Doorkijkjes fotograferen; zo maak je foto’s spannender
Wil je jouw reisfoto’s spannender maken? Ga op zoek naar doorkijkjes. Denk niet meteen aan poortjes, ramen of gaten in een muur waar je doorheen kunt fotograferen, maar aan objecten die je op de voorgrond van je beeld kunt gebruiken. Bloemen, takjes en bladeren zijn perfecte objecten die je kunt gebruiken om een foto meer diepte te geven. Maar ook auto’s, muren, mensen of meubels kunnen je goed helpen. Eigenlijk zijn er mogelijkheden in overvloed!
Onmisbaar: een groot diafragma of een zoomlens
Lichtsterke lenzen (f/2.8 en lichtsterker) zorgen voor een mooie onscherpte. Deze onscherpte kan versterkt worden door het gebruik van een zoom. Hoe meer een lens is ingezoomd, hoe onscherper bepaalde delen in je foto. Heb je een zoomlens met veel bereik maar is deze niet zo lichtsterk? Dan kun je nog steeds een mooie onscherpte creëeren door lekker veel in te zoomen.
Fotograferen in de diafragma voorkeuze stand (A stand of AV stand)
Om een mooie onscherpte in je beeld te krijgen bij een doorkijkje is het van belang om een zo groot mogelijk diafragma in te stellen, denk aan f/2.8 of groter. Is f/4.0 jouw grootste diafragma? Hou dan dit aan. Om ervoor te zorgen dat je camera niet zelf het diafragma gaat bijstellen is fotograferen in de A-stand (diafragma voorkeuze) een must. Je kiest hierbij zelf het diafragma getal (hoe lager het getal, hoe groter het diafragma). Je camera stelt dan de sluitertijd in zodat je beeld goed belicht wordt. Probeer je ISO altijd zo laag mogelijk te houden. Kiest je camera een sluitertijd die te lang(zaam) is om goed uit de hand te fotograferen? Stel dan je ISO hoger in. Hierdoor kan je camera een snellere (kortere) sluitertijd pakken terwijl jij gewoon fotografeert met je grootste diafragma.
Ga bij landschappen op zoek naar bladeren
Ik hou van bladeren, zeker in de herfst. Gele en rode bladeren zorgen voor een mooi warm beeld en zijn dé perfecte objecten voor een sfeervol beeld. Heb je een zoomlens? Experimenteer dan met je brandpuntafstand. Maak een paar foto’s achter elkaar waarbij je verschillende afstanden instelt. Je zult snel zien dat de bladeren steeds onscherper worden, hoe verder je inzoomt. Om te zien wat je diafragma precies doet kun je ook eens kiezen voor f/8.0: zoek de verschillen! Vergeet hem daarna niet heel snel weer terug te zetten naar je grootste diafragma. Overigens zijn niet alleen herfstbladeren mooi, ook groen blad kun je goed gebruiken. Over het algemeen krijg je met groene bladeren wat frissere beelden dan met herfstbladeren.
Staan er mensen in de weg? Gewoon laten staan!
Irriteer je je aan mensen die “in de weg” staan als je een foto wilt maken? Zonde van je energie. Laat de mensen onderdeel uitmaken van je beeld en creëer op deze manier meer diepte. Vooral het schoudergedeelte en een deel van het hoofd doen het goed, omdat je hierdoor goed kunt zien dat het om mensen gaat. Zo’n beeld komt ook nog eens behoorlijk overeen met hetgeen we met eigen ogen zien, wij kijken immers ook geregeld mee over de schouder van iemand anders.
Ga in steden op zoek naar muren en koopwaar
In een stad is het fotograferen van doorkijkjes één groot feestje. Ik ben dan zelf continue op zoek naar mooie objecten die ik kan gebruiken voor mooie onscherpte in mijn foto’s. Het gebeurt echter geregeld dat ik denk “mwah, dit werkt niet”. De contouren van een object zijn dan bijvoorbeeld te hard (gebeurt vaak bij donkere objecten), waardoor het alleen maar afbreuk doet aan de foto. Iets met een lichte kleur op de voorgrond vind ik zelf vaak het mooist; hierdoor krijg je vaak een dromerig effect. Tenzij je natuurlijk in een donkere omgeving bent, dan werkt donker vaak toch het best.