Alles over Borgarfjarðarvegur, de weg naar Borgarfjörður Eystri, road S94 in Oost-IJsland
Als we begin juni naar het oosten van IJsland gaan willen we puffins spotten in Borgarfjörður Eystri. Om hier te komen rij je vanaf Egilsstaðir via de S94 naar deze afgelegen plek. Deze lange, maar adembenemend mooi gelegen weg draagt de naam Borgarfjarðarvegur. Omdat de Borgarfjarðarvegur zó veel indruk op me maakt vertel ik je graag meer over deze mooie road S94 in de Oostfjorden, de weg naar een van de meest bekende bezienswaardigheden in Oost-IJsland.
- Road 925, Hróarstunguvegur
- Road S94, Borgarfjarðarvegur
- Coke Sjalfsali
- Dyrfjöll
- Over de Vatnsskarð pass naar Njarðvík
- Njarðvíkurskriður alias Njarðvík screes
- Legende van Naddi
- Bakkagerði
- Borgarfjörður Eystri bezienswaardigheden
- Borgarfjörður Eystri als stop op je reis door IJsland
- Huur een auto in IJsland en bezoek dit afgelegen fjord
Road 925, Hróarstunguvegur
Wij beginnen aan onze route naar Borgarfjörður Eystri na een bezoek aan Vök Baths. Aangezien deze geothermale baden langs de 925 liggen rijden we niet via de S94 naar het noorden maar via de 925, die links van de rivier Lagarfljót ligt. Achteraf gezien een goede keuze voor de heenweg, aangezien ze het eerste stuk van de S94 vanaf Egilsstaðir (over een afstand van zo’n 30 kilometer) aan het asfalteren zijn, merken we op de terugweg.
Na ongeveer 30 kilometer gravel road komen we bij Lagarfoss, een energiecentrale. Op deze plek steken we de rivier Lagarfljót over naar de andere kant. Na een aantal kilometers op de 944 (Lagarfossvegur) langs de rechterkant van de rivier komen we uit op de S94: Borgarfjarðarvegur.
Road S94, Borgarfjarðarvegur
Nadat road 944 uitkomt op de S94 buigt de weg af naar het oosten. Niets anders dan uitgestrekt landschap hier, ook nog eens heel vlak. Het ene moment doet het landschap moerassig aan, op een ander moment lijkt het weer alsof je ergens op de prairie bent.
Lees ook: Rij de prachtige Öxi pass in het oosten van IJsland
Coke Sjalfsali
Je kunt onderweg naar Borgarfjörður Eystri nog een stop maken bij de kleinste en meest afgelegen supermarkt van IJsland: Coke Sjalfsali. Natuurlijk niet echt een supermarkt, maar een zelfbedieningsautomaat in een leuk jasje gestoken. Een grappig jasje! De zelfbedieningsautomaat staat in een kleine keet en werkt op stroom die wordt opgewekt door een zonnepaneel en een windmolentje. Je kunt drankjes uit de automaat halen en er zijn wat repen en snoepjes te koop. In de zomermaanden schijnt het hier best druk te zijn. Al is het niet voor de drankjes zelf dan is het wel om gewoon even een kijkje te nemen bij Coke Sjalfsali.
Dyrfjöll
Ook na Coke Sjalfsali komen we nog steeds bijna geen andere auto’s tegen op de weg, we voelen ons echt een soort van alleen op de wereld. De vergezichten zijn fenomenaal. Mede door het zicht op de meest oostelijk liggende bergketen van IJsland: Dyrfjöll. Dyrfjöll is de verzamelnaam van een reeks bergen liggend in een grotere bergketen tussen Borgarfjörður Eystri en Fljótsdalshérað in het oosten van IJsland. Het hoogste punt van deze keten vind je op 1136 meter hoogte. De bergen lijken op te rijzen uit een bijna vlak landschap en voelen daardoor misschien wel extra intimiderend. Vooral met een pak dikke, donkere wolken hangend boven de toppen. Alsof je IJsland hoort zeggen: “je mag hier rond rijden en genieten van het landschap. Maar, met ontzag. Als iets me niet zint kan ik zo een vulkaan laten uitbarsten, een lawine veroorzaken of het dagenlang laten stormen en sneeuwen. En geloof me, dan ben je nergens meer.” Het is bijna onmogelijk om zonder diep respect voor Moeder Natuur rond te rijden door IJsland! We komen dichterbij de uitlopers van Dyrfjöll en de weg overbrugt Selfljót, een rivier waar in de zomermaanden veel op zalm gevist wordt.
