IJsland

Perlan museum IJsland: must-visit in Reykjavik

Ga je naar IJsland en wil je meer te weten komen over de geologie en de natuur van het land? Breng dan zeker een bezoekje aan het interactieve Perlan Museum in Reykjavik. Met verschillende tentoonstellingen, films, een 8K planetarium en zelfs een ijsgrot gemaakt van echt gletsjerijs is Perlan een van de meest populaire attracties in Reykjavik. Ik vertel je meer over deze bijzondere plek én over mijn bezoek aan het museum.

Perlan, warmwateropslag sinds 1991

Al sinds 1939 is de top van de 61 meter hoge Öskjuhlíð (Öskjuhlíð Hill) in Reykjavik een plek voor warmwateropslag. De eerste warmwatertank werd in 1939 gebouwd en in de daaropvolgende decennia kwamen er vijf extra tanks bij. Eind jaren ‘80 kreeg architect Ingimundur Sveinsson de opdracht voor een nieuw ontwerp. In 1991 werd Perlan geopend: een grote glazen koepel die steunt op zes immense tanks, elk met een capaciteit van ongeveer 4 miljoen liter geothermisch water.

Omgebouwd tot interactief museum Perlan

In 2017 werd Perlan getransformeerd tot een interactief natuur- en wetenschapsmuseum. Hoewel Perlan nu vooral bekend is als museum, wordt de oorspronkelijke functie van de warmwateropslag nog steeds gebruikt. Een aantal van de tanks maken nog steeds deel uit van het systeem dat de stad Reykjavik voorziet van warm water.

Wat is er allemaal te zien in Perlan?

In Perlan kun je op verschillende verdiepingen boeiende tentoonstellingen en films bekijken. Hieronder beschrijf ik de tentoonstellingen, films en ruimtes in Perlan die op mij de grootste indruk maken.  

Forces of Nature

Start je bezoek aan Perlan zeker met de Forces of Nature tentoonstelling, over het ontstaan van IJsland. Hier lees je over de geologische processen die het eiland hebben gevormd. Er is een mooie film over vulkanisme en je leert alles over de werking van tectonische platen. Er zijn veel interactieve displays en educatieve video’s die uitleggen hoe de platentektoniek verantwoordelijk is voor de geothermische bronnen en vulkanen van IJsland. Ook wordt verteld waarom IJsland geologisch gezien een van de meest actieve gebieden ter wereld is. Indrukwekkende voorbeelden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen laten zien hoe deze natuurkrachten het huidige landschap van IJsland hebben gevormd. En hoe ze het eiland nog steeds blijven veranderen.

Perlan museum Forces of Nature Reykjavik Reislegende

Volcano Show

In de zaal Volcano Show wordt op groot beeld een film getoond van de vulkaanuitbarsting in Geldingadalir. In maart 2021 was op deze plek sinds 800 jaar weer een eruptie, op slechts 30 km van Reykjavik. De uitbarsting is waanzinnig mooi in beeld gebracht. Deze vulkaanshow neemt je bijna mee de krater in en volgt de lavastroom die zich in de vallei verspreidde. Het beeld wordt op zo’n manier weergegeven dat je het gevoel hebt zelf dicht bij de vulkaan te staan. Lang leve de techniek van tegenwoordig, want zonder drones zijn dit soort opnames niet mogelijk!

Uitbarsting in Geldingadalir IJsland

Perlan ice cave

Een hele gave bezienswaardigheid in Perlan is de ice cave. Deze ijsgrot is gemaakt van maar liefst 350 ton ijs en sneeuw uit de bergen van IJsland en is 100 meter lang. In de ijsgrot van Perlan heb je wat kleine detours, waarbij je via een zijgang een stukje om kunt lopen. De temperatuur is er tussen de -15°C en -10°C. De film vooraf laat zien hoe zo’n ijsgrot door smeltwater ontstaat. Wij zijn ‘s morgens al vroeg in het museum, waardoor we zeker 20 minuten alleen in de ijsgrot van Perlan rond lopen. Echt een super leuke ervaring.

