Vulkaanuitbarsting IJsland 2022, Meradalir Reykjanes
Eind juli 2022 is het, een jaar na de Fagradalsfjall eruptie (2021), ineens weer onrustig op Reykjanes schiereiland. Zware aardbevingen volgen elkaar snel op en er is al snel duidelijk dat er iets groots te gebeuren staat. Op 3 augustus 2022 opent de aarde weer; iets ten noordoosten van de krater uit 2021 in Geldingadalur, nagenoeg op de meest noordelijke rand van het lavaveld in Meradalir.
Meradalir eruptie 2022
Het lijkt te gaan om een zelfde soort eruptie als in 2021. Ook nu is het een fissuur, oftewel een spleetvormig eruptiekanaal. De fissuur is bij aanvang ongeveer 300 meter lang en over de hele lengte komt lava naar boven. Op bepaalde plekken vormen uiteindelijk “cones”, waarvan er eentje uiteindelijk actief blijft. Deze IJsland vulkaanuitbarsting in 2022 is volgens vulkanologen vele malen groter dan de vulkaanuitbarsting van 2021. Toch stopt deze uitbarsting op 21 augustus 2022. Vanaf nu is het weer wachten op volgende activiteit in de omgeving. Want dat er komende jaren meer vulkanische uitbarstingen op Reykjanes zullen zijn is nagenoeg zeker.
Webcams en livestreams Meradalir vulkaanuitbarsting in 2022
Tijdens de Meradalir eruptie staan er webcams opgesteld waardoor de uitbarsting via een livestream kan worden bekeken. Ook nadat de activiteit stopt staan de camera’s nog lang op het gebied gericht. Soms wordt het zicht je helaas ontnomen door dichte bewolking, maar over het algemeen heb je mooi zicht op de plek. Aangezien niet steeds op dezelfde plek activiteit is wordt de webcam geregeld verplaatst. Soms worden er weer nieuwe camera’s geplaatst. Zoek op Youtube eenvoudig op ”geldingadalir volcano + live stream” of ”meradalir volcano + live stream” en je komt er vanzelf.
Wandeling naar de vulkaanuitbarsting Meradalir
Het heeft niet lang geduurd voor er een gemarkeerde wandelroute naar de nieuwe vulkaanuitbarsting op IJsland te vinden was. In 2021 waren ze hier erg snel mee, om te voorkomen dat mensen er rond zouden gaan dwalen. Het is een langere wandeling dan die bij de uitbarsting in 2021, aangezien de nieuwe eruptie plaatsvond ten noordoosten van de krater uit 2021. De mensen die nu te voet naar de plek van vulkaanuitbarsting gaan leggen maar liefst 16 kilometer af (dit is de totale lengte van de wandeling, heen en terug). De hoogteverschillen die moeten worden genomen zijn groot. Hellingen zijn steil met veel losse stenen en gruis. Het beste is om de wandeling naar de plekken van de uitbarstingen te maken met een gids. Steek je waarschijnlijk ook nog eens veel van op.
Ook als er geen activiteit meer is, is het gaaf om het gebied te bezoeken. Je kunt dan de lavavelden van dichtbij bekijken en uiteraard is de krater nog steeds goed te zien.
Wil je de plekken van de uitbarstingen van boven bekijken? Dan is een helikoptervlucht boven het gebied misschien wel de allerbeste manier om dat te doen. Tijdens een nieuwe uitbarsting niet te lang wachten met boeken want deze vluchten zitten snel vol.