Over de Vatnsskarð pass naar Njarðvík
Bij de bergketen aangekomen start een behoorlijke klim naar boven. Ineens is er sneeuw, wat zorgt voor een mooi contrast wanneer we terug kijken naar waar we vandaan komen. De weg slingert naar boven en nog steeds komen we bijna niemand tegen. De Vatnsskarð pass bereikt het hoogste punt op 431 meter. Als we weer dalen voelt het alsof we in een sprookje terecht gekomen zijn. Er ligt verse sneeuw en alles doet bijna buitenaards aan. Wat is de vallei Njarðvík adembenemend mooi!
Njarðvíkurskriður alias Njarðvík screes
Njarðvíkurskriður, ook wel Njarðvík screes genoemd, is het gedeelte van tussen Njarðvík en Borgarfjörður Eystri. Pas sinds 1950 is dit gedeelte van de S94 voor voertuigen toegankelijk. Ik hoor dat de weg jarenlang een angstaanjagende, onverharde weg was zonder vangrails. En ook was het rijden op deze weg niet zonder gevaar. Geregeld rolden stenen van de steile, gladde berghellingen naar beneden. En de afgrond is ook niet misselijk… In 2019 werd de weg veiliger gemaakt, geasfalteerd en voor een groot deel voorzien van vangrails. Hij is nu prachtig!
Legende van Naddi
Overigens was de staat en de ligging van dit gedeelte van de weg niet de enige reden voor angst. Volgens een IJslandse saga huist hier een kwaadaardig wezen met de naam Naddi. Naddi zou het bovenlichaam van een man hebben en het onderlichaam van een beest. Hij zou het vooral voorzien hebben op mannen die het na schemering aandurfde om Njarðvík screes te trotseren. Tijdens donkere dagen hoorden inwoners van zowel Njarðvík en Borgarfjörður geluid van rollende stenen en vallend gruis. Het deed men denken aan knarsen en laat dat nou net de vertaling van Naddi zijn. Het gevaarlijkste punt op deze route heeft de naam Naddagil gekregen, dit is de plek waar Naddi zich schuil zou houden in een kloof vlak boven zeeniveau. Gezegd wordt dat er al sinds de 14e eeuw een kruis staat op deze plek, als bescherming voor mensen die deze weg trotseren. Het kruis draagt de naam Naddakross.
Bakkagerði
Na Njaðvíkurskriður komt Borgarfjörður Eystri in zicht en al snel zijn we in Bakkagerði. Bakkagerði heeft zo’n 90 inwoners en is een van de meest afgelegen dorpen van IJsland. In Bakkagerði zijn we inmiddels zo’n 674 kilometer van Reykjavik verwijderd en het voelt bijna als het einde van de wereld. Aangekomen in Bakkagerði zou je meteen door kunnen rijden naar de haven Borgarfjarðarhöfn voor het spotten van puffins op de Hafnarhólmi rots. Heel veel puffins! Zorg dat je óf heel vroeg op de dag hier bent, óf heel laat op de dag. Midden op de dag zitten de puffins hoofdzakelijk op zee en heb je kans dat ze er niet zijn. Overigens is de puffin dit niet de enige vogel die je hier kunt aantreffen. Er zijn maar liefst 13 verschillende vogelsoorten die broeden op Hafnarhólmi. In het broedseizoen dus een drukte van jewelste op dit voormalige eiland.
Borgarfjörður Eystri bezienswaardigheden
In Borgarfjörður Eystri (en in Bakkagerði) zijn nog meer bezienswaardigheden. De meest bekende bezienswaardigheid in Borgarfjörður Eystri naast Hafnarhólmi en Borgarfjarðarhöfn is ongetwijfeld Lindarbakki, het enige overgebleven turfhuis in Bakkagerði. Rond 1900 stonden er in Borgarfjörður Eystri veel van dit soort turfhuizen met grasdaken. Men ontwikkelde echter betere technieken en materialen. De turfhuizen werden afgebroken en er werden nieuwe, modernere huizen gebouwd. Lindarbakki werd het hele jaar door bewoond tot 1973. Een stel kocht Lindarbakki in 1979 en knapte het helemaal op. In 2019 werd het huisje geschonken aan de gemeente.
