15 bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber
Wel eens van de Romantische Straße gehoord? Het is een route door mooie landschappen en langs romantische steden in Beieren, in het zuiden van Duitsland. Rothenburg ob der Tauber is één van de steden langs deze bekende toeristische route. Mensen van over heel de wereld komen naar dit stadje om de middeleeuwse sfeer op te snuiven. Eerst wat meer informatie over de romantische route door Beieren.
- Romantische Straße in Beieren
- Rothenburg ob der Tauber
- 15 bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber
- Stadsmuur (Stadtmauer)
- Klingentor
- Klingentorbastei / St. Wolfgangskirche
- Plönlein
- Siebersturm
- Kobolzeller turm en Kobolzeller Steige
- St.Jakobskirche
- Markusturm u. Röderbogen
- Marktplatz
- Weißer Turm
- Spitaltor en Spitalbastei
- Holzsteg am Spitaltor / Gedeckte Brücke
- Stöberleinsturm en Stöberleinsbühne
- Herrngasse
- Nog meer tips
- De stad verkennen met een gids
- Overnachten
- Parkeren
Romantische Straße in Beieren
De Romantische Straße start bij Würzburg en loopt door naar Füssen, 460 kilometer verderop. Langs de route liggen 29 bezienswaardige plaatsen die stuk voor stuk iets bijzonders te bieden hebben. Kastelen, prachtige landhuizen, middeleeuwse dorpen, wijndomeinen, kunst, cultuur en meer. Aan het einde van de Romantische Straße ligt het beroemde Slot Neuschwanstein, een mooi hoogtepunt om naar uit te kijken wanneer je de route rijdt. De route is overigens niet alleen met de auto af te leggen. Ook fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen op de route en de Romantische Straße afleggen op speciaal hiervoor bestemde fiets- en wandelpaden.
Rothenburg ob der Tauber
Eén van de meest populaire steden langs de route is Rothenburg ob der Tauber. De stad ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de rivier de Tauber. De stad werd rond het jaar 1000 na Christus gesticht door een adellijke heer. Bij een bezoek aan deze plaats is het alsof je terug stapt in het verleden, het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Feitelijk is dat ook zo, want na de Dertigjarige Oorlog (1618–1648) dompelde Rothenburg in een soort diepe slaap en de ontwikkeling stond zo goed als stil. Wellicht is hierdoor zo veel uit die tijd behouden gebleven.
Een Amerikaanse luchtaanval heeft in 1945 bijna de helft van de stad in de as gelegd, maar gelukkig bleef het middeleeuwse centrum een hoop ellende bespaard. In het centrum vind je nu nog steeds een intact zijnde stadsmuur met tientallen poorten en torens. Daarnaast vind je er talloze monumentale panden.
15 bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber
Als we op weg zijn naar Oostenrijk voor een roadtrip door Tirol bezoeken we een aantal plekken in Beieren, waarvan Rothenburg er één is. We lezen dat de plaats erg toeristisch is en hebben echt het idee even snel een kijkje te nemen. Dat pakt echter heel anders uit. Bijna een hele dag vertoeven we in het stadje, omdat er zo veel meer te zien is dan ik dacht. Hieronder zet ik 15 bezienswaardigheden op een rijtje die je wat mij betreft niet zou mogen missen bij een bezoek.
Stadsmuur (Stadtmauer)
Toen Rothenburg in 1172 stadsrechten kreeg begon men met de bouw van de kleine, binnenste stadsmuur. Onder andere de Markusturm en de Weißer Turm zijn hier onderdeel van. De buitenste stadsmuur met een totale lengte van bijna 3,5 kilometer werd aangelegd aan het einde van de 14e eeuw. Er zijn een aantal extra versterkte toegangspoorten met torens er bovenop, zoals Galgentor en Kobolzeller Turm. Hier kun je goed de dubbele muren zien met meerdere poorten achter elkaar. Een klein gedeelte van de stad is niet afgeschermd door een stadsmuur. Op deze plek was eeuwen geleden een groot moerasgebied wat zorgde voor een natuurlijke barrière.
In 1945 werd naast een groot gedeelte van de stad ook een gedeelte van de stadsmuur vernield. Na de oorlog heeft Amerika veel geld gedoneerd voor de wederopbouw van de getroffen delen. Dit is af te lezen aan donorpanelen die op verschillende plekken zijn verwerkt op de stadsmuur.
Vanaf de stadsmuur heb je mooi zicht op de stad. Aan de rand is het ontzettend rustig en op de meeste plekken kom ik niemand tegen. “Hoe bedoel je toeristisch?” is dan ook mijn eerste reactie. Later blijkt dat de concentratie met toeristen op de Marktplatz het grootst is. In de straatjes achter het plein is het weer hartstikke rustig!
Klingentor
De Klingentor had meerdere functies in het verleden. Uiteraard verschafte de poort onder de toren toegang tot het centrum en konden verdedigers indringers goed van bovenaf beschieten. Daarnaast was de Klingentor één van de punten in de stad waar een fontein was. Bewoners van de stad haalden hier hun water waardoor het ook een soort sociale ontmoetingsplaats was.
