Geschiedenis van Gastein: toen en nu
Bad Gastein in het Oostenrijkse Salzburgerland lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde eend in de bijt. In dit dorp wemelt het namelijk van de statige gebouwen in Jugendstil / Art Deco stijl, daterend uit het begin van de 20e eeuw. Iets wat je totaal niet verwacht middenin de Alpen. Als je hier rond loopt is meteen duidelijk dat deze plek beschikt over een roemrijk verleden. Ik neem je graag mee!
De geschiedenis van Gastein
Gastein is vooral bekend om de kuuroorden die er te vinden zijn, waar je de voordelen van radon houdend water kunt ervaren. De bronnen met thermaal water werden al in de 7e eeuw ontdekt. In de eeuwen erna maakten mensen veelvuldig gebruik van het warme water, maar pas aan het begin van de 20e eeuw zou door een bekende chemicus worden vastgesteld dat het water radon bevatte.
Lees ook: Gastein, vele gezichten in één dal
Goud en zilver in Gastein
In een groot deel van de tussenliggende periode (begin 1500 tot eind 1800) stond Gastein vooral in het teken van goud en zilver. Het hoogtepunt van deze Goldrush was in 1557, toen er maar liefst 830 kilo goud en 2723 kilo zilver gevonden werd. In de loop van de 19e eeuw stopte men geleidelijk aan met het zoeken naar goud en zilver. Gastein ging zich meer richten op toerisme en Bad Gastein ontving prominente mensen als Keizer Wilhelm I, componist Franz Schubert, schrijver Franz Grillparzer, Kanselier Fürst Otto von Bismarck, Keizer Joseph I en Keizerin Elisabeth (Sisi).
Toerisme in Gastein
Nadat aan het begin van de 20e eeuw werd vastgesteld dat er radon in het thermale water zat kwam het toerisme echt tot bloei. Inmiddels waren er diverse kuuroorden in Gastein en hadden veel hotels in Bad Gastein de beschikking over thermaal water door aangesloten pijpleidingen. Via de Tauernspoortunnel kon men inmiddels ook vanuit het zuiden in Gastein komen. Mensen bezochten de regio voornamelijk in de zomer, tot in 1958 de Alpine Skiwereldkampioenschappen in Bad Gastein werden georganiseerd. Vanaf dat moment nam ook in de wintermaanden het toerisme toe.
Toch heeft Gastein na deze opleving een behoorlijke dip gekend. Om het dal weer nieuw leven in te blazen werd onder meer een congrescentrum gebouwd en richtte men de aandacht op het skiën. Gastein kan in de wintermaanden dé perfecte combinatie bieden: skiën en wellness. Niets is lekkerder na een dagje skiën dan genieten van de sauna of van baden met thermaal water.
Het thermale water van Gastein
De hoeveelheden thermaal water uit de bergen zijn ongekend. Maar liefst vijf miljoen liter warm water komt er elke dag uit de bronnen van Gastein. Wat valt als regen (of sneeuw) bovenop de Graukogel en de Hüttenkogel sijpelt de bodem in en zakt ruim 2000 meter naar beneden. In de diepte warmt het water op en komt weer naar boven in één van de bronnen aan weerszijden van de waterval in Bad Gastein. Van 13 van de 23 (bekend zijnde) bronnen wordt het water naar een centraal punt geleid, vanwaar het wordt getransporteerd naar verschillende plekken in Gastein. Hoe warm het water is varieert per bron. Gemiddeld heeft het warme, licht gemineraliseerde water een temperatuur van 46°C.
Wat kun je allemaal doen in Gastein?
In Gastein kun je veel zien en doen, zoals je in dit artikel met Gastein bezienswaardigheden en tips kunt lezen. Blijf in het centrum en drink koffie op mooie plekjes, pak de zipline over de Gasteiner Wasserfall en struin langs alle authentieke gebouwen. Trek de natuur in voor mooie wandelingen en ontdek de andere dorpen in het dal, Dorfgastein en Bad Hofgastein. En vergeet vooral niet te genieten van de thermen!