Lekker veel zwemmen op reis, maar hoe hou je je zwemkleding mooi?

Of je nu de stranden van de Malediven verkent, een duik neemt in een van de thermische baden in IJsland of dobbert in de zoute wateren van de Dode Zee; je wilt dat jouw badpak voor dames langer mee gaat dan slechts één reis. Tijd om wat tips te verzamelen voor het in topconditie houden van je badkleding.

Kies voor comfort en bewegingsvrijheid

Het mooi houden van je zwemkleding is belangrijk, maar net zo belangrijk is het natuurlijk dat je badpak of bikini lekker zit. Kriebelende labels en dikke naden kunnen behoorlijk irriteren, zeker bij warm weer. Helemaal als er ook nog wat zand bij komt kijken. Let bij de aankoop van een damesbadpak of een bikini voor dames dus goed naar de naden; platte naden zijn het fijnst. Labels worden gelukkig in veel kledingstukken niet meer gebruikt, vaak staat het merk samen met de maat aan de binnenkant op de stof gedrukt. Nu we het toch over stoffen hebben: stof met stretch is het meest geschikt voor badkleding. Denk aan lycra of nylon. Hierin kun je goed bewegen zonder dat het kledingstuk veel verschuift.

Pas op: dit kan de stof snel laten verkleuren

Zwemkleding is ontworpen om bestand te zijn tegen (chloor)water maar toch zijn er bepaalde omgevingsfactoren die de kleur en structuur van de stof kunnen aantasten. Pas dus op met het water op de hieronder genoemde plekken.

  • Het water van zwembaden bevat vaak veel chloor, wat je zwemkleding kan bleken. Spoel je zwemkleding altijd uit met schoon water direct na het zwemmen om chloorresten te verwijderen.
  • Zout in zeewater kan de elasticiteit van je zwemkleding verminderen. Spoel ook na een duik in de zee je zwemkleding goed uit.
  • Mineralen in thermische baden, zoals bijvoorbeeld in de Blue Lagoon in IJsland, kunnen heftige verkleuring veroorzaken. Spoel je zwemkleding grondig na het gebruik in zulke baden.
  • Het hoge zoutgehalte in de Dode Zee kan zwemkleding snel uitdrogen, stijf maken en laten verkleuren. Na een duik in de Dode Zee is het essentieel om je zwemkleding goed uit te spoelen en te wassen.

Met goed uitspoelen na gebruik op bovenstaande plekken is de kans op verkleuring en slijtage wel kleiner maar nog steeds serieus aanwezig. Wil je er zeker van zijn dat je zwemkleding mooi blijft? Trek dan oude zwemkleding aan en laat je mooie badpak of bikini lekker in je tas zitten.

Sneldrogend en ademend

Tot slot is het vooral op zeer warme plekken fijn als je stof draag die goed ademt. Draag je een niet ademende stof direct op de huid dan kan het al snel verstikkend aanvoelen. En dat is niet lekker als het erg warm is! Ook moet stof van badkleding sneldrogend zijn. Zo kun je snel je korte broek of jurkje weer aantrekken na het zwemmen zonder met natte plekken op je billen rond te lopen.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button