Ballonvaren in Cappadocië, ervaring en tips
Je kunt veel zien en doen in Cappadocië. Zó veel zelfs, dat je waarschijnlijk keuzes moet maken tijdens je verblijf in dit mooie deel van Turkije. Een activiteit die je echter niet zou mogen overslaan is het maken van een ballonvaart. Luchtballonnen zijn in Cappadocië niet meer weg te denken; bijna iedere ochtend stijgen er tussen de 100 en 150 ballonnen op. Supergaaf om vanaf een dakterras in Göreme de luchtballonnen te fotograferen, maar nog leuker is het om zelf in de mand van een luchtballon te stappen. Ik maak zo’n ballonvaart tijdens zonsopkomst in Cappadocië en in dit artikel vertel ik je er alles over.
- Vroeg opstaan voor je ballonvaart tijdens zonsopkomst in Cappadocië
- Honderden meters boven de grond
- Fotograferen vanuit de luchtballon
- Luchtballon landing; een knap staaltje behendigheid
- Wat kost ballonvaren in Cappadocië?
- 360º video opname van je ballonvaart in Cappadocië
- Wordt ballonvaren wel eens gecanceld?
- Is het koud in een luchtballon?
- Ballonvaart in Cappadocië, een once in a lifetime experience!
Vroeg opstaan voor je ballonvaart tijdens zonsopkomst in Cappadocië
De naam van de activiteit zegt het al: het is de bedoeling dat je je tijdens zonsopkomst honderden meters boven de grond bevindt, in de mand van de luchtballon. Dat betekent vroeg opstaan! Al ligt het er aan in welke tijd van het jaar je in Cappadocië bent. In juni komt de zon namelijk al op rond 05.15u, maar in januari pas rond 08.00u. Ongeveer een uur tot anderhalf uur voor zonsopkomst word je door de aanbieder van jouw ballonvaart opgehaald bij je accommodatie. Wanneer je aan komt bij de ballonnen zijn ze al druk bezig met het startklaar maken. Er wordt gas in de ballon geblazen en de mand wordt aan de ballon bevestigd. Het is een spectaculaire toestand, met al die gevulde ballonnen om je heen die als paddestoelen omhoog lijken te schieten.
Tegen de tijd dat er genoeg gas in de ballon zit is het tijd om in de mand te stappen. Er wordt een trapje naast de mand gezet waardoor het instappen makkelijker is. Er zijn verschillende vakken in de mand, waardoor het gewicht goed verdeeld kan worden. Bij ons gaan er in ieder vak 4 of 5 mensen. Eenmaal in de mand krijg je instructies wat je moet doen bij een onverwachte en/of ruwe landing. En dan gaat het snel, voor je het weet staan er mannen om de luchtballon heen aan touwen te trekken, zodat de mand nog even op de grond blijft. Zodra ze de touwen laten vieren voel je de mand loskomen van de grond. Ontzettend gaaf! Het gaat zó vredig, zó rustig. Het voelt alsof je door de lucht “glijdt”. Niet zo gek dus dat het “varen” wordt genoemd in plaats van “vliegen”.
Honderden meters boven de grond
Het ligt aan de duur van je ballonvaart hoe hoog je uiteindelijk vaart. Over het algemeen varen de aanbieders van goedkopere vaarten korter en lager, waarmee ze gas besparen. Aanbieders van duurdere ballonvaarten stijgen naar grotere hoogten en varen langer. In Cappadocië mogen ze tot een hoogte van 2400 meter varen, afhankelijk van welke dag in de week het is. Ik maak de luxere ballonvaart met Kapadokya Balloons. De luxere versie betekent dat we met minder mensen in de mand staan, dat we langer varen maar ook hoger. Het is goed te zien dat de duur van veel ballonvaarten korter is, veel luchtballonnen blijven heel laag. Wij bevinden ons op eenzame hoogte. Wat een rust en sereniteit… het is echt een te gekke ervaring.
Fotograferen vanuit de luchtballon
Als het gaat om het fotograferen vanuit de luchtballon is het heel persoonlijk wat je fijner vindt. Wil je foto’s maken van die waanzinnige vergezichten waarin de luchtballonnen stipjes lijken? Dan ben je op je plek op een langere vaart. Wil je liever foto’s maken van de luchtballonnen dichtbij de grond? Dan is kiezen voor een kortere vaart wellicht beter. Tijdens mijn ballonvaart merk ik dat ik toch een beetje ongeduldig word als we nog op grote hoogte zijn. Ik zie andere ballonnen al landen en ik kijk juist zo uit naar het fotograferen van luchtballonnen die laag door de valleien varen, dicht langs bijzondere rotsformaties. Toch kan ik niet teleurgesteld zijn, want ik ben echt blij met mijn gemaakte foto’s. Eigenlijk eet ik van twee walletjes. Ik heb fijne, serene beelden van hoog in de lucht maar ook van luchtballonnen die laag boven de grond varen. Het heeft allebei iets, al kun je de laatste beelden natuurlijk ook goed maken vanaf een mooi uitkijkpunt.
