Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden

In IJsland stikt het van de hete bronnen. Niet zo gek natuurlijk, in een land met zo veel vulkanische activiteit. Met recht wordt IJsland het land van vuur en ijs genoemd. Alhoewel je veel hot pools vindt in de buurt van geothermische velden zijn er ook verschillende hete bronnen in de Westfjorden te vinden. Geologisch gezien best bijzonder, aangezien er in dit deel van IJsland nog maar weinig vulkanische activiteit is. De regio Vestfirðir (Westfjords, Westfjorden) is het oudste deel van IJsland. Het gebied is tussen de 10 en 16 miljoen jaar oud. In de loop van miljoenen jaren tijd is het gebied als het ware weggeduwd van het vulkanisch actieve gedeelte van IJsland. Vestfirðir heeft zijn huidige, kenmerkende vorm gekregen tijdens de laatste ijstijd.

Hot pools in de Westfjorden

Je kunt in de Westfjorden een mooie route langs verschillende hot pools en baden rijden. Er zijn natuurlijke hete bronnen maar ook aangelegde baden die verwarmd worden met geothermisch water. Je kunt onder andere bezoeken:

  • Hörgshlíðarlaug hot pool (aangelegd)
  • Heydalur hot pools (aangelegd + natuurlijk)
  • Hellulaug hot pool (natuurlijk)
  • Krossneslaug pool (aangelegd)
  • Reykjafjarðarlaug hot pools (aangelegd + natuurlijk)
  • Pollurinn hot pools (aangelegd)
  • Birkimelur Krosslaug (aangelegd + natuurlijk)
  • Drangsnes Hot Pots (aangelegd)
  • Gvendarlaug hot pools (aangelegd + natuurlijk)

Gvendarlaug hot pools en zwembad

Over de laatste hot pools in bovenstaande lijst, Gvendarlaug hot pools, ga ik in dit artikel meer vertellen. Je vindt de Gvenderlaug hot pools bij hotel Laugarhóll in Bjarnarfjörður. Er zijn 3 verschillende, natuurlijke hot pools en het is dan ook aan te raden wat tijd uit te trekken voor een bezoek. Zeker omdat je naast relaxen in de hot pools ook nog wat baantjes kunt trekken in het warme zwembad en the Sorcerer’s Cottage (turfhuis van de tovenaar) achter op het terrein kunt bekijken. Mocht je Gvendarlaug in het hoogseizoen bezoeken dan kun je meteen lunchen in het hotel. De huisgemaakte lokale gerechten schijnen erg lekker te zijn.

De verschillende hete bronnen van Gvenderlaug

Allereerst vind je op deze plek Gvendarlaug hin forna, oftewel The Old Pool of Gvendur the Good. Deze hete bron heeft zijn naam te danken aan de bekende IJslandse bisschop Guðmundur Arason the Good, die als bijnaam Gvendur had. Volgens overleveringen heeft Guðmundur de hete bron rond het jaar 1200 gezegend nadat het water helend bleek voor zieke mensen. Deze oude bron, die achter het hotel ligt, wordt beschouwd als archeologische vondst en mag niet gebruikt worden.

De tweede hot pool ligt meteen naast het zwembad. Ook deze bron heeft de naam Gvendarlaug hot pool. Middenin deze hete bron komt heet water naar boven borrelen. Het water is rond de 42 graden, in het begin best heel warm! Als je net de bron in stapt voelt het toch een beetje gek. Alsof er uit het gat in het midden ook zomaar iets anders naar boven kan komen. Maar als je er eenmaal in zit wil je er niet meer uit, zo lekker. Wel uitkijken want de stenen zijn behoorlijk glad en glibberig. En ook altijd eerst even de temperatuur van het water controleren. Het is en blijft een natuurlijke bron, het kan zo maar zo zijn dat het water wat uit de opening naar boven borrelt ineens een stuk heter is.

De derde hot pool ligt verderop, naast de turfhuisjes. Deze natuurlijke bron is erg ondiep en niet zo warm als de bron naast het zwembad. Als wij er zijn is de gevoelstemperatuur van de buitenlucht behoorlijk laag. De voorkeur gaat dan uiteraard uit naar de diepe bron met het warme water. Veel te koud om in een ondiep badje te gaan liggen. Het plekje van de ondiepe bron is wel prachtig. Tijdens ons bezoek is het weer wat wisselvallig, zon en wolken wisselen elkaar af. Zo nu en dan valt er wat regen, waardoor we bijna de hele tijd zicht hebben op een intacte regenboog. Dat maakt het plaatje wel compleet kan ik je vertellen.