Glacier Exhibition

Als je de ijsgrot van Perlan weer verlaat kom je in de Glacier Exhibition terecht. Ook hier zijn meerdere interactieve onderdelen. Direct in het oog springt de enorme wand, met verschillende stippen ervoor op de vloer. Ga je op deze stippen staan en wijs je met een gestrekte arm naar plekken op de wand dan wordt bepaalde informatie geprojecteerd. Alles in deze ruimte staat in het teken van de indrukwekkende IJslandse gletsjers.

Áróra, verhaal over het noorderlicht in het planetarium

Een hele gave plek in Perlan is het planetarium, waar het verhaal van Áróra in 8K wordt getoond. Het planetarium van Perlan is vergelijkbaar met het Omniversum in Den Haag, maar terwijl je daar een 180° projectie hebt, biedt Perlan maar liefst een 360° ervaring mét surround sound-systeem. Ik kan je zeggen: dit is echt nog veel indrukwekkender! Er wordt verteld hoe het noorderlicht ontstaat en dat het ook voorkomt op verschillende andere planeten in ons zonnestelsel. Daarnaast leer je welke betekenis het noorderlicht heeft in verschillende culturen en hoe sages en legendes hierover zijn ontstaan.

Het planetarium van Perlan is gebouwd in een van de opslagtanks: de rechter tank als je naar de entree toe loopt vanaf de parkeerplaats. Je betreedt de wachtruimte van het planetarium via de deur aan de rechterkant bij de kassa. Tijdens ons bezoek is het een beetje onduidelijk waar het planetarium precies is, we kunnen ons dan ook voorstellen dat je het zomaar zou kunnen vergeten. En dat zou zonde zijn!

Perlan museum planetarium Reykjavik Reislegende

Látrabjarg cliff

De 450 meter hoge en 14 kilometer lange Látrabjarg cliff is een van IJslands meest bekende vogelkliffen, gelegen in de Westfjorden. In Perlan is een stukje van Látrabjarg cliff nagemaakt, op vrij realistische wijze. De wand is behoorlijk hoog en van een afstandje lijken de vogels die hier op geplaatst zijn best echt. In de ruimte naast de vogelklif vind je interactieve displays die je meer vertellen over het broedgedrag en de migratie van verschillende soorten vogels.

Observation Deck en gift store

Op de vierde verdieping van Perlan is het Observation Deck, waar je rondom uitzicht hebt op Reykjavik en omgeving. Dit uitzicht strekt zich uit over de stad, de oceaan en omliggende bergen. Als het weer het toelaat zou ik hier zeker een compleet rondje om de koepel lopen. Kom je weer binnen, dan word je door de gift store geleid. Ook al koop je niets, het is heerlijk om hier even rond te snuffelen. Prachtige boeken, foto’s en leuke souvenirs zijn hier te koop.

Restaurant, café en bar

Op de vijfde en tevens bovenste verdieping zijn het restaurant, de bar en het café van Perlan gevestigd. Vanaf deze hoogte heb je misschien wel het beste uitzicht; als het tenminste helder is en/of niet heel hard regent.

Bezoek Perlan, of het nu slecht of mooi weer is in Reykjavik

Als het in Reykjavik slecht weer is, dan is Perlan misschien wel een van de beste plekken om wat uurtjes door te brengen. Maar ook op zonnige dagen is het goed toeven op Öskjuhlíð Hill. Geniet tijdens je bezoek aan Perlan van alle interactieve activiteiten, de mooie video’s én van het weidse uitzicht vanaf het observatiedek. Ga daarna zeker een stukje wandelen rondom het museum. Op de heuvel zijn meer dan 176.000 bomen geplant en je vindt er goed aangelegde wandelpaden. Ook zijn er overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog te zien. Denk aan pillboxes, een vervallen controlecentrum en bunkers die de geallieerden gebruikten als verdediging tegen de Duitse dreiging. Genoeg te zien op deze plek in Reykjavik!



Reykjavik Perlan museum Reislegende
Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button