19 bezienswaardigheden in Saint-Nazaire, havenstad aan Franse Atlantische kust
In Loire-Atlantique, aan de noordzijde van de rivier Loire ligt de stad Saint-Nazaire. Saint-Nazaire is vooral bekend om zijn scheepsbouw maar herbergt daarnaast veel fijne plekjes voor een leuk verblijf langs de kust. Mooie zandstranden, knusse baaien, musea, gezellige boulevards… je vindt het allemaal in Saint-Nazaire. In dit artikel lees je van alles over deze leuke stad in Loire-Atlantique.
- Saint-Nazaire, Franse haven aan de Atlantische kust
- Saint-Nazaire in de Tweede Wereldoorlog
- Saint-Nazaire, bezienswaardigheden en tips
- Stranden van Saint-Nazaire
- GR34 douanepad, Sentier des Douaniers
- De Zeeboulevard
- Place du Commando
- Vissershutten van Saint-Nazaire
- De wijk La Havana
- Jardin des plantes
- Leuke winkels in Saint-Nazaire
- Escal’Atlantique
- comusée
- Onderzeeër Espadon
- EOL Centre éolien
- Chantiers de l’Atlantique (scheepswerven)
- Grand port maritime
- Airbus Atlantique
- Korting op musea in Saint-Nazaire
- Tumulus Dissignac
- Pont de Saint-Nazaire
- Kuifje
- Wat te doen in de buurt van Saint-Nazaire?
Saint-Nazaire, Franse haven aan de Atlantische kust
Saint-Nazaire is aan het begin van de 19e eeuw nog maar een klein plaatsje. Echter, na de aanleg van een havenhoofd en een eerste dok ontwikkelt Saint-Nazaire zich in rap tempo tot diepzeehaven. Er worden verschillende scheepswerven geopend en dat zorgt voor werkgelegenheid, waardoor de bevolking hard groeit. Meerdere trans-Atlantische liners (ook wel bekend als oceaanlijners of pakketboten) worden gebouwd in Saint-Nazaire. In 1862 steekt het eerste schip met passagiers de Atlantische Oceaan over richting Midden-Amerika. In de decennia daarna worden de schepen groter, luxer en sneller. Door al het succes rijzen nieuwe, chique wijken als paddestoelen uit de grond en de stad krijgt een mooie bijnaam: klein Bretons Californië.
Saint-Nazaire in de Tweede Wereldoorlog
Helaas weten meteen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de Duitsers Saint-Nazaire te vinden. Ze maken van Saint-Nazaire een van de belangrijkste punten van de Atlantikwall en bouwen de scheepswerven om tot een gigantische basis voor twee onderzeevloten. De zwaar versterkte basis van beton is na de bevrijding een van de weinige bouwwerken die nog overeind staan. Maar liefst 85% van Saint-Nazaire is verwoest, waaronder ook het grootste gedeelte van de hierboven beschreven chique wijken.
Saint-Nazaire, bezienswaardigheden en tips
Je kunt je misschien wel voorstellen dat er in een stad als Saint-Nazaire veel te doen en te zien is. Niet alleen door de mooie ligging, maar ook door de geschiedenis van de stad. Ben je klaar met activiteiten of met bijzondere plekken bezoeken in Saint-Nazaire? Dan zijn er mooie plekjes langs de kust om heerlijk te relaxen. Ik vertel je waar je precies moet zijn in deze stad, wat je allemaal kunt doen én wat er te zien is in Saint-Nazaire.
Stranden van Saint-Nazaire
Aan stranden geen gebrek in Saint-Nazaire; er zijn er maar liefst 20 te vinden. Je kunt dus altijd zelf beslissen of je de drukte op zoekt of liever in een kleine, rustige baai je handdoekje neerlegt. Een strand dat er voor mij echt uit springt is Plage de Monsieur Hulot in de wijk Saint-Marc-sur-Mer. Dit strand dankt zijn naam aan de film Les vacances de Monsieur Hulot die hier in 1951 werd opgenomen. Op verschillende plekken op en om het strand staan houten doorkijkjes. Hier doorheen kijkend heb je precies hetzelfde beeld als in bepaalde scènes uit de film. Monsieur Hulot is hier nog altijd aanwezig in de vorm van een standbeeld, uitkijkend over het strand.
