Een bezoek aan het dorp Châteauneuf-du-Pape

Een aantal jaren geleden bezocht ik verschillende plekken in Vaucluse en ik was meteen verliefd. De mooie dorpen, de sfeer, het eten, de aardige mensen… wat een fijne regio! Hoog tijd om terug te keren voor het ontdekken van nog meer moois. Dit keer breng ik een bezoek aan de stad Orange én aan Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape ligt in de gelijknamige wijnstreek in het Rhônedal, tussen Avignon en Orange. Het pittoreske dorp heeft ongeveer 2000 inwoners en is een wirwar van middeleeuwse straatjes en steile steegjes met veel trappen. Je vindt er mooie pleintjes, knusse terrassen onder platanen, gezellige restaurants en natuurlijk verschillende plekken waar je wijn kunt proeven.

Château des papes

Wat meteen opvalt als je komt aanrijden bij Châteauneuf-du-Pape is de kasteelruïne die schittert op de heuvel bovenin het dorp. Het kasteel werd aan het begin van de 14e eeuw gebouwd als zomerresidentie van de paus, die buiten de zomermaanden om in Avignon zijn thuisbasis had. In de 15e eeuw vertrok het pausdom naar Rome en kwam het kasteel er verlaten bij te staan. In de eeuwen erna werd het kasteel gebruikt tijdens godsdienstoorlogen, het had immers een goede strategische ligging. De Duitsers bouwden het kasteel in de Tweede Wereldoorlog om tot wapendepot en luchtafweerobservatiepost. Na de komst van de geallieerden in de Provence (augustus 1944) bliezen de Duitsers de hele noordelijke gevel op.

Tekeningen op informatieborden geven je een goed beeld van hoe het kasteel er ooit uit heeft gezien. Ook al is er niet veel van over, het is nog steeds een indrukwekkend bouwwerk. Vanaf deze plek bovenop de heuvel kijk je mooi uit over het dorp Châteauneuf-du-Pape, over de omliggende wijngaarden én heb je zicht op een deel van de Rhône (rivier). Vanuit een bepaalde hoek zie je zelfs in de verte het beroemde Palais des Papes in Avignon liggen.

Chateau des papes

Wat zeker zien in Châteauneuf-du-Pape?

Neem al struinend door Châteauneuf-du-Pape zeker een kijkje in L’église Notre-Dame de l’Assomption, een kerk uit de 11e eeuw. Recht tegenover de kerk ligt Rue de l’Eglise. Het smalle straatje valt meteen op door de poort, waar bovenop een woning is gebouwd. Het pad loopt naar beneden af en hier dankt de straat zijn bijnaam Rompe Cul aan; blijkbaar hebben er door de eeuwen heen vele valpartijen plaatsgevonden. Op Place du Portail vind je een aantal gezellige terrasjes en hier kun je tevens de Grande Fontaine de Châteauneuf-du-Pape bekijken, de belangrijkste fontein in het dorp die naar verluidt al aanwezig was aan het begin van de 17e eeuw.

Wijn uit Châteauneuf-du-Pape

Het wijngebied van Châteauneuf-du-Pape beslaat ongeveer 3.200 hectare en de wijn die hier wordt geproduceerd behoort tot de meest prestigieuze Franse wijnen. Het zijn vooral krachtige, complexe rode wijnen die hier vandaan komen. De belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt zijn Grenache, Syrah en Mourvèdre, hoewel Cinsault en Counoise ook worden gebruikt. Sinds 1936 krijgt wijn uit de regio het label Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), een keurmerk dat de herkomst van de wijn (uit deze regio) garandeert.

Opvallend in de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape zijn de Galets roulés; grote ronde keien die de bodem bedekken. De keien worden warm in de zon, houden deze warmte vast en geven dit ‘s nachts af aan de wijnstokken, wat gunstig schijnt te zijn voor de rijping van de druiven. Dit proces zorgt eveneens voor een “steenachtige” smaak; een van de kenmerken van wijnen uit deze regio.

Wijn proeven in Châteauneuf-du-Pape

De beste manier om kennis te maken met wijn uit Châteauneuf-du-Pape is natuurlijk bij een heerlijk diner. Nu ben ik geen grote drinker, maar een goed glas wijn bij een mooi gerecht kan ik zeker waarderen. En ik moet je zeggen, de witte wijnen die ik geserveerd krijg bij de verfijnde gerechten in Restaurant des Fines Roches vind ik echt overheerlijk! Een dag later proef ik nog een aantal rode wijnen in Vinothèque middenin het dorp. Een bijzondere plek in een grot waar voorheen dieren werden gehouden, die een paar jaar terug werd omgebouwd tot locatie waar Châteauneuf-du-Pape wijnen worden gepromoot. Een andere bijzondere wijnkelder is Cave du Verger des Papes, in eigendom van het hieronder genoemde restaurant Le Vergier de Papes. Je kunt hier eveneens wijn proeven, mooie opgeslagen wijnen bekijken en achterin de grot is een ruimte te zien waar de Romeinen met de voet druiven persten.

Goede restaurants in Châteauneuf-du-Pape

Restaurant des Fines Roches, hierboven al genoemd, is een absolute aanrader wanneer je in Châteauneuf-du-Pape op niveau wilt eten. Mooie gerechten op de menukaart, plaatjes van opgemaakte borden met echt goede bijpassende wijnen. Bij mooi weer kun je hier buiten dineren op het terras, onder parasols, met zicht op de wijngaarden.

