Met de boot naar de Faeröer eilanden of vliegen?
De Faeröer eilanden stonden hier al een tijdje op de planning. Voor mei 2020 was alles geboekt, maar helaas moest het geannuleerd worden door COVID. In de twee jaren daarna werd er diverse keren wéér geboekt en vervolgens wéér geannuleerd. Iedere keer weer balen. We besloten om te gaan varen in plaats van te vliegen, omdat veel vluchten op het laatste moment gecanceld werden. Dan ging de eigen auto mee, dan weer niet. Heen vliegen, terug met de boot, heen en terug met de boot… ik denk dat iedere manier om op de Faeröer eilanden te komen wel is gepasseerd in die periode. Er zijn vele wegen die naar de Faeröer eilanden leiden, maar vaak was het qua tijdsduur net niet passend voor ons. Mocht je plannen hebben om de Faeröer eilanden te bezoeken, dan heb je wellicht iets aan onderstaande informatie.
Hoe kom je op de Faeröer eilanden?
Er zijn verschillende manieren. Zo kun je met de boot naar de Faeröer eilanden, maar ook met het vliegtuig. Met het vliegtuig is sneller, maar vliegen is vrij beperkt als het gaat om vluchten en zo kort mogelijke tussenstops. Met de boot ben je langer onderweg, maar het is echt een ervaring op zich. De reis begint zodra je aan boord van de ferry stapt. Je kunt een eigen auto meenemen, of op de Faeröer eilanden een auto huren. Wij kiezen op de heenweg voor de boot naar de Faeröer eilanden (vanuit Denemarken) en terug vliegen we van Vágar op de Faeröer eilanden naar Kopenhagen in Denemarken.
Vlucht naar Faeröer eilanden
Wil je vliegen naar de Faeröer eilanden? Het makkelijkst is dan een vlucht boeken van Amsterdam naar Billund of naar Kopenhagen. Vanaf hier vliegt Atlantic Airways naar Vágar op de Faeröer eilanden. Voor vertrek vanaf Brussel geldt hetzelfde. De vluchten vanuit Dusseldorf maken over het algemeen eerst een tussenstop in Amsterdam, dus dat is wellicht minder interessant.
Hoe wij op de Faeröer eilanden komen
Zoals je hierboven leest is deze reis naar de Faeröer eilanden bij ons meerdere keren geannuleerd maar daarnaast ook gewijzigd. Zo hebben we nagedacht over het meenemen van een eigen auto op de boot, zodat we ter plaatse geen auto hoefden te huren. Ook waren we op deze manier niet afhankelijk van vluchten van en naar Amsterdam. Ook met eigen auto naar Denemarken rijden, daar parkeren, zonder auto op de boot en op de Faeröer eilanden een auto huren is onderdeel van het plan geweest. Uiteindelijk kiezen we voor een KLM vlucht naar Aalborg. Daar pakken we de bus en de trein naar Hirtshals, vanwaar de boot naar Tórshavn vertrekt (duurde ongeveer een uur). Op de terugweg pakken we Atlantic Airways vlucht van Vágar naar Kopenhagen, om vervolgens vanaf daar met KLM naar Amsterdam terug te vliegen. Vliegtickets vergelijken kan heel makkelijk via Momondo.nl.
Smyril Line naar IJsland via Faeröer eilanden
De Smyril Line MS Norröna brengt je vanuit Hirtshals in Noord-Jutland naar de Faeröer eilanden. Eén keer per week zijn er afvaarten en in het hoogseizoen zelfs twee keer per week. Het vaarschema is niet altijd even overzichtelijk. Een telefoontje naar Smyril Line geeft je vaak sneller de informatie waar je naar op zoek bent. De MS Norröna stopt een aantal uren in Tórshavn op de Faeröer eilanden, om vervolgens door te varen naar het IJslandse Seyðisfjørður. Hierdoor zijn de Faeröer eilanden een ideale tussenstop op weg naar IJsland. Op de boot kom je dan ook veel mensen tegen die voor langere tijd naar IJsland gaan. Het is, als je voor een aantal weken naar IJsland gaat, voordeliger om je eigen auto mee te nemen op de boot dan te vliegen en ter plaatse een auto te huren. De meeste reizigers plannen op de heen- of terugweg een aantal dagen om de Faeröer eilanden (met eigen auto) te ontdekken.
