Tips en bezienswaardigheden in Oost-IJsland, mooie plekken en routes
Het oosten van IJsland (Austurland, Austfirðir) heeft ontzettend veel te bieden. Prachtige landschappen, diepe fjorden, uitgestrekte vergezichten en duizelingwekkend mooie bergpassen. Toch rijdt het gros van de mensen tijdens een “rondje IJsland” veel moois voorbij, doordat ze nauwelijks van de ringweg af komen. En dat is echt jammer! Plan wat tijd in voor het bezoeken van bekende en minder bekende bezienswaardigheden in het oosten van IJsland; hier ga je zeker geen spijt van krijgen.
- Jouw reis langs bezienswaardigheden in Oost-IJsland
- Gletsjermeren Fjallsárlón, Breiðárlón en Jökulsárlón
- Diamond Beach
- Höfn
- sland
- Hoffell hot pools
- Vestrahorn, Stokksnes
- Viking Village
- Almannaskarð pass of Almannaskarðsgöng tunnel
- Brunnhorn, alias Batman Mountain
- Eystrahorn (Krossanesfjall)
- Zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur
- Stapi in Stapavík
- Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool
- xi pass (939)
- Stöðvarfjörður
- Saxa Sea Geysir
- Hafnarnesviti Lighthouse
- Fagridalur Valley
- Egilsstaðir
- Vök Baths
- Fjarðarheiði (road 93)
- Watervallen op Fjarðarheiði, langs road 93
- Seyðisfjörður
- Stuðlagil Canyon
- Rjúkandafoss
- Puffins spotten in Borgarfjörður Eystri
Jouw reis langs bezienswaardigheden in Oost-IJsland
De meeste mensen zullen voor een reis door IJsland arriveren in Reykjavik en met een huurauto op pad gaan. Komen ze voor een paar dagen, dan zal vaak het zuiden of het westen van IJsland ontdekt worden. Voor een paar dagen naar het oosten van IJsland, dat hoor je niet zo veel. Het is nogal een eindje rijden namelijk, voor een paar dagen. Toch is het wel mogelijk, zeker als je van mooie autoritten houdt. Aangezien ik het zuiden al eens eerder bezocht had reed ik in 1x door naar het oosten, met als eerste stop voor een overnachting bij Vestrahorn. Net vóór en na deze stop bekijk ik mooie plekken, bekend maar ook minder bekend. Uitkijkpunten, watervallen, bergpassen, mooie plaatsjes, prachtie kustlijnen, hot pools… het is er allemaal! Hieronder bezienswaardigheden in Oost-IJsland die veel indruk op mij hebben gemaakt.
Gletsjermeren Fjallsárlón, Breiðárlón en Jökulsárlón
De eerste bezienswaardigheden in Oost-IJsland die je tegenkomt wanneer je de regio Austurland binnen komt rijden vanaf Reykjavik zijn de gletsjermeren Fjallsárlón, Breiðárlón en Jökulsárlón aan de zuidelijke kant van de Vatnajökullgletsjer. Jökulsárlón is het meest indrukwekkende meer van de drie, maar daardoor ook het drukst bezocht.
Diamond Beach
Grote stukken ijs breken af van de Vatnajökullgletsjer en stromen via een kanaal naar zee. Door bepaalde stromingen komen veel ijsblokken weer op het strand terecht, waardoor het strand hier de naam Diamond Beach heeft gekregen. Het strand doet zijn naam eer aan, vooral in de winter als je het mij vraagt. De zon blijft dan laag staan waardoor het licht warm is. De ijsblokken lijken dan écht op diamanten! Mijn favoriete seizoen dus, de winter, voor een bezoek aan Diamond Beach.
Höfn
Het eerste plaatsje van een beetje formaat dat je tegen komt na Jökulsárlón is het stadje Höfn. Je vindt hier een gezellige haven en ook mensen die van cultuur houden zijn hier op hun plek. In het oudste gebouw van Höfn, Gamlabúð, is het informatiecentrum van Vatnajokull National Park gevestigd. Vanuit Höfn vertrekken dan ook diverse tours, onder meer naar Skálafellsjökull, Lónsöræfi en Jökulsárlón.
