Eiffeltoren fotograferen, tips voor nét even andere foto’s
De Eiffeltoren is een van de meest gefotografeerde bouwwerken van Parijs. Niet zo gek natuurlijk, want hij is prachtig! Toch zie je veel mensen dezelfde soort foto’s maken. Liefst foto’s waar de Eiffeltoren van top tot teen op staat, met niets op de voorgrond. En dat is jammer, want foto’s van de trots van Parijs kunnen best een beetje spannender. Tijd om de artistieke rebel in jezelf te ontdekken en de Eiffeltoren op een minder standaard te fotograferen! Laat de traditionele aanpak los en ga op zoek naar onverwachte hoeken, andere perspectieven en leuke doorkijkjes.
- Zoek mooie doorkijkjes om de Eiffeltoren te fotograferen
- De Eiffeltoren fotograferen met objecten op de voorgrond
- Vanuit een ander perspectief de Eiffeltoren fotograferen
- Fotografeer de Eiffeltoren in verschillende lichtomstandigheden
- Mag je de Eiffeltoren met lichtjes aan fotograferen?
- Zet andere gebouwen samen met de Eiffeltoren op de foto
- Voeg een menselijk element toe aan je foto van de Eiffeltoren
- Vanuit omliggende straten de Eiffeltoren fotograferen
- Plannen voor een volgend bezoek aan Parijs
Zoek mooie doorkijkjes om de Eiffeltoren te fotograferen
Ik hou van doorkijkjes. Doorkijkjes laten veel tot de verbeelding over, doordat je niet alles ziet. Foto’s van doorkijkjes hebben vaak weinig scherptediepte, waardoor het allemaal een stuk sfeervoller wordt. Je vraagt je af wat je precies op de voorgrond is; je ziet het door de onscherpte niet altijd goed. En dan vul je dat voor jezelf in. Leuk toch? Zo kan het zijn dat iedereen een foto nét even anders ziet. Doorkijkjes zijn mooi in zowel kleur als in zwartwit. Lekker contrastrijk of juist met zachte tonen, om het beeld wat romantischer te maken. Mét filter of zonder; je kunt de sfeer creëeren die je zelf mooi vindt.
De Eiffeltoren fotograferen met objecten op de voorgrond
Geen doorkijkjes in de buurt maar wel bepaalde losse objecten? Of bijvoorbeeld planten of bloemen? Dan kun je helemaal los, zeker met bloemen. Varieer met je diafragma opening om te kijken welke scherptediepte je het mooist vindt. Zelf vind ik 2.8 altijd mooi met iets op de voorgrond. De Eiffeltoren heeft zo’n specifieke vorm dat je altijd blijft zien dat het de Eiffeltoren is, hoe onscherp hij ook is. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om de bloemen onscherp in beeld te brengen en de Eiffeltoren juist scherp. Ook fietsers zijn leuk om op de voorgrond te fotograferen, of bijvoorbeeld de hop-on-hop-off bus. Misschien niet altijd het mooiste plaatje maar voor verschillende doeleinden wel heel toepasselijk (bijvoorbeeld een artikel over Parijs).
Vanuit een ander perspectief de Eiffeltoren fotograferen
Waarom de Eiffeltoren alleen maar recht van voren fotograferen? Het is gaaf om er juist eens onder te duiken. Zorg ook hier weer dat je iets op de voorgrond hebt. Of juist niet, als je van industriële foto’s houdt. Mooi ook in zwartwit! Grappig gegeven bij de Eiffeltoren is dat welke hoek je ook pakt en welk detail je ook fotografeert, nagenoeg iedereen zal zien dat het om de Eiffeltoren gaat. Zó herkenbaar zijn het materiaalgebruik en de structuur!
Fotografeer de Eiffeltoren in verschillende lichtomstandigheden
De Eiffeltoren lijkt de hele dag door te transformeren door het licht en elke lichtsituatie creëert een geheel eigen sfeer. Zo kun je fotograferen bij zonsopkomst wanneer de stad ontwaakt of juist tijdens zonsondergang om mooie, warme kleuren vast te leggen. Is het licht in de ochtend niet zo mooi op de kant die jij wilt fotograferen? Kom dan later op de dag terug, of zoek een ander standpunt.