Aan boord van de ferry Hirtshals-Torshavn
Er kunnen bijna 1500 passagiers aan boord van de MS Norröna. Uiteindelijk zitten wij 39 uur op het schip; twee keer overnachten dus. Dat klinkt hartstikke lang en dat is het eigenlijk ook wel. Toch voelt het, wanneer je eenmaal aan wal staat, alsof die 39 uur voorbij gevlogen zijn. Met goed weer kun je buiten op het dek vertoeven, een plekje in de zon zoeken en staren naar de horizon. Is het slechter weer dan zijn er vele zitjes waar je neer kunt ploffen. Wij verblijven veel in de bar. Hier heb je rondom glas en kun je goed naar buiten kijken. Fijn tijdens onze reis, aangezien de zee behoorlijk ruw is en er veel deining is. Het zijn geen omstandigheden om lekker rondjes te gaan lopen over het schip, iets wat ik me vooraf wél had voorgenomen. We vallen tijdens het lopen steeds bijna om! Op de MS Norröna is best veel te doen. Er zijn verschillende restaurants waar je lekker kunt eten (reserveren), er zijn plekjes waar je lekker kunt relaxen, er is een klein zwembad en we springen ook nog even onder in de (zoutwater) hot tubs op het dek (reserveren). Vergeet niet om buiten op het dek te staan wanneer je langs de Shetland eilanden vaart. Gegarandeerd mooie vergezichten!
Tips voor jouw Smyril Line overtocht naar Faeröer eilanden
Onze ferry naar de Faeröer eilanden vertrekt op een zaterdag om 15.00u in de middag. De vlucht naar Aalborg staat geboekt voor zaterdagochtend vroeg, zodat we op tijd in Hirtshals zijn. Precies in de week voor ons vertrek begint de hele chaos op Schiphol, met de extreme wachttijden voor de security. KLM schrapt die week al een aantal ochtendvluchten naar Aalborg. Als ze dat ook doen met onze vlucht dan missen we de boot. We besluiten onze vlucht om te boeken naar vrijdagmiddag, zodat we een dag eerder in Hirtshals aankomen en de boot daardoor niet kunnen missen.
Lees ook: Beste plekken voor het spotten van puffins op de Faeröer eilanden
Overnachting in Hirtshals
Tip: Zorg dat je een dag eerder al in Hirtshals bent. Je weet nooit wat er onderweg nog op je pad komt, waardoor je de boot kunt missen. Als de boot de volgende dag weer zou gaan is het niet zo erg, maar deze boot naar de Faeröer eilanden gaat maar één of hooguit twee keer per week. Dat is lang wachten, als je hem mist! En wellicht de moeite niet wanneer jouw verblijf op de Faeröer eilanden bijvoorbeeld een week duurt. Wij overnachten in een hotel dichtbij de haven van Hirtshals, zodat we de volgende dag lopend naar Smyril Line kunnen. Tip: op de Booking.com kaart kun je goed zien welke hotels dichtbij de haven liggen. Tip: Onze tijd op zaterdag brengen we door in het leuke Cafe Møller, waar we nog eens goed onze plannen voor de Faeröer eilanden uitstippelen. Ook Lilleheden Cafe & Restaurant is een aanrader, hier eten we kleine Deense gerechtjes op de avond van aankomst in Hirtshals.
Zoek voor vertrek uit hoe je bij Smyril Line komt
Waar we echter geen rekening mee houden, is dat de MS Norröna wel heel dichtbij ligt maar dat je er niet zo maar naartoe kunt lopen. Hemelsbreed denk je dat het nog geen tien minuten lopen is. Maar door water (zie je niet van een afstand), kades en veel hekken (want, douane gebied) kun je alleen maar via een omweg door het havengebied bij het schip komen. Dom, dat wij daar nooit over nagedacht hebben! Iets met slechte voorbereiding… Gelukkig kan een taxi ons oppikken en nét op tijd afzetten bij de incheck. Tip: hou hier echt rekening mee als je zonder eigen auto bij Smyril Line moet komen. De taxichauffeur vertelt ons dat hij het vaak mee maakt, dat mensen zich hierin vergissen. Een taxi reserveren kan dus zeker geen kwaad.
Lees ook: Suðuroy, bezienswaardigheden op het meest zuidelijke Faeröer eiland
Georganiseerd naar de Faeröer eilanden?
Vind je zelf zo’n trip naar Faeröer regelen omslachtig? Voigt Travel biedt een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden aan met eigen auto. Inclusief ferry overtocht vanuit Denemarken én verblijf in verschillende accommodaties op de Faeröer eilanden. Ga je toch liever vliegen en de eilanden ontdekken met een huurauto, dan heeft BBI Travel wellicht een mooi pakket voor je. Er is veel mogelijk en het wordt vooraf goed geregeld, zonder dat je zelf veel uitzoekwerk hebt.