Pura Gunung Kawi Sebatu; een van Bali’s meest serene tempels
Als we op Bali vanuit Ubud een dagje met een gids op pad gaan vraag ik hem om ons mee te nemen naar een rustig tempelcomplex. Een tempel waar de grote massa weg blijft en waar we kunnen leren over Balinese tradities en rituelen. Onze gids neemt ons mee naar Pura Gunung Kawi Sebatu, een sereen tempelcomplex op slechts 5 kilometer afstand van de beroemde en zeer drukke Pura Tirta Empul.
Sereen tempelcomplex vlakbij Ubud
Pura Gunung Kawi Sebatu ligt op 14 kilometer afstand van Ubud. Heb je het verkeer mee, dan is het vanuit Ubud ongeveer 25 minuten rijden naar de tempel. Gunung Kawi Sebatu is een van de oudere tempels op Bali. Het complex werd waarschijnlijk gebouwd tijdens de heerschappij van de Warmadewa-dynastie, een koninklijk huis dat invloedrijk was op Bali in de 10e en 11e eeuw. De tempel is gewijd aan Vishnu, de hindoegod van bescherming en water, wat een belangrijke rol speelt in het Balinese leven en de rijstbouw.
Entree Pura Gunung Kawi Sebatu
Aan de overkant van de tempel kun je gemakkelijk parkeren. Zowel mannen als vrouwen moeten een sarong dragen. Heb je die zelf niet, dan kun je er eentje lenen bij de kassa. De entree bedraagt 30.000 IDR.
Meteen als je de tempel betreedt hoor je het geluid van stromend water. Precies wat je verwacht bij een watertempel! Verspreid over het tempelcomplex vind je heldere vijvers met karpers, fonteinen en mooie beelden. Het water in de vijvers komt uit natuurlijke bronnen in de buurt en wordt beschouwd als heilig. Het ritueel dat wordt uitgevoerd met het heilige water noemt men melukat. Tijdens een melukat-ritueel reinigen mensen zich symbolisch door zich onder te dompelen in heilig water dat door de tempel stroomt. Dit water wordt als gezegend beschouwd en zou negatieve energie en onzuiverheden wegspoelen, zodat men zich innerlijk verfrist en beschermd voelt.
Prachtig houtsnijwerk
Op het tempelcomplex staan een aantal indrukwekkende schrijnen en paviljoens die gedecoreerd met indrukwekkend houtsnijwerk en traditionele Balinese beelden. Het houtsnijwerk op de pilaren en altaren is bijzonder gedetailleerd en weerspiegelt de rijke culturele geschiedenis van Bali. In een van de paviljoens staan oude, authentieke draagstoelen die vroeger tijdens ceremonies werden gebruikt om heilige symbolen, offers en beelden van Goden op een plechtige en respectvolle manier naar de tempel te dragen.
Giechelende scholieren
Het is heel rustig in het complex, we zijn nagenoeg alleen en kunnen dus in alle rust en stilte alles bekijken. Na een tijdje horen we verderop ineens gezang en veel gegiechel. Het blijken scholieren te zijn die oefenen voor een optreden onder een grote, mooi versierde overkapping naast de karpervijver. Mooi om te zien hoeveel lol ze hebben en hoe leuk ze het vinden dat we een kijkje komen nemen.
Als we, na het voeren van de karpers, naar de uitgang van het tempelcomplex lopen komen we langs twee ommuurde zwembaden. Geen rituelen hier, vertelt onze gids, gewoon een soort zwembad. Het ene bad is voor vrouwen, het andere voor mannen.
Op zoek naar een rustig tempelcomplex op Bali?
Echt een verademing vind ik het om rond te lopen in dit tempelcomplex. Fijn om meer te leren over de Balinese rituelen en gebruiken en hier in alle rust rond te kijken. We bezoeken tijdens ons verblijf niet de beroemde Pura Tirta Empul even verderop. Als we er later langs rijden en ik al die geparkeerde auto’s en bussen zie staan weet ik meteen weer waarom. Wat een drukte! Geef mij maar deze minder bekende, minder grote maar veel rustigere Gunung Kawi Sebatu.