Saksun op de Faeröer eilanden, wél of niet bezoeken?

Aan de noordwestkust van het Faeröer eiland Streymoy ligt het afgelegen dorp Saksun. Volgens veel mensen die het dorp hebben bezocht tijdens hun reis naar de Faeröer behoort Saksun tot de mooiste dorpjes van de eilandengroep. Het aantal inwoners is in de laatste decennia behoorlijk omlaag gegaan. Vandaag de dag leven er ongeveer 8 mensen in het sprookjesachtig gelegen dorp.

Geschiedenis van Saksun

Het dorp Saksun wordt in Faeröerse geschriften voor het eerst genoemd in het jaar 1400. De naam Saksun zou afkomstig zijn van de Oudnoorse taal Sakshofn, die verwijst naar de natuurlijke haven van de nederzetting. Saksun is een van de Faeröerse dorpen die naar alle waarschijnlijkheid zwaar getroffen werd door de Zwarte Dood.

Ligging van Saksun

Saksun ligt achterin de prachtige vallei Saksunardalur. De vallei strekt zich uit over een lengte van 12 kilometer tussen Saksun en Hvalvík. Het kleine plaatsje ligt naast een lagune. Ooit was de lagune een fjord met een haven, maar sinds een storm in 1600 is de doorgang geblokkeerd door zand. De natuurlijke haven werd een ontoegankelijke zeewaterlagune, alleen toegankelijk voor kleine boten bij vloed.

Buttercup route naar Saksun

De weg naar Saksun is een Buttercup route (Sóljuleiðir) en behoort daarmee tot de mooiste, scenic routes van de Faeröer eilanden. Het rijden over de weg is al een belevenis op zich. Een heel smalle weg, slingerend door het lange dal, met continue de rivier Storá aan je zijde. Het doet me denken aan de Schotse hooglanden. Adembenemend mooi! Veel auto’s kom je hier niet tegen. Schapen daarentegen wel; wij zijn blijkbaar niet de enige die dit een fijne vallei vinden.

De weg naar Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Buttercup route naar Saksun door Saksunardalur vallei

Wat is er te zien in Saksun?

Alhoewel Saksun erg klein is, kun je er toch verschillende mooie dingen zien. Allereerst zou je alleen voor de ligging van het dorp al naar deze plek af moeten reizen. Het is werkelijk een plaatje, de lagune met het kerkje ernaast en de huisjes met grasdaken. Maar er is meer te zien en te doen. Hieronder een paar bezienswaardigheden in Saksun.

Saksunar Kirkja

In 1858 werd Saksunar Kirkja, de kerk van Saksun, ingewijd. Tot die tijd liepen inwoners van Saksun helemaal naar het plaatsje Tjørnuvík voor het bijwonen van kerkdiensten. Toen de kerk daar afgebroken moest worden namen inwoners van Saksun onderdelen van de kerk te voet mee naar hun dorp om hem daar weer op te bouwen. De muren werden bij het opnieuw opbouwen niet meer van hout gemaakt maar van steen. Saksunar Kirkja staat bekend als één van de mooiste kerkjes van de Faeröer eilanden.

Mooie kerkjes op de Faeroer eilanden Chiesa di Saksun church Streymoy - Reislegende.nl
Saksunar Kirkja

Heljardalsa Waterfall

Als het veel regent zijn er in Saksun meer watervallen dan huizen. Een waterval die ook bij droog weer meestal nog lekker doorstroomt is Heljardalsa Waterfall. Je kunt langs de waterval omhoog lopen voor een mooi zicht op de lagune, de huisjes en het kerkje. Heb je zin in een lekkere wandeling? Volg dan het pad naar Tjørnuvík, dat inwoners eeuwenlang hebben gelopen.

Waterval van Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Heljardalsa Waterfall

Wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Van Dúvugarðar kun je naar Tjørnuvík wandelen. Langs de route staan steenmannetjes en tekens om de route te volgen. Vanaf de route heb je prachtig zicht op Risin og Kellingin, bekende monolieten op de Faeröer eilanden. Ook kun je onderweg Slættaratindur en Gráfelli, de hoogste bergen van de eilandengroep, zien liggen. De route is ongeveer 6,5 kilometer lang en neemt ca. 2 uur tijd in beslag.

Waterval van Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Heljardalsa Waterfall

Dúvugarðar museum and café

In de zomermaanden (van half juni tot eind augustus) is het museum Dúvugarðar geopend. Het museum is gevestigd in de voormalige boerderij, waarvan het hoofdgebouw al zo’n 300 jaar oud is. Tot in de jaren ’40 woonden hier ongeveer 20 mensen. Om het hoofdgebouw heen staan diverse bijgebouwen, waarvan sommige ouder dan 200 jaar zijn. Een waar openluchtmuseum dus!

Lagune van Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Dúvugarðar, hoofdgebouw van de voormalige boerderij
Lagune van Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Bijgebouwen van de boerderij
Sfeerbeeld Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Thee drinken in Dúvugarðar café

Niet alle inwoners van Saksun zijn blij met toeristen

Ik heb lang getwijfeld of ik iets over Saksun zou schrijven. Ja, het is een prachtige plek en ik vind dat iedereen die de Faeröer eilanden bezoekt dit mooie dorpje zou moeten zien. Ook al zijn er talloze andere adembenemend mooie plekjes. Wat me tegenhoudt het te promoten is een zeer agressieve, boze inwoner van Saksun. Voorafgaand aan onze reis lezen we al over deze man, die geregeld in het plaatselijke nieuws komt als hij weer een toerist de stuipen op het lijf jaagt. Hij zou zelfs met een geweer mensen uit Saksun wegjagen. Online zijn er talloze verhalen te lezen over incidenten in Saksun.