La Grande Plage is het lange strand langs de nog vrij nieuwe boulevard. Vanaf dit strand kun je eigenlijk alle kanten op. Wandel naar een van de leuke terrassen, neem een kijkje bij de beroemde vissershuisjes of ga lekker een stukje fietsen over de boulevard. Andere ruime en (net als de hierboven genoemde) bewaakte stranden zijn Plage de la Courance, Plage des Jaunais en Plage de Villes Martin. Liever een rustiger of meer afgelegen strand? Neem dan zeker een kijkje bij Plage du Grand Traict, Plage de Trébézy of Plage de l’Ève.
GR34 douanepad, Sentier des Douaniers
Vanuit Saint-Nazaire kun je een deel van de GR34 (Sentier des Douaniers) lopen. Dit douanepad ligt tussen de baai van Mont-Saint-Michel en Saint-Nazaire in en is bijna 2000 kilometer lang. De naam heeft het pad te danken aan de functie die het vroeger had. Door de vele kilometers kust die Bretagne rijk is waren de kustlijnen vroeger erg in trek bij smokkelaars. Douanebeambten patrouilleerden in de 18e eeuw over lange afstanden langs de kust om smokkelaars te onderscheppen. Vandaag de dag lopen veel wandelaars bepaalde etappes langs de kust. Het deel rondom Saint-Nazaire biedt prachtige uitzichten met kliffen, mooie baaien en idyllische stranden.
De Zeeboulevard
Nog vrij nieuw is de ruim 3 kilometer lange Zeeboulevard langs La Grande Plage. Over de Zeeboulevard kun je wandelen, fietsen en uiteraard staan er ook vele bankjes waar je neer kunt ploffen om van de omgeving te genieten. Met een beetje geluk zie je grote schepen in of uit de haven van Saint-Nazaire varen en kom je écht op het goede moment dan is dat misschien wel een zojuist opgeleverd cruiseschip. Op de boulevard zijn mooie groenstroken aangelegd en vooral in de avondzon vind ik het er bijna magisch. Het is niet zo’n boulevard waar je waarschijnlijk wél meteen aan denkt bij het horen van het woord!
Place du Commando
Place du Commando aan het uiteinde van de Zeeboulevard is een fijne plek om onder de mensen te zijn. Je vindt hier leuke terrasjes en de gezellige restaurants La Plage, La Baleine Déshydratée, Le Bar Iodé en Crêperie Barapom. Een kijkje nemen bij de kunstwerken Le système digestif, Le pull-over en Le pied (gemaakt door kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel) is een aanrader, vanaf hier heb je ook mooi zicht op de vuurtorens. Tijdens een wandeling over de pier kun je bij de vuurtoren komen en de vangst van vissers van dichtbij bekijken. Leuke bezigheden voordat je jezelf trakteert op een drankje en een hapje op een leuk terras! Liever je eigen eten meenemen? Dan is er op Place du Commando volop gelegenheid aan de lange picknicktafels om te genieten van je eigen kookkunsten.
Vissershutten van Saint-Nazaire
Aan het ander uiteinde van de Zeeboulevard staan meerdere vissershutten (pêcheries). De vissershutten (of vissershuisjes) met grote kruisnetten (totebellen) zijn heel specifiek voor deze regio, je vindt ze vooral veel tussen Saint-Nazaire en Gironde. Je kunt niet slapen in de vissershutten, maar het is wel mogelijk om er eentje voor een aantal uren te huren. Je kunt dan vissen, gezellig samenzijn met vrienden of familie en vooral genieten van de bijzondere plek.
De wijk La Havana
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is 85% van Saint-Nazaire in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Gelukkig zijn een aantal kleine delen van de stad enigszins intact gebleven, waaronder de wijk La Havana. In deze wijk staan grote, statige huizen in rechte straten die uitkijken op zee. De straten hebben namen die terug doen denken aan het begin van de 20e eeuw, toen oceaanlijners vertrokken richting Midden-Amerika. Avenue de la Havane, Avenue de Santander en Avenue de Vera Cruz; het zijn namen die gegeven werden omdat je vanuit de straten de schepen zag vertrekken. La Havana is een mooie wijk om even doorheen te wandelen. De wijk ligt direct achter de Zeeboulevard, meteen combineren dus met een wandeling over de boulevard!
