Vulkaanuitbarsting IJsland, alles over de laatste uitbarstingen op Reykjanes

IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs en genoemd. Op het eiland zijn meer dan 200 vulkanen te vinden waarvan er ongeveer 30 “actief” zijn. Dat wil zeggen, deze 30 vulkanen zijn sinds de kolonisatie van IJsland een of meerdere keren uitgebarsten. Dat de andere 170 vulkanen momenteel nauwelijks of geen activiteit vertonen wil niet zeggen dat ze in de toekomst niet zullen uitbarsten.

Dagelijks zijn er in IJsland aardbevingen en gemiddeld is er elke 5 jaar een vulkaanuitbarsting. Op het schiereiland Reykjanes is het al eeuwenlang relatief rustig. Er zijn in deze regio in de afgelopen 800 jaar geen vulkaanuitbarstingen geweest. Dat er voor die tijd veel gebeurd is, is goed te zien wanneer je dit deel van IJsland bezoekt. Overal waar je kijkt zie je lavavelden. Op een aantal plekken zijn thermische activiteiten te vinden zoals bijvoorbeeld bij de Svartsengi (Blue Lagoon), Seltún, Gunnuhver hot springs en Krýsuvík.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Gunnuhver hot springs

Vulkanische activiteit op Reykjanes in het verleden

Onderzoekers brengen in 2021 (vlak voor de eerste eruptie) een rapport uit over de historie van het schiereiland. Daaruit blijkt dat Reykjanes in het verleden ongeveer om de 800 jaar vulkanisch actief werd, waarbij de activiteit zo’n 400 jaar duurde. De laatste activiteit eindigde halverwege de 13e eeuw, 800 jaar geleden dus. De activiteit van de laatste jaren (dagelijks aardbevingen en nu, anno 2024, verschillende erupties verder) zou dus zo maar eens het begin kunnen zijn van langdurige vulkanische activiteit op Reykjanes. Vulkanologen doen ook veel onderzoek naar andere uitbarstingen op Reykjanes in het verleden. De uitbarsting van Þráinsskjöldur van 14.000 jaar geleden bijvoorbeeld, was een eruptie die maar niet stopte. Honderden jaren lang werd er lava uit de grond gespuwd. Ik denk dat niemand op IJsland zich voor kan stellen hoe dat zou zijn, als er een eruptie komt die gewoon niet meer stopt.

Iedere dag aardbevingen in IJsland

Aangezien IJsland op de Mid-Atlantische Rug ligt én het land ook vulkanisch actief is zijn er dagelijks aardbevingen. De Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat bewegen langzaam uit elkaar wat zorgt voor spanning die wordt opgebouwd in de aardkorst. Door het vrijkomen van de opgebouwde spanning ontstaat er een aardbeving. Ook vulkanen zorgen voor aardbevingen. Vulkanische activiteit veroorzaakt trillingen en schokken in de aardkorst, wat eveneens aardbevingen kan veroorzaken.

Ben je benieuwd naar de actuele gegevens, naar de aardbevingen in IJsland vandaag? Neem dan een kijkje op pagina.

Recente uitbarstingen op Reykjanes

In 2021 start in maart de eruptie in de vallei Geldingadalir. Deze IJslandse vulkaan krijgt de naam Fagradalshraun maar is eigenlijk beter bekend als Fagradalsfjall. In augustus 2022 volgt de volgende eruptie in Meradalir. In juli 2023 begint de derde eruptie, Litli Hrútur. Op 18 december 2023 is het de beurt aan Sundhnukagigar.

Vulkaanuitbarsting IJsland: Fagradalsfjall Geldingadalir op Reykjanes - Reislegende.nl
© Thorir Ingvarsson | Shutterstock

Uitbarstingen Sundhnukagigar, Reykjanes

  • 18 december 2023
  • 14 januari 2024
  • 8 februari 2024
  • 16 maart 2024
  • 29 mei 2024
  • 22 augustus 2024

Wil je de ontwikkelingen volgen dan zijn dit goede kanalen en accounts:

Wil je de plekken van de uitbarstingen van boven bekijken? Dan is een helikoptervlucht boven het gebied misschien wel de allerbeste manier om dat te doen. Niet te lang wachten met boeken, deze vluchten zitten snel vol.

Video’s IJslandse vulkaanuitbarstingen op Reykjanes

Hieronder een aantal video’s van de verschillende IJsland vulkaanuitbarstingen op Reykjanes. Benieuwd naar nog meer IJslandse, vulkanische activiteit? Bekijk dan dit artikel over de 10 bekende vulkanen in IJsland. Benieuwd of er momenteel iets te zien is? Zoek dan op Youtube eenvoudig naar livestream iceland volcano of webcam iceland volcano.

© Stefan Foster

Met een huurauto naar Geldingadalir en Meradalir

De meest makkelijke manier om bij de Fagradalsfjall (Geldingadalir) en Meradalir te komen is met een huurauto. Tenminste, op de parkeerplaats waar het wandelpad begint. Een auto huur ik altijd via Sunny Cars. Met de all-in formule van Sunny Cars ben je voor alles verzekerd. En dat is fijn. Nooit onverwachte, extra kosten op je bordje! Zelfs je eigen risico stort Sunny Cars terug mocht je toch onverhoopt schade rijden. Huur je een auto bij Sunny Cars dan kun je met een fijn gevoel de IJslandse wegen op. 

Vanuit Reykjavik rij je in ongeveer 50 minuten naar de (parkeer)plek van de vulkaanuitbarstingen. Een bezoek aan Geldingadalir en Meradalir is dus perfect te combineren met een Reykjavik stedentrip!

Een andere manier om bij de vulkaan de gaan kijken is met een guided tour. Er worden veel tours naar de Geldingadalir vulkaan aangeboden en bij veel van deze tours word je in Reykjavik opgehaald. Zo heb je helemaal geen auto nodig, handig wanneer je alleen voor de vulkaan naar IJsland bent gekomen. Kijk hier voor een overzicht met guided tours naar de IJslandse vulkaan.


Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button