Ósland
Ten zuiden van Höfn ligt Ósland. Ósland is verbonden met Höfn, maar vroeger was dat niet zo; toen was Ósland een eiland. Het gebied is vooral geliefd bij vogelliefhebbers, er broeden ieder voorjaar veel soorten vogels. De meest voorkomende vogel in Ósland is de Noordse stern. Ook als je niet van vogels houdt is het een aanrader om het gebied te bezoeken. Je vindt hier mooie vergezichten, je kijkt mooi op het fjord met het daaraan liggende Höfn.
Hoffell hot pools
Niet ver van Höfn vandaan liggen de Hoffell hot pools. Vanaf de ringweg is het maar een paar minuutjes rijden naar deze warme baden, die behoren tot Hoffell Guesthouse. Na betaling van entree kun je lekker badderen in het warme water, met prachtig uitzicht. In de zomer staat het hier vol met lupines, echt mooi!
Vestrahorn, Stokksnes
Het schiereiland Stokksnes is een van mijn favoriete plekken in IJsland. Stokksnes wordt gedomineerd door de imposante Vestrahorn, een berg die je op veel foto’s van IJsland terug ziet. Het is een van de meest gefotografeerde bergen van het land en ik begrijp waarom! De plek is magisch mooi, zeker vroeg in de ochtend. Met een beetje geluk kom je tijdens een wandeling IJslandse paarden tegen, die hier vrij rond lopen. Ook kun je hier rendieren spotten, zo maar langs de kant van de weg.
Viking Village
Op het schiereiland Stokksnes kun je ook een bezoek brengen aan Viking Village. Ooit opgebouwd om te fungeren als decor voor een film, maar die kwam er nooit door geldproblemen. De plannen schijnen nog steeds op tafel te liggen, maar wanneer en óf het ooit nog gaat lukken is niet bekend. Al rondstruinend in Viking Village waan je je terug in de tijd, ook al is het viking dorpje echt wel aan een opknapbeurt toe.
Almannaskarð pass of Almannaskarðsgöng tunnel
Rij je richting het oosten dan kun je in de zomermaanden de Almannaskarð pass rijden. Door sneeuwval is deze bergpas in de wintermaanden vaak afgesloten. Hierdoor was het oosten van IJsland in de winter vaak niet via het zuiden bereikbaar. In 2005 werd de Almannaskarðgöng tunnel geopend, waardoor dit gedeelte van de weg naar Oost-IJsland nu het gehele jaar te rijden is. Wil je snel richting het oosten kies dan voor de tunnel, heb je zin in een spannende tocht? Kies in de zomer dan voor de bergpas.
Brunnhorn, alias Batman Mountain
Vlakbij de herkenbare Vestrahorn is nog een bijzondere berg te vinden: Brunnhorn. Deze berg doet erg denken aan Batman; daarom heeft Brunnhorn al jarenlang de bijnaam Batman Mountain. Het beste zicht op Brunnhorn heb je vanaf de oevers van Lón, een lagune waar veel trekvogels te vinden zijn.
Eystrahorn (Krossanesfjall)
Eystrahorn, ook bekend als Krossanesfjall, is een andere veel gefotografeerde berg in het oosten van IJsland. De berg lijkt favoriet bij fotografen die werken met een drone; je ziet van deze topper echt de mooiste plaatjes voorbij komen. Pak hier meteen je kans bij mooi weer. Ik heb zelf al meerdere keren gehad dat ik dacht “doe ik op de terugweg” met als gevolg dat ik door slecht weer helemaal geen foto’s kon maken.
Zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur
Iets voorbij Eystrahorn ligt de ringweg dicht langs de kust. De kustlijn is hier adembenemend mooi; roodbruin gekleurde berghellingen, de zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur en het blauwe zeewater… Wat een contrast! Echt even stoppen hier om de stranden te bewonderen.
Stapi in Stapavík
Op een van de zwarte stranden langs deze kust, bij de afslag Lækjavik, staat een monoliet in de branding: Stapi in Stapavík. De 20 meter hoge monoliet is vrij onbekend bij toeristen, maar geliefd bij IJslandse fotografen. Vanaf de weg lijkt hij misschien niet zo interessant, maar sta je ernaast dan is deze reus ontzettend indrukwekkend.
Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool
Zin in een IJslandse hot pool met mooi uitzicht? Prachtig zicht op Hamarsfjörður heb je vanuit Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool. Het is even opletten wanneer je op de ringweg rijdt, want je rijdt deze hot pool in het oosten van IJsland zo voorbij. Op de bordjes letten dus!
Öxi pass (939)
Om in Egilsstaðir te komen kun je ring road 1 volgen, maar je kunt ook kiezen voor de Öxi pass (road 939). Deze 20 kilometer lange, onverharde bergpas brengt je over de Breiðdalsheiði hoogvlakte. Om deze pas te rijden moeten de weersomstandigheden goed zijn, anders wordt de bergpas afgesloten. Je ziet snel genoeg of de bergpas open is wanneer je in de ronding van Berufjörður aan komt en de afslag naar road 939 kunt nemen.
Stöðvarfjörður
Een leuk klein vissersplaatsje is Stöðvarfjörður. Je vindt hier onder meer een klein haventje, een museum genaamd Steinasafn Petru, met mooie (edel)stenen die door de eigenaresse zelf bij elkaar gezocht zijn in IJsland, een zwembad met hot tub en een bijzondere b&b in een kerkje uit 1925 (Kirkjubaer Guesthouse). Vanuit het plaatsje kun je verschillende wandelroutes volgen in Jafnadalur Valley, onder meer naar The Stone Arch, een natuurlijk gevormde boog.
Saxa Sea Geysir
Net na het plaatsje Stöðvarfjörður vind je vlak langs de ringweg Saxa Sea Geysir, op Google Maps kun je het vinden onder Saxa Sea Viewpoint. Saxa is een door het water uitgeslepen plek in de rotsachtige kust. Bij iedere golf die komt aanrollen wordt het water in de smalle strook gestuwd en met veel kracht omhoog gestuwd. Vooral met een ruwe zee zorgt dit voor een spectaculair beeld. Even stoppen dus, zeker omdat het zo dicht langs de ringweg ligt.
Hafnarnesviti Lighthouse
Een fotogenieke vuurtoren vind je bij de monding van Fáskrúðsfjörður. Hafnarnesviti Lighthouse is niet zo zeer imponerend als het gaat om formaat, maar wel als het gaat om de kleur: de 7 meter hoge vuurtoren is knaloranje. Hij werd in 1938 gebouwd, ter vervanging van een eerdere, iets kleinere vuurtoren.
Fagridalur Valley
Kiezen voor het volgen van ring road 1 vanaf Berufjörður richting Egilsstaðir is overigens sowieso geen straf, want op deze route kom je door de mooie Fagridalur Valley. Halverwege deze lange vallei staat een rood huisje, een mooi en fotogeniek object zo helemaal alleen in the middle of nowhere.
Egilsstaðir
Egilsstaðir ligt langs de rivier Lagarfljót. De stad werd in 1947 gesticht, niet zo zeer met het doel om uit te groeien tot grote stad, maar meer om als centrum te dienen voor de omliggende, landelijke omgeving. Inmiddels is Egilsstaðir met 2300 inwoners de grootste stad van Oost-IJsland. In de stad zijn nagenoeg alle faciliteiten te vinden die je van een stad verwacht. Denk aan een luchthaven, een ziekenhuis, scholen, winkels, musea, restaurants en meer.
Vök Baths
Vlakbij de stad Egilsstaðir ligt het nog vrij nieuwe Vök Baths. Je vindt hier verschillende geothermale baden die warm gehouden worden door hete bronnen in het 1,1 km² grote Urriðavatn meer. Verwacht hier geen blauw water zoals in The Blue Lagoon, maar natuurlijk water uit het meer. Een fijne plek om even tot rust te komen!
Fjarðarheiði (road 93)
De indrukwekkende 24,5 kilometer lange bergpas van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður draagt de naam Fjarðarheiði. Het hoogste punt van de bergpas ligt rond de 625 meter boven zeeniveau, wat voor Oost-IJslandse begrippen behoorlijk hoog is. Het hele jaar kun je hier sneeuw verwachten, uitzonderingen daargelaten. Seyðisfjörður is vele keren per jaar afgesloten van de buitenwereld door sneeuwval op de bergpas. Hierdoor kan Seyðisfjörður niet bevoorraad worden, kunnen goederen die per schip aankomen in Seyðisfjörður niet vervoerd worden en komen toeristen vast te zitten in het plaatsje. In 2024 zal daarom gestart worden met de bouw van de Fjarðarheiðargöng, een 13,3 kilometer lange tunnel tussen Egilsstaðir en Seyðisfjörður. Desondanks de problemen die de bergpas veroorzaakt, is het een prachtige weg om te rijden!
