Op safari in het wildreservaat van Château de Chambord
Het is by far een van de meest bekende kastelen van Frankrijk: Château de Chambord. Dit enorme, iconische bouwwerk ligt in het Loiredal, in de regio Centre-Val de Loire, op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Parijs. Chambord is niet alleen bekend om zijn indrukwekkende renaissance-architectuur maar ook om het 54,4 km² grote, gelijknamige domein waar het kasteel op staat. Tijdens mijn fietstocht door het Loiredal (La Loire à Vélo) overnacht ik in Relais de Chambord waar ik niet alleen het kasteel ontdek; ik ga ook op safari in het wildreservaat van Chambord.
Domaine National de Chambord
De tijd op het Chambord domein gaat honderden jaren terug. Aan het begin van de 16e eeuw begon men in opdracht van koning François I met de bouw van het château. Met als doel een groot wildreservaat te realiseren kocht François I meteen 25 km² aangrenzende landbouwgrond aan. In 1645 werd het landgoed verder uitgebreid door Gaston van Orléans, de broer van koning Lodewijk XIII. Hij zorgde ervoor dat het domein zijn huidige omvang kreeg en voltooide de bouw van een muur rondom het gebied. Tot op de dag van vandaag is Domaine National de Chambord het grootste compleet ommuurde park van Europa.
Op safari in het wildreservaat van Chambord
Als ik in de loop van de middag op het domein aan kom kan ik zo ongeveer direct de Landrover in stappen voor een safari tour in het wildreservaat van Chambord. Eeuwenlang werd er voor plezier gejaagd op het landgoed van Chambord. In 1947 kwam hier een einde aan, toen Chambord officieel benoemd werd tot nationaal jacht- en wildreservaat. Vandaag de dag wordt er alleen gejaagd om de wildpopulatie in balans te houden. Bij voorkeur maakt men gebruik van de meer ethische methoden zoals jagen vanuit een schuilplaats.
Flora en fauna in het wildreservaat van Chambord
Met de safari ontdek ik verschillende soorten landschappen. Denk aan dichte bossen met de belangrijkste soorten eiken en grove dennen, heidevelden en wetlands. Er groeien meer dan 650 plantensoorten en er leven verschillende diersoorten: herten, moeflons, wilde zwijnen, vossen, dassen, zwarte ooievaars, wilde katten en vleermuizen. Ook komt de visarend veel voor op het landgoed. Je vindt hier zelfs de op één na grootste broedplaats voor visarenden in Frankrijk; jaarlijks broeden er wel zeven tot negen paren.
Tijdens mijn safari op het domein van Chambord zie ik herten, wilde zwijnen en moeflon schapen. Het is vaak lastig om de dieren op de foto te zetten. Je ziet ze, de Landrover rijdt een stukje terug en weg zijn de dieren weer. Als het lukt voelt het als een kleine overwinning, goed voor een fijne kick!
Verken je een deel van het gebied liever te voet of op de fiets? Dat kan! Chambord heeft de beschikking over ruim 30 kilometer aan wandel- en fietspaden. Geliefd is de Grande Promenade, een route rondom het kasteel die zowel wandelend als op de fiets afgelegd kan worden.
La Loire à Vélo
Château de Chambord is een perfecte stop wanneer je de La Loire à Vélo volgt. La Loire à Vélo is een populaire fietsroute van ruim 900 kilometer die langs de rivier de Loire slingert. De route voert fietsers door een schitterend landschap vol historische kastelen, wijngaarden, pittoreske dorpen en natuurreservaten. Het traject is grotendeels vlak waardoor het toegankelijk is voor recreatieve fietsers maar ook voor gezinnen.
Ik fiets twee delen van La Loire à Vélo: van Orléans naar Blois en van Angers naar Nantes. Naast Château de Chambord bezoek ik ook Château de Blois en Château de Meung-sur-Loire. Niet alleen kastelen staan op het programma; ook mooie dorpen, wijnhuizen en prachtige kerken komen voorbij.