Ben je overdag in Borgarfjörður Eystri dan is Álfa Café een aanrader. Drink hier koffie of thee en eet een gebakje aan een van de stenen tafels die vernoemd zijn naar trollen uit IJslandse sagen. Ben je een fanatieke wandelaar? Dan is een wandeling naar Stórurð een aanrader. Vanaf de S94, vlakbij het hoogste punt van de Vatnsskarð pass vind je het Stórurð Visitor Center. Vanaf hier is het twee uur wandelen naar Stórurð, een plek waar allemaal grote rotsblokken bij elkaar in een vallei liggen. Deze rotsblokken zijn hier waarschijnlijk terecht gekomen door aardverschuivingen aan het einde van de laatste ijstijd.
Álfaborg (ook bekend als City of the Elves, Elf Rock of Elf Hill) is ook een bekende bezienswaardigheid in Borgarfjörður Eystri. Álfaborg is een rots in de smalle vallei Kækjudalur valley, niet ver bij Lindarbakki vandaan. Álfaborg wordt gezien als heilige plek voor elfen. Bovenop Álfaborg staat een wijzerplaat, waarvan de wijzer de belangrijkste bezienswaardigheden in Borgarfjörður Eystri aanwijst. Álfaborg heeft ook een rol op het schilderij dat staat op het altaar van Bakkagerðiskirkja. Bekende schilder Jóhannes Kjarval schilderde Christus staande op het elfenpaleis Álfaborg, met Dyrfjöll op de achtergrond.
In de Njarðvík vallei ligt de Innra-Hvanngil Gorge. Deze kloof bestaat uit basalt en ryoliet, een bijzondere vorm van vulkanisch stollingsgesteente. Landschappen met ryoliet vind je ook in Landmannalaugar. Ben je daar geweest dan zul je de kleur in de Innra-Hvanngil kloof meteen herkennen. Langs de S94 is parkeergelegenheid, waarvandaan het een klein stukje lopen is naar het begin van de kloof.
Mocht je nog geen hot pools in de oostfjorden bezocht hebben dan kun je eventueel naar Musterið Spa in Borgarfjörður Eystri. Je kunt hier terecht voor diverse lichaamsbehandelingen (waaronder behandelingen met bier en zeewier) maar je kunt ook genieten van stoombaden, sauna’s en hot tubs met zicht op het fjord.
Borgarfjörður Eystri als stop op je reis door IJsland
Borgarfjörður Eystri is een eindje rijden vanaf Reykjavik, maar met tussenstops en overnachting(en) is het heel goed te doen. Pak je de ringweg via het noorden van IJsland dan rij je 674 kilometer naar Bakkagerði in Borgarfjörður Eystri. Rij je via de zuidelijke ringweg van IJsland dan leg je een route van 772 kilometer af. Op zoek naar leuke accommodaties wanneer je gebruik maakt van de laatste optie? Dan heb je misschien iets aan dit artikel 4x leuk overnachten in het zuiden van IJsland. Ook kun je in het zuiden van IJsland mooie plekjes mee pakken zoals de geothermale Reykjadalur rivier, Fjaðrárgljúfur Canyon, Vestrahorn en natuurlijk het bekende gletsjermeer Jökulsárlón.
Huur een auto in IJsland en bezoek dit afgelegen fjord
IJsland is zo’n fijn land om zelf rond te rijden met een huurauto. Zelf huur ik een auto altijd bij Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ben je altijd en overal voor alles verzekerd. Zonder bijkomende kosten bij het ophalen van de auto. Fijn, want dan weet je meteen waar je aan toe bent en heb je ook achteraf geen gedoe. Zelfs niet wanneer je onverhoopt toch schade rijdt, want ook dan betaalt Sunny Cars jou je eigen risico gewoon terug. Zo stap je nog eens lekker de auto in voor een mooie roadtrip!