La Loire à Vélo, fietsen langs de Loire in Frankrijk

Wat mij betreft is op de fiets een van de beste manieren om een gebied te verkennen. Al fietsend beweeg je langzaam genoeg om elk detail in je op te nemen. Je hoort hoe de wind blaadjes aan bomen laat ritselen en om je heen hoor je de vogeltjes fluiten. Veranderingen in het landschap vallen beter op. In de loop van de dag zie je het licht veranderen en je ruikt steeds weer andere planten en bloemen. Ik hou er van!

Niet zo gek dus dat ik heel enthousiast ben over de Franse fietsroute La Loire à Vélo, waarbij je op de fiets de Loirevallei ontdekt. Ik fiets twee etappes: van Orléans naar Blois en van Angers naar Nantes. In dit artikel meer over deze bekende fietsroute in de Loirevallei en wat handige tips & tricks.

Loire a Velo fietsen langs de Loire Melissa Peltenburg

UNESCO Werelderfgoed

Een groot deel van La Loire à Vélo ligt in een gebied dat in 2000 op de werelderfgoedlijst werd geplaatst. Dit gebied strekt zich uit over ongeveer 280 kilometer, van Sully-sur-Loire tot Chalonnes-sur-Loire. Historische steden, imposante kastelen, uitgestrekte wijngaarden, dichte bossen en kronkelende rivieren zijn elementen die hebben bijgedragen aan de erkenning als werelderfgoed.

Loire a Velo fietsroute naar Chambord Melissa Peltenburg

Fietsen langs de Loire, waar begin je?

De Loire à Vélo fietsroute is maar liefst 900 kilometer lang. Nu heeft niet iedereen genoeg tijd (of zin) om heel de route te fietsen en dat hoeft ook niet. Je kunt heel makkelijk bepaalde etappes uitkiezen. In dit boekje van Trotter kun je alle etappes van La Loire à Vélo bekijken. Ook de routes waar de etappes uit opgebouwd zijn staan goed beschreven, uiteraard met vermelding van bezienswaardigheden onderweg.

Boekje Loire a Velo fietsroute Melissa Peltenburg

Waar kun je fietsen ophalen en weer inleveren?

Langs de fietsroute kun je op tientallen plekken fietsen ophalen en ook weer inleveren (Accueil Vélo). Het enige dat je vooraf moet doen, is reserveren. Bepaal vooraf dus waar je de fietstocht wilt beginnen, hoe ver je wilt fietsen en waar de fiets weer ingeleverd gaat worden. Fietsen kunnen ook afgeleverd worden bij een hotel of andere accommodatie en zelfs bij een van de treinstations. Heb je pech met de fiets dan kun je contact opnemen met het dichtstbijzijnde verhuurpunt (Accueil Vélo). De fiets wordt dan omgeruild op de plek waar je op dat moment bent of waar je overnacht. Er zijn zowel gewone als elektrische fietsen te huur en ook kinderzitjes, helmen en andere accessoires zijn verkrijgbaar.

Een deel van de route overbruggen met de trein

Wil je een aantal etappes fietsen die niet op elkaar aansluiten? Dan kun je eenvoudig een deel van de route met de La Loire à Vélo trein afleggen. Het hele jaar door heeft deze trein plek voor 33 fietsen en in de zomermaanden kunnen er zelfs dubbel zo veel fietsen mee in de trein.

Loire a Velo fiets mee in de trein Melissa Peltenburg

La Loire à Vélo-paspoort

Het La Loire à Vélo-paspoort is een speciaal ontworpen boekje waar je allerlei informatie in kwijt kunt. Denk aan het aantal gereden kilometers per dag, tijdsduur en herinneringen. En wat misschien nog wel het leukst is: je kunt er 24 unieke stempels in verzamelen! De verkooppunten en de plekken waar je de stempels kunt laten zetten vind je in dit overzicht.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button