Een vierde hot pool is aangelegd. Water uit de oude hete bron en de diepe bron van hierboven stroomt naar de aangelegde bron. Het water hier is aanzienlijk minder warm en bad is ook ondiep. Wanneer je plat gaat liggen kun je jezelf net onderdompelen. Maar lekkerder is het in de diepe bron en aangezien we helemaal alleen zijn blijven we daar lekker lang in zitten.

Lees ook: Iceland Ring Road 2, nieuwe officiële rondweg in IJsland

Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl
Laugarhóll Bjarnarfjördur Gvendarlaug hot pools en verwarmd zwembad roadtrip door Westfjorden IJsland - Reislegende.nl

Gvendarlaug hins góða

Gvendarlaug hins góða, het 25 meter lange zwembad van Gvendarlaug, werd gebouwd door boeren uit de regio en in 1947 geopend. Het zwembad wordt gevuld met het “gezegende” water uit de oude hete bron en uit een aantal andere bronnen. Er stroomt vers, heet water uit een pijpje boven de rand van het zwembad. Het water is continue 37 graden. Best een fijne temperatuur wanneer je in IJsland een paar baantjes wilt trekken :-)

Laugarhóll Bjarnarfjördur Gvendarlaug hot pools en verwarmd zwembad roadtrip door Westfjorden IJsland - Reislegende.nl
Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl

Gvendarlaug zwembad kleedruimtes

In het gebouw bij het zwembad van Gvendarlaug vind je kleedruimtes, douches en toiletten. Het is allemaal super schoon en lekker warm. Erg welkom na ons vorige avontuur bij de hot pots van Drangsnes, waar we moesten omkleden in en naast de auto. In de kleedruimtes hangen allerlei oude foto’s aan de muur. Foto’s van de bouw van het zwembad, van de officiële opening en van zwemwedstijden die er door de tijd heen gehouden zijn.

Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl

The Sorcerer’s Cottage

Een stukje verderop ligt the Sorcerer’s Cottage: Kotbýli kuklarans. Het is een kleine uitbreiding van het Museum of Icelandic Sorcery & Witchcraft in Hólmavik. De huisjes geven een goed beeld van de leefomstandigheden in de 17e eeuw en in het bijzonder die van “tovenaars & heksen”. Binnen in de huisjes zie je veel terug wat aan hekserij doet denken, waaronder vreemde, in hout ingekerfde tekens. De huisjes zijn gemaakt van drijfhout, rotsblokken en graszoden. Op borden langs het pad richting de turfhuisjes wordt meer verteld over huisvesting in het verleden en over hekserij.

Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl
Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl

Gvendarlaug hot pools in laagseizoen

Als wij er zijn, in de maand oktober, is het terrein verlaten en het hotel gesloten. Er is geen aparte toegang voor de hot pools en het zwembad, je loopt gemakkelijk langs het hotel naar de baden toe. Buiten het hoogseizoen om kun je, net als in het hoogseizoen, gebruik maken van de bronnen en van het zwembad. Mocht er iemand aanwezig zijn dan kun je de toegangsprijs van 500 ISK (prijspeil najaar 2019) betalen bij de receptie van het hotel met cash, pin of met creditcard. Als er niemand aanwezig is kun je in de kleedkamer bij het zwembad geld in de daarvoor bestemde opening in de muur gooien.

Gvendarlaug hot pools in IJslandse Westfjorden - Reislegende.nl

Hoe kom je bij Gvendarlaug hot pools?

Om in Bjarnarfjörður te komen volg je vanaf Hólmavik eerst road 61 en dan road 643 óf je pakt in plaats van road 643 road 645. In dit artikel over een roadtrip door de Westfjorden vertel meer over dit gebied en de wegen die er liggen. Het is goed te doen om op een dag de Drangsnes hot tubs, Gvendarlaug hot pools en de noordelijker gelegen Krosslaug en Krossneslaug te bezoeken wanneer je verblijft in Hólmavik of in hotel Laugarhóll (Gvendarlaug). Lees hier meer over de mooiste hot pools in de Westfjorden.

Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button