Als gast houd je je aan de regels van een plek die je bezoekt. Je respecteert de natuur, de privacy van locals, je klimt niet over hekken en gebruikt geen drone als het niet mag. Als er eentje van de regels is dan ben ik het wel. Is er geen duidelijkheid ergens over? Dan doe ik het niet.

Als je aan komt rijden bij de parkeerplaats in Saksun zie je borden staan dat je niet met een drone mag vliegen. Ook staan er rondom deze parkeerplaats borden met waarschuwingen dat je niet op het gras mag lopen. Extra duidelijk wordt dit gemaakt door hekjes met draad. Tot aan het kerkje staan deze hekjes aan de zijkant van de weg. Het zorgt ervoor dat je extra op je hoede bent maar nee, gastvrij voelt het zeker niet. Blijkbaar is het nodig.

Saksunar Kirkja Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Saksunar Kirkja

Boze boer van Saksun

Even verderop staan geen hekjes en geen borden meer. Als ik hier geniet van het uitzicht (mijn fout, staande in de graskant) komt er met een noodgang een auto van de boerderij aan de rechterzijde van de lagune aangereden. De man is niet normaal zo kwaad. Met een knalrood hoofd scheldt hij er op los, ik kom er niet tussen. Ik krijg van alles naar m’n hoofd en ik voel me behoorlijk bedreigd. Uiteraard bied ik meermaals mijn excuses aan, maar dat interesseert hem niets. Na zijn tirade zet hij de auto in z’n achteruit, keert op het gras en scheurt terug naar de boerderij. Hij laat gigantische bandensporen in het gras achter. Ik sta perplex, echt. Als ik nou ergens overheen geklommen ben, achter de hekjes sta of aan het vliegen ben met een drone dan snap ik het helemaal. Maar dit? Langs een geasfalteerde weg in het graskantje staan?

Saksun wel of niet bezoeken?

Wees voorbereid, bij een bezoek aan Saksun. Houd je aan de regels en raak nergens het gras aan, ook niet waar geen hekje met draadjes staat. Moet je Saksun overslaan, nu je dit leest? Nee zeker niet. Al rij je er alleen maar naartoe om even een blik te werpen op de mooie lagune en op het kerkje. Op de oude boerderij en op de waterval. Alleen de weg door de Saksunardalur vallei is al de moeite waard. Maar zorg ervoor dat je niet te maken krijgt met de boze boer uit Saksun. Ga niet in een graskantje staan, ook niet waar geen hekje staat. Het is het niet waard om er uiteindelijk een traumatische herinnering aan over te houden!

Hoe je op de Faeröer eilanden komt

De Faeröer eilanden zijn bereikbaar met de boot en met het vliegtuig. Vliegen kan vanaf Amsterdam, met een overstap in Billund of Kopenhagen. De mogelijkheden kun je checken op de website Momondo.nl. Je kunt ook met de ferry naar de Faeröer eilanden reizen. De boot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken naar Tórshavn op de Faeröer eilanden. Als je je eigen auto mee wilt nemen dan kan dat, moet je er een rit naar het noorden van Denemarken bij op tellen. Je kunt uiteraard ook zonder auto met de ferry mee. Je vliegt dan het beste naar Aalborg; vanaf hier is een goede treinverbinding naar Hirtshals.

Toegangsweg Saksun Streymoy Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Buttercup route naar Saksun door Saksunardalur vallei

Auto huren op de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden zijn bij uitstek geschikt om ontdekt te worden met een huurauto. Zelf huur ik altijd een auto bij Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ben je voor alles verzekerd, kom je nooit voor onverwachte kosten te staan en krijg je bijvoorbeeld ook je eigen risico terug bij schade. Helaas kun je op de Faeröer eilanden (nog) geen auto huren via Sunny Cars. Veruit de grootste verhuurder van auto’s op de Faeröer eilanden is 62°N Car Rental. Mijn ervaring met deze autoverhuurder op de Faeröer eilanden is goed. Ik rij er rond in een vrij nieuwe Nissan Qashqai. Een andere bekende aanbieder is Easy Terra. Ik heb zelf nooit een auto gehuurd via deze verhuurder maar ik hoor er goede verhalen over. Wil je autoverhuurders op de Faeröer eilanden vergelijken? Dan kun je een kijkje nemen op de site Rent Cars. Rent Cars zoekt de beste deals voor een huurauto op een bepaalde bestemming voor je op. Check altijd goed op welke manier je verzekerd bent, zodat je achteraf geen onverwachte kosten op je bord gepresenteerd krijgt. 

Georganiseerd naar de Faeröer eilanden

Vind je dat allemaal maar gedoe, dit alles uitzoeken en zelf boeken? Dan is een pakketreis wellicht een goed alternatief. Voigt Travel biedt een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden aan met eigen auto. Inclusief ferry overtocht vanuit Denemarken en uiteraard met verblijf in diverse accommodaties op de Faeröer eilanden. Toch liever vliegen en met een huurauto de eilanden ontdekken? Dan biedt BBI Travel verschillende pakketten aan. Zo maak je de reis naar de Faeröer eilanden op eigen gelegenheid, maar is alles vooraf en vooral in één keer goed geregeld.

Graag een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan behang, doek, canvas, acrylglas, metaal of aluminium, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s op Reislegende.nl staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje.
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button