Wat te doen in Tunesië: 7 tips en to-do’s

Tunesië is een land wat bezoekers veel te bieden heeft. Prachtige resorts, mooie stranden, idyllische dorpjes en kleurrijke medina’s. Toch heeft het land het de afgelopen jaren moeilijk. Na 2 terroristische aanslagen in 2015 werd het reisadvies negatief en lieten toeristen het land links liggen. Nu het reisadvies niet meer negatief is krabbelt het toerisme langzaam weer op. Er ligt in dit land zo veel moois op je te wachten! Maar wat eigenlijk precies?

Tunesië in het kort

Tunesië ligt in het noorden van Afrika, aan de Middellandse Zee. Het land grenst in het westen aan Algerije en in het zuiden aan Libië. Met een oppervlakte van 163.610 km² is Tunesië ongeveer 4 keer zo groot als Nederland. Voor Afrikaanse begrippen is het echter een klein land. Het aantal inwoners ligt rond de 11.500.000. In Tunesië vind je diverse soorten landschappen. Van woestijn met oases in het zuiden en midden van het land tot bossen op het schiereiland Kaap Bon in het noorden. Grote en bekende plaatsen langs de kust zijn o.a. Tunis, Hammamet, Sousse, Monastir en Djerba. De voertaal in Tunesië is Arabisch maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van de Franse taal.

Vluchten naar Tunesië

Na de aanslagen in 2015 is het aantal directe vluchten naar Tunesië behoorlijk teruggenomen. Momenteel kun je met Tunis Air direct vliegen op Tunis (2 uur en 45 minuten) en met andere aanbieders van lijnvluchten kom je in Tunesië met 1 overstap/tussenstop. Een aantal touroperators bieden all inclusive reizen aan naar Tunesië zoals onder andere Vakantiediscounter, Sunweb, D-reizen en Corendon. Door het beperkte aantal vluchten is het wel handig om goed te kijken vanaf welke luchthaven je vertrekt én of er overgestapt moet worden.

In welk seizoen naar Tunesië?

Van maart tot november kun je goed in Tunesië terecht. In maart en april kun je af en toe nog een regenbuitje verwachten, evenals in oktober en november. In de maanden juni, juli en augustus is het nagenoeg droog en erg warm. Het kan dan behoorlijk druk zijn op de stranden, waar iedereen wil genieten van zon, zand en zee. De maanden mei en september vind ik wat dat betreft fijne maanden. Niet te druk en niet te heet. Wanneer je een paar dagen de Sahara in wilt zijn dit ook perfecte maanden.

Vervoer in Tunesië

Tunesië beschikt over een goed ontwikkeld wegennet. Een auto huren in Tunesië behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden, alhoewel het ook goed te doen is om je met een taxi van A naar B te verplaatsen. In Tunesië maken locals veel gebruik van gedeelde taxi’s (louage), vooral voor langere afstanden. In deze gedeelde taxi’s is meestal plek voor 8 tot 12 personen en de taxi vertrekt op het moment dat hij vol is. Ook reizen met de trein kan goed in Tunesië. De treinen bieden niet het comfort zoals wij in Europa gewend zijn dus een tip is om bij het kopen van een kaartje te kiezen voor de comfortklasse ipv 1e of 2e klasse. Steden zijn ook goed met elkaar verbonden middels buslijnen. Reizen met de bus is in Tunesië goedkoop maar hou er rekening mee dat de bussen behoorlijk vol kunnen zitten.

Accommodatie in Tunesië

In Tunesië zijn ontzettend veel accommodaties te vinden. Van grote hotels tot boutique hotels en van Airbnb’s tot appartementen. De grotere hotels liggen vaak aan het strand, de kleinere boutique hotels vind je meestal meer in het centrum. In dit artikel zetten we 4 leuke accommodaties in Tunesië op een rijtje.

Wat te doen in Tunesië: 7 tips en to-do’s

Er zijn in Tunesië een aantal dingen die je gewoon gezien moet hebben, wanneer je er bent. Zelfs bij een verblijf in een luxe resort onder eigen vervoer is het makkelijk om een taxi te pakken die je naar een leuk dorpje vlakbij brengt of die je afzet bij 1 van de bekende medina’s.

