Bulbjerg, 47 meter hoge klif in het noordwesten van Jutland
Denemarken is een land met overwegend vlakke landschappen. Maar in het noordwesten van Jutland is dat net even anders. Hier vind je Bulbjerg, een indrukwekkende kalkstenen klif van maar liefst 47 meter hoog. Een echte eyecatcher in het vlakke, omringende landschap. Ben je in het Deense Noord-Jutland op vakantie? Ga dan zeker deze plek langs de kust opzoeken voor een stukje Denemarken dat nét even anders is.
Hoe is Bulbjerg ontstaan?
Bulbjerg is ontstaan uit kalksteen dat zo’n 65 miljoen jaar geleden werd afgezet tijdens het late Krijt. In die tijd lag het hele gebied onder water en werden er grote hoeveelheden kalkrijke resten van zeeorganismen en schelpen afgezet. Deze lagen zijn in de loop van miljoenen jaren samengeperst tot kalksteen. Nadat de zeespiegel ging dalen kreeg erosie de vrije hand. Wind, water en ijs hebben het gesteente langzaam afgesleten, waardoor de klif steeds steiler werd. Het harde kalkgesteente is beter bestand tegen erosie dan het omliggende zand en klei. Hierdoor rijst Bulbjerg als een markante rots op uit de kustlijn langs het Skagerrak, het gedeelte van de Noordzee tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden.
Enige vogelklif in Denemarken
Voor broedende zeevogels is Bulbjerg een waar paradijs. De imposante kalkstenen klif is niet alleen de enige vogelklif op het vasteland van Denemarken, maar ook een van de weinige plekken waar jaarlijks honderden drieteenmeeuw paren hun nest bouwen. Ben je een vogelliefhebber? Dan mag je deze unieke plek niet missen, zeker niet tijdens het broedseizoen.
Skarrelit
In de afgelopen miljoenen jaren was Bulbjerg veel imposanter dan nu. Een bewijs hiervan was Skarrelit, een 16 meter hoge rots die in de branding stond. Skarrelit was ooit verbonden met Bulbjerg, maar door jarenlange erosie verdween het tussenliggende kalksteen. Tijdens een krachtige herfststorm in 1978 werd de rots door de golven volledig weggeslagen. Bij laag water zijn de restanten van de voet van deze iconische rots nog steeds zichtbaar (zie foto bovenaan dit artikel).
Bulbjerg in de Tweede Wereldoorlog
Bulbjerg heeft ook een historische kant. In de Tweede Wereldoorlog was de Deense kust onderdeel van de Atlantikwall. De Duitsers bouwden in de rots een bunker die zij gebruikten als luister- en radarpost voor de kanonposities in Hanstholm. In de bunker, die gratis te betreden is, vind je informatie over de geologie van het gebied, over de vogels die hier broeden en over de functie van de bunker tijdens de oorlog.
Rondwandeling bij Bulbjerg
Je kunt makkelijk een kleine rondwandeling maken bij Bulbjerg. Maar, hiervoor moet het wel eb zijn én (liefst) droog weer. Wij parkeren de auto op de parkeerplek en lopen door de duinen links van de rots richting zee. Vanaf deze kant kunnen we tussen het water en de rots door lopen. Zelf zou ik niet langs de rots naar de andere kant lopen als het water dichtbij is en je onder de rots door moet lopen. Kalksteen brokkelt makkelijk af, helemaal als het regenachtig weer is (geweest).
Bunker van Bulbjerg bezoeken
Aan de andere kant van Bulbjerg kijken we eerst bij de vele steenmannetjes. Daarna klimmen we omhoog, naar de bunker. Vanaf hier heb je echt prachtig zicht op de omliggende omgeving. Zeker aan het einde van de dag is het mooi, met laagstaande zon. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de bunker. De teksten, tekeningen en foto’s geven je veel achtergrondinformatie. Via de duinen lopen we weer terug naar de auto.