Klingentorbastei / St. Wolfgangskirche
Loop je onder de Klingentor door dan kom je bij de St. Wolfgangskirche, ook wel Schäferskirche genoemd. St. Wolfgangskirche is door een muur verbonden met de Klingentor en daardoor onderdeel van de vestingwerken. De kerk werd aan het einde van de 15e eeuw gebouwd op de plek waar herders samen kwamen om St. Wolfgang te aanbidden. Van buiten de stadsmuur is de kerk niet als zodanig herkenbaar. Met zijn dikke muren lijkt het eerder op een fort. Binnenin zijn 3 altaren te zien die dateren uit eind 15e eeuw en begin 16e eeuw. De bijnaam Schäferskirche kreeg de kerk in de tijd dat het Schäfer broederschap iedere week een dienst hield in de kerk.
Plönlein
Plönlein is waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje in Rothenburg ob der Tauber en ook het plekje wat de mensen zullen herkennen van Instagram. Plönlein verscheen al meerdere keren in “most instagrammable places” lijstjes. Het is dan ook een prachtig plekje wat erg tot de verbeelding spreekt. Het hoogteverschil in de straatjes, het vakwerkhuis met fontein ervoor en twee torens Siebersturm en Kobolzeller Tor) op de achtergrond. Het is moeilijk om dit niet charmant en fotogeniek te vinden! De naam Plönplein komt van het Latijnse woord “planum”, wat “plat vierkant” betekent.
Siebersturm
Loop je het Plönplein over dan loop je onder de Siebersturm door. Deze toren werd in 1204 gebouwd toen de stad voor het eerst werd uitgebreid. De toren werd tot de 14e eeuw gebruikt om de zuidelijke poort te beschermen. De andere zijde van de Siebersturm mag dan “bekender” zijn door het Plönlein, deze zijde is net zo mooi. Ook hier mooie vakwerkhuizen aan beide kanten van de straat, Spitalgasse.
Kobolzeller turm en Kobolzeller Steige
De Kobolzeller turm ligt iets later dan de Siebersturm en is wat mij betreft één van de meest indrukwekkende plekken hier. Hier zie je echt goed hoeveel er in de middeleeuwen nodig was om een stad te beschermen. Een aantal poorten achter elkaar zorgden voor een goede bescherming bij de ingang van de stad vanuit het Tauber dal. Tussen de poorten in zie je de Kobolzeller Steige, hier kun je overheen lopen richting de Kobolzeller Tor. Een prachtig stukje heel oude stad waar je echt even een stap terug zet in de tijd.
St.Jakobskirche
Halverwege de 15e eeuw werd de grote St. Jakobskirche gebouwd. In de kerk vind je een aantal indrukwekkende altaren. In deze kerk vind je ook het beroemde Heiligblutaltar. Dit houtsnijwerk is gesneden aan het begin van de 15e eeuw en laat het Laatste Avondmaal zien. De prachtige ramen met gebrandschilderd glas in de kerk zijn al meer dan 700 jaar oud. In de kerk is een poort verwerkt, net als bij de St. Wolfgangskirche. Aan poorten geen gebrek in op deze mooie plek!
Markusturm u. Röderbogen
Ook de Markusturm en Röderbogen werden gebouwd als onderdeel van de eerste stadsmuur, aan het begin van de 13e eeuw. In die tijd waren er nog 3 andere officiële wachttorens. Een heel verschil met een paar eeuwen latern, toen de buitenste stadsmuur klaar was. In die tijd waren er wel 70 torens die werden gebruikt om de wacht te houden. Het pand rechts op de foto was in de middeleeuwen het tolhuis. Nu is Romantik Hotel Markusturm gevestigd in het pand, één van de beste hotels in Rothenburg ob der Tauber.
Marktplatz
De Marktplatz is bij toeristen de meest bekende bezienswaardigheid. Al vanaf het begin van de 12e eeuw is dit dé plek om handelswaren te verkopen en te kopen. Door de eeuwen heen zijn er rondom het plein mooie vakwerkhuizen gebouwd. Het plein was perfect voor ontmoetingen, feesten en andere sociale activiteiten. Vandaag de dag is het plein de plek waar je grote groepen met toeristen ziet, die allemaal een gekleurd vlaggetje volgen. Veel groepen bereiken niet eens de eerste straatjes naast het plein, waardoor je de menigte gemakkelijk kunt omzeilen.
Weißer Turm
Ook de Weißer Turm was onderdeel van de eerste stadsmuur. De toren is echter vooral bekend geworden na de Dertigjarige Oorlog, waarin het als startpunt gold van de wandeling over Galgengasse op weg naar de galg bij Würzburger Tor, alias Galgentor. Meteen een verklaring voor de namen. Een teken op straat in de vorm van een galg herinnert nog aan die tijd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Weißer Turm opnieuw opgebouwd nadat hij bij de Amerikaanse luchtaanval werd verwoest.