Verken het pittoreske Sidi Bou Saïd

Pittoresk en idyllisch: dat is Sidi Bou Said. Het kleine stadje ligt op zo’n 20 kilometer afstand van Tunis en is zeker een bezoekje waard. Het stadje is vernoemd naar een Marokkaanse heilige, Abou Said ibn Chalef ibn Yahia Ettamini al Baji. Bijna alles in het stadje is wit met blauw geschilderd. Raamkozijnen, treden van trappen, voordeuren, balkonnetjes… niet zo gek dat Sidi Bou Saïd een hoop kunstenaars trekt. Je vindt er leuke winkeltjes, zonnige terrasjes en prachtige voordeuren. Heel veel voordeuren!

Een absolute hotspot in Sidi Bou Saïd is Café des Délices, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de haven. Je kunt hier genieten van verse smoothies, kleine hapjes en waterpijp. Een andere leuke plek voor een drankje is High Coffee Shop, waarbij je zittend op het kleine terrasje bovenaan de trappen uitkijkt over 1 van de leuke straatjes van Sidi Bou Saïd.

Sidi Bou Said - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl
Sidi Bou Said - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl
Sidi Bou Said - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl
Sidi Bou Said - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Ga lunchen in Port El Kantaoui

Misschien een beetje toeristisch (maar uiteindelijk zijn we allemaal toerist ;-), maar zeker de moeite waard is Port El Kantaoui. Port El Kantaoui is een mooi, klein havenplaatsje waar je je weer even helemaal op een andere plek waant. Helder water, mooie boten aan de kade en terrassen met zicht op alles wat er in de haven gebeurt. Je vindt in Port El Kantaoui een aantal goede restaurants waaronder het luxe restaurant Le Méditerranée, waar je werkelijk de heerlijkste visgerechten op je bord geserveerd krijgt. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat je hier alleen binnen kunt eten. Maar wellicht is dat ook weer fijn, zeker wanneer het buiten erg warm is. Het restaurant heeft veel ramen waardoor je nog steeds een prachtig uitzicht hebt op de haven.

Struin over de medina van Tunis

De medina van Tunis staat, evenals de medina van Sousse, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt de medina van Tunis in het oude gedeelte van de stad, waar het stikt van de smalle steegjes en straatjes, al dan niet overdekt. Hou je van I ❤ …. teksten dan kun je op de Avenue Habib Bourguiba met de grote I ❤ Tunis letters op de foto. Hier vandaan is het nog maar een klein stukje lopen naar de medina van Tunis. Het doet hier behoorlijk westers aan, in ieder geval tot je bij de Bab el Bhar aan komt. Bab el Bhar is een poort die vroeger dienst deed als grens tussen het Franse en Arabische deel van Tunis. Eenmaal door de poort kom je op een plein terecht waar de wirwar van kleine straatjes begint.

Je blijft je ogen uitkijken in de medina van Tunis. Er is zo veel te koop en er zijn zo veel mensen die je aanspreken. Het voelt in het begin behoorlijk vervelend, dat iedereen meteen iets te zeggen heeft. “Allemachtig wat prachtig”, “kijken, kijken, niet kopen”, “mooi meisje” en “Heeee Shakira” hoor je achter elkaar. Toch bedoelen de mensen (mannen in dit geval) het niet vervelend. Ze weten niet beter, het is voor hen een poging tot het leggen van contact. Weten zij veel dat wij dat irritant vinden :-) Wanneer je in gesprek gaat zijn ze aardig en geïnteresseerd, alhoewel ze blijven zeggen dat je natuurlijk even in hun winkel mag rondkijken.

Medina van Tunis in Tunesie - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl
Medina van Tunis in Tunesie - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl
Medina van Tunis in Tunesie - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Afdingen is normaal in Tunesië, net als in veel andere Arabische landen. Sterker nog, het is juist heel vreemd wanneer je niet afdingt. De prijs waar de verkoper in eerste instantie mee komt is in veel gevallen 30 tot 50% hoger dan de prijs die hij er uiteindelijk minimaal voor wil hebben. Handig om te weten wanneer je leuke aankopen wilt doen :-)

Op verschillende plekken in de medina kun je via winkelpanden boven op het dak komen, waar een hoop oudheden behouden zijn gebleven. Muren vol mozaïek steentjes, doorkijkjes, poortjes en bogen. Prachtig! Vaak wordt het aangegeven op het raam van een winkel, dat er boven op het dak zo’n “hidden secret” te vinden is. Alhoewel inmiddels niet zo secret meer, het is een bezoekje zeker meer dan waard.

medina van tunis panorama view - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Bezoek het amfitheater van El Djem / El Jem

Iets wat echt op mijn wish-list stond vanaf het moment dat ik wist dat ik naar Tunesië zou gaan is het Amfitheater van El Djem. Er zijn maar 2 amfitheaters groter dan dat van El Djem: het Colosseum in Rome en het amfitheater van Capua in Santa Maria Capua Vetere. Het amfitheater van El Djem is door UNESCO op de Werelderfgoed gezet en staat ook wel bekend als het Colosseum van Thysdrus, vernoemd naar de vroegere stad Thysdrus.