Watervallen op Fjarðarheiði, langs road 93
Heb je het grootste deel van Fjarðarheiði richting Seyðisfjörður getrotseerd, dan komen er rechts een aantal watervallen zodra je aan de afdaling naar Seyðisfjörður begint: Gljúfurfoss, Haífoss, Gufufoss en Udafoss. Vooral bij Gufufoss heb je langs de kant van de weg goede gelegenheid om je auto even te parkeren.
Seyðisfjörður
Seyðisfjörður telt nog geen 650 inwoners maar is wél een heel belangrijk plaatsje in het oosten van IJsland. De ferry van Smyril Line komt hier wekelijks aan vanuit Hirtshals (Denemarken), via Tórshavn (Faeröer eilanden). Dat betekent dat veel toeristen in Seyðisfjörður aankomen om vanuit hier IJsland te gaan ontdekken, vaak met eigen auto. Seyðisfjörður heeft een leuk cultureel centrum met een aantal knusse restaurants, comfortabele accommodaties en natuurlijk de Seyðisfjarðarkirkja, met het daarvoor liggende beroemde regenboogpad.
Stuðlagil Canyon
Een heel stuk meer het binnenland van Oost-IJsland in ligt het beroemde Stuðlagil Canyon, misschien wel de meest gefotografeerde plek van heel IJsland. Deze kloof, waar de rivier Jökulsá á Dal doorheen stroomt, is lange tijd niet zo bekend geweest. Voordat aan het begin van de 21 eeuw de waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun werd gebouwd was deze rivier woest en wild. Na de bouw zakte het waterpeil van de rivier, waardoor de bekende basaltkolommen zichtbaar werden. Vandaag de dag is Stuðlagil Canyon echt een Instagrammable plek; een van de meest bekende bezienswaardigheden in Oost-IJsland. De kloof is aan twee kanten te bezoeken. Aan de westzijde van de kloof kun je via stalen trappen een stukje in de kloof afdalen. Deze plek geldt als de officiële entrance, waar je ook toiletten en een snackcar vindt. Je hebt hier niet zo goed zicht op de basaltkolommen als vanaf de oostzijde. Aan deze kant kun je namelijk afdalen tot op waterniveau, je staat dan op en tussen de basaltzuilen in. Om hier te komen moet je wel eerst een wandeling van 4 kilometer maken.
Rjúkandafoss
Direct langs ring road 1, vlakbij de afslag naar Stuðlagil Canyon, ligt de waterval Rjúkandafoss. Deze waterval is 93 meter hoog en een van de weinige watervallen in het noord-oosten van IJsland die direct vanaf de ringweg te zien is. Heb je zin in een korte wandeling, dan kun je zeker zo’n 300 meter stroomopwaarts lopen voor een nóg mooier zicht op de waterval.
Puffins spotten in Borgarfjörður Eystri
Borgarfjörður Eystri is een van de beste plekken in Oost-IJsland voor het spotten van puffins. De S94 (Borgarfjarðarvegur) brengt je vanuit Egilsstaðir naar deze afgelegen plek. Het landschap onderweg is waanzinnig. Zo uitgestrekt en verlaten met die imposante bergen op de achtergrond; het voelt echt als het einde van de wereld. Onderweg moet je de 431 meter hoge Vatnsskarð pass trotseren, vanwaar je prachtig zicht hebt op de vallei Njarðvík. Hierna moet je de Njarðvíkurskriður (Njarðvík screes) nog over, een weg die jarenlang als angstaanjagend bekend heeft gestaan. De weg is in 2019 breder en veiliger gemaakt, geasfalteerd en er zijn vangrails aangebracht. Nu is het een prachtige route. Vergeet in Borgarfjörður niet ook een kijkje te nemen bij het turfhuisje Lindarbakki en bij het kerkje Bakkagerðiskirkja.