Le Vergier de Papes kan ik aanraden voor een goede en gezellige lunch. Het restaurant ligt net onder de kasteelruïne en heeft een groot terras; gegarandeerd een prachtig uitzicht dus door de hoge ligging. Helaas waait de mistral enorm tijdens mijn bezoek en lunch ik binnen. Zeker geen straf, want binnen is de setting mooi en er hangt een fijne sfeer. Vergeet na een lunch of diner bij Le Vergier de Papes niet om nog even de hierboven genoemde wijnkelder (cave) binnen te lopen.

Overnachten in Hostellerie du Château des Fines Roches

Ik overnacht tijdens mijn bezoek aan Châteauneuf-du-Pape in Hostellerie du Château des Fines Roches, een kasteel gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Het ligt middenin de wijngaarden en beschikt over 11 kamers, die allemaal op een andere manier zijn ingericht. Zo beschikt de kamer waarin ik slaap over een grote, klassieke badkamer met losstaand bad en over een douche in een van de torentjes van het kasteel. Een bijzondere gewaarwording om daar te douchen, met zicht op de wijnranken!

Hostellerie du Chateau des Fines Roches Chateauneuf du pape Vaucluse Reislegende

Workshop bonbons maken bij Chocolaterie Castelain

Wijn, wijn en nog eens wijn… logisch in een omgeving als deze. Toch is even iets anders is ook wel leuk. Ik neem een kijkje bij Chocolaterie Castelain, waar een medewerker laat zien hoe bonbons op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Interessant om te horen welke weg cacao aflegt voor er daadwerkelijk chocolade van wordt gemaakt. Het is een feestje om in de grote winkel rond te lopen. De chocolaterie heeft een groot assortiment en je zou van alles wel iets mee willen nemen naar huis. Een aanrader om hier even naar binnen te stappen wanneer je Châteauneuf-du-Pape bezoekt.

Fietsen langs de Rhône

De omgeving van Châteauneuf-du-Pape kun je goed ontdekken op de fiets. Ik fiets met Orange Bike een gedeelte van de ViaRhôna, een fietsroute die start in het Zwitserse Genève en eindigt bij de Middellandse Zee. De route is ongeveer 850 kilometer lang; ik fiets hiervan maar een kleine etappe. Een deel van mijn fietsroute ligt langs de Rhône rivier maar de Mistral is ontzettend sterk; de gids leidt ons daarom ook dwars door uitgestrekte wijngaarden en door dichte bosjes, waar de wind minder aanwezig is. Het fietsen langs de Rhône is heel fijn. Het fietspad is geasfalteerd en ontzettend breed. Fiets je twee aan twee dan hoef je bij tegenliggers niet achter elkaar te fietsen.

Via Rhona fietspad Reislegende

Passerelle de l’Oiselay Via Rhôna

Onderweg neem ik nog een kijkje bij de Passerelle de l’Oiselay Via Rhôna, een nieuwe brug over de Rhône rivier die het voor mensen uit deze regio een stuk gemakkelijker maakt om te voet of op de fiets Avignon te bereiken.

Passerelle de l Oiselay Via Rhona Reislegende

Combineer een bezoek aan Châteauneuf-du-Pape met andere mooie plekken in de Vaucluse

Een bezoek aan Châteauneuf-du-Pape is heel goed te combineren met andere mooie dorpen en steden in de Vaucluse. Denk aan de bekende bergdorpjes in Luberon: Ménerbes, Gordes, Lacoste en Oppède-le-Vieux, ideaal om hier op een elektrische fiets naartoe te rijden. Liever steden bezoeken? Kijk dan eens naar Cavaillon, Avignon en Orange. Overigens is het onder de Vaucluse gelegen Aix-en-Provence ook een aanrader; in het oude centrum van deze stad waan je je even terug in de middeleeuwen.

Hoe kom je in Châteauneuf-du-Pape?

De fijnste manier om Vaucluse te ontdekken is met de auto als je het mij vraagt. Ga je voor langere tijd deze kant op? Neem dan lekker je eigen auto mee; de afstand van Utrecht naar deze regio is ongeveer 1100 kilometer.

Een andere goede optie is om te vliegen naar Marseille en hier een auto te huren. Zelf kies ik altijd voor de all-in service van Sunny Cars, hierdoor ben je bij het huren van een auto voor alles verzekerd.

Een derde optie is de trein pakken naar Vaucluse. Ideaal als je de regio bijvoorbeeld met eigen fiets wilt gaan ontdekken, deze kun je namelijk meenemen in de trein. Neem je geen fiets mee maar vind je het wel fijn om op een duurzame wijze in Vaucluse te komen? Dan kun je ook met de trein reizen en ter plaatse een auto huren. Zelf reis ik met de Eurostar naar Parijs, waar ik overstap op de TGV naar Orange. Om 07.11u vertrek vanuit Amsterdam, om 15.15u op de plek van bestemming. Het lijkt misschien lang, maar voor m’n gevoel ben ik binnen mum van tijd op mijn eindbestemming!


Chateauneuf du Pape fotoprint aan de muur
Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button