Rond 238 na Christus werd gestart met de bouw van het amfitheater, wat plaats zou gaan bieden aan maar liefst 35.000 bezoekers. Tunnels onder het amfitheater zijn nog intact, evenals delen van waterleidingen. Lopend door de tunnels zie je aan de ene zijde verblijven waar mensen opgesloten zaten, aan de andere zijde ruimtes waar wilde dieren zaten. De wilde dieren werden door luiken losgelaten in de arena, wat voor de mensen in de meeste gevallen zorgden voor een dodelijke afloop. Afgrijselijk wanneer je bedenkt hoeveel levens hier verloren zijn gegaan, terwijl toeschouwers met plezier toekeken. Vanaf Sousse is het ongeveer 5 kwartier rijden naar El Djem.

El Djem amfitheater - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Geniet van zon, zand en zee

Met 1.148 kilometer aan kustlijn zijn er in Tunesië talloze plekken waar je kunt genieten van strand en zee. Vooral Sousse, Hammamet en het eiland Djerba zijn goede zonvakantie bestemmingen. Op deze plekken vind je prachtige resorts waar het je aan niets ontbreekt. Vaak hebben resorts een afgeschermd stuk strand waar je gebruik kunt maken van bedjes en parasols. Ideaal om zwembad en strand af te wisselen.

Lees hier meer over een vakantie naar Tunesië

Zonvakantie Tunesië - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Bezoek het mausoleum van Bourguiba in Monastir

Indrukwekkend is het mausoleum van Habib Bourguiba in Monastir. In dit mausoleum liggen de resten van voormalig president Habib Bourguiba, zoals de naam al doet vermoeden. Bourguiba is 30 jaar lang president van Tunesië geweest en heeft in die tijd voor veel verandering gezorgd. Zo maakte hij zich o.a. sterk voor vrouwenrechten in de Arabische en Islamitische wereld, verbood hij het hebben van meerdere vrouwen en maakte hij echtscheiding mogelijk.

Het mausoleum is prachtig om omheen te lopen. De hoge minaretten, de met mozaïek versierde togen en de mooie koepels maken het mausoleum heel fotogeniek. Binnenin het bouwwerk zie je de tombe van Habib Bourguiba en is er een klein museum waar allerlei persoonlijke bezittingen van Bourguiba zijn tentoongesteld.

Habib Bourguiba mausoleum in Monastir - Wat te doen in Tunesië - Reislegende.nl

Wandel tussen de overblijfselen van de oude stad Carthago

Nog een bezienswaardigheid in Tunesië die we terug zien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is de oude stad Carthago (Carthage in het Frans). Carthago is gesticht door Feniciërs in 814 vóór Christus en heeft het door de eeuwen heen aardig voor zijn kiezen gehad. Zo werd de stad in 146 voor Christus door de Romeinen compleet verwoest. In 44 voor Christus echter werd de stad door dezelfde Romeinen weer opgebouwd, waarna het na Rome en Alexandrië de derde stad van het Romeinse Rijk werd.

Ik vind het altijd bijzonder om op plekken rond te dwalen waar oudheden zijn opgegraven. Je probeert je voor te stellen hoe het er ooit, eeuwen geleden, uit zag. En weet je, dat lukt eigenlijk helemaal niet :-) Het moet in ieder geval immens geweest zijn, deze stad.

Deze reis naar Tunesië is tot stand gekomen in samenwerking met Discover Tunisia.

Ook een blikvanger aan de muur thuis? Op Werk aan de Muur heb ik een portfolio vol met sfeerbeelden. Beelden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en op diverse materialen. Denk aan doek, canvas, acrylglas, metaal, aluminium of behang, met een ruime keuze aan (wissel)lijsten om het helemaal af te maken. Niet alle foto’s in dit artikel staan in mijn portfolio op Werk aan de Muur. Heb je interesse in een bepaald beeld? Stuur me dan gerust een berichtje!
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button