Jardin des plantes
Iets wat je ook meteen mee kunt pakken tijdens een wandeling of fietstocht over de Zeeboulevard is een bezoekje aan Jardin des plantes. Dit mooi aangelegde park is echt uitnodigend voor een korte wandeling, een picknick of een meditatiesessie. In de goede tijd van het jaar is het prachtig in de rozenprieel maar ook op een kleedje onder één van de grote bomen in het park is het goed toeven.
Leuke winkels in Saint-Nazaire
Voor leuke winkels in Saint-Nazaire ben je in Rue de la Paix op de juiste plek. Er zijn hier kleine boutiekjes met kleding, accessoires en sieraden maar ook een aantal leuke winkeltjes met boeken en snuisterijen. Vergeet zeker niet wat handgemaakte bonbons te kopen bij Le P’tit Naz, een heel goede chocolaterie. Toch even shoppen bij de grotere ketens? Aan het uiteinde van deze straat vind je Ruban Bleu, een winkelcentrum met onder andere bekende winkels als H&M, C&A, Foot Locker en meer bekende namen. Een te gekke plek waar lokale ontwerpers hun werk te koop aanbieden is La cabane de Madame Hulot, vlakbij Saint-Marc-sur-Mer. Een lust voor het oog!
Escal’Atlantique
Wil je meer te weten komen over de oceaanlijners die in Saint-Nazaire gebouwd werden dan is een bezoek aan Escal’Atlantique een absolute aanrader. In dit museum word je meegenomen naar de “geboorte” van de oceaanlijners, ook wel pakketboten genoemd. Het is een soort reis door de tijd; je krijgt een goed beeld van de ontwikkeling van de schepen door de jaren heen. Ook zie je dat op een bepaalde manier zelfs schepen onderhevig waren aan mode en trends, bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren en meubilair in het interieur. De route brengt je op veel delen van een oceaanlijner. Onder meer in de gangen met hutten aan weerszijden, waar je ook goed ziet hoe dit verandert door de jaren heen. Je neemt een kijkje op het achterdek, neemt plaats in een reddingsboot, kijkt je ogen uit in de dining hall en ziet uiteraard hoe een hut er van binnen uitzag in die tijd. Escal’Atlantique wordt beschouwd als een van de 7 meest inspirerende musea aan de Franse Atlantische kust.
Écomusée
Écomusée vertelt het verhaal over de geschiedenis van Saint-Nazaire. Aan de hand van maquettes, objecten, film en foto’s word je meegenomen naar het begin van de welvaart in de stad. Uiteraard blijft de Tweede Wereldoorlog niet onbesproken en ook de wederopbouw na de bevrijding van Europa komt aan bod. In 2023 werd Écomusée uitgeroepen tot het beste ecomuseum van Frankrijk.
Onderzeeër Espadon
Altijd al een passie gehad voor onderzeeërs? Dan kun je in Saint-Nazaire aan boord van de Espadon. Deze Franse onderzeeër voer tijdens de Koude Oorlog heel de wereld over en dook als eerste onderzeeër ooit onder het poolijs door.
EOL Centre éolien
Alles wat je wilt weten over windenergie wordt verteld in EOL Centre éolien. Er wordt vooral veel verteld over off shore wind energie en er kunnen kleine experimenten gedaan worden met het opwekken van energie.
Chantiers de l’Atlantique (scheepswerven)
Vandaag de dag worden er in Saint-Nazaire nog steeds grote (cruise)schepen vervaardigd. Zo zijn onder meer de MS France, Queen Mary II en Harmony of the Seas gemaakt op de scheepswerven van Saint-Nazaire: Chantiers de l’Atlantique. Saint-Nazaire behoort tot een van de weinige locaties ter wereld waar schepen langer dan 300 meter kunnen worden vervaardigd. Het is mogelijk om een rondleiding over de scheepswerven (Nederlandstalige audiotour) te boeken waarbij je veel te weten komt over de bouw van cruiseschepen.
