Hoe heeft het er honderden jaren geleden uitgezien? Hoeveel mensen zijn hier niet het trapje opgelopen richting de ingang van de kerk, door al die jaren heen?
The Blue Shed Cafe, Torrin
We rijden verder richting Torrin, waar we stoppen voor een drankje bij The Blue Shed Cafe. Wat een prachtig uitzicht vanaf het terras over Loch Slapin! We genieten van dit ongewoon mooie weer voor de tijd van het jaar op Skye. Het kwik is inmiddels gestegen naar 18 graden, zelfs in de zomer zijn dagen met deze temperaturen schaars. Bij The Blue Shed Cafe kun je terecht voor sandwiches en heerlijke, huisgemaakte cake en taartjes. Absoluut een stop waard op weg naar Elgol.
Naar verluidt is The Blue Shed Cafe momenteel gesloten en staat het te koop.
Prachtig zicht op Cuillin Hills vanuit Elgol
En dan komen we rond 16.30u aan in Elgol, in het uiterste puntje van het schiereiland Strathaird. Het is windstil, de zon schijnt uitbundig en het is rustig. We lopen over het keienstrand naar de enorme rotsenpartij op de hoek. Hier heb je een mooi uitzicht over Loch Scavaig met aan de overkant de Cuillins. We zitten hier wel anderhalf uur gewoon “te zitten”. We genieten van het weer en van de bootjes die af en toe uitvaren of weer terug komen. En van het uitzicht. Wat een heerlijke plek! Lees hier meer over ons bezoek aan Elgol.
Onder de indruk van alle Isle of Skye bezienswaardigheden
Wauw, wat is Skye een gave plek om een paar dagen door te brengen. Prachtige landschappen, aardige mensen, mooie plekken om te zien… Het valt ons wel op dat het zelfs in april op sommige plekken al aardig druk is. Zeker bij de Quiraing en bij de Fairy Pools was het al behoorlijk druk met auto’s op de parkeerplaats.
Ooit weer een keertje terug naar Skye?
Aan twee plekken die wél op mijn lijstje stonden zijn we niet toegekomen helaas: Glen Brittle Falls en de Fairy Pools. Bij de laatste staan we wel even op de parkeerplaats maar we denken de zonsondergang bij Neist Point niet te halen als we de wandeling naar de Fairy Pools maken. We komen eigenlijk net een halve dag tekort! Daardoor blijft Isle of Skye misschien toch nog een plekje houden op mijn wishlist, misschien in combinatie met een of meer van de andere eilanden :-)
Overige tips Isle of Skye
Naast bovenstaande tips wbt Isle of Skye bezienswaardigheden hebben we nog een aantal tips. Zo is er op het grootste gedeelte van Skye nauwelijks bereik met de mobiele telefoon. Bijna een must dus om vooraf wandelingen uit te printen of offline op je telefoon te zetten. Zorg dat je vroeg bij de trekpleisters bent, zeker in het hoogseizoen. Het wordt anders een enorme uitdaging om een parkeerplekje voor de auto te vinden. De hoofdwegen op het eiland zijn goed berijdbaar, de binnenwegen zijn echter heel smal en op veel plekken kom je serieus grote gaten tegen. Iets om rekening mee te houden, vooral in het donker :-) Het reserveren van restaurants is ook aan te raden, aangezien er vaak maar 1 of 2 restaurants in een plaats zijn.
Tip voor het zorgeloos huren van een auto
Nog geen auto gehuurd? Kijk dan even bij Sunny Cars. Wij huren sinds een aantal jaren nooit meer ergens anders een auto. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule, waardoor je voor alles verzekerd bent. Rij je onverhoopt toch schade? Dan wordt zelfs je eigen risico teruggestort. Zo rij je met een zorgeloos gevoel door de Schotse Hooglanden naar Isle of Skye!