Mag je de Eiffeltoren met lichtjes aan fotograferen?
Het auteursrecht op de Eiffeltoren verliep in 1993, 70 jaar na de dood van architect Gustave Eiffel. Van de Eiffeltoren mag je dus zoveel foto’s maken en (ook commercieel) gebruiken als je wilt. Wat eigenlijk niet mag, is de Eiffeltoren met lichtjes aan fotograferen en deze beelden verspreiden of vermeerderen. De in 1985 aangebrachte verlichting wordt namelijk als een kunstwerk beschouwd en op dit kunstwerk rust auteursrecht. Naar mijn weten is er nog nooit iemand vervolgd voor het (bijvoorbeeld) op social media plaatsen van een foto van de Eiffeltoren met lichtjes aan. Maar omdat ik het zelf ook echt niet tof vind als het auteursrecht op mijn foto’s geschonden wordt plaats ik bewust geen foto van de Eiffeltoren met lichtjes aan in dit artikel.
Zet andere gebouwen samen met de Eiffeltoren op de foto
Andere gebouwen op de foto zetten samen met de Eiffeltoren kan ook voor heel verrassende beelden zorgen. Zo kun je gebouwen treffen die qua kleur goed matchen, of die juist heel afwijkend zijn. Kan allebei heel mooi zijn! Gebouwen hoeven er ook niet altijd helemaal op te staan; een gedeelte van een gebouw kan al een heel gaaf resultaat geven. Ga op zoek naar een heel modern gebouw in één van de omliggende straten rondom de Eiffeltoren of zoek het juist in de historische hoek. Je kunt er zo maar uren mee bezig zijn, op zoek naar het perfecte plaatje.
Voeg een menselijk element toe aan je foto van de Eiffeltoren
Er zijn natuurlijk altijd veel mensen bij de Eiffeltoren te vinden. Heerlijk om ergens te gaan zitten en te kijken naar alle mensen die zich vergapen aan het zicht op de Eiffeltoren. Soms kun je ze mooi onherkenbaar op de foto zetten, waardoor je ineens een veel persoonlijker beeld hebt. Verliefde stelletjes, vriendengroepjes, straatartiesten, verkopers… het geeft je beeld een menselijk tintje!
Vanuit omliggende straten de Eiffeltoren fotograferen
In omliggende straten kun je zoeken naar plekjes die een mooi zicht geven op de Eiffeltoren. Het contrast is vaak heel gaaf, met de typische Franse bouwstijl aan beide kanten van de straat. Hierdoor lijkt de Eiffeltoren soms als verrassend element uit het niets op te doemen. Er zijn meerdere straten waar je dit soort foto’s kunt maken. Neem gewoon lekker de tijd om in de buurt van de Eiffeltoren rond te lopen door verschillende straten. Hou eventueel Google Maps bij de hand, daar kun je ook goed zien welke straten in het verlengde van de Eiffeltoren liggen.
Plannen voor een volgend bezoek aan Parijs
Ik had meteen na mijn laatste bezoek aan Parijs alweer ideeën voor een volgende keer. Ik zou bijvoorbeeld nog veel meer en veel langer willen rondlopen in de buurt van de Eiffeltoren, maar ook bij het Louvre en bij de Arc de Triomphe. Op zoek naar mooie doorkijkjes en naar straatbeelden met de deze bijzondere bouwwerken op de achtergrond. Wil je eerst tips van een kenner? Dan is het een aanrader om een Baja Bikes fietstour te boeken in Parijs. Een Nederlandstalige gids laat je de mooiste plekjes zien die je daarna eventueel op eigen gelegenheid weer kunt opzoeken.
Nooit in Parijs geweest en wil je ook foto’s van de Eiffeltoren die net even anders zijn? Daag jezelf dan uit als je Parijs bezoekt en laat je creativiteit de vrije loop. Doe eens heel anders dan anders; speel met lijnen, texturen en contrasten om een boeiend beeld te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos en Parijs wacht op jouw unieke en originele interpretatie van de Eiffeltoren :-)