Bezoek het mausoleum van Moulay Ismail in Meknès

Marokko heeft vier koningssteden waarvan Meknès er een is. Hoewel Meknès minder vaak bezocht wordt dan Marrakech en Fez, is er veel moois te zien. Paleizen, moskeeën, grote pleinen en imposante stadspoorten; je kijkt in Meknès je ogen uit. Een van de indrukwekkende bouwwerken in Meknès is het mausoleum van Moulay Ismail.

Wie was Moulay Ismail?

Moulay Ismail ibn Sharif was een van de meest invloedrijke heersers van Marokko. Hij regeerde van 1672 tot aan zijn dood in 1727 en stond bekend om zijn strenge regime. Zijn bewind zorgde voor een relatief stabiele periode in de Marokkaanse geschiedenis. Na het opzetten van een professioneel leger deed hij er alles aan om de grenzen van het Marokkaanse Rijk te beschermen én uit te breiden, iets wat goed lukte. Hij legde mooie infrastructuren aan in het land en bouwde de meest imposante paleizen, vooral in zijn hoofdstad Meknès. Moulay Ismail legde de basis voor de Alaoui-dynastie, waartoe ook de huidige koning behoort.

Mausoleum van Moulay Ismail

De bouw van het voor Moulay Ismail bestemde mausoleum werd al in 1703 voltooid, zo’n 24 jaar voor zijn dood. Na zijn dood werd hij hier begraven en later werden een van zijn vrouwen en twee zoons bijgezet. Het mausoleum is vandaag de dag niet alleen een rustplaats voor de sultan zelf, maar ook een belangrijk bedevaartsoord voor moslims. Het is een van de weinige bedevaartsoorden die ook bezocht mogen worden door mensen met een ander geloof.

Indeling van het mausoleum

Het mausoleum bestaat uit een ontvangstruimte (binnen), drie open binnenplaatsen, een patio (binnen) en een grafkamer (binnen). Je ziet er een duidelijke mix van traditionele Marokkaanse en Islamitische stijlen terug met versieringen van mozaïek, zelliges en muqarnas. In de binnenruimtes zijn de plafonds versierd en houten delen zijn nagenoeg overal mooi gedetailleerd.

Ontvangstruimte van het mausoleum

Bij het betreden van het mausoleum kom je eerst in een overdekte vierkante ruimte terecht, waar in het midden een achthoekige, met mozaïek beklede fontein staat. De muren zijn rijkelijk versierd met mozaïek en zelliges. De enige doorgang naar de eerste binnenplaats zorgt voor prachtig binnenvallend licht, wat versterkt wordt doordat de overgangsruimte vrij donker is. Aan de linkerkant, een beetje verstopt, is een deur naar de toiletten. Hier is overigens ook echt een mooie gelegenheid voor het wassen van je handen!

Eerste binnenplaats van het mausoleum

Er staan op de eerste binnenplaats een aantal zuilen die zomaar eens afkomstig kunnen zijn van Volubilis. Het is namelijk bekend dat Moulay Ismail in Volubilis nagenoeg alle gebouwen liet afbreken om stenen en zuilen te gebruiken voor de bouw van paleizen, moskeeën en zijn eigen mausoleum in Meknès.

Tweede binnenplaats van het mausoleum

De tweede binnenplaats is sober, net als de eerste binnenplaats, misschien nog wel wat soberder. Er staat hier verder niets, al is de onderzijde van de wanden echt prachtig versierd met mozaïek. Deze delen van mozaïek zijn aan de bovenzijde afgewerkt met muqarnas, dat vervolgens boven de boog van iedere doorgang doorloopt. Het is echt prachtig gedetailleerd!

Derde binnenplaats van het mausoleum

De derde binnenplaats is de grootste van de drie. In het midden staat een fontein die door religieuze mensen wordt gebruikt voor reiniging. Aan beide kanten van de derde binnenplaats is een bogengallerij met drie bogen in de vorm van een hoefijzer. In het midden van de bogengallerij is een mihrab, een islamitische gebedsnis verwerkt.

Binnenruimte met patio en grafkamer

Voor je de binnenruimte betreedt moeten de schoenen uit. Je komt binnen tussen de patio en de grafkamer in. Meteen word je naar het licht getrokken in de rijkelijk versierde patio, waardoor het gedeelte met de tombe extra donker lijkt. In het midden van de patio staat een mooie fontein van marmer op een kleurrijke vloer, die is versierd met mozaïek. Ook hier weer prachtige details, helemaal wanneer je naar boven kijkt, richting het licht. Er is hier veel gebruik gemaakt van muqarnas, waardoor het doet denken aan de Moorse paleizen van Alhambra.

Mausoleum van Moulay Ismail bezoeken

Het mausoleum van Moulay Ismail is dagelijks geopend van 09.00u tot 18.00u, behalve op vrijdag. Entree is gratis en je kunt zo lang binnen blijven als je zelf wilt. Het is overal in het mausoleum toegestaan om te fotograferen. In de overgangsruimte, in patio en in de grafkamer is het verboden om te flitsen.



Marokko voordeur Werk aan de Muur Melissa Peltenburg
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button