Een dagje naar de Waddenkust van Friesland
We zijn er als Nederlanders maar wat trots op, op het Waddengebied. We trekken graag naar de eilanden, of het nu in de zomer is, of in een andere tijd van het jaar. Ieder seizoen heeft op de Waddeneilanden iets moois te bieden! Maar wist je dat langs de kust van het vasteland, grenzend aan de Waddenzee, ook veel te ontdekken valt? Ik ga er een dagje op pad en ik kan je vertellen: een dagje naar de Waddenkust van Friesland is een dikke aanrader.
Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed
In 2009 kreeg de Waddenzee een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dik verdiend, deze zee is namelijk het grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten ter wereld. Tijdens eb vallen grote delen hier droog, terwijl de natuurlijke processen gewoon doorgaan. En dat is bijzonder. In het gebied vind je naast zandplaten en mosselbanken, slikken, zoutmoerassen en getijdengeulen die zich met water vullen als het vloed wordt. Langs de kust liggen kwelders, stranden en duinen. Vogels komen maar al te graag overwinteren in het gebied en ook in het broedseizoen is het in het Waddengebied een drukte van jewelste. Een feestje voor de fervente vogelspotter.
De Waddenkust van Friesland en Groningen
De Waddenkust in het noorden van Nederland is vele kilometers lang. Het Friese gedeelte van de Waddenkust strekt zich uit van de Afsluitdijk tot aan het Lauwersmeer. De Groningse Waddenkust reikt van het Lauwersmeer tot aan Oldambt. Hier houdt de Nederlandse Waddenkust op en neemt Duitsland het over. Het laatste stukje Waddenkust vinden we in het zuiden van Denemarken, tot aan Esbjerg.
Wat te doen tijdens een dagje Friese Waddenkust?
Het mag duidelijk zijn dat de natuurliefhebber in het Waddengebied helemaal op zijn plek is. Wat je allemaal kunt doen aan de Waddenkust van Friesland, naast genieten van al het natuurlijk schoon om je heen? Dat lees je hieronder!
Wadlopen met een gids
Misschien is wadlopen meteen het eerste waar je aan denkt, als activiteiten in het Waddengebied ter sprake komen. En dat is wel goed, want het is iets wat je eigenlijk niet zou mogen overslaan bij een bezoek aan de Waddenkust. Wadlooptochten kun je starten vanaf verschillende plekken langs de kust. Ik maak een miniwadlooptocht bij Paesens-Moddergat met Stichting Oan ‘e dyk. Gids Harm-Jan leidt ons langs de rand van natuurreservaat Paezumerlannen de drooggevallen bodem van de Waddenzee op. We hebben geluk met een flauw windje, zeer aangename temperaturen en een zonnetje, iets wat volgens Harm-Jan best bijzonder is in maart. Hij vertelt ons alles over het leven in de Waddenzee en laat ons zien welke schelpdiertjes er achter blijven in de zeebodem als het zeewater weg trekt. Het enthousiasme spat er vanaf, wat is deze man een geboren verhalenverteller!
Check de mogelijkheden voor een wadlooptocht met gids van Stichting Oan ‘e dyk
Wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer
Het Lauwersmeer ligt deels in Friesland en deels in Groningen. Het meer vormt samen met het er omheen liggende gebied het 60 km² grote Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer ontstond nadat in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten in verband met veiligheid. Sindsdien heeft het gebied zich op een heel eigen manier ontwikkeld. Je vindt in het dit nationale park bossen, moerassen en uitgestrekte waterpartijen.
In Nationaal Park Lauwersmeer kun je mooie wandelingen maken. Ik loop een deel van het 4,5 kilometer lange WasWadPad; een zeer leerzame wandeling voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Tijdens de wandelingen kom je verschillende plekken tegen met informatieborden, die elk op een heel andere manier neergezet zijn. Deze wandeling brengt je ook langs de nieuwe uitkijktoren De Reiddomp. Twee vliegen in één klap dus! Parkeren voor deze wandeling kan bij Natuurlijk Kollumeroord.
De Reiddomp, nieuwe uitkijktoren bij het Lauwersmeer
Een prachtige plek om met zonsopkomst óf met zonsondergang te zijn is De Reiddomp, een nieuwe uitkijktoren. De 25 meter hoge Reiddomp staat aan de zuidkant van het Lauwersmeer, langs de noordelijke rand van het Diepsterbos. Vanaf de uitkijktoren heb je weids uitzicht; je kunt je een beetje voorstellen wat vogels zien in dit gebied. Vergeet niet op weg naar boven even te stoppen bij de informatieborden. Na het lezen van de teksten en het bekijken van de tekeningen weet je ineens veel meer over de flora en fauna in het gebied.
