Hulshorsterzand, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling

Naast de A28 in het noordwesten van de Veluwe, tussen Harderwijk en Nunspeet, vind je de stuifzandvlakte Hulshorsterzand, ook wel de Hulshorsterzand zandverstuiving genoemd. Een prachtig natuurgebied waar je heerlijke wandelingen kunt maken. Het mooie Hulshorsterzand beslaat samen met het ten westen gelegen Beekhuizerzand (militair oefenterrein) een oppervlakte van 700 hectare. Klinkt enorm! Echter is het nog maar een klein percentage van de 7.500 hectare stuifzand die twee eeuwen geleden te vinden was aan de westkant van de Veluwe.

Lees ook: Het Deelerwoud, mooiste plekje op de Veluwe?

Hulshorsterzand zandverstuiving, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl
Stuifzandgebied Hulshorsterzand, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl

Hulshorsterzand in het verleden

Maar liefst 80.000 hectare stuifzand was er in Nederland te vinden zo’n 200 jaar geleden. Atlantische woestijnen werden de zandverstuivingen wel genoemd. De stuifzandgebieden slonken behoorlijk aan het einde van de 19e eeuw, toen de bevolking hout nodig had voor de mijnbouw. Men begon met intensieve aanleg van bossen waardoor de gebieden met stuifzand enorm in oppervlakte afnamen.

Hulshorsterzand kwam hierdoor zelfs helemaal geïsoleerd in de bosrijke omgeving te liggen. Struiken als de Amerikaanse vogelkers werden in de bossen rondom de Hulshorster zandvlakte geplant als zogenaamd “vulhout”. De open vlaktes met zand werden meer en meer overwoekerd door verschillende soorten mos en struikgewas. Het zand kwam hierdoor “vast” te liggen; door de begroeiing kon het niet goed meer stuiven.

Lees ook: Wandeling naar de uitkijktoren van Kootwijkerzand

Hulshorsterzand zandverstuiving, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl
Hulshorsterzand zandverstuiving, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl

Herstelplan Hulshorsterzand: Project Wuthering Heats

De “dichtgroei” op de Hulshorsterzand stuifzandvlakte kon tientallen jaren lang zijn gang gaan. Vogels, insecten en hagedissen die zich thuis voelen op de zandvlakte waren nagenoeg niet meer te vinden. Er werden plannen gemaakt om het gebied te redden en in 2009 startte Natuurmonumenten met een van de zes deelprojecten van Wuthering Heaths. Er werden bossen gekapt, het stuifzand werd hersteld en de Amerikaanse vogelkers werd bestreden.

Daarnaast werden heidecorridors aangelegd, waardoor het Hulshorsterzand een verbinding kreeg met de iets verderop gelegen Elspeetsche heide. Op dit moment vormt dichtgroei geen gevaar meer en door het verbinden van de gebieden ziet men steeds meer insecten in het gebied terug zoals onder meer de gele hommelroofvlieg, de zand- en kleine hagedis, de zandloopkever, de oorwurm en de mierenleeuw.

Lees ook: Wild spotten tijdens het fietsen in NP de Hoge Veluwe

Hulshorsterzand zandverstuiving, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl
Zandverstuiving Hulshorsterzand, prachtig gebied voor een korte of lange wandeling - Reislegende.nl

Bijzondere (kleine) dieren in Hulshorsterzand

Genoeg kleine dieren om te zien dus in Hulshorsterzand. Ga je er graag op uit om te fotograferen en heb je ook nog eens engelengeduld? Dan ben je op deze stuifzandvlakte helemaal op je plek. Hagedissen op de zandvlakte en insecten in de buurt van de heideplanten. Een feestje voor liefhebbers van macro fotografie! Naast insecten en hagedissen komen ook vogels als de duinpieper, de nachtzwaluw, de boomleeuwerik en de roodborsttapuit graag in het gebied om te broeden.

Daarnaast heb je in dit deel van de Veluwe natuurlijk ook kans om herten, wilde zwijnen en reeën te spotten. Zeker wanneer je heel vroeg óf juist later op de dag (rond zonsondergang) een wandeling gaat maken.

Wandelroutes Hulshorsterzand

Hulshorsterzand kun je ontdekken via verschillende wandelroutes. Onderweg kom je over de heide, doorkruis je zandvlaktes, wandel je door het bos en kom je langs de Leuvenumse beek. Er zijn drie routes met paaltjes maar ook de ANWB heeft een route uitgezet in het stuifzandgebied van Hulshorsterzand:

  • Bruine route van 8 kilometer (Tafelberg route)
  • Gele route van 5 kilometer (PAP route)
  • Groene route van 15,5 kilometer (Leuvenumse Beek route)
  • ANWB route van 20 kilometer (Hulshorster bosrand route)

Zandverstuiving Hulshorst adres

Bovenstaande wandelingen starten allemaal vanaf de parkeerplaats aan de Hierderweg, 8077 SB in Hulshorst. Vaak staat er in de buurt van de parkeerplaats een foodtruck waar je ijs, koffie en drankjes kunt kopen.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met:

De X100V is de opvolger van de X100F, de X100F is alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button