Luchtballon landing; een knap staaltje behendigheid
Aan het einde van de vaart varen we minuten lang zó laag dat we steeds denken dat we gaan landen. Keer op keer nemen we de houding aan die we doorkregen bij de start, maar dit blijkt alleen nodig bij een ruwe landing of een noodlanding. De piloot is heel relaxed en zegt dat we gewoon kunnen blijven staan. Zo laag over de grond varen is ook wel weer een bijzondere ervaring; het gevoel van “glijden” is hier nóg meer aanwezig. De spanning loopt op wanneer we richting een auto met aanhanger varen, ik merk dat ik toch een beetje bang ben voor een botsing. Maar van een botsing is geen sprake. Deze piloten zijn zó ervaren dat ze gewoon OP de aanhanger landen. Wauw, wat een vakmanschap! Echt niet normaal. Meteen hangen er een aantal mannen aan touwen rondom de mand, om te voorkomen dat de ballon weer opstijgt. We kunnen op ons gemak uitstappen, er wordt een tafeltje met champagne klaar gezet en er worden certificaten uitgedeeld.
Wat kost ballonvaren in Cappadocië?
De prijzen van ballonvaren in Cappadocië kunnen nogal variëren. Over het algemeen betaal je tussen de 180 euro en de 250 euro per persoon voor een ballonvaart. In de winter zijn de ballonvaarten goedkoper en vind je zelfs aanbiedingen voor de helft van de prijs bij Get Your Guide. Het kan dan zomaar lukken om voor 80 euro een ballonvaart te maken en met een beetje geluk ligt er ook nog eens sneeuw. Tof!
Let vooral in de zomermaanden goed op de prijs en wat je hiervoor krijgt. Vraag na hoeveel mensen er in de mand mee gaan, hoe lang je vaart, hoe hoog en bijvoorbeeld of er na afloop champagne is als je dat belangrijk vindt. Het is ook aan te raden om vooraf na te gaan of een ballon opstijgt vóór zonsopkomst, aangezien de goedkopere vaarten vaak na dit tijdstip pas starten. Over het algemeen geldt toch wel hoe duurder een ballonvaart in Cappadocië is, hoe meer je er voor terug krijgt.
360º video opname van je ballonvaart in Cappadocië
Naast het voordeel van langer in de lucht blijven (bij mij duurt de vaart ca. 5 kwartier) en minder mensen in de mand is er nog iets leuks aan een luxe ballonvaart. Bij de meeste duurdere ballonvaarten gaat er een 360º camera mee. Of je hier nog voor moet bijbetalen is per aanbieder verschillend maar één ding is zeker: het is echt wel heel gaaf om zo’n 360º video opname te hebben van jouw eigen luchtballonvaart in Cappadocië!
Wordt ballonvaren wel eens gecanceld?
Alhoewel je iedere dag een ballonvaart kunt boeken in Cappadocië bestaat de mogelijkheid dat er wordt gecanceld in verband met weersomstandigheden. Gemiddeld gaan de ballonvaarten op 250 van de 356 dagen in het jaar door. In de winterperiode is het weer een stuk wisselvalliger dan in de zomerperiode. Van november tot maart worden dan ook beduidend meer vaarten gecanceld dan in de maanden april tot oktober. Op Balloonscanner kun je bekijken wat het percentage afzeggingen voor ballonvaarten jaarrond is, welke aanbieders er zijn en wat de dagelijkse voorspellingen zijn voor ballonvaren zijn in Cappadocië.
Heb je pech en wordt jouw ballonvaart inderdaad gecanceld? Ga dan iets anders leuks doen. Maak een Jeep tour door het ruige landschap, bezoek een ondergrondse stad of ontdek de authentieke Anatolische keuken. Keuze genoeg!
Is het koud in een luchtballon?
Je zou denken dat het behoorlijk koud is, honderden meters boven de grond. Dat valt echter heel erg mee. Gas geeft veel warmte af; geregeld voelt het alsof er een soort warme gloed over je heen komt. Ook sta je best knus met andere mensen in de mand van de ballon, iets wat ook voor warmte zorgt. Overigens zou je wind verwachten, hoog boven de grond. De luchtballon heeft tijdens het varen echter dezelfde snelheid als de wind, dus die wind voel je helemaal niet. Daarnaast komt de zon op terwijl je vaart en dat zorgt voor… warmte! Je hoeft je dus niet dik in te pakken. Zeker niet in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. In de winter is het misschien een ander verhaal. Wellicht is een goed idee om daar wat informatie over in te winnen mocht je een ballonvaart in de winter maken.
Ballonvaart in Cappadocië, een once in a lifetime experience!
Een aantal jaren geleden maakte ik een ballonvaart in Portugal, ballonvaren is dus niet helemaal nieuw voor me. Wat maakte dat toen veel indruk! Er was maar 1 luchtballon: die van ons. Een heerlijk gevoel, zo helemaal alleen in de lucht met al die waanzinnige vergezichten, boven een uitgestrekt en desolaat landschap. Wat ik toen wel jammer vond was dat je geen luchtballonnen om je heen zag. Wat dat betreft is een ballonvaart in Cappadocië totaal tegenovergesteld. Tientallen luchtballonnen om je heen wat voor sprookjesachtige beelden zorgt tijdens het fotograferen. Onwerkelijk bijna! Kan ik zeggen welke ervaring ik het mooist vind? Nee, zeker niet. Het is juist leuk om het op meerdere plekken mee te maken; met veel luchtballonnen, met een paar en zonder andere luchtballonnen om je heen. Ik hoop het nog eens mee te maken. Op een totaal andere plek weer, voor een totaal andere ervaring!