Check alle bezienswaardigheden en mogelijkheden in Nationaal Park Lauwersmeer
Terp fan de Takomst
Biij het dorp Blije is een vrij nieuwe bezienswaardigheid: de Terp fan de Takomst. Terpen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Friesland. De aangelegde verhogingen in het landschap zorgden eeuwenlang dat mens en huis veilig bleven voor hoogwater. De hoogte van terpen varieerde; soms was een terp maar 1 meter hoog, soms wel 8 meter. Soms stond er 1 huis op een terp, soms een hele gemeenschap inclusief kerk. Om de terp in het algemeen niet te vergeten en een link te leggen naar het heden ontstond het idee voor de Terp fan de Takomst. De terp ligt buitendijks aan de rand van de kwelder. Het is een plek geworden waar je terecht kunt om één te zijn met de natuur. In de zomer vinden er festiviteiten plaats en ook wordt de terp gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Een multifunctionele plek dus.
Leuke plaatsen en steden langs de Friese Waddenkust
In het noorden van Friesland, dichtbij de Waddenkust, vind je vele leuke plaatsen en steden. De Elfsteden zullen als eerste naar voren komen. Onder meer Harlingen, Workum, Franeker, Leeuwarden en Dokkum zijn interessant om te bezoeken. Hier vind je historische bezienswaardigheden, een leuk centrum, mooie waterpartijen en gezellige restaurants. Hou je van een sportieve uitdaging? Dan zijn er verschillende wandelroutes en fietsroutes die de verschillende steden en dorpen aandoen. Het is zelfs mogelijk om de Elfstedentocht op de fiets af te leggen!
Overnachten aan de Friese Waddenkust
Wil je niet maar voor een dagje naar de Waddenkust maar er een nachtje of zelfs voor langere tijd verblijven? Dan zijn er mooie overnachtingsmogelijkheden. Of je nu in een huisje wilt overnachten of in een trekkershut, in een hotel of op een park. Voor ieder wat wils!
It Dreamlân in Kollumerpomp
It Dreamlân in Kollumerpomp is een erkend natuurkampeerterrein. Maar naast veel mooi gelegen kampeerplekken met weids uitzicht heeft It Dreamlân ook een prachtige groepsaccommodatie. Je kunt hierin verblijven met een groep van maximaal 20 personen. De accommodatie bestaat uit vier aparte woonhuizen. Ben je met een groep en wil je je even terugtrekken? Dan kan dat in je eigen huis. Wil je de gezelligheid opzoeken? Dat kan in de gezellige gezamenlijke ruimte. In de zomermaanden zijn deze huizen afzonderlijk van elkaar te huur. Ook voor fietsers op doortocht is It Dreamlân een leuke plek om de nacht door te brengen. Er staan twee mooie tiny houses op het terrein die uitkijken over het weide landschap.
Check de mogelijkheden bij It Dreamlân in Kollumerpomp
Het Lage Noorden in Marrum
Creatievelingen onder ons zijn helemaal op hun plek bij Het Lage Noorden in Marrum. Een bijzondere plek waar kunstenaars en creatieve mensen kunnen werken. Je hoeft niet creatief te zijn om hier langs te komen: Het Lage Noorden is ook een gezellige ontmoetingsplek. In de kantine kijk je je ogen uit, wat je hier ziet is een en al vintage en retro. Je kunt iets lekkers eten, kunstenaars bezoeken en de voedersilo beklimmen die tot uitkijktoren is omgebouwd. Als je hier dan nog steeds niet weg wilt kun je blijven overnachten in een van de mooie accommodaties.
Check de mogelijkheden bij Het Lage Noorden in Marrum
Landal Esonstad in Anjum
Aan de westkant van het Lauwersmeer, in Anjum, ligt Landal Esonstad. Het lijkt een stadje op zich, met huisjes en appartementen in Oudfriese stijl. Naast de bekende faciliteiten die Landal biedt heeft Esonstad veel water en heeft het een open vaarverbinding naar het Lauwersmeer. Een super leuke plek om te verblijven in de zomer, maar ook in de winter is het er knus!
Check de mogelijkheden bij Landal Esonstad in Anjum