Kootwijkerzand uitkijktoren, zicht op grootste stuifzandgebied van West-Europa
Op het westelijke deel van de Veluwe ligt Kootwijkerzand, een enorm stuifzandgebied. Met een oppervlakte van maar liefst 700 hectare is Kootwijkerzand de grootste zandverstuiving van West-Europa. Het beste beeld van dit grote gebied met stuifzand heb je vanaf de uitkijktoren van Kootwijkerzand, die in 2017 werd geplaatst. Of je nu op de uitkijktoren staat en over de zandvlakte tuurt of vanaf de zandvlakte de uitkijktoren bekijkt; het is een plaatje. Je komt de toren tegen op een van de wandelroutes over en in de buurt van Kootwijkerzand, maar je kunt er ook makkelijk vanaf de parkeerplaats direct naartoe lopen.
Lees ook: Deelerwoud, mooiste plekje op de Veluwe?
Spectaculair uitzicht vanaf Kootwijkerzand uitkijktoren
In 1999 werd een 8 meter houten uitkijktoren geplaatst, maar na zo’n 15 jaar viel de toren ten prooi aan houtrot. Er werd een plan gemaakt voor een nieuwe uitkijktoren, dit keer van staal. Door crowdfunding kon de toren hoger gemaakt worden dan aanvankelijk de bedoeling was. In 2017 werd de huidige stalen 13,5 meter hoge uitkijktoren geplaatst. De uitkijktoren kreeg de toepasselijke naam De Zandloper, wat je meteen begrijpt als je hem ziet staan. Het roestbruine staal kleurt prachtig bij het zand en bij het groen van de omringende bomen. Met recht een plaatje als je het mij vraagt.
Vanaf de Kootwijkerzand uitkijktoren kijk je mooi over de zandverstuiving heen. Met helder weer zie je in de verte het voormalig zendgebouw Radio Kootwijk liggen. Het stuifzandgebied is echt een grote oppervlakte; zie je verderop mensen lopen op de verstuiving dan lijken het echt miertjes.
Lees ook: Een dagje naar Zutphen, 23 bezienswaardigheden en tips
Hoe zijn zandverstuivingen ontstaan?
De in Nederland voorkomende zandverstuivingen zijn niet op natuurlijke wijze ontstaan. In ongeveer 1000 na Christus ontstonden de eerste stuifzandgebieden in Nederland, doordat er tientallen meters brede karrensporen werden aangelegd en vooral omdat er teveel heide werd afgeplagd. De heideplaggen werden gebruikt voor bemesting van het land maar ook als tussenlaag in (pot)stallen waar mest werd opgestapeld. In de 19e eeuw was er in Nederland bijna 80.000 hectare aan stuifzandgebied te vinden. In de loop van de tijd zijn er door Staatsbosbeheer veel naaldbomen geplant om de gebieden bedwingbaar te houden. Inmiddels is er nog ongeveer 1400 hectare aan zandverstuivingen over in Nederland, waarvan de verstuiving in Kootwijk met een oppervlakte van 700 hectare het grootste aaneengesloten gebied beslaat.
Wandelroute Kootwijkerzand
Er is een 3 kilometer lange wandelroute die langs de uitkijktoren in het stuifzandgebied komt. De route gaat eerst een stukje door het bos, waarna je al snel bij de uitkijktoren komt. Daarna loop je een stuk over de zandverstuiving en daarna volgt weer een lang stuk door het bos. Wat bredere paden worden afgewisseld met smalle, kronkelende paadjes. Op verschillende plekken heb je zelfs de keuze; of op een breder pad blijven lopen of een smaller pad pakken door dichte bebossing, over lage heuveltjes heen.
Doordat de uitkijktoren zo dicht bij de parkeerplaats ligt is het ook goed te doen om alleen de uitkijktoren te bezoeken, zonder ook de wandeling te maken. Kan handig zijn als je op doortocht bent bijvoorbeeld maar toch even snel van het weidse uitzicht wilt genieten.
Vooral in de herfst zijn er in het bos veel paddenstoelen te vinden. Grote rode paddenstoelen maar ook van die schattige kleine paddenstoeltjes. Vooral die kleintjes vind ik zelf altijd erg fotogeniek. Het leuke is dat je hier ook iets langer naar moet zoeken. De euforie is dan wat groter als je ze uiteindelijk vindt, ergens heel verdekt opgesteld!
Lees ook: Tips voor fietsen op de Hoge Veluwe
Boswachterspad Kootwijk
Als je zin hebt in een lange wandeling dan kan het Boswachterspad iets voor jou zijn. Deze 18,6 kilometer lange wandeling brengt je door bossen met oude eiken en gigantische douglassparren. Uiteraard kom je tijdens het wandeling ook in aanraking met het stuifzand en de kans op het zien van wilde dieren is ook op deze route aanwezig. Voor het bezoeken van de Kootwijkerzand uitkijktoren moet je iets afwijken van de route. De toren ligt 800 meter van de route af, maar je kunt hem goed meepakken. Meer informatie over deze wandeling vind je hier.
Parkeren bij uitkijktoren Kootwijkerzand
Google gaat niet helemaal lekker om met de route naar de parkeerplaats vlakbij de Kootwijkerzand uitkijktoren. Hij stuurt je naar de Noorderheideweg, maar daar is het afgesloten voor doorgaand verkeer. Er zijn mensen die hier de auto parkeren langs de kant van de bosweg, maar heel handig is dit natuurlijk niet. Kom je vanaf Kootwijk dan rij je door op de Heetweg, ook al zegt Google dat je moet afslaan. Blijf op de Heetweg richting Kootwijkerbroek. Rij door tot je de Houtvester van het Hoffweg tegenkomt, sla hier linksaf (rechtsaf dus als je van de andere kant komt). Op deze kruising staat het ook goed aangegeven, dat het de weg naar de uitkijktoren is. Rij de weg af tot je bij de parkeerplaats aan komt.
Restaurant de Brinkhof: tip in Kootwijk
Zin in een lekkere maaltijd na de wandeling? Dan kan ik je restaurant de Brinkhof in Kootwijk aanbevelen. Ze hebben binnen enkele tafeltjes beschikbaar maar met mooi weer is er veel plek op het terras buiten. De wienerschnitzels en de huisgemaakte gehaktballen zijn een aanrader!
Benieuwd naar andere mooie uitkijktorens en vogelkijkhutten? Die vind je in deze artikelen met uitkijktorens in Nederland en uitkijktorens op de Veluwe.