Fietsen van Orléans naar Blois, La Loire à Vélo
La Loire à Vélo is een 900 kilometer lange fietsroute in de Loirevallei van Cuffy (Cher) naar Saint-Brevin-les-Pins (Loire-Atlantique). De route ligt langs de oevers van de Loire rivier en leid je door prachtige landschappen. Onderweg kun je kastelen bezoeken, wijnproeven bij gerenommeerde wijnhuizen, boottochten maken op de Loire, rondslenteren in pittoreske dorpjes en culinair genieten in gezellige restaurants. Ik fiets twee delen van deze fietsroute langs de Loire: van Orléans naar Blois en van Angers naar Nantes. In dit artikel vertel ik je alles over de ca. 64 kilometer lange route van Orléans naar Blois.
Orléans
Mijn fietsavontuur langs de Loire start in Orléans. Orléans is vooral bekend door Jeanne d’Arc, die de stad in 1429 bevrijdde van de Engelse belegering tijdens de Honderdjarige Oorlog. Wandelend verken ik het centrum van Orléans. Ik dwaal door smalle straatjes met vakwerkhuizen, bewonder de indrukwekkende Cathédrale Sainte-Croix d’Orléans en fotografeer me suf op Rue Jeanne d’Arc, de straat met het beste zicht op de kathedraal. Uiteraard sla ik ook het Place du Martroi niet over, waar het mooie standbeeld van Jeanne d’Arc op haar paard pronkt.
Alle indrukken van de binnenstad verwerk ik later in een traditionele Fûtreau tijdens een boottocht op de Loire. Vanaf het water heb je mooi zicht op de lange promenade langs de rivier, waar mensen relaxen, wandelen en fietsen in de schaduw van immens hoge platanen. In het midden van de Loire komen veel zandbanken droog te liggen wat veel vogels aantrekt. Een waar paradijs voor vogelspotters!
Combleux
Aan het einde van de dag fiets ik richting Combleux, een klein dorpje op zo’n 7 kilometer afstand van Orléans. Combleux kreeg in de 17e eeuw nieuw leven ingeblazen toen er een kanaal werd aangelegd. Canal d’Orléans was onderdeel van een netwerk van waterwegen en maakte het vervoer van goederen tussen de Loire en Parijs een stuk eenvoudiger. Combleux is een slaperig plaatsje waar het goed toeven is. Struinen langs de huisjes, genieten op een bankje langs het water en turen over het snelstromende water van de Loire… echt genieten.
Ik overnacht in het typisch Franse Hotel de l’Abeille in het centrum van Orléans, waar elke ruimte over de top Frans is. Heerlijk! Het voelt op bepaalde plekken bijna alsof je je in een filmdecor bevindt. Ook het ontbijt wordt in echt Franse stijl geserveerd; als ik plaatsneem aan tafel liggen er een kleine baguette en een croissant op mijn bord.
Château de Meung-sur-Loire
Van Orléans is het 20 kilometer fietsen naar Château de Meung-sur-Loire, een kasteel dat ooit diende als verblijfplaats van de bisschoppen van Orléans en waar ook Jeanne d’Arc een tijd zou zijn geweest. Château de Meung-sur-Loire is vooral bijzonder door de verschillende bouwstijlen. De voorzijde van het kasteel dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd in middeleeuwse stijl. De achterzijde werd in de 18e eeuw een stuk strakker vormgegeven met een symmetrische façade in klassieke stijl. Niet zo gek dat Château de Meung-sur-Loire bekend staat als het kasteel met twee gezichten.
Het kasteel heeft meer dan 130 vertrekken; onmogelijk om tijdens een bezoek ieder vertrek te bekijken. Ruimtes die er voor mij uit springen zijn zeker de zolder met houten dakconstructie, de badkamer van de bisschoppen, verschillende slaapvertrekken en de keuken.
Château de Chambord
Van het ene kasteel door naar het andere. Ongeveer 36 kilometer is de fietsafstand van Meung-sur-Loire naar Château de Chambord. Het is moeilijk om te beschrijven hoe indrukwekkend dit kasteel is. Al op het moment dat ik het in de verte zie liggen krijg ik kippenvel. Bij aankomst check ik in bij het hotel Relais de Chambord, direct naast het kasteel. Na een vluchtig kijkje in mijn mooie hotelkamer stap ik direct in een 4×4 voor een safari op het domein van Chambord. We zien wilde zwijnen, moeflons en herten. Het natuurreservaat van Chambord is het grootste compleet ommuurde landgoed van Europa. De safari is zeker een aanrader wanneer je hier wat meer tijd door brengt.
Vanaf 2015 staan er weer wijnranken op het domein van Chambord en sinds 2019 worden er druiven geoogst. Ik krijg een kijkje in de wijnkelder waar moderne fermentatievaten opgesteld staan en mag later in de jachtkamer van het kasteel een aantal wijnen proeven.
Als het donker wordt en alle bezoekers weg zijn krijg ik met een heel klein groepje een rondleiding door het kasteel. Gaaf, om zo buiten openingstijden door dit immens grote kasteel te lopen! Ik kan niet stoppen met kijken naar de ingenieuze wenteltrap in het midden van het kasteel waar we steeds weer langs lopen, vermoedelijk een ontwerp van Leonardo da Vinci. De dubbele spiraalvormige structuur zorgt ervoor dat twee afzonderlijke trappen om elkaar heen draaien maar elkaar nergens kruisen. Echt een knap staaltje kunst. Een andere plek die veel indruk maakt, is het dak van het kasteel. Hier word je omringd door de tientallen torentjes die Château de Chambord zijn iconische silhouet geven.
Château Royal du Blois
Na een fijne nacht in Relais de Chambord is het tijd om weer op de fiets te stappen richting Blois. De afstand bedraagt 23 kilometer en fietsend langs de Loire zien we Blois al snel liggen. Het is een prachtig plaatje: de brug Pont Jacques Gabriel, daarachter Château Royal du Blois en op de voorgrond dobberende bootjes in het rustige water van de Loire. Ook Château Royal du Blois is weer een bijzonder kasteel. Door de eeuwen heen hebben hier maar liefst 7 koningen en 10 koninginnen gewoond. Op deze plek kun je de ontwikkeling van de Franse architectuur goed zien; tussen de 13e en 17e eeuw werden er diverse delen aangebouwd, waardoor het kasteel vandaag de dag verschillende stijlen heeft.
Loire à Vélo trein
In Blois stap ik in de La Loire à Vélo trein, die rijdt van Orléans naar Le Croisic. Vind je bepaalde etappes van de Loire à Vélo fietsroute interessanter dan andere? Dan kun je met gemak een deel met de trein afleggen. In de Loire à Vélo trein zijn het hele jaar door 33 plekken voor fietsen beschikbaar. In de zomermaanden kunnen er zelfs dubbel zo veel fietsen mee. Zit je precies rond lunchtijd in de trein? Haal dan iets lekkers bij Boulangerie Marlau aan de overkant van het station. Té lekkere belegde broodjes vind je hier! Ik stap in Angers weer uit voor het volgende deel van mijn Loire à Vélo avontuur, de fietsroute van Angers naar Nantes.