Spitaltor en Spitalbastei
In het zuiden van de stad werd aan het einde van 14e eeuw een nieuwe poort gebouwd, Spitaltor. De poort werd rond 1600 extra verstevigd door de Spitalbastei, een achtvormig bastion. Het bastion heeft 2 binnenplaatsen, maar liefst 7 poorten en een ophaalbrug. Het is een imposant bouwwerk en je moet het zeker ook even van binnen bekijken. Wanneer je via de zij-ingang (onder de houten brug, zie foto hieronder) het bastion in gaat kun je het helemaal rond lopen. Aan de achterkant kun je er weer uit, waarna je buiten om het bastion kunt lopen naar de houten brug. Een leuk rondje!
Holzsteg am Spitaltor / Gedeckte Brücke
Vanaf de straatkant, naast de hoofdingang van het bastion, kun je richting de overdekte houten brug lopen. De brug brengt je naar de achterzijde van het bastion, waar je via smalle steegjes en trappen achter de poort komt. Wanneer je vanaf de straatkant meteen de trap naar beneden pakt kom je weer onder de houten brug, bij de zij-ingang van het bastion. Je kunt hier een heel stuk langs de stadsmuur lopen richting de Sauturm, de Stöberleinsturm en de Stöberleinsbühne.
Stöberleinsturm en Stöberleinsbühne
Vanuit de Sauturm heb je mooi zicht op de Stöberleinsturm. Richting deze toren loop je langs de achterzijde van de Reichsstadthalle. Volgens de geschiedenisboeken stond de Stöberleinsturm ten tijde van de ommuring van Rothenburg buiten de stad en werd hij later pas ommuurd. Naast Stöberleinsturm ligt de Stöberleinsbühne, een open lucht theater.
Herrngasse
Op Herrngasse staat het oudste stenen gebouw, waar nu het Herrnschlösschen Hotel in gevestigd is. Herrngasse is echt de patriciërs straat van Rothenburg. Een mooie brede straat met aan beide kanten kolossale, statige vakwerkhuizen. Herrngasse komt uit op de Marktplatz. Je vindt hier diverse hotels en mooie winkels. Ereplaatsen zijn weggelegd voor het bekende Weihnachtsmuseum en Käthe Wohlfahrt, de winkel met ’s werelds grootste collectie traditionele Duitse kerstdecoraties.
Nog meer tips
Er zijn hier nog zó veel meer dingen te doen en te zien. Eigenlijk is een dag gewoon niet genoeg! Zo kun je nog een kijkje nemen in Rothenburgs Burggarten. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Tauber vallei en kun je overblijfselen bekijken van de Stauferburg, het voormalige kasteel. Ook de Burgtor, die toegang geeft tot de tuinen, is indrukwekkend.
Vergeet vooral niet om de beroemde Rothenburger Schneeballen te proeven. Deze lekkernijen van zanddeeg worden hier al zeker 3 eeuwen lang gemaakt en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en groottes. Lees hier meer over Rothenburger Schneeballen. Aanraders wat betreft restaurants zijn naar onze mening Alter Keller en restaurant Roter Hahn.
De stad verkennen met een gids
Liever een gids die je meeneemt langs alle mooie plekken? Dat kan. Een groot voordeel is dat je meteen veel achtergrond informatie krijgt. Een gids weet altijd zó veel meer te vertellen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door het oude stadscentrum van de stad. Een heel ander beeld van Rothenburg krijg je met een 1 uur durende wandeling met de Night Watchman. Hij vertelt in het donker duistere verhalen terwijl hij lantaarns in de straten aan steekt. Ook vanuit andere steden worden dagtours aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld een dagtour vanuit Frankfurt boeken, waarbij je Rothenburg ob der Tauber én de mooie stad Heidelberg bezoekt.
Overnachten
Wil je hier een aantal dagen doorbrengen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het huren van een particuliere woning in plaats van een standaard hotelkamer, voor een meer authentieke ervaring. Platformen zoals onder meer Rentola bieden een unieke kans om jezelf onder te dompelen in de cultuur en meer mee te krijgen van dagelijkse leven in deze middeleeuwse stad.
Parkeren
Parkeren in Rothenburg kan op diverse plekken net buiten de stadsmuren. Wij parkeren de auto op P4 en lopen meteen via de stadsmuur richting Klingentor. Bij Klingentor zelf ligt P5. Voordeel van hier parkeren is dat je de stadsmuur helemaal af zou kunnen lopen naar Spitaltor. Je kunt dan kriskras door het centrum weer terug lopen waarbij je een hoop bezienswaardigheden ziet. Op de meeste parkeerplekken buiten de stadsmuur betaal je €1,10 voor een uur. Na 18.00u is parkeren hier gratis. Voor parkeren binnen de stadsmuur ben je over het algemeen €1,70 kwijt. Ook hier is parkeren na 18.00u gratis (prijspeil zomer 2023).