Grand port maritime
Benieuwd naar het reilen en zeilen in een haven? Dan behoort een rondleiding in het havengebied (Franstalige gids) ook tot de mogelijkheden. Tijdens deze rondleiding krijg je een kijkje in de verschillende haventerminals en kun je de portaalkranen van dichtbij bekijken. Echt iets voor liefhebbers van de scheepsvaart!
Airbus Atlantique
Saint-Nazaire mag dan bekend zijn op de scheepsbouw; sinds 1923 worden in de stad ook al vliegtuigonderdelen gemaakt. Een groot deel van het productieproces van Airbus vindt tegenwoordig plaats in Saint-Nazaire. Het is mogelijk om een rondleiding bij Airbus Atlantique (Franstalige gids) te reserveren waarbij je van dichtbij ziet hoe grote, nog kale onderdelen van een vliegtuig worden gebouwd voordat ze verscheept worden naar elders voor eindmontage.
Korting op musea in Saint-Nazaire
Met zo veel verschillende musea in Saint-Nazaire is de kans groot dat je er meerdere wilt bezoeken. En daar zijn combinatietickets voor in het leven geroepen. Zo krijg je met een Pass’Port korting op je bezoek aan Escal’Atlantic, Onderzeeër Espadon, EOL Centre éolien en Ecomusée. Met een Pass Ecluse krijg je korting op Onderzeeër Espadon en EOL Centre éolien.
Tumulus Dissignac
In Saint-Nazaire is een megalithische graftombe van 6000 jaar oud te bezoeken. Zo’n 4000 jaar vóór het begin van de jaartelling werd de grafheuvel, die op de Franse lijst met monumenten staat, gebouwd door een boerenvolk. In de heuvel zijn gangen uitgegraven die leiden naar de met symbolen versierde grafkamers. Het is een van de oudste vindplaatsen in de regio.
Pont de Saint-Nazaire
Een bezienswaardigheid in Saint-Nazaire die je vast en zeker gaat zien is Pont de Saint-Nazaire, de gigantische brug over de Loire. Hij is maar liefst 68 meter hoog en 3356 meter lang. Vanaf veel plekken in de stad heb je goed zicht op de brug, maar het mooiste zicht heb je misschien wel aan de overkant van de Loire in Saint-Brevin-Les-Pins. Vanaf deze zuidelijke oever van de Loire zie je de brug goed liggen met daarnaast de enorme scheepswerven van Saint-Nazaire.
Kuifje
Overigens zijn liefhebbers van stripheld Kuifje in Saint-Nazaire helemaal op de juiste plek. De stad was het decor van avonturen in het dertiende album De 7 kristallen bollen (Les Sept Boules de cristal). Het verhaal speelt zich vooral af in het havengebied, in de tijd dat Saint-Nazaire nog een trans-Atlantische haven is. Meerdere billboards met Kuifje tekeningen uit de strip zijn geplaatst in en rondom de haven, precies op de plekken waar het verhaal zich afspeelt.
Wat te doen in de buurt van Saint-Nazaire?
Wil je langer in (de buurt van) Saint-Nazaire verblijven, bijvoorbeeld om de omgeving van deze mooie stad ook te ontdekken? Goed idee! De stad Nantes wacht op jouw bezoek met zijn mooie Kathedraal van Nantes, historische gebouwen en de kunstzinnige Les Machines de l’île. Nantes leent zich uitermate goed voor een dagbezoek, bijvoorbeeld dmv een tour met gids. Aan de overkant van de Loire ligt Saint-Brevin-Les-Pins, een heerlijke plek met uitgestrekte stranden, luxe huizen en mooie fietspaden. Ook Pornic is een plaats om zeker te bezoeken, met zijn mooie chateau op de oevers van de kleurrijke haven. Zin in chique? Reis dan richting het noorden om de baai van La Baule te verkennen. Meer weten over deze plaatsen? Lees dan mijn artikel over Loire-Atlantique dat ik schreef naar aanleiding